Het Colombiaanse nationaal voetbalelftal

Eén van de verrassingen tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië was het Colombiaanse nationaal elftal. Het won alle drie groepfase wedstrijden en mocht het na een 2 - 0 overwinning in de achtste finale op Uruguay op vrijdag 4 juli 2014 in de kwartfinale van de knock-out fase opnemen tegen het team van gastland Brazilië, één van de favorieten voor de wereldtitel. Op dat moment was Colombia, met topscorer James Rodríguez en koning van de assist Juan Guillermo Cuadadro in het nationale team, inmiddels ook een serieuze kandidaat voor de nieuwe wereldkampioen voetbal. Helaas werd deze kwartfinale met 2 - 1 verloren, maar James Rodrígues bleef vooralsnog topscorer van het WK 2014. Voor het eerst sinds hun laatste deelname in 1998, wist Colombia zich voor 2014 weer eens te plaatsen voor het Wereldkampioenschap voetbal. Eenmaal in Brazilië verraste het Colombiaanse elftal de hele wereld door met negen punten uit drie wedstrijden als poulewinnaar van groep C te eindigen. In de knock-out fase werd de achtste finale met 2 - 0 gewonnen van Uruguay, waardoor de kwartfinale werd bereikt die Colombia op vrijdag 4 juli om 22:00 Nederlandse tijd speelde tegen Brazilië (die helaas met 2 - 1 werd verloren).

Het Colombiaanse nationaal elftal

Het Colombiaanse nationaal elftal met voetballers die Colombia tijdens internationale wedstrijden vertegenwoordigen werd in 1924 opgericht. Het thuisstadion is het Estadio Metropolitano Roberto Meléndez in Barranquila en de huidige coach is de Argentijn José Pekerman. Het elftal bestaat uit de volgende drieëntwintig spelers:
  • David Ospina (doel) met rugnummer 1, spelend bij OGC Nice in Frankrijk
  • Camilo Vargas (doel) met rugnummer 12, spelend bij Independiente Santa Fe in Colombia
  • Faryd Mondragón (doel) met rugnummer 22, spelend bij Deportivo Cali in Colombia
  • Christián Zapata (verdediging) met rugnummer 2, spelend bij AC Milan in Italië
  • Mario Yepes (verdediging) met rugnummer 3, spelend bij Atalanta Bergamo in Italië
  • Santiago Arias (verdediging) met rugnummer 4, spelend bij PSV in Nederland
  • Pablo Armero (verdediging) met rugnummer 7, spelend bij West Ham United FC in Engeland
  • Éder Álvaraz Balanta (verdediging) met rugnummer 14, spelend bij CA River Plate in Argentinië
  • Juan Camilo Zúñiaga (verdediging) met rugnummer 18, spelend bij SSC Napoli in Italië
  • Carlos Valdés (verdediging) met rugnummer 23, spelend bij CA San Lorenzo de Almagro in Argentinië
  • Carlos Carbonero (middenveld) met rugnummer 5, spelend bij CA River Plate in Argentinië
  • Carlos Sánchez (middenveld) met rugnummer 6, spelend bij Elche CF in Spanje
  • Abel Aguilar (middenveld) met rugnummer 8, spelend bij FC Toulouse in Frankrijk
  • James Rodríguez (middenveld) met rugnummer 10, spelend bij AS Monaco in Monaco / Real Madrid, Spanje (2014/2015)
  • Juan Guillermo Cuadrado (middenveld) met rugnummer 11, spelend bij ACF Fiorentina in Italië
  • Fredy Guarín (middenveld) met rugnummer 13, spelend bij FC Internazionale Milano in Italië
  • Alexander Mejía (middenveld) met rugnummer 15, spelend bij Atlético Nacional in Colombia
  • Juan Fernando Quintero (middenveld) met rugnummer 17, spelend bij FC Porto in Portugal
  • Teófilo Gutíerrez (aanval) met rugnummer 9, spelend bij CA River Plate in Argentinië
  • Victor Ibarbo (aanval) met rugnummer 16, spelend bij Cagliari Calcio in Italië
  • Carlos Bacca (aanval) met rugnummer 19, spelend bij Sevilla FC in Spanje
  • Adrián Ramos (aanval) met rugnummer 20, spelend bij Borussia Dortmund in Duitsland
  • Jackson Martínez (aanval) met rugnummer 21, spelend bij FC Porto in Portugal

De voetbalbond van Colombia en Zuid-Amerika

De Federación Colombiana de Fútbol – afkorting Colfútbol – is de Colombiaanse voetbalbond die in 1924 werd opgericht en waarvan het hoofdkantoor is gezeteld in Bogotá, de hoofdstad van Colombia. De president van Colfútbol is Luis Bedoya. Sinds 1936 is de Federación Colombiana de Fútbol aangesloten bij de FIFA.

De Colombiaanse voetbalbond is eveneens aangesloten bij de overkoepelende voetbalbond van Zuid-Amerika: de Confederación Sudamericana de Fútbol. Hierbij zijn ook de voetbalbonden van Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela aangesloten.

Het Colombiaanse nationaal elftal op de grote toernooien

Colombia heeft van 1945 tot en met 2011 achttien keer meegedaan aan de Copa América en won deze één keer: in 2001, waarna het team in 2003 op de vierde plaats eindigde in de Conferedations Cup. In 2000, 2003 en 2005 was Colombia één van de geïnviteerde landen van buiten de CONCACAF en bereikte in de gelijknamige CONCACAF Gold Cup respectievelijk de tweede plaats, kwartfinale en halve finale. Colombia wist zich vier keer te plaatsen voor het Olympisch voetbaltoernooi; er werd deelgenomen aan de Olympische Spelen van 1968, 1972, 1980 en 1992 maar het Colombiaanse nationaal elftal strandde telkens weer in de groepsfase.

