België (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzicht

België (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzicht Het WK voetbal 2018 wordt gespeeld in Rusland en vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. Tweeëndertig teams zullen strijden om de begeerde titel van wereldkampioen voetbal. Ook België is van de partij en maakt een kans op de wereldtitel. Onder leiding van bondscoach Roberto Martínez strijden spelers zoals Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Thibaut Courtois naar de hoogste trofee op landenniveau. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat een Oost-Europees land het WK voetbal organiseert. België start de groepsfase op het WK met wedstrijden tegen Panama, Tunesië en Engeland. Tijdens het WK worden de Rode Duivels aangemoedigd door heel wat Belgen. De matchen zijn op vele sfeervolle locaties op groot scherm te volgen. Nederland neemt niet deel aan het WK 2018.

België op het WK voetbal in Rusland in 2018


België gaat met een sterk team naar het WK voetbal 2018 in Rusland. / Bron: RonnyK, PixabayBelgië gaat met een sterk team naar het WK voetbal 2018 in Rusland. / Bron: RonnyK, Pixabay

België naar de eindronde van het WK 2018 in Rusland

België is één van de tweeëndertig landen die zal deelnemen aan de eindronde van het WK in Rusland. Het is voor België de dertiende deelname aan het WK. België kwalificeerde zich heel eenvoudig voor de eindronde en werd groepswinnaar in de voorronde. Op 1 december 2017 werd in het Kremlin geloot voor de groepsfase op het WK. België treedt aan tegen Panama, Tunesië en Engeland in Groep G. De wedstrijden van België in de groepsfase worden afgewerkt in de Russische voetbalstadions te Sotsji, Moskou en Kaliningrad. Als voorbereiding op het WK werkt België nog enkele oefenwedstrijden af om mogelijke opstellingen uit te testen. Deze voorbereidingswedstrijden moeten bondscoach Roberto Martinez duidelijkheid geven over de best mogelijke opstelling voor de verschillende wedstrijden op het WK.

WK-voorbereidingswedstrijden

DatumUurWedstrijdUitslag
10 november 201720u45België - Mexico3 - 3
14 november 201720u45België - Japan1 - 0
27 maart 201820u45België – Saoedi-Arabië4 - 0
2 juni 201820u45België - Portugal0 - 0
6 juni 201820u45België - Egypte3 - 0
11 juni 201820u45België – Costa Rica4 - 1

De definitieve WK-selectie van 23 namen - geen selectie voor populaire Radja Nainggolan

  • Doelmannen: Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Koen Casteels
  • Verdedigers: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Thomas Meunier, Dedryck Boyata
  • Middenvelders: Kevin De Bruyne, Mousa Dembélé, Axel Witsel, Marouane Fellaini, Yannick Carrasco, Nacer Chadli, Leander Dendoncker, Thorgan Hazard, Youri Tielemans
  • Aanvallers: Eden Hazard, Dries Mertens, Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Adnan Januzaj

Opvallend is de afwezigheid van de populaire Radja Nainggolan. Martínez laat hem thuis omdat hij niet in het tactische plaatje past. Echter het verschil in persoonlijkheid tussen Martínez en Nainggolan zou de oorzaak zijn van de niet-selectie. Heel wat Belgen zijn niet tevreden met deze beslissing.

Speelschema voor België en uitslagen in groep G: overzicht

Bij de loting op 1 december 2017 werd België ingedeeld in groep G, samen met Panama, Tunesië en Engeland. De wedstrijd tegen Panama vindt plaats in het Olympisch Stadion Fisjt te Sotsji. België speelt tegen Tunesië in de Otkrytieje Arena in Moskou en Engeland wordt bekampt in de Arena Baltika te Kaliningrad. België werd groepswinnaar met 9 punten en plaatst zich voor de achtste finales.

DatumUurWedstrijdUitslag
18 juni 201817u00België - Panama3 - 0
23 juni 201814u00België - Tunesië5 - 2
28 juni 201820u00Engeland - België0 - 1

Verdere verloop van het toernooi voor de Belgen

België speelde op 2 juli de achtste finales tegen Japan. De Rode Duivels behaalden een 3 - 2 overwinning. In de kwartfinale op 10 juli won België van de WK-favoriet Brazilië. Op 10 juli wacht de halve finale tegen Frankrijk. België verloor de halve finale met het kleinste verschil, 1 - 0. In de strijd om het brons won België met 2-0 van Engeland. België eindigde als derde op het WK voetbal 2018 in Rusland.

DatumUurWedstrijdUitslag
3 juli 2018 20u00België - Japan3 - 2
6 juli 2018 20u00Brazilië - België1 - 2
10 juli 2018 20u00Frankrijk - België1 - 0
14 juli 2018 16u00België - Engeland2 - 0

De Rode Duivels onder leiding van bondscoach Roberto Martínez

De bondscoach van België op het WK 2018 is Roberto Martínez. Martínez heeft de Spaanse nationaliteit en was tevens profvoetballer. Hij is geboren in 1973 en werd op 3 augustus 2016 verrassend aangesteld als bondscoach van België. Hij is de vervanger van Marc Wilmots, die na het ontgoochelende EK in Frankrijk in 2016, het Belgische nationale elftal verliet. Een van de assistenten van Martínez is de Franse ex-topspits Thierry Henry. Martínez heeft de verdienste dat hij België naar een succesvolle kwalificatie voor het WK 2018 leidde. Het is nu aan Martínez om te bewijzen dat hij Rode Duivels naar een succes kan leiden op het belangrijkste voetbaltoernooi voor landen ter wereld.

