Gezondheid: Zwemmen!

Gezondheid: Zwemmen! Zwemmen is gezond, daar vertel ik niets nieuws mee. Maar evenals enkele andere sporten, zoals hardlopen en wielrennen, willen we wel eens relatief ongeoefend beginnen. Immers, zwemmen, fietsen en lopen leer je in je kinderenjaren en daar is niets nieuws aan, toch?

Geoefende sporter

Niet waar dus, want als je dit ongeoefend op een ander niveau gaat doen, moet je lichaam daarop getraind zijn. Het feit dat je weet hoe een bepaalde slag in het water gedaan moet worden, wil nog niet zeggen dat je je ook ongestraft op een hoger niveau staande kunt houden (zonder blessures). Je lichaam moet daarop getraind zijn en dus begin je op een laag niveau … ook met zwemmen.

Anatomie

Om te weten wat voor soort blessures je op kunt lopen, is het goed te weten hoe het anatomisch in elkaar zit. Je schouders zijn extra gevoelig bij zwemmen en dus moet het schouderblad onder handen genomen worden. 3 botten vormen als zodanig je schouder, te weten:
  • het bot in de botenarm
  • het dwarsliggende sleutelbeen
  • het schouderblad zelf
Het schouderblad zit vast aan het sleutelbeen en de bovenarm is relatief groot en ‘rust’ op een kleiner onderdeel (het kommetje waar deze in draait).

Natuurlijk zit het hele lichaam inventief in elkaar, maar dit gewricht is extra gevoelig. Enerzijds is het best stabiel en anderzijds kan je de armen alle kanten heen bewegen en deze beweeglijkheid heeft ook weer zijn kwetsbaarheid. Het is goed de bewegingen zo te maken dat er geen kapriolen uit gehaald hoeven worden met de wervelkolom.

Blessures

Wetende hoe gevoelig dit flexibele gewricht is, is het wellicht ook wat logischer dat als je als een bezetene met bijvoorbeeld de vlinderslag of de borstcrawl* aan de slag gaat, de kans dit gewricht te blesseren, groot is. De repeterende beweging komt bij de geoefende topsporter al snel per jaar op ca. één miljoen.

* Wordt ook wel ‘vrije slag’ genoemd en welke nagenoeg altijd door borstcrawl ingevuld wordt, omdat dit de snelste slag is. Strikt genomen is ‘vrije slag’ de slag die je wilt uitoefenen.

Inklemming van pezen kan ook leiden tot de bekende slijmbeursontsteking.

Druk

Een bijkomend nadeel bij zwemmen is dat de druk op de armen altijd vele malen groter is, dan op de benen. De benen stabiliseren meer, maar de kracht om snel vooruit te komen, ligt bij de armen. De vermoeidheid die enig moment ontstaat, laat de schouders iets naar voren hangen en met een verkeerde houding kunnen ook blessures ontstaan. Hoe minimaal die verkeerde houding ogenschijnlijk ook is.

Blessure vrij

Garanties om blessurevrij te kunnen sporten worden niet gegeven, dan zou iedere sporter er voor kiezen. Maar een rustige opbouw, zoals met iedere sport, is belangrijk. Vergeet daarbij niet de bekende warming-up. Zo laat je de spieren rustig wennen aan het gegeven dat je ze zometeen intensiever gaat belasten. Je warmt ze als het ware op.

Als je desondanks toch een blessure opgelopen hebt, of je bent toch iets te enthousiast begonnen, dan is de fysiotherapeut de juiste man of vrouw om je te helpen. Koudepakkingen na de training zijn goed om de trainingsbelasting terug te brengen. In overleg met de fysiotherapeut kan er ook gekozen worden voor een tapebandage. Deze bandage stabiliseert als het ware het gewricht.
Meer drastische middelen kunnen altijd nog, maar vaak kom je bij een niet te zware blessure een heel eind met deze middelen. Zwaardere methodes worden dus ook altijd in overleg met een arts voorgesteld.

Tot slot

Bij hardlopen of fietsen voel je je lichaam meestal direct, omdat de belasting direct zwaar weegt op je botten, pezen, spieren etc. Bij zwemmen is dat lastiger, simpelweg omdat je in het water vederlicht bent. Maar belasting is belasting en dus is een warming up van belang, de training rustig opbouwen alsmede afsluiten met een cooling down.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de schouderPijn aan de schouderPijn aan de schouder door fitness, sport, werk of een ontsteking. Bij overbelasting kan de schouderpijn gaan doen. Vaak…
Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?De schouder bestaat uit een kop en een kom en draaien dagelijks tijdens het bewegen soepel rond. Om die beweging van de…
Zwemmen, ontspannend en toch intensiefZwemmen, ontspannend en toch intensiefZwemmen is een watersport waarbij men verschillende slagen gebruikt om voort te bewegen. Met zwemmen worden vrijwel alle…

Borstcrawl techniek aanlerenBorstcrawl techniek aanlerenBorstcrawl is verreweg de belangrijkste slag in wedstrijdverband. Het is de snelste zwemslag en wordt dan ook gebruikt i…
Golfsurfen: een ware adrenalinekickGolfsurfen: een ware adrenalinekickDenk je aan surfen, dan denk je waarschijnlijk al snel aan metershoge golven, coole surfdudes en landen als Hawaï en Bal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Survivor, Pixabay
  • Dany Veenmans, fysiotherapeut
  • Willem Jan Dorrevoets, fysiotherapeut en sportarts
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.