Voetbal: Nederland-België live op tv en livestream

Voetbal: Nederland-België live op tv en livestream De bijnaam van de voetbalinterland tussen Nederland en België is de 'Derby der Lage Landen'. De wedstrijd tussen de Rode Duivels en Oranje is live op tv te bekijken. Ook kan men de interland via een livestream bekijken. Door welke omroep wordt het live op tv uitgezonden en waar vindt men een gratis livestream? Hoe is de geschiedenis verlopen van de 'Derby der Lage Landen'?

Historie: Nederlands elftal

Oertijd Nederlands elftal

De eerste officiële interland van Nederland werd gespeeld in april 1905 te Antwerpen. De tegenstander was België. Nederland won die eerste 'Derby der Lage Landen' met 1-4. In mei van dat jaar volgde er al een tweede wedstrijd tussen deze landen: Nederland-België in Rotterdam. Die tweede 'Derby der Lage Landen' werd eveneens ruim door Nederland gewonnen: 4-0. Een jaar later nam België revanche. In april 1906 wonnen de Belgen in Antwerpen de derde 'Derby der Lage Landen' met 5-0. In mei 1906 wonnen de Belgen ook de vierde onderlinge interland: in Rotterdam eindigde Nederland-België in 2-3.

Traditie

Decennialang werd de 'Derby der Lage landen' als een ultieme klassieker beschouwd binnen de voetbalwereld van Nederland en België. Deze periode duurde ongeveer tot midden jaren '60. Nederland en België speelden in die tijd (behalve in de oorlogsjaren) doorgaans twee keer per jaar tegen elkaar een vriendschappelijke wedstrijd: één keer in Nederland en één keer in België.

Derde plek onder de interlands

Doordat deze derby zo lang een traditie is geweest die twee maal per jaar plaatsvond, is men logischerwijs ook tot dat enorm grote aantal onderlinge wedstrijden tussen Nederland en België gekomen. Anno 2022 zijn slechts twee andere interlands op aarde vaker gespeeld dan de wedstrijden tussen Nederland en België. Niet toevallig gaat het daarbij ook om buurlanden die traditioneel vaak oefenwedstrijden tegen elkaar speelden. Op de tweede plek staat de derby tussen Oostenrijk en Hongarije. Op de eerste plek staat de derby tussen Uruguay en Argentinië.

Balans: statistieken

De 'Derby der Lage Landen' is in de periode 1905-2022 in totaal 127 keer gespeeld. De wedstrijd werd 55 gewonnen door Nederland. België won deze derby 41 keer. De wedstrijd eindigde 31 keer in een gelijkspel. De meeste edities van de 'derby der lage landen' waren officieel oefenwedstrijden (vriendschappelijke interlands). De twee landen kwamen elkaar ook onder meer tegen in de WK-kwalificatie van 1985, het WK 1994, het WK 1998 en de UEFA Nations League 2022-2023. In de UEFA Nations League speelt Oranje op 3 juni 2022 een uitwedstrijd tegen de Rode Duivels. Op 25 september 2022 speelt Oranje een thuiswedstrijd tegen de Rode Duivels. Hierdoor komt er in 2022 (dankzij de UEFA Nations League), na bijna vier jaar, een einde aan een periode waarin deze derby niet werd gespeeld. De periode 2018-2022 staat op de vijfde plek van de langste periodes waarin dit duel niet plaatsvond. De langste periode was 2004-2012. De op één na langste periode was 1987-1994. Twee andere twee lange periodes waarin deze landen niet tegen elkaar speelden waren 1914-1920 (vanwege de Eerste Wereldoorlog) en 1940-1946 (vanwege de Tweede Wereldoorlog).

België versus Nederland in het voetbal

België op EK en WK voetbal

De bijnaam van het Belgische nationale voetbalteam is de 'Rode Duivels'. Voorafgaand aan 2022 nam België dertien keer deel aan het WK voetbal. De succesvolste deelname van België was in 2018, toen ze de derde plek behaalden. In 1986 eindigden de Belgen
als vierde op het WK voetbal. Tot en met de editie van 2021 nam het Belgische voetbalteam zes keer deel aan het EK voetbal. Een zeer succesvolle deelname was in 1980, toen België tweede werd op het EK voetbal.

Nederland op het EK en WK voetbal

Het Nederlandse voetbalelftal draagt als bijnaam 'Oranje'. Tot aan 2022 nam Nederland tien keer deel aan het WK voetbal. Drie keer eindigde Nederland als tweede: in 1974, 1978 en 2010. In 2014 eindigde Nederland als derde op het WK voetbal en in 1998 werd Nederland vierde. Tot en met de editie van 2021 deed Nederland tien keer mee aan het EK voetbal. In 1988 werd Nederland Europees kampioen.

Live op tv: Derby der Lage Landen

De interlands van Oranje worden in Nederland live op tv uitgezonden door de NPO (Nederlands publieke omroep). In België zijn de uitzendrechten van de meeste oefenduels en kwalificatiewedstrijden in handen van VTM. De uitzendrechten van de duels van de Rode Duivels op de grote toernooien (zoals EK's en WK's) zijn in Vlaanderen in handen van de VRT (Sporza).

