Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestream De Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt verreden op het Jeddah Street Circuit. Deze Formule 1-race in Saoedi-Arabië bestaat sinds 2021. Deze Arabische Formule 1-wedstrijd wordt wereldwijd door diverse omroepen live uitgezonden op tv. Ook is deze Formule 1-race op het internet te bekijken via een livestream.

Saoedi-Arabië

Het land Saoedi-Arabië bestaat officieel sinds 1932. Het is een monarchie die geleid wordt door het Huis van Saoed. De hoofdstad is Riyad. De twee belangrijkste heilige plaats van de islam liggen in Saoedi-Arabië: Mekka en Medina. Saoedi-Arabië is een steenrijk land, vooral vanwege de aardolie die er sinds 1938 wordt gewonnen. Anno 2021 telt Saoedi-Arabië circa 35 miljoen inwoners.

Jeddah

De plaats Jedda is de op één na grootste plaats van Saoedie-Arabië (na Mekka). Anno 2021 telt Jedda circa 3,5 miljoen inwoners. Het is een havenstad in het westen van het land, aan de Rode Zee. Andere schrijfwijzen van de plaatsnaam Jeddah die ook wel in Nederland worden gebruikt zijn Djedda, Jiddah en Jedda. De plaats is het economische centrum van Saoedi-Arabië. Vanaf 2021 wordt er jaarlijks een Formule 1 Grand Prix van Jeddah verreden.

Circuit: Jeddah Street Circuit

Hoe heet het circuit waarop deze race plaatsvindt? De Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt met ingang van 2021 gehouden op het Jeddah Street Circuit. Anders dan de naam doet vermoeden, bevindt dit zich niet in de stad Jeddah zelf, maar in de kustplaats Jeddah Corniche, ongeveer 30 kilometer verderop. Dit bevindt zich bij de Rode Zee. Het circuit wordt (net als veel andere Formule 1-circuit) ontworpen door Hermann Tilke.

Live op tv: F1 Grand Prix van Saoedi-Arabië

Live op tv in Nederland: Formule 1 GP bij Ziggo Sport

In Nederland wordt de Grand Prix van Saoedi-Arabië live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Bij hen zijn alle vrije trainingen, de kwalificatie en de race live op tv te zien. Hun live tv-uitzendingen van de GP Saoedi-Arabië vinden plaats op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Die zender is voor iedereen die een abonnement op digitale tv bij Ziggo heeft 'gratis' live te bekijken. Mensen die bij een andere tv-provider een abonnement hebben, dienen een aanvullend abonnement te nemen op het sportzenderpakket van Ziggo Sport Totaal om deze Nederlandse Formule 1-uitzendingen live op tv te kunnen zien. Abonnees van dit pakket kunnen de live-uitzendingen van de Formule 1 bekijken via het kanaal Ziggo Sport Select.

Formule 1 live op tv in België: Telenet GP, kwalificatie en race

In België wordt deze Grand Prix live op tv (en via de stream) uitgezonden door Telenet Play Sports. Zij zenden bij de 'F1 Saoedi-Arabië Grand Prix' niet de vrije trainingen live uit. We zijn de kwalificatie en de Formule 1-race live bij hen te zien. U dient een abonnement te hebben om hun live-uitzendingen van deze Formule 1 GP live op televisie te kunnen bekijken.

Formule 1 live op tv, GP Saoedi-Arabië: niet bij RTL Deutschland

De Grand Prix van Saoedi-Arabië is helaas niet live op tv te zien bij RTL Deutschland. Deze zender was jarenlang populair bij veel Vlaamse en Nederlandse fans van de Formule 1. Het bood degenen die geen abonnement op Ziggo of Play Sports hebben, toch de mogelijkheid om 'gratis' naar de F1 GP van Saoedi-Arabië te kijken. Helaas hebben zij met ingang van 2021 deze uitzendrechten (live televisie en livestream) niet meer. In 2021, doch ook in de seizoenen 2022 en 2023 zijn de wedstrijden live te zien bij Sky Deutschland en neen, die bieden niet een gratis uitzending op televsie of via de livestream aan die mensen in Nederland en België automatisch kunnen bekijken.

Livestream Formule 1 GP Saoedi-Arabië

Livestream Formule 1 GP bij Ziggo Sport Totaal

De officiële Nederlandse livestream van de GP Saoedi-Arabië wordt geproduceerd door Ziggo Sport Totaal. Met hun livestream op de Ziggo Sport Go App kan men de race op een computer of smartphone bekijken. Niet alleen kan men via deze app per livestream de reguliere live tv-uitzending van Ziggo Sport 14 bekijken. Ook kan men per livestream bij hen op de F1 Tv Pro-app naar extra kanalen kijken, waarop bijvoorbeeld de live timing of 'on board-beelden' te volgen zijn. U dient wel een abonnement op die dienst te hebben om deze livestream van Ziggo Sport Totaal te kunnen bekijken. Indien men echter geen abonnement heeft maar toch via deze app per livestream naar de Formule 1 GP van Saoedi-Arabië wil kijken, dan kan men voor enkele euro's deze stream kopen.

