Oranje: wedstrijden Nederlands elftal bekijken op livestream

Oranje: wedstrijden Nederlands elftal bekijken op livestream Alle wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal zijn live op tv te zien. Ook zijn alle interlands van Oranje op het internet te bekijken via een livestream. Dat geldt zowel voor wedstrijden op WK's en EK's voetbal, maar ook voor oefeninterlands, wedstrijden van de Nations League en kwalificatiewedstrijden. Op 8 oktober 2021 speelt Oranje een WK-kwalificatiewedstrijd Letland-Nederland. Bij welke omroep en op welke zenders is het Nederlands elftal te bekijken? En waar vindt men een livestream van de wedstrijden van Oranje?

8 oktober 2021: Letland-Nederland

Waar?

Waar wordt de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Letland gespeeld op vrijdag 8 oktober 2021? Deze interland van Oranje tegen Letland vindt plaats in het Daugava Stadion te Riga (Letland).

Hoe laat begint Letland-Nederland?

Hoe laat is de aftrap van de interland van Oranje tegen Letland? De wedstrijd begint op 8 oktober 2021 om 20u45.

Letland

Letland is één van de drie Baltische staten, naast Litouwen en Estland. Letland is van deze drie het middelste land. (Estland is het noordelijkste, Litouwen het zuidelijkste.) Decennialang was Letland een onderdeel van de Sovjet-Unie, net als de andere twee Baltische staten. Letland is sinds 1990 echter weer een onafhankelijk land. Anno 2021 telt Letland ongeveer 1,9 miljoen inwoners. De hoofstad van Letland is Riga. Letland heeft de euro als munteenheid. Het land is lid van de NAVO.

Letland en het voetbal

Het nationale voetbalteam van Letland speelde zijn eerste interland in 1922. De eerste tegenstander van Letland was buurland Estland. Het eindigde in een 1-1 gelijkspel. In 1940 werd Letland door de Sovjet-Unie geannexeerd en als gevolg daarvan had het land een halve eeuw lang geen officieel nationaal voetbalteam. In 1991 kreeg Letland weer een nationaal elftal. De tegenstander in de eerste officieuze interland was toen wederom Estland. Nadat Letland vervolgens door de FIFA was erkend, speelde het land zijn eerste officiële interland sinds ruim een halve eeuw, met als tegenstander Roemenië. Letland heeft zich nog nooit voor een eindtoernooi (EK of WK voetbal) gekwalificeerd. De hoogste plek die Letland ooit op de FIFA-ranking (wereldranglijst) heeft gehaal is de 45e plek (in 2009).

Letland-Nederland: opstellingen op 8 oktober 2021

Optelling Nederland? Opstelling Letland?

Voorafgaand aan dit duel worden hier de opstellingen van beide ploegen geplaatst.

Letland-Nederland live op tv en livestream, welke zender?

Welke zender?

De wedstrijd tegen Letland wordt live op tv en per livestream uitgezonden door de NPO. Op welke zender is het duel tegen Letland te zien? De wedstrijd tegen Letland is op 8 september 2021 live te zien op de zender NPO3. (Dit is nog onder voorbehoud. Het kan dat de uitzending alsnog op NPO1 plaatsvindt.)

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de interland tegen Letland?

Hoe laat begint op 8 oktober 2021 de live-uitzending van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland? De uitzending begint om 20u20 op de zender NPO3. De aftrap van het duel tegen Letland is om 20u45 live te zien. De eerstvolgende interland van Oranje hierna is tegen Gibraltar.

Livestream Letland-Nederland (8 oktober 2021)

De wedstrijd tegen Letland is online te bekijken via een livestream. Daarmee is deze WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland op zaterdag 8 oktober 2021 dus te bekijken op een smartphone, laptop of desktop computer. De NPO biedt een gratis officiële livestream op de website van de NOS aan voor deze interland tegen Letland. Deze livestream is op hun website alleen in Nederland te bekijken.

