Het Belgische voetbalelftal op de grote toernooien

Het Belgische voetbalelftal op de grote toernooien België wordt beschouwd als één van de medeoprichters van het wereldkampioenschap voetbal (1930). Ondanks dat zijn de meest aansprekende resultaten van de 'Rode Duivels', zoals de spelers van het Belgische voetbalelftal genoemd worden, pas in de jaren 80 bereikt: een tweede plaats op het EK van 1980 en een derde plaats op het WK van 2018. Met een nieuwe 'gouden' generatie is het de bedoeling om dit in de komende jaren te verbeteren. Tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen behaalde het Belgische voetbal misschien zijn grootste succes door een gouden medaille te winnen tegen Tsjechoslowakije (2-0). Tijdens die wedstrijd trok het Tsjechische elftal zich terug nadat ëén van hun spelers uit het veld werd gestuurd, waardoor België tot winnaar werd uitgeroepen.

WK 1930

In Uruguay was België één van de vier Europese landen, die deelnamen aan de allereerste wereldkampioenschappen. In de eerste ronde werd het ingedeeld bij de Verenigde Staten en Paraguay. Beide duels gingen verloren (3-0 en 1-0). De winnaar van het toernooi werd het gastland, door met 4-2 te winnen van Argentinië.

WK 1934

Ook in het Italië van Mussolini gaf het Belgische voetbalelftal 'acte de presence'. In de eerste knock-out wedstrijd werd echter meteen met 5-2 verloren van Duitsland. Beide Belgische doelpunten werden gemaakt door de Lierse aanvaller Bernard Voorhoof. Duitsland zou dat WK als derde eindigen. De winnaar werd alweer het gastland, dat na een verlenging met 2-1 zou winnen van Tsjechoslowakije.

WK 1938

In Frankrijk waren de 'Rode Duivels' geen beter lot beschoren. Deze keer werd in de eerste knock-out wedstrijd verloren van Frankrijk (3-1). Opnieuw werd Italië de wereldkampioen, na 4-2 winst op Hongarije.

WK 1954

Nadat de WK's in 1942 en 1946 vanwege de oorlog en de opbouw, die daarop volgde, werden afgelast, en België zich ook niet wist te plaatsen voor het WK 1950, waren de 'Rode Duivels' wel weer aanwezig in Zwitserland. België werd ingedeeld in groep D, met Engeland, Italië en het gastland. Er werden echter slechts twee wedstrijden gespeeld, tegen Engeland (4-4) en Italië (4-1 verlies). Daarmee werd ondanks drie doelpunten van Luik-speler Léopold Anoul de volgende ronde niet gehaald. Anoul maakte in 1948 tijdens een wedstrijd tegen Frankrijk al naam door vanuit de verdediging vier man en de keeper te omspelen en te scoren. Dat gebeurde in het stadion Colombes, waardoor hij de bijnaam 'L'homme de Colombes' kreeg.

De uiteindelijke winnaar van het toernooi zou West-Duitsland zijn, na een nog altijd legendarische wedstrijd tegen het Hongarije van Ferenc Puskás, waarin een 2-0 achterstand ongedaan werd gemaakt (2-3), in Duitsland nog altijd 'Het wonder van Bern' genoemd. Eerder in dat toernooi overklasten de 'Magische Magyaren' de Duitsers nog in de eerste ronde, met 8-3.

WK 1970

Na drie WK's op rij gemist te hebben speelde België in Mexico een eerste ronde tegen El Salvador, de Sovjet Unie en het gastland. De eerste wedstrijd werd nog met 3-0 gewonnen dankzij twee goals van Wilfried van Moer en één uit een penalty van Raoul Lambert. Daarna ging het echter mis tegen de Sovjet Unie (4-1) en Mexico (1-0), waardoor opnieuw de volgende ronde niet gehaald werd. Het werd uiteindelijk het WK van Pelé, die met Brazilië in de finale Italië met 4-1 versloeg. De Duitser Gerd Müller werd met maar liefs 10 doelpunten de topscorer.

EK 1972

In eigen land mochten de Belgen voor het eerst aantreden op een eindronde van een Europees kampioenschap. Dat gebeurde stoen in een 'onderonsje' tussen vier gekwalificeerde landenn. De andere drie waren Hongarije, de Sovjet Unie en West-Duitsland. België verloor in de halve finale van het West-Duitsland van Gerd Müller en Franz Beckenbauer (1-2), maar wist de troostfinale dankzij goals van Pol van Himst en Raoul Lambert te winnen van Hongarije (1-2), waarmee de derde plaats bereikt werd. De 'grote' finale werd gewonnen door West-Duitsland, met 3-0 van de Sovjet Unie.

EK 1980

Voor het EK in Italië werd er voor het eerst met acht landen in twee groepen gespeeld. België zat in groep B bij Engeland, Spanje en Italië. Er werd twee keer gelijkgespeeld (Engeland 1-1 en Italië 0-0) en gewonnen van Spanje (2-1). Als eerste van de groep mochten de 'Rode Duivels' zo aantreden voor de finale, waarin van West-Duitsland verloren zou worden (1-2). Deze tweede plaats is tot nu toe het beste resultaat van de Belgen op een EK.