Het Colombiaans nationaal elftal op het WK

Sinds 1957 neemt Colombia deel aan de kwalificatiewedstrijden voor het WK. Het Colombiaans nationaal elftal wist zich te kwalificeren voor de WK-eindronden van 1962 (eerste ronde), 1990 (tweede ronde), 1994 (eerste ronde), 1998 (eerste ronde) en 2014 (verliezend kwartfinalist).

Voor het WK van 2014 in Brazilië lukte het Colombia de plaatsing af te dwingen door op 11 oktober 2013 in de voorlaatste kwalificatiewedstrijd tegen Chili een 0 - 3 achterstand in de tweede helft om te zetten naar een einduitslag van 3 – 3. Aanvaller Radamel Falcao wist in de slotfase van de wedstrijd twee strafschoppen te benutten nadat Chili met tien man verder moest spelen na de rode kaart voor Carlos Carmona.

James Rodríguez - topscorer op het WK 2014

De Colombiaanse schaduwspits James Rodríguez schoot Colombia op zaterdag 28 juni 2014 in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro met twee schitterende doelpunten – waarvan de laatste met een assist van ploeggenoot en koning assist van het WK 2014 Juan Guillermo Cuadrado - van de achtste finale tegen Uruguay naar de kwartfinale tegen Brazilië op vrijdag 4 juli 2014. Deze doelpunten resulteerden niet alleen in de 2 – 0 overwinning op Uruguay, het plaatste James Rodríguez tevens bovenaan de topscorelijst van het WK 2014. In de van Brazilië verloren kwartfinale maakte hij het enige doelpunt voor Colombia. Met zes treffers is deze 22-jarige speler van AS Monaco en de nummer 10 van Colombia de nieuwe topscorer in Brazilië. Hiermee liet hij Thomas Müller met vijf doelpunten voor Duitsland en Lionel Messi, Neymar en Robin van Persie met vier doelpunten voor respectievelijk Argentinië, Brazilië en Nederland achter zich.

James Rodríguez scoorde in de eerste drie groepsfase wedstrijden steeds één doelpunt en nadat hij in de achtste finale (met twee goals) ook scoorde, is hij de eerste speler sinds de Italiaan Christian Vieri in 1998 die in zijn eerste vier WK–wedstrijden wist te scoren. Daarnaast gaf hij ook nog eens twee assists in Brazilië. Hierdoor belandde hij ook nog op de 10-man shortlist van de FIFA, maar de Gouden Bal werd uiteindelijk gewonnen door Lionel Messi. Ondertussen maakt hij ook nog eens kans dat hij hij wordt verkozen tot de maker van het mooiste doelpunt van het WK 2014. Van de 15 goals die de FIFA nomineerde, zijn er twee van James Rodríguez, waarvan er één uiteindelijk won!

Colombia - sportiefste ploeg van het WK 2014

Op 12 juli 2014 werd het Colombiaanse nationaal elftal door de FIFA uitgeroepen als de sportiefste ploeg van het WK 2014 in Brazilië. Colombia speelde tot en met de kwartfinale - totdat het door Brazilië werd uitgeschakeld - en kreeg in de vijf gespeelde wedstrijden eveneens slechts vijf gele kaarten. De Colombiaanse voetballers toonden volgens de FIFA zeer veel respect voor zowel de tegenstanders als de officials. Ondanks de overtreding van Juan Zuñiga (die daarvoor overigens niet werd geschorst) op Neymar, heeft het Colombiaans nationaal elftal zich volgens de FIFA tijdens het WK 2014 in Brazilië het voorbeeldigst gedragen.

FIFA-wereldranglijst

Er werd hier en daar gefluisterd dat het Colombiaanse nationaal elftal ten tijde van het WK de eerste plaats innam, maar officieel stond het op de achtste plaats van de FIFA-wereldranglijst. Nu het WK ten einde is en de lijst is bijgewerkt, staat Colombia als verliezend kwartfinalist goed zal zijn voor de vierde plaats...
© 2014 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galeras vulkaan, Nariño, Colombia een gevaarlijke vulkaanDe Colombiaanse vulkaan is een zeer actieve vulkaan die met grote regelmaat verhoogde vulkanische activiteiten laat zien…
Gevolgen van vulkaanuitbarsting Ruiz Colombia: modderstromenAls een vulkaan explosief uitbarst, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn. Hoe levensgevaarlijk modderstromen kunnen…
Voetbal: Nederland-België live op tv en livestreamVoetbal: Nederland-België live op tv en livestreamDe bijnaam van de voetbalinterland tussen Nederland en België is de 'Derby der Lage Landen'. De wedstrijd tussen de Rode…

Argentinië en Nederland in het voetbalArgentinië en Nederland in het voetbalNederland en Argentinië hebben elkaar in de geschiedenis van het voetbal slechts tien keer ontmoet. De laatste keer gebe…
Het Belgische voetbalelftal op de grote toernooienHet Belgische voetbalelftal op de grote toernooienBelgië wordt beschouwd als één van de medeoprichters van het wereldkampioenschap voetbal (1930). Ondanks dat zijn de mee…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • www.nu.nl
  • www.volkskrant.nl
  • www.trouw.nl
  • www.telegraaf.nl
  • www.meemetoranje.nl
America (66 artikelen)
Laatste update: 22-07-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.