Via de NOS-app is de officiële livestream van het duel tegen Letland daarentegen ook in andere EU-landen te bekijken. Dat is natuurlijk handig voor Oranjefans die in deze periode op vakantie in het buitenland (doch wel in de EU) zijn. Hoe laat begint de livestream van Nederland-Montenegro? De livestream begint op 8 oktober om 20u20. Eerst is op die stream live de voorbeschouwing te zien. Om 20u45 is live de aftrap van het duel tegen Montenegro te zien. Behalve via de livestream van de NOS is het ook mogelijk om dit duel via een andere officiële tv-app te bekijken, bijvoorbeeld via NLZIET, NPO Start, de Ziggo Go App of de iTV-app (KPN). Met zo'n app is de livestream van het duel tegen Letland ook in de overige EU-landen te bekijken. Om zo'n livestream te kunnen gebruiken, dient u bij de meeste aanbieders wel een abonnement te hebben. Dat geldt echter niet voor NPO Start: die livestream is geheel gratis openbaar beschikbaar.

Historie: voetbal op tv in Nederland

Er is in Nederland van oudsher een innige band tussen de voetbalsport en de televisie. Zo zorgde het WK voetbal van 1958 ervoor dat veel mensen in Nederland voor het eerst een televisietoestel gingen kopen. In de jaren zeventig zorgden de successen van Oranje ervoor dat veel Nederlanders voor het eerst een kleurentoestel kochten, zodat ze de wedstrijden van het Nederlands elftal voortaan niet meer in zwartwit, maar in kleur konden kijken.

Televisie-uitzendingen werden ook een financiële melkkoe voor de voetbalbonden. Met ingang van 1953 ging de KNVB geld vragen aan de publieke omroep om wedstrijden van Oranje uit te mogen zenden. Toch leek de KNVB niet meteen de waarde van zo'n live tv-uitzending in te zien. Jarenlang hadden zij als beleid dat een interland pas live uitgezonden mocht worden als de toegangskaarten uitverkocht waren. Ze waren bang dat anders zo'n live-uitzending zou zorgen voor tegenvallende kaartverkoop. Pas vele jaren later bemerkten ze dat die live-uitzendrechten voor tv, indien goed op de markt gebracht, vele malen meer geld konden opbrengen dan die toegangskaartjes.

Nederlands elftal: welke wedstrijden bij welke omroep en zender?

Vele jaren waren alle uitzendrechten van het Nederlands elftal in handen van de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport). De uitzendrechten van de grote eindtoernooien (EK's en WK's) bleven dat ook altijd. De live-uitzendrechten van de kwalificatiewedstrijden en oefenwedstrijden van het Nederlands elftal verhuisden echter met ingang van de jaren negentig diverse malen naar onder meer RTL Nederland, SBS6 en Veronica, om uiteindelijk met ingang van medio 2018 weer terug te keren naar de NOS.

Ook in 2021, 2022, 2023 en 2024 zijn in principe alle duels van het Nederlands elftal live te zien bij de NPO. In ieder geval geldt dat al hun kwalificatieduels, de wedstrijden op de grote toernooien en de duels bij de Nations League van het Nederlands elftal. Men heeft de hoop en verwachting dat dit ook voor de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal geldt. Daarbij bestaat echter in theorie de mogelijkheid dat, indien de NOS echt totaal geen interesse zou hebben in een bepaalde oefenwedstrijd van het Nederlands elftal, die uitzendrechten alsnog aan een andere (commerciële) partij worden verkocht.

Programma WK-kwalificatie 2021-2022

Hieronder vindt u een overzicht van de WK-kwalificatiewedstrijden die Oranje in september 2021 speelt. Al deze duels van het Nederlands elftal zijn live op tv en per livestream te volgen.

WK-kwalificatiewedstrijden Oranje

  • 8 oktober 2021: Letland-Nederland
  • 11 oktober 2021: Nederland-Gibraltar
  • 13 november 2021: Montenegro-Nederland
  • 16 november 2021: Nederland-Noorwegen

Nederlands elftal: welk zender?

Op welke zender zijn de interlands van het Nederlands elftal bij de publieke omroep live te zien? Door de NPO worden de interlands van Oranje doorgaans live op tv uitgezonden op NPO1 of NPO3. Voor grote wedstrijden van het Nederlands elftal heeft men doorgaans de voorkeur voor NPO1. Als het echter daar moeilijk is qua programmering, dan verhuist de wedstrijd van het Nederlands elftal naar NPO3.

