Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircuit. Deze Arabische Formule 1-wedstrijd wordt wereldwijd door diverse omroepen live uitgezonden op tv. Ook is de Formule 1 GP van Saoedi-Arabië op het internet te bekijken via een livestream.

Saoedi-Arabië

Het land Saoedi-Arabië bestaat officieel sinds 1932. Het is een monarchie die geleid wordt door het Huis van Saoed. De hoofdstad is Riyad. De twee belangrijkste heilige plaats van de islam liggen in Saoedi-Arabië: Mekka en Medina. Saoedi-Arabië is een steenrijk land, vooral vanwege de aardolie die er sinds 1938 wordt gewonnen. Anno 2022 telt Saoedi-Arabië circa 35 miljoen inwoners.

Jeddah

De plaats Jedda is de op één na grootste plaats van Saoedi-Arabië (na Mekka). Anno 2022 telt Jeddah circa 3,5 miljoen inwoners. Het is een havenstad in het westen van het land, aan de Rode Zee. Andere schrijfwijzen van de plaatsnaam Jeddah die ook wel in Nederland worden gebruikt zijn Djedda, Jiddah en Jedda. De plaats is het economische centrum van Saoedi-Arabië. Vanaf 2021 wordt er jaarlijks een Formule 1 Grand Prix van Jeddah verreden.

Circuit: Jeddah Street Circuit

Hoe heet het circuit waarop deze race plaatsvindt? De Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt gehouden op het Jeddah Street Circuit. Anders dan de naam doet vermoeden, bevindt dit zich niet in de stad Jeddah zelf, maar in de kustplaats Jeddah Corniche, ongeveer 30 kilometer verderop. Dit bevindt zich bij de Rode Zee. Het circuit wordt (net als veel andere Formule 1-circuit) ontworpen door Hermann Tilke.

Formule 1 GP Saoedi-Arabië live in Nederland

Livestream Viaplay

Waar is de Formule 1 via een livestream in Nederland te bekijken, waaronder deze Arabische race? De eerste editie van deze wedstrijd was nog live op tv en per livestream (in 2021) te bekijken bij Ziggo Sport Totaal. In de seizoenen 2022, 2023 en 2024 zijn de live-uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland echter in handen van Viaplay (NENT). Bij elke GP (en dus ook de wedstrijd op het stratencircuit in Jeddah) biedt Viaplay voor haar abonnees een livestream aan van de vrije trainingen, kwalificatie en wedstrijd.

Kijken via tv-provider? Ziggo of KPN?

Het is niet alleen mogelijk om zo'n livestream-abonnement rechtstreeks bij Viaplay aan te schaffen. Het is ook mogelijk om bij uw tv-provider (bijvoorbeeld Ziggo of KPN) een abonnement op Viaplay te verkrijgen.

Zes GP's openbaar?

Alle wedstrijden die op de Formule 1-kalender van 2022, 2023 en 2024 staan, zijn automatisch per livestream te bekijken bij Viaplay door hun abonnees. Daarnaast bieden ze per jaar ook zes 'gratis' wedstrijden aan, die op televisie op het open net te zien zijn en bovendien online via een gratis livestream bekeken kunnen worden. Een voorbeeld daarvan is de GP Nederland, waarvan de live tv-uitzending op het 'open net' NPO1 plaatsvindt. Een gratis livestream van die race in Zandvoort is op de site van de NOS te vinden. Naast die Nederlandse GP zijn er nog vijf andere, wisselende Formule 1-races per jaar 'gratis' te bekijken. Het is niet uitgesloten dat ook weleens de Formule 1 GP van Saoedi-Arabië op die manier gratis live op tv en per livestream te zien is.

Live op tv

Formule 1 live op tv in België: Telenet GP, kwalificatie en race

In België wordt deze Formule 1 Grand Prix live op tv (en via de stream) uitgezonden door Telenet Play Sports. Zij zenden bij de 'F1 Saoedi-Arabië Grand Prix' niet de vrije trainingen live uit. We zijn de kwalificatie en de Formule 1-race live bij hen te zien. U dient een abonnement te hebben om hun live-uitzendingen van deze F1 GP live op televisie te kunnen bekijken.

