Paardensport het Sgw reglement

Paardensport het Sgw reglement Op 1 dag worden er 3 onderdelen verreden, dressuur, springen en een cross. Maar hoe zit het nou precies met alle regels? Wie wint er aan het eind van alle onderdelen, en wat voor kleding heb je nou eigenlijk nodig. Hier alles over de puntentelling en andere regels zodat je als ruiter precies weet wat je moet doen.

Algemeen

Voordat je in mag schrijven voor een sgw moet je eerst 1 winstpunt halen in een B dressuurproef zodat je mee mag doen aan een springwedstrijd. Want je moet minimaal 1 winstpunt hebben behaald in een B springparcours voordat je in kunt schrijven voor een sgw. Dit is allemaal voor de veiligheid want dan heb je aangetoond het paard goed onder controle te hebben en dat je zeer waarschijnlijk in staat bent zonder problemen een cross uit te rijden. Zodra je zover bent dat je mag starten op een sgw wedstrijd is het verstandig van te voren cross lessen te volgen. Met deze lessen leer je hoe je jouw paard het beste kunt rijden in het terrein en hoe je de nieuwe vaste hindernissen het best aan kunt rijden. Zo heb je de meeste kans op succes al is lessen nemen niet verplicht maar wel aan te raden. Verder is een goedgekeurde cap en een bodyprotector verplicht, daarnaast kun je een air jacket aanschaffen dit is een soort airbag die zich bij een val opblaast. Een air jacket is niet verplicht maar kan (ernstig) letsel voorkomen, wat het aanschaffen zeker waard is. Het paard moet goede beenbeschermers hebben, het beste is meteen goed te investeren in crossbeschermers want paardenbenen zijn erg kwetsbaar en een blessure zou het paard voorgoed uit de sport kunnen houden. De beste crossbeschermers hebben zowel aan de voor,- als achterkant een harde carbon plaat, carbon is zeer sterk en zit bijvoorbeeld ook in kogelvrije vesten. Hypermoderne beschermers met zogenaamde slimme cellen die bij een harde aanraking verharden bestaan ook. Deze beschermers zijn relatief zacht maar worden keihard als ze een klap te verduren krijgen dit gebeurd zo snel dat het been beschermd wordt, de cellen worden ook vanzelf weer zacht. Verder kun je ervoor kiezen met een medical card te rijden dit is een kaart met je medische gegevens erop, mocht je buiten bewustzijn raken tijdens het rijden dan kunnen de aanwezige eerste hulpverleners je meteen goed helpen.

Dressuurproef

Meestal wordt de dressuurproef vroeg in de ochtend verreden, ben je geïnteresseerd in het rijden van samengestelde wedstrijden dan moet je wel weten dat je daarvoor heel vroeg op moet staan. Omdat er relatief weinig wedstrijden zijn in vergelijk met dressuur,- of springwedstrijden zul je regelmatig lang onderweg zijn. Tijdens de dressuur laat je zien dat je het paard goed onder controle hebt, voor elk onderdeel krijg je punten. Het totaal aantal punten van de gehele proef is je score, deze kun je omrekenen naar het aantal strafpunten (zie kopje rekenvoorbeeld). Het aantal behaalde strafpunten bepaald of je door mag naar het springparcours. Bij een gemiddelde van 5,5 (67,5 strafpunten) mag je door naar het springparcours en kun je nog winstpunten behalen. Een score van gemiddeld 4,5 (82,5 strafpunten) sluit je uit van deelname aan de rest van de wedstrijd. En bij een score tussen de 4,5 en de 5,5 is het niet meer mogelijk winstpunten te behalen al mag je wel het springparcours rijden. Tijdens de dressuur dien je de kleding te dragen die volgens het wedstrijdreglement dressuur verplicht is. Kort samengevat bestaat de kleding uit een rijjasje, blouse, witte rijbroek, rijlaarzen, handschoenen en een cap. Tijdens sgw dressuur is het toegestaan met borsttuig te rijden en in de klasse M mag er met zweep gereden worden.