Livestream Nederland-België (Derby der Lage Landen)

Livestream NPO

De wedstrijd is ook online via een livestream te volgen. De officiële Nederlandse livestream wordt beschikbaar gesteld door de NOS. Deze livestream van de wedstrijd tussen Oranje en de Rode Duivels is gratis. Hun gratis livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Op de stream is dus ook de voorbeschouwing te zien. De livestream van Nederland-België bevindt zich op de namiddag van de wedstrijddag op de website van de NOS. Daarnaast kan men deze livestream van Nederland-België ook bekijken op de NOS-app. De gratis livestream op de site de NOS is wel geo-restricted. Dit houdt in dat deze livestream van de NOS op de site officieel alleen in Nederland bekeken mag worden. De gratis livestream van deze interland op de app is daarentegen in de hele EU te bekijken. (In de meeste overige landen is de gratis livestream geo-blocked.)

Livestream NPO Start

Tevens kan men de livestream van Nederland tegen België vinden bij NPO Start. Dat is eveneens een gratis livestream. De livestream is zowel te vinden op de site van NPO Start als op hun app. Bij hen kan men via een gratis livestream naar de basiszenders van de NPO kijken. Zo'n livestream is op hun site alleen in Nederland te bekijken, wie de app heeft kan de gratis stream in de hele EU bekijken. Ook is er een livestream te vinden bij NPO Plus. Die livestream is echter niet gratis. Om die livestream te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij hen te hebben.

Livestream NLZIET

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzending van dit duel met een livestream bij NLZIET te bekijken. Via hun app kan men namelijk live online (per livestream) naar diverse Nederlandse tv-zenders kijken. Om zo'n livestream te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement te hebben op NLZIET. Zo'n stream is anno 2022 in de hele EU te bekijken.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) naar deze interland te kijken. Daarmee kan men in EU-landen deze wedstrijden tussen Nederland en Belgiëper livestream op een smartphone, tablet of computer bekijken. (Ook in diverse landen buiten de EU is deze livestream te geruiken, zoals Noorwegen en Groot-Brittannië.) Als men die applicatie activeert, dan kan men daarmee online per livestream naar allerlei tv-zenders kijken, waaronder de zender waarop dit duel te zien is. Dit is een livestream-dienst voor klanten van digitale tv bij Ziggo, maar veel andere tv-providers bieden soortgelijke opties aan waarmee online (via een livestream) live naar televisie kan worden gekeken.

iTV livestream

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen de voetbalwedstrijd van Oranje tegen België via een livestream op de iTV-app bekijken. Zo'n livestream is op een smartphone of tablet in de hele Europese Unie te aanschouwen. Via de website voor Interactieve Tv kunnen zij ook zo'n livestream van het duel van Oranje tegen de Rode Duivels op een desktop computer of laptop bekijken in de hele EU.

Livestream in België

In Vlaanderen worden de meeste oefenduels en kwalificatieduels van de Rode Duivels per livestream uitgezonden door VTM. Zij bieden een gratis livestream aan van deze interlands. De wedstrijden op grote toernooien (zoals EK's en WK's) worden via een gratis livestream uitgezonden door Sporza (VRT).

Wanneer VTM een livestream aanbiedt van een interland van België, dan bevindt die zich op de hun website onder meer in de programmagids. Om die livestream van België te kunnen bekijken, dient u in te loggen met een gratis account (van Medialaan, VTM of Facebook). Elke livestream is bij hen ook via hun app te bekijken. De stream op de site is alleen in België te bekijken. De stream op de app is niet alleen in België maar ook in andere EU-landen te bekijken. Bij Sporza is de livestream van zo'n duel van België op een groot toernooi op hun site te vinden in de rubriek 'Nu Live'. Ook hebben ze op hun app een livestream van zo'n interland van België. Ook bij hen geldt: de stream op de site is alleen in België live te bekijken. De stream op hun app is ook andere EU-landen dan België live te ontvangen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

Een betere voetballer worden door simpele oefeningenEen betere voetballer worden door simpele oefeningenVoetbal, de meest gespeelde en populairste sport in Nederland. Bijna alle kleine jongetjes en in minder mate meisjes dro…
Keeper - Sluitpost van het voetbalelftalKeeper - Sluitpost van het voetbalelftalDe keeper is de sluitpost van het voetbalelftal. Wanneer de andere 10 spelers niet in staat zijn om de tegenstander van…
Bronnen en referenties
  • https://www.onsoranje.nl/nieuws/nederlands-elftal/71605/oranje-oefent-maart-genève-tegen-portugal
  • https://live.foxsports.nl/live/tv-gids/list
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2018
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voetbalinterlands_België_-_Nederland_(mannen)
  • http://www.belgianfootball.be/nl/nationale-ploegen
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.