Formule 1 live op tv, GP Saoedi-Arabië: niet bij RTL Deutschland

De Grand Prix van Saoedi-Arabië is helaas niet live op tv te zien bij RTL Deutschland. Deze zender was jarenlang populair bij veel Vlaamse en Nederlandse fans van de Formule 1. Het bood degenen die geen abonnement op Play Sports of Ziggo hadden, toch de mogelijkheid om 'gratis' naar de Formule 1 te kijken. Helaas hebben zij deze uitzendrechten (live televisie en livestream) niet meer in 2022, doch ook in de seizoenen 2023 en 2024 zijn de wedstrijden live te zien bij Sky Deutschland. En neen, die bieden niet een gratis uitzending op televisie of via de livestream aan die mensen in Nederland en België automatisch kunnen bekijken.

Livestream Formule 1 GP Saoedi-Arabië

Livestream GP Saoedi-Arabië bij Viaplay

De officiële livestream van Formule 1 in Nederland wordt in de seizoenen 2022, 2023 en 2024 aangeboden door Viaplay. Dat geldt dus ook voor de Grote Prijs van Saoedi-Arabië De commentator bij de races op die livestream is Nelson Valkenburg.

Livestream Formule 1 GP Saoedi-Arabië bij Play Sports (EU): kwalificatie en race

Er wordt ook een livestream door Telenet Play Sports verzorgd van de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië. Bij Play Sports zendt men de kwalificatie en de race per livestream uit. De vrije trainingen van de GP van Saoedi-Arabië zijn niet bij hen per livestream te bekijken. Hun livestream is op de Play Sports Go App in de hele EU te bekijken. Is dit een gratis livestream? Neen, men dient een abonnement op Play Sports te hebben om die livestream van de GP Saoedi-Arabië 2021 te kunnen bekijken. Indien men geen vast abonnement op deze dienst wil nemen, kan men een abonnement voor één dag op hun livestream nemen (dagpas) om deze GP te bekijken. Sportfans kunnen echter ook kiezen voor een abonnement van één weekend op hun livestream (weekendpas). Daarmee kunnen ze dus de kwalificatie en de race van deze Formule 1 GP via de livestream bekijken.

Livestream Formule 1 GP Saoedi-Arabië via iTV-app?

Is het voor klanten van KPN is het mogelijk om deze F1 GP live online te bekijken via de iTV-app? Wie een abonnement op interactieve televisie bij KPN heeft, kon jarenlang automatisch per gratis livestream de uitzending van RTL Deutschland op die app bekijken. Helaas is die gratis livestream voor hen in 2022 niet meer te ontvangen. Ook in 2023 en 2024 bieden ze daarvan niet zo'n gratis livestream aan. De livestream van Viaplay is bij KPN echter niet automatisch te ontvangen. Om die livestream van Viaplay van de Grote Prijs van Saoedi-Arabië te kunnen bekijken, dient men een aanvullend abonnement te hebben.

Livestream GP Saoedi-Arabië F1 Tv Pro

Daarnaast kan men in België en Nederland de 'Saoedi-Arabië Grand Prix Formule 1' op een livestream van F1 Tv Pro bekijken. Dit is de officiële livestream van de organisatie achter de Formule 1. Deze livestream is beschikbaar in de seizoenen 2022, 2023 en 2024. Is dit een gratis stream van deze GP? Neen, men dient een betaald abonnement (Pro) te hebben op die dienst, om deze livestream van F1 Tv te kunnen bekijken bij de F1 GP Saoedi-Arabië.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Saoedi-Arabië - Feiten en CijfersSaoedi-Arabië beslaat het grootste deel van het Arabisch schiereiland. De Saoedische monarchie is aan het begin van de 2…
Formule 1: GP van China, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van China wordt verreden in Shanghai. De GP van China is live op tv te bekijken op diverse zende…
Anti-islamstickerIn november 2013 lanceerde Geert Wilders een sticker, die hij zelf de Vlag van Waarheid en Bevrijding noemt. In de volks…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Formule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamFormule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamDe Formule 1 Grote Prijs van Nederland wordt jaarlijks verreden op het circuit van Zandvoort. De GP van Nederland bestaa…
Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Frankrijk wordt verreden op het Circuit Paul Ricard. De Grand Prix van Frankrijk is mondiaal live op…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_Formule_1
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hockenheimring
  • https://en.wikipedia.org/wiki/German_Grand_Prix
  • https://f1tv.formula1.com/en/faq
  • https://www.gpupdate.net/nl/kalender/292/formule-1-kalender-2019/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.