Thibaut Courtois is de doelman van België op het WK. / Bron: Ben Sutherland, Flickr (CC BY-2.0)Thibaut Courtois is de doelman van België op het WK. / Bron: Ben Sutherland, Flickr (CC BY-2.0)

De vedetten in de Belgische nationale ploeg

Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne is afkomstig uit Drongen in België, en geboren in 1991. Anno 2018 is hij actief als speler bij Manchester City. Hij is de duurste Belgische voetballer ooit, na zijn transfer van VfL Wolfsburg naar Manchester City. Kevin De Bruyne speelt sinds 2010 in de Belgische nationale ploeg.

Eden Hazard

Eden Hazard is afkomstig uit La Louvière en werd geboren in 1991. Hazard is een aanvallende middenvelder of vleugelspeler. Anno 2018 speelt hij voor de Londense ploeg Chelsea. Eden Hazard speelde zijn eerst wedstrijd voor de Rode Duivels in 2008.

Thibaut Courtois

Thibaut Courtois is afkomstig uit Bree en werd geboren in 1992. Hij wordt anno 2018 beschouwd als één van de betere doelmannen ter wereld. Na zijn transfer in 2011 van KRC Genk naar Chelsea, verlengde Courtois in 2014 zijn contract bij Chelsea tot medio 2019. Thibaut Courtois speelde zijn eerste wedstrijd voor de Rode Duivels in 2011.

Yannick Carrasco

Yannick Carrasco werd geboren in 1993 te Elsene. Hij wordt meestal ingeschakeld als flankspeler. In februari 2018 verliet hij Atlético Madrid om bij Dalian Yifang te gaan spelen. De eerste wedstrijd voor Carrasco in het Belgische elftal was in 2015.

Sfeer en merchandising tijdens het WK voetbal

Als de Belgische Rode Duivels deelnemen aan een EK of WK voetbal, dan volgen heel wat Belgen deze matchen op de voet. Er worden grote beeldschermen geplaatst op allerhande locaties zodat supporters de matchen live kunnen volgen. Veel sfeer en heel wat bier maken deze periode heel fijn voor heel wat voetballiefhebbers. Daarnaast draait de merchandising tijdens een Belgische WK-campagne op volle toeren. Er worden massaal petjes, sjaals en T-shirts verkocht van de Rode Duivels die deelnemen aan het WK. Een nederlaag of uitschakeling van de Rode Duivels zal de sfeer enigszins temperen, maar een WK-campagne van de Rode Duivels betekent doorgaans een groot volksfeest op vele plaatsen in België.

De merknaam Jupiler van AB InBev wordt in België tijdens het WK tijdelijk 'Belgium'. / Bron: Webandi, PixabayDe merknaam Jupiler van AB InBev wordt in België tijdens het WK tijdelijk 'Belgium'. / Bron: Webandi, Pixabay

Weetjes over de WK-campagne van de Rode Duivels

Vliegtuig van Rode Duivels in rode kleur

De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is de leverancier van het vliegtuig waarmee de Belgen naar het WK in Rusland reizen. Het vliegtuig wordt 'Trident' genaamd. Het interieur van het vliegtuig kenmerkt zich met 35 belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Rode Duivels. Radja Nainggolan is er niet bij op het WK. Toch staat de middenvelder van AS Roma wel op het vliegtuig vermeld.

Biermerk Jupiler wordt 5 maanden 'Belgium'

De naam Jupiler verdwijnt voor vijf maanden van de bierflesjes en bierblikjes naar aanleiding van het WK voetbal in Rusland. Met deze marketingstunt wil de bierbrouwer AB InBev de Rode Duivels steunen op het WK voetbal. Tijdens het WK 2018 moet elke Belg zich 100% Belg kunnen voelen. Daarom wordt de naam Jupiler tijdelijk vervangen door 'Belgium'. AB InBev noemt deze campagne de grootste supporterscampagne ooit in België.

Lees verder

© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK hockey 2018 dames: speelschema en uitslagenWK hockey 2018 dames: speelschema en uitslagenDe veertiende editie van het wereldkampioenschap hockey wordt gehouden van 21 juli 2018 tot en met 5 augustus 2018. Het…
WK voetbal 2018: speelschema, speelschema per dag en uitslagWK voetbal 2018: speelschema, speelschema per dag en uitslagDe 21 editie van het Wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018 in Rusland. Aan…
EK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagEK Handbal 2018 dames, kwalificatie: speelschema en uitslagDe kwalificatie van het EK handbal bepaalt welke landen aan de dertiende editie van het EK voor vrouwen, dat gehouden wo…
Euro Player Index (EPI): waarde voetballers volgens RemiqzEuro Player Index (EPI): waarde voetballers volgens RemiqzDe Euro Player Index (EPI) van Remiqz is een ranking van spelers op basis van diverse statistieken, gemeten over hun hel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gellinger, Pixabay
  • WK2018rusland.nl, https://www.wk2018rusland.nl/speelschema-wk-2018/
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2018
  • Hln.be, https://www.hln.be/sport/voetbal/belgisch-voetbal/rode-duivels/exclusieve-beelden-vliegtuig-rode-duivels-is-klaar-voor-wk-en-ook-radja-vliegt-mee~af905000/
  • Afbeelding bron 1: RonnyK, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Ben Sutherland, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Webandi, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 14-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.