WK 1982

In Spanje wist het Belgische elftal zich voor het eerst voor een vervolgronde te plaatsen, en wel als eerste van de groep. Er werd twee keer gewonnen, van Argentinië (1-0) en El Salvador (1-0) en gelijkgespeeld tegen Hongarije (1-1). In de tweede ronde waren echter Polen (0-3) en de Sovjet Unie (0-1) een maatje te groot. Polen zou nog de halve finales bereiken, waar verloren werd van de latere winnaar Italië. De finale, tegen West-Duitsland, eindigde in 3-1.

EK 1984

In Frankrijk lootte België in de groepsronde Joegoslavië, Frankrijk en Denemarken. Van de eerste werd met 2-0 gewonnen, waarna Frankrijk, met sterspeler Michel Platini in de gelederen, een paar maten te groot bleek (5-0). Tot slot gooide Denemarken extra zout in de wonde (3-2) en konden de Belgen huiswaarts. Frankrijk zou zich kronen tot Europees kampioen in een finale tegen Spanje (2-0).

WK 1986

Wederom in Mexico was België opnieuw van de partij. In een groep met het gastland (1-2 verlies), Irak (1-2 winst) en Paraguay (2-2) eindigden de 'Rode Duivels' als beste derde, waarmee de achtste finale werd bereikt. Daar werd de Sovjet Unie met 4-3 opzij gezet, waarna in de kwartfinale Spanje eraan moest geloven (1-1 en na penalties 5-4). In de halve finales, tegen de latere winnaar Argentinië, strandde het. Zo werd dit het WK van Diego Armando Maradona -zijn goal na een fantastische dribbel en 'de hand van God' tegen de Engelsen zullen lang door blijven klinken. In de finale wonnen de Argentijnen van West-Duitsland (3-2).

België zou vierde worden in de troostfinale tegen Frankrijk (2-4), het beste resultaat op een WK tot nu toe. Jan Ceulemans en Nico Claesen kwamen op de lijst van topscorers terecht, met ieder 3 doelpunten. De Engelsman Gary Lineker werd de absolute topscorer, met 6 doelpunten.

WK 1990

In Italië lootte België voor de eerste ronde Zuid-Korea, Uruguay en Spanje. De eerste wedstrijden werden gewonnen (2-0 en 3-1), waarna Spanje te sterk was (1-2). Met een tweede plek als resultaat wachtte vervolgens in de achtste finale Engeland, waarmee aan het WK voor de 'Rode Duivels' een einde kwam (1-0). De wereldbeker werd na een finale tegen Argentinië voor de derde keer Duits gekleurd (1-0).

WK 1994

Voor dit WK in de Verenigde Staten werden de Belgen in een groep geloot bij Marokko, Nederland en Saoedi-Arabië. Aanvankelijk ging dat goed, want de eerste wedstrijden werden beide met 1-0 gewonnen. Doordat echter in de derde wedstrijd verrassend van Saoedi-Arabië werd verloren (2-1) eindigden drie landen -waaronder het Nederland van Dennis Bergkamp en Marc Overmars- op 6 punten en veroordeelden de onderlinge resultaten en het doelgemiddelde de 'Rode Duivels' tot een derde plaats. Gelukkig waren ze nog wel net één van de drie beste landen, die derde in hun groep waren geworden, waardoor toch voor de achtste finale aangetreden mocht worden. Minder gunstig was echter de tegenstander: Duitsland. Na een hectische tweede helft met daarin een niet gegeven penalty nadat de genaturaliseerde Kroaat Josip Weber van Anderlecht door twee Duitsers in het strafschopgebied werd neergehaald was het resultaat 3-2, waarmee de Belgen naar huis mochten. In de finale won Brazilië van Italië na een 0-0 eindstand met penalties. Het was de eerste WK-finale die op deze wijze beslist zou worden (3-2).

WK 1998

In Frankrijk zouden beide lage landen elkaar opnieuw tegenkomen, nu in een poule met Mexico en Zuid-Korea. Tegen Nederland eindigde de eerste wedstrijd in een gelijkspel zonder doelpunten. Ook in de wedstrijden, die daarop volgden speelden de 'Rode Duivels' gelijk (Mexico 2-2 en Zuid-Korea 1-1). Daarmee werden ze opnieuw derde. Het probleem was dat er deze keer echter niet in een systeem was voorzien voor beste derden, zodat het WK afgelopen was voor de Belgen. Frankrijk won in de finale van het Brazilië van Ronaldo met tee goals van Zinédine Zidane en één van Emmanuel Petit (3-0).

EK 2000

In 2000 mochten Nederland en België samen de Europese kampioenschappen organiseren. Dat ging met een eerste ronde met vier groepen van vier landen, een systeem wat al in 1996 voor het eerst was uitgeprobeerd. België werd in groep B ingedeeld, samen met Zweden, Italië en Turkije. Na winst tegen de Zweden (2-1) werd er echter met 2-0 verloren van zowel Italië als Turkije. Zo eindigden de Rode Duivels als derde en konden hun trainingskamp opdoen. Frankrijk zou voor de tweede keer de Europese kampioen worden dankzij 2-1 winst op Italië in de verlenging.

