Polsstokverspringen
Polsstokverspringen, een sport bekend in Friesland onder de naam fierljeppen en in Groningen onder de naam bongelwuppen. Een steeds groter wordende sport, maar wat houdt het nou eigenlijk echt in?
Geschiedenis
Vroeger was het heel erg handig om altijd een polsstok bij je te hebben, als je tenminste echt ergens wilde komen moest je vaak over brede sloten waar je niet zomaar overheen springt. Dus met een stok had je altijd een mogelijkheid om over brede sloten te springen. Natuurlijk breidde dit zich al snel uit tot competities, mensen wilden wel eens weten wie nou werkelijk de beste was en over de breedste sloten kon springen. Dit bleven eerst lange tijd onderlinge wedstrijdjes, waar een groepje stoere boeren bij elkaar kwamen om te bewijzen dat zij het beste waren. Pas op 24 augustus 1767 was de eerste officiële wedstrijd in Baard, georganiseerd door de kastelein Ype Gerbens, hier kwamen boeren voor uit de nabije omgeving om te bewijzen dat zij het verst konden springen, dit was nog niet bereikbaar voor de rest van het land, omdat zij nog geen vervoersmiddelen hadden verder. In 1956 waren dan eindelijk de eerste georganiseerde wedstrijden, in georganiseerd verband. Hier werd gebruik gemaakt van houten polsstokken. Deze houten polsstokken hielden het vol tot 1975, hierna werden ze vervangen door aluminium polsstokken, deze waren minder zwaar en makkelijker in gebruik. In 2006 werden deze aluminium polsstokken vervolgens weer vervangen door polsstokken van carbon, deze zijn weer iets stugger waardoor ze minder heen en weer zwiepen.
Records
- Senioren: door Bart Helmholt (Hardegarijp) op 5 augustus 2010 21.26 m.
- Junioren: door Jaco de Groot (Woerden) op 3 juli 2010 20.81 m.
- Jongens: door Age Hulder (Bergum) op 24 juli 2010 19.24 m.
- Dames: door Dymphie van Rooijen (IJsselstein) op 1 juli 2009 16.64 m.
Wedstrijden
In Nederland zijn er twee bonden die de officiële wedstrijden polsstokverspringen organiseren, dit zijn de Polsstokbond Holland (PBH) en de Frysk Ljeppers Boun (FLB). En dan heb je nog de grote variant, de Nederlandse Fierljepbond (NFB), deze organisatie organiseert het Nederlands kampioenschap en de tweekamp tussen Friesland en Holland. Er zijn vier provincies waar de wedstrijden worden gesprongen, Friesland, Groningen, Zuid-Holland en Utrecht, waarvan de meeste wedstrijden in Friesland worden gesprongen.
Straffen
Natuurlijk zijn er ook regels tijdens het polsstokverspringen, hiervoor heeft de PBH een speciale straffenlijst opgesteld. Hierop zijn straffen met codes van één tot en met tien opgeschreven, waarin één de lichtste vorm van straf is en tien de zwaarste straf is. Je kan ook een herhalingsstraf krijgen, dat houdt in dat als je de eerste keer bijvoorbeeld straf twee krijgt, dat je de volgende keer straf acht kan krijgen. Hieronder een lijst van de gangbare straffen:
- 1 - Waarschuwing
- 2 - Sprong ongeldig, mag niet worden overgedaan - kan alleen door de wedstrijdleider gegeven worden
- 3 - Schorsing, afstanden wedstrijd vervallen exclusief records - kan alleen door de wedstrijdleider gegeven worden
- 4 - Schorsing voor de eerstvolgende klassementswedstrijd
- 5 - Schorsing voor de eerstkomende drie klassementswedstrijden
- 6 - Schorsing voor de eerstkomende drie officiële PBH wedstrijden
- 7 - Schorsing voor de rest van het seizoen - kan alleen door het hoofdbestuur van de PBH gegeven worden
- 8 - Schorsing voor het volgende seizoen - kan alleen door het hoofdbestuur van de PBH gegeven worden
- 9 - Schorsing voor het leven - kan alleen door het hoofdbestuur van de PBH gegeven worden
- 10 - Ontneming van alle titels - kan alleen door het hoofdbestuur van de PBH gegeven worden