Zwemmen, ontspannend en toch intensief

Zwemmen, ontspannend en toch intensief Zwemmen is een watersport waarbij men verschillende slagen gebruikt om voort te bewegen. Met zwemmen worden vrijwel alle spieren gebruikt en is dus een intensieve sport die goed is voor je lichaam en de bloedsomloop. Zwemmen kan dus ontspannend zijn maar toch ook intensief en de perfecte sport voor het trainen en het gezond houden van je lichaam.

Zwemtechniek

Zwemtraining versterkt het lichaam, is goed voor het figuur en bevordert de gezondheid van hart en bloedvaten zonder de gewrichten te belasten. Haal er alles uit door zo hard mogelijk te werken , dat is niet alleen nog beter voor de gezondheid maar kan ook verhinderen dat het zwemmen saai wordt.

Het beste resultaat

Een half uurtje rustig zwemmen is heilzaam, maar voor een goede aërobe training moet je jezelf flink inspannen en je hart en longen zo veel mogelijk op bijna maximale capaciteit laten werken.

Borstcrawltechniek

Wat veel mensen moeilijk vinden aan de borstcrawl is het ademhalen. Denk eraan ontspannen te werkt te gaan bij het aanleren van een nieuwe techniek en maak zo lang mogelijke slagen.

 • Adem op de juiste manier: adem uit door je mond als je hoofd in het water is en draai je hoofd naar een kant zodat je oor bij je schouder is bij het inademen. Oefen met een arm op een plank terwijl de andere slag maakt, adem met je hoofd aan de kant van de arm die de slag maakt.
 • Beweeg je armen op de juiste manier: reik pal naar voren zodat je hand op één lijn met je schouder naar het water ingaat.
 • Reik pal naar voren en beweeg je hand bij het duwen onder water langs de middenlijn van je lichaam naar achteren. Houd de elleboog licht gebogen.
 • Houd je hand in een komvorm terwijl je hem door het water haalt.
 • Beweeg je benen vanuit je heupen, niet vanuit je knieën.
 • Houd je voeten gestrekt, maar ontspannen.

Schoolslagtechniek

Een juiste techniek verbetert je prestaties, vermindert het risico van een spierblessure en maakt het zwemmen plezieriger.
Haal op de juiste manier adem: bij het voorwaarts strekken van de armen is het hoofd onder water, adem op dat moment uit door de mond en neus. Adem in bij het spreiden en naar elkaar brengen van de armen terwijl je hoofd een klein eindje boven water uitkomt.

 • Sla je benen niet te ver uit.
 • Sla je armen niet te ver uit, maak de slag niet te breed.
 • Draai je voeten naar achteren bij het strekken en sluiten van de benen, de voetzolen moeten naar de wand van het zwembad achter je wijzen. Dit helpt bij de voortstuwing.
 • Maak vloeiende, ritmische bewegingen, tussen de slagen in hoor je door het water te glijden zonder iets te hoeven doen.

Tips voor het trainen

 • Je zwemmen gaat erop vooruit als je de volgende tips ter harte neemt. Streef ernaar zowel je conditie als je techniek te verbeteren.
 • Doe rekoefeningen voordat je het water in gaat. Doe de basis warming up.
 • Begin ook in het water met een warming-up. Trek een paar rustige baantjes waarbij je verschillende slagen afwisselt, voordat je echt gaat trainen.
 • Doe aan intervaltraining. Zwem geen baantjes met dezelfde snelheid maar wissel van tempo. Zwem een baan bijvoorbeeld zo snel als je kunt en zwem er dan twee in een rustiger tempo.
 • Wissel de slagen af. Zwem een baan in een slag die je niet zo gemakkelijk afgaat en doe er dan twee in een slag die je prettig vindt.
 • Verbeter je techniek en je kracht door met een plank te oefenen.
 • Cool down aan het einde van de training. Kom dan het water uit, droog je af en werk de basis stretching af.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trainingsschema achtste triathlonDe laatste jaren worden duursporten en met name triathlon, steeds populairder. De combinatie van drie sporten die makkel…
Start to Swim: Begin met zwemmenStart to Swim: Begin met zwemmenZwemmen is na fietsen en wandelen zowat de meest beoefende sport in Vlaanderen en Nederland. Zwemmen is goed voor de con…
Oefeningen om de zwemtechniek te verbeterenOefeningen om de zwemtechniek te verbeterenZwemmen is goed voor het lichaam en geest. Het is goed voor de conditie, het versterken van de spieren en voor het vergr…

PolsstokverspringenPolsstokverspringenPolsstokverspringen, een sport bekend in Friesland onder de naam fierljeppen en in Groningen onder de naam bongelwuppen.…
Sloep of motorboot kopen; handig stappenplanVoor velen is varen over de grachten, kanalen en meren die ons land rijk is een onmiskenbaar onderdeel van quality time…
Bronnen en referenties
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.