Voetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestream

Voetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestream De bijnaam van het Belgische nationale voetbalelftal is 'De Rode Duivels'. De wedstrijden van het Belgische nationale team zijn allen live op tv en per livestream te zien. Door welke zenders worden de wedstrijden van de Rode Duivels live op tv uitgezonden? En waar vindt men een livestream van de wedstrijden van België?

Historie: voetbal live in België

De Belgische nationale voetbalbond was in de jaren vijftig niet meteen enthousiast over het idee dat voetbal wedstrijden live op tv zouden worden uitgezonden. Net als veel andere sportbonden dachten ze in die tijd: 'Als wij de wedstrijden live op tv uitzenden, wie wil er dan nog naar het stadion komen? De teams zullen daar toch financieel aan ten onder gaan?'

Het heeft werkelijk vele jaren geduurd voordat sportbonden zoals de Belgische voetbalbond begonnen door te krijgen, dat het aanbieden van live voetbal op tv (en later per livestream) de populariteit van de sport juist versterkte. En sterker nog: op den duur werden niet meer de toegangskaarten in de stadions, maar de live-uitzendrechten (live tv en livestream) juist de grootste inkomstenbron van de voetbalwereld.

België: erelijst Rode Duivels

Hoe ziet anno 2022 de erelijst van de Rode Duivels eruit? België nam 13 keer deel aan het WK voetbal. Succesvolle deelnames van België waren in 1986 (vierde plaats) en 2018 (derde plaats). België nam zes keer deel aan het Europees kampioenschap voetbal. Succesvolle deelname van de Rode Duivels waren in 1972 (derde plaats) en 1980 (tweede plaats).

Uitzendrechten België: Rode Duivels live (tv en stream)

EK voetbal en WK voetbal

De uitzendrechten van de grote eindtoernooien (WK's en EK's voetbal) zijn in handen van de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Zij zenden dus ook het WK voetbal en het EK voetbal live op tv uit. De uitzendrechten zijn ook in handen van diverse andere publieke omroepen, waaronder de Nederlandse NPO (NOS Studio Sport).

Nations League en WK-Kwalificatiewedstrijden

De live-uitzendrechten van de duels van België in de Nations League en van hun kwalificatiewedstrijden voor EK's en WK's zijn in handen van VTM. Zij zenden ook veel oefenwedstrijden live op tv (en online via een gratis livestream) uit.

Eveneens zijn deze wedstrijden live te zien bij onder meer Ziggo Sport Totaal. Het merendeel van die wedstrijden van België is echter bij hen te zien op abonneekanalen zoals Ziggo Sport Voetbal en slechts incidenteel is het live te zien op kanaal 14. Wat is het verschil tussen deze tv-zenders? De zender Ziggo Sport 14 is een 'open kanaal' dat alle klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo 'gratis' kunnen bekijken (op het digitale kanaal 14). De tv-zenders Sport Docu, Voetbal, Select en Extra zijn kanalen die alleen te bekijken zijn door abonnees van het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Dat zenderpakket kan men kopen, maar het is ook mogelijk om het als 'gratis optie' te kiezen bij combinaties van diverse producten van VodafoneZiggo. Wie beschikt over die extra zenders, kan die zowel live op televisie als online met een livestream bekijken.

Livestream België

Livestream bij Sporza van WK voetbal en EK voetbal

Er wordt een livestream aangeboden door Sporza (VRT) bij alle wedstrijden van het WK voetbal en het EK voetbal. Zij zenden niet alleen de wedstrijden van de Rode Duivels live uit, maar ook alle andere duels van deze hoofdtoernooien. De livestream is te vinden op de site van Sporza. Hun livestream op deze website is echter wel geo-restricted en alleen in België te bekijken. De livestream van België-Italië op de Sporza-app is daarentegen voor Belgische voetbalfans ook in andere EU-landen te gebruiken (indien men echter wel eerder die applicatie op Belgisch grondgebied heeft gedownload). In de meeste landen buiten de EU is op die app de stream van België-Italië echter 'geo-blocked'.

Livestream België-Italië bij de NPO

Ook de Nederlandse publieke omroep NPO biedt livestream aan van de wedstrijden op het WK voetbal en het EK. Dit is een gratis livestream voor de Nederlandse kijkers. De stream van België-Italië is te vinden op de website van de NOS en op de NOS-app. Ook is er vanuit Nederland een gratis stream op de site van NPO Start te bekijken van België-Italië. Wie de NPO Start-app gebruikt, kan daarmee per stream ook in overige EU-landen live naar de duels van de Rode Duivels te kijken. Op die app is de livestream van deze NOS-uitzending in de meeste landen buiten de Europese Unie echter officieel geblokkeerd.