Livestream Formule 1 GP via Ziggo Go

Daarnaast is het mogelijk om de race via een livestream te bekijken op de Go App (online tv). Deze app biedt de mogelijkheid om online (per livestream) naar televisie te kijken. Zo kan men dus ook op de middag van zondag 5 april naar de Grand Prix van Saoedi-Arabiëkijken. Dit product van VodafoneZiggo is beschikbaar voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo. Op deze dienst kan men als klant van Ziggo per livestream kijken naar dezelfde zenders als men op televisie kan kijken. Indien men dus een standaardabonnement heeft (en geen aanvullend pakket), dan kan men op deze app alleen per livestream de reguliere live tv-uitzendingen van Ziggo Sport 14 bekijken van deze GP. (Men heeft dan dus niet die extra opties van een livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App.) Als klant van digitale televisie bij Ziggo hoeft men echter niet bij te betalen om deze app te kunnen gebruiken, voor hen is dit in principe dus een 'gratis livestream' van de GP Saoedi-Arabië 2021. Indien men echter een aanvullend abonnement heeft met het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, dan kan men ook op deze Go App (of op de F1 Tv Pro-app) de extra kanalen bekijken (met live timing, 'on board'-beelden, enzovoort). De livestream van de Go App is in de hele EU te gebruiken. Dit is dus heel handig voor Ziggo-klanten op vakantie zijn in een EU-land en graag toch in het buitenland via een Nederlandstalige livestream naar de verrichtingen van Max Verstappen in deze Arabische Grand Prix willen kijken. Via die Go App kunnen Ziggo-klanten niet alleen per livestream deze Arabische race kijken, zij kunnen daarop een week lang ook de uitzending van de GP via een stream terugkijken.

Livestream Formule 1 GP Saoedi-Arabië bij Play Sports (EU): kwalificatie en race

Er wordt ook een livestream door Telenet Play Sports verzorgd van de Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië. Bij Play Sports zendt men de kwalificatie en de race per livestream uit. De vrije trainingen van de GP van Saoedi-Arabië zijn niet bij hen per livestream te bekijken. Hun livestream is op de Play Sports Go App in de hele EU te bekijken. Is dit een gratis livestream? Neen, men dient een abonnement op Play Sports te hebben om die livestream van de GP Saoedi-Arabië 2021 te kunnen bekijken. Indien men geen vast abonnement op deze dienst wil nemen, kan men een abonnement voor één dag op hun livestream nemen (dagpas) om deze GP te bekijken. Sportfans kunnen echter ook kiezen voor een abonnement van één weekend op hun livestream (weekendpas), waarmee dus de kwalificatie en de race van deze Formule 1 GP te bekijken zijn.

Livestream Formule 1 GP Saoedi-Arabië via iTV-app?

Is het voor klanten van KPN is het mogelijk om deze Formule 1 GP live online te bekijken via de iTV-app? Wie een abonnement op interactieve televisie bij KPN heeft, kon jarenlang automatisch per gratis livestream de uitzending van RTL Deutschland op die app bekijken. Helaas is die gratis livestream voor hen in 2021 niet meer te ontvangen. Ook in 2022 en 2023 bieden ze daarvan niet zo'n livestream aan. De livestream van Ziggo Sport is bij KPN echter niet automatisch te ontvangen. Om die livestream van Ziggo Sport van de Formule 1 GP Saoedi-Arabië te kunnen bekijken, dient men een aanvullend abonnement te hebben.

Livestream GP Saoedi-Arabië F1 Tv Pro

Daarnaast kan men in België en Nederland de 'Saoedi-Arabië Grand Prix' op een livestream van F1 Tv Pro bekijken. Is dit een gratis stream van deze GP? Neen, men dient een betaald abonnement (Pro) te hebben op die dienst, of een gekoppeld abonnement op Ziggo Sport Totaal om deze livestream van F1 Tv te kunnen bekijken bij de Formule 1 GP Saoedi-Arabië.

Lees verder

© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Saoedi-Arabië - Feiten en CijfersSaoedi-Arabië beslaat het grootste deel van het Arabisch schiereiland. De Saoedische monarchie is aan het begin van de 2…
Formule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Canada wordt jaarlijks verreden op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. De Grote Prijs…
Hoe laat Formule 1 op TV vandaag 2021? Nederlandse tijdenHoe laat Formule 1 op TV vandaag 2021? Nederlandse tijdenDe motoren van de Formule 1 raceauto's ronken weer op diverse circuits over de hele wereld. De races zijn live op tv te…
Anti-islamstickerIn november 2013 lanceerde Geert Wilders een sticker, die hij zelf de Vlag van Waarheid en Bevrijding noemt. In de volks…

Formule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamFormule 1: GP van Nederland (Zandvoort) live tv & livestreamIn 1948 werd er voor het eerst een Grand Prix in Nederland gehouden. Die autorace vond plaats op het circuit in Zandvoor…
Formule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Frankrijk, live op tv en livestreamDe Formule 1 GP van Frankrijk wordt verreden op het Circuit Paul Ricard. De Grand Prix van Frankrijk is mondiaal live op…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_Formule_1
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hockenheimring
  • https://en.wikipedia.org/wiki/German_Grand_Prix
  • https://f1tv.formula1.com/en/faq
  • https://www.gpupdate.net/nl/kalender/292/formule-1-kalender-2019/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.