Rekenvoorbeeld

Uitgegaan van de klasse B, L of M waarbij de dressuurproef uit totaal 300 punten bestaat:
Gemiddeld een 5,5 voor dressuur = 165 punten = 55%
Omrekening naar strafpunten: (100-55) x 1,5 = 67,5 aantal strafpunten
Gemiddeld een 4,5 voor dressuur = 135 punten = 45 %
Omrekening naar strafpunten: (100-45) x 1,5 = 82,5 aantal strafpunten

Springparcours

Je mag maximaal 12 strafpunten behalen om nog voor eventuele winstpunten in aanmerking te komen. Wie tussen de 12 en de 20 strafpunten oploopt mag nog wel de cross starten maar kan geen winstpunten meer behalen. Bij meer dan 20 strafpunten ben je uitgesloten van deelname aan de rest van de wedstrijd. Bij het aantal strafpunten wordt niet de tijdsoverschrijding opgeteld. Het springparcours bestaat uit hindernissen waarbij de balk naar beneden valt als het paard het aanraakt, hiervoor krijg je strafpunten. Het parcours is hetzelfde als op een gewone springwedstrijd enkel zijn de hindernissen lager dan in een gelijke klasse tijdens het springen. Je mag tijdens het springen crosskleding dragen, dit is gebruikelijk omdat meestal de cross vrij snel na het springparcours volgt.

Cross

Bij een foutloos parcours krijg je twee winstpunten, bij 1 fout (20 strafpunten) krijg je 1 winstpunt. Wanneer je meer dan 20 strafpunten krijgt zal je ook geen winstpunten krijgen. In de klasse B wordt je op stijl beoordeeld, deze moet voldoende zijn om winstpunten te krijgen. Er wordt gekeken naar wijze van rijden, wijze van springen van de hindernissen en balans en zit van de ruiter. Voor deze onderdelen krijg je allemaal een cijfer en het gemiddelde daarvan is je eindcijfer. Er zijn twee jury's die dit beoordelen op twee verschillende plaatsen, dus je krijgt 2 cijfers die samen je gemiddelde score opmaken. Is deze score voldoende en heb je een foutloos parcours of slechts 1 fout dan krijg je winstpunten. Qua kleding moet het zo strak mogelijk zitten zodat het niet kan wapperen, grote sieraden zijn niet toegestaan. Je moet een bodyprotector + cap dragen die beide zijn goedgekeurd. Je hebt een rugnummer om en deze moet goed zichtbaar zijn, dit is zodat er makkelijk bijgehouden kan worden of je de hindernissen al dan niet foutloos hebt gesprongen. Om de paar minuten start er een nieuwe combinatie kom je iemand tegen dan dient de voorganger opzij te gaan om je erlangs te laten. Heb je het idee dat je gehinderd bent tijdens je parcours waardoor je een fout hebt gemaakt dan kun je protest aantekenen bij de wedstrijdorganisatie. Je krijgt dan de mogelijkheid te bewijzen dat je gelijk hebt bijvoorbeeld door middel van een getuige en/of beeldmateriaal. Krijg je gelijk dan wordt de einduitslag aangepast zodat alles klopt. Het is dan ook belangrijk te wachten tot de voorlopige uitslag er is zodat je kunt zien of deze klopt. Is dit niet zo dan kun je protest aantekenen, heb je geen bewijs dan is het moeilijk om in het gelijk gesteld te worden. Je kunt alleen tijdens de wedstrijd protest aantekenen als je thuis de uitslag ziet en hij klopt niet dan kun je daar niets meer aan doen. Zodra de uitslag er is weet je zeker dat alles juist genoteerd is en heb je een prijs gewonnen dan kun je die meteen in ontvangst nemen bij de prijsuitreiking.

Einduitslag

De uitslag wordt berekend door het aantal strafpunten van de dressuur, het springen en de cross bij elkaar op te tellen. De winnaar is degene met het minste aantal punten. Is het aantal gelijk dan wint degene met het minste aantal strafpunten in de cross, is dit nog gelijk dan wint degene die de optimale tijd in de cross het dichtst benadert heeft. In de klasse B wordt het stijlcijfer van het aantal strafpunten afgetrokken.
© 2012 - 2024 Reneemonty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)De samengestelde wedstrijdsport (SGW) bij het paardrijden bevat drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Deze tak v…
Paardensport: EventingDe eventingsport, ook wel de military of samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, is een Olympische paardensport die besta…
SGW - samengestelde wedstrijdSGW staat voor samengestelde wedstrijd en wordt ook wel eventing genoemd. Dit houdt in dat er drie wedstrijden op één of…
KNHS; de bond voor iedere ruiterKNHS; de bond voor iedere ruiterDe Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is één van de grootste sportbonden van Nederland. De bond ond…

Krachttraining: optimale aantal herhalingen per doelKrachttraining: optimale aantal herhalingen per doelKrachttraining: optimale aantal herhalingen per doel Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen aan krachttraining…
Sgw de verschillende soorten vaste hindernissenSgw de verschillende soorten vaste hindernissenIn de samengestelde paardensport worden in het cross onderdeel vaste hindernissen gesprongen. Er zijn een heleboel versc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: eigen materiaal
  • www.knhs.nl wedstrijdreglement sgw/eventing
Reneemonty (9 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.