Livestream van duels van Oranje

Livestream Nederlands elftal bij de NPO (gratis)

De wedstrijden van Oranje worden in Nederland via een livestream van de NPO online uitgezonden. Met zo'n livestream kan men zo'n live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of desktop computer. Dit is een gratis livestream. De officiële livestream bevindt zich op de website van de NOS. Ook kan men hun livestream van Oranje bekijken via de NOS-app. Deze officiële livestream van op die site is geo-restricted: alleen in Nederland mag men de livestream op die site bekijken. De livestream van het Nederlands elftal op de app is ook in overige landen van de Europese Unie te bekijken.

Livestream Oranje bij Go App: online live tv (hele EU)

Het is ook mogelijk om duels van Oranje met een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Middels deze app kan men op het internet per livestream naar allerlei tv-zenders kijken. Elke livestream hierop is in de gehele EU te bekijken. Dit is een dienst van VodafoneZiggo. Wie digitale tv bij dat bedrijf heeft, kan deze app automatisch gebruiken, zonder iets bij te betalen om live online naar tv te kijken. Voor voetbalfans die dus al klant van digitale tv bij Ziggo zijn, is op deze app dus in de praktijk eigenlijk een 'gratis livestream' van het Nederlands elftal beschikbaar. Met die app kan elke klant per livestream naar elke zender van het tv-abonnement bij Ziggo kijken, dus ook naar de zender die het Nederlands elftal uitzendt. Men kan niet alleen per livestream naar de wedstrijd van Nederlands elftal kijken, men kan elke de tv-uitzending van zo'n interland op deze app ook een week lang middels een stream terugkijken.

Livestream Nederlands elftal (Oranje) bij NPO Start

Ook via een livestream van NPO Start kan men de duels van Oranje live bekijken. Bij NPO Start kan men gratis online live de basiszenders van de NPO per livestream bekijken. Ook de tv-zender waarop deze interland van Oranje live wordt uitgezonden is via zo'n gratis livestream bij hen te zien. Die gratis livestream is op hun site alleen in Nederland te bekijken. Wie de NPO Start-app gebruikt, kan echter in de hele EU per livestream deze interland bekijken.

Livestream Oranje (Nederlands elftal) bij NLZIET

De duels van Oranje zijn ook via een livestream van NLZIET te bekijken. Op die app zijn diverse Nederlandse tv-zenders per livestream te bekijken, waaronder de tv-zender waarop dit duel te zien is. Om zo'n livestream bij hen te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Elke livestream van NLZIET is online in de hele EU live te zien, dat geldt dus ook voor elke stream van Oranje (het Nederlands elftal).

Livestream Oranje bij iTV-app: live tv online

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen dit duel live online in de hele EU middels een livestream bekijken via de iTV-app. Via die app kunnen KPN-klanten dezelfde tv-zenders live middels de livestream bekijken als ze thuis op hun televisietoestel kunnen ontvangen. Tot die tv-zenders die live online (per livestream) te bekijken zijn, behoort vanzelfsprekend ook de zender waarop zo'n duel van het Nederlands elftal live te zien is.

Livestream duels Oranje Nations League bij Eleven Sports

Er wordt ook een stream van de interlands van het Nederlands elftal in de Nations League verzorgd door Eleven Sports. Om hun stream live te kunnen bekijken, dient u echter wel een abonnement bij hen te hebben. Deze livestream is niet in alle landen beschikbaar.

Lees verder

© 2019 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Voetbal: Nederland-België live op tv en livestreamVoetbal: Nederland-België live op tv en livestreamDe bijnaam van de voetbalinterland tussen Nederland en België is de 'Derby der Lage Landen'. Zo'n wedstrijd tussen de Ro…
Voetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamIn 2021 speelt het Nederlands elftal twee keer tegen Turkije. Dit zijn een kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampio…
Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Op maandag 21 juni 2021 speelt Nederland zijn derde poulewedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal tegen de Republ…

Voetbal: wedstrijden van PSV via een livestream bekijkenVoetbal: wedstrijden van PSV via een livestream bekijkenDe Eindhovense club PSV behoort samen met Ajax en Feyenoord tot de traditionele topclubs van de Nederlandse eredivisie.…
El Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestreamEl Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestreamFC Barcelona en Real Madrid zijn twee clubs met een rijke geschiedenis. De bijnaam van de wedstrijd tussen deze twee Spa…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Portugal#Quinas
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Portugal_national_football_team
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Nations_League_2018/19_Divisie_A
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_van_Portugal
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland_national_football_team
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 17-09-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.