WK 2002

In Japan en Zuid-Korea meldde de Belgen zich voor wedstrijden in een eerste ronde tegen gastland Japan, Tunesië en Rusland. De eerste wedstrijden werden gelijkgespeeld (2-2 en 1-1), waarna opnieuw een doemscenario dreigde. De gehoopte reactie kwam uiteindelijk tegen de Russen. Dankzij doelpunten van Johan Walen, Wesley Sonck en Marc Wilmots werd het in een spannende wedstrijd 3-2. Als tweede van de groep ontmoetten de 'Rode Duivels' echter meteen al Brazilië in de achtste finale. Zo zou er met 2-0 verloren worden van de latere kampioen. Dat was dezelfde score als in de finale, die de Brazilianen tegen Duitsland zouden winnen. Ronaldo, die voor beide doelpunten zorgde, werd topscorer van het toernooi (8). De Duitse oelman Oliver Kahn werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

WK 2014

Met o.a. doelman Thibaut Courtois, die met het Spaanse Atlético de Madrid tot de Champions League-finale reikte, en Chelsea-spelers Eden Hazard en Romelu Lukaku werd België, dat aan de laatste twee WK's geen deelname had, van te voren als gevaarlijke outsider gezien. In de eerste ronde in Brazilië werd dat meteen waargemaakt. Drie keer winst zorgde voor een eerste plaats in een groep met Algerije (2-1), Rusland (1-0) en Zuid-Korea (1-0). Ook de achtste finale werden na een verlenging doorstaan, tegen de Verenigde Staten (2-1). In de kwartfinales strandde het schip tegen Argentinië dankzij een doelpunt in de 8ste minuut van Gonzalo Higuain: 1-0. Hetzelfde Argentinië zou de finale halen en daar verliezen van Duitsland (1-0 in de verlenging).

EK 2016

België plaatste zich voor de eindronde van het EK 2016 door in een groep met Wales, Israël, Bosnië-Herzegovina, Cyprus en Andorra als eerste te eindigen. Voor de eindronde werd het land in gedeeld in Groep E met Italië (0-2 verlies), Zweden(1-0 winst) en Ierland (3-0 winst). Na 4-0 winst in de achtste finale tegen Hongarije strandde het avontuur in de kwartfinales tegen het Wales van sterspeler Gareth Bale (3-1). De winnaar van het toernooi werd Portugal na een finale tegen Franrijk (1-0 na verlenging).

WK 2018

Niet eerder waren de Belgen ertoe in staat om zoveel voetbaltalent en ervaring bijeen te brengen als voor dit WK in Rusland. In de groepsfase werd dan ook met ogenschijnlijk gemak over zwakke broeders Panamá (3-0) en Tunesië (5-2) heengewalst. Ook de strijd om de eerste plaats van de groep met Engeland werd gewonnen (1-0). In de achtste finales bleek Japan echter een stuk moeilijker dan vooraf verwacht. Na een uur spelen stond het zelfs 0-2 voor de 'blauwe samurai's'. Pas in de allerlaatste minuut van de extra tijd kon het tij worden gekeerd (3-2). Vervolgens werd Brazilië na een vooral fantastische eerste helft aan de zegekar gebonden (1-2). In de halve finales bleek echter de latere wereldkampioen Frankrijk een te hoge horde (1-0), waarna in de troostfinale opnieuw Engeland werd verslagen, deze keer met 0-2. Hiermee bereikten de 'Rode Duivels' het beste resultaat uit hun geschiedenis.

Beste resultaten: België won slechts eenmaal een gouden medaille, wat gebeurde op de Olympische Spelen van 1920 (zie elftalfoto boven). Daarnaast was er een tweede plaats op de EK van 1980 en een derde plaats op het WK van 2018.
© 2014 - 2024 Tjiw09, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt België op het EK voetbal tegen Denemarken. De wedstrijd van de Rode Duivels tegen de De…
België (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtBelgië (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtHet WK voetbal 2018 wordt gespeeld in Rusland en vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. Tweeëndertig tea…
EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…
Voetbal: Nederland-België live op tv en livestreamVoetbal: Nederland-België live op tv en livestreamDe bijnaam van de voetbalinterland tussen Nederland en België is de 'Derby der Lage Landen'. De wedstrijd tussen de Rode…

Het Colombiaanse nationaal voetbalelftalEén van de verrassingen tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië was het Colombiaanse nationaal elftal. Het won alle drie…
Het Nederlands voetbalelftal op de grote toernooienHet Nederlands voetbalelftal op de grote toernooienHet Nederlands voetbalelftal maakte in 1974 furore met een voetbal, dat de hele wereld overging. Nog steeds, na zovele j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/
Tjiw09 (84 artikelen)
Laatste update: 06-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.