Livestream op tv-app van Rode Duivels

Ook is met een livestream op de Go App (online tv) zijn de duel van de Rode Duivels op het WK voetbal en het EK voetbal live te bekijken. Dit is een livestream-app van Ziggo. Veel andere tv-aanbieders in Nederland en België hebben ook zo'n applicatie waarmee klanten online via een stream live naar veel tv-zenders kunnen kijken. Met die app kunnen zij dus per stream deze achtste finale op het EK voetbal tegen Italië bekijken op diverse zenders. Bij veel Nederlandse en Belgische tv-abonnementen zitten onder meer de NPO, Sporza, BBC en ARD bij de omroepen die men live met een stream kan bekijken. Zo'n stream van een uitzending van België-Italië is op die app in de hele EU te gebruiken.

NLziet: België via een stream live

Ook via de populaire tv-app NLziet zijn de wedstrijden van België op eindtoernooien live via een stream te bekijken. Op die app is echter alleen de NOS-uitzending van het duel van de Rode Duivels tegen Italië te bekijken. De uitzendingen van Sporza, de BBC en ARD bij deze duels zijn niet per stream op die app te zien.

Livestream overige wedstrijden van de Rode Duivels (buiten het EK en WK)

Livestream bij VTM

Er wordt een livestream van alle wedstrijden van de Rode Duivels in de Nations League en de WK-kwalificatie aangeboden door de omroep VTM. Ook veel oefenwedstrijden worden door hen per stream uitgezonden .Met zo'n livestream is zo'n wedstrijd live op een computer of smartphone te bekijken. De livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. Op de livestream is ook hun voorbeschouwing te bekijken. Het is een gratis livestream. Om hun gratis livestream te kunnen bekijken, dient men wel een gratis account van VTM, Medialaan of Facebook te hebben. De gratis livestream op hun website is geo-restricted en mag men alleen in België bekijken. De livestream bevindt zich op de site van VTM in de tv-gids. Ook op andere plekken van de site van VTM zijn links naar deze gratis livestream te vinden. Zo is er ook op de nieuwswebsite van VTM een link naar de livestream geplaatst.

Livestream Rode Duivels bij Ziggo Sport Totaal

Er wordt ook een livestream door Ziggo Sport Totaal verzorgd van deze voetbalwedstrijden van België in de Nations League en de WK-kwalificatie. Met zo'n livestream kan men de interlands op een computer of smartphone bekijken. Deze sportomroep biedt zijn officiële livestream aan op de Ziggo Sport Go App. Om de livestream op die app te kunnen gebruiken, dient men een abonnement op die dienst te hebben. Doch indien men geen vast abonnement heeft en toch dit duel live online (via een stream) bij hen wil bekijken, dan is het wel mogelijk om een livestream te kopen middels PPV (Pay Per View) op de site van Ziggo Sport Totaal. Ook elke andere livestream van hun uitzendingen is via PPV bij hen te verkrijgen. Zo'n livestream van deze voetbalwedstrijden is via hun applicatie in de hele EU te bekijken. Ook in sommige andere landen (zoals Noorwegen en IJsland) is deze livestream te gebruiken.

Livestream via Go App (hele EU)

Die duels van de Rode Duivels zijn ook te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Die 'reguliere' Go App waarop deze livestream zich bevindt moet men niet verwarren met de hierboven genoemde Ziggo Sport Go App. Op de reguliere Go App kan elke klant van Ziggo al zijn tv-zenders live online (per livestream) bekijken. Zo'n livestream is in de heel EU te zien. (Ook in sommige landen buiten de EU is zo'n livestream te bekijken, doch in de meeste landen buiten Europa is deze stream niet te gebruiken.) Zonder aanvullend abonnement kan men als reguliere klant van digitale tv bij VodafoneZiggo qua sportzenders van Ziggo Sport Totaal echter alleen per 'gratis' livestream naar het Ziggo Sport-kanaal 14 kijken. Voor de livestream van overige kanalen van die sportomroep is een aanvullend abonnement nodig. Dit duel is live online via de livestream van kanaal Voetbal te bekijken. Niet voor alle abonnees van Ziggo is dit dus een 'gratis livestream'. Men dient wel de beschikking te hebben over het zenderpakket 'Ziggo Sport Totaal' om die livestream op deze app te kunnen bekijken. Dit pakket is te koop, maar is ook te kiezen als gratis bonus voor klanten van Ziggo.

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…
Voetbal: Nederland-België live op tv en livestreamVoetbal: Nederland-België live op tv en livestreamDe bijnaam van de voetbalinterland tussen Nederland en België is de 'Derby der Lage Landen'. De wedstrijd tussen de Rode…

Voetbal: wedstrijden van FC Barcelona via een livestreamVoetbal: wedstrijden van FC Barcelona via een livestreamFC Barcelona is één van de populairste voetbalclubs ter wereld. De wedstrijden van FC Barcelona zijn in veel landen, waa…
Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Op woensdag 12 augustus 2020 speelt Paris Saint-Germain tegen Atalanta Bergamo. Dit is een wedstrijd in de kwartfinale v…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/SD_Eibar
  • https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/367919/officieel-la-liga-hervat-op-11-juni-met-derby-sevilla-real-betis/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Real_Madrid_CF
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 05-06-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.