'Camp Nou', voetbalbolwerk en trekpleister voor toeristen

'Camp Nou', voetbalbolwerk en trekpleister voor toeristen Iedere voetballiefhebber kent wel het mythische 'Camp Nou', stadion, waar één van de grootste clubs van Europa speelt, FC Barcelona. In dat stadion won onder meer het Spaanse voetbalelftal in 1992 de Olympische titel, tijdens een finale tegen Polen (3-2). Ook vond er de roemruchte Champions League finale in 1999 tussen Manchester United en Bayern München plaats, die de Engelsen in extremis wonnen (2-1). Nederlandse clubs hebben er echter weinig goede herinneringen aan: nog nooit werd er dan ook een wedstrijd gewonnen.

Geschiedenis

In 1953 beloofde de presidentskandidaat Francesc Miró-Sans aan de 'socios' (leden) van FC Barcelona om bij verkiezing voor een nieuw stadion te zorgen -het toenmalige stadion 'Camp de Les Corts' begon te klein te worden voor de groeiende pretenties van de club. Hij won uiteindelijk de verkiezingen en liet de architecten Josep Soteras Mauri, Francesc Mitjans Miró en Lorenzo García Barbón een ontwerp presenteren. Het nieuwe stadion, met een oppervlakte van 55.000 vierkante meter en een veld van 105 x 68 meter, zou een capaciteit voor 93.053 supporters krijgen.

Op 28 maart 1954 werd de eerste steen gelegd, waarna drie jaar later de bouw werd voltooid. De officiële opening van het stadion was op 24 september 1957, met een eerste wedstrijd van FC Barcelona tegen Legia Warchau. Die wedstrijd, die zou eindigen in 4-2 winst, bepaalde meteen Eulogio Martínez als de eerste doelpuntenmaker.

Renovaties

Een eerste renovatie -en daarmee een eerste uitbreiding- vond plaats vanwege het Wereldkampioenschap voetbal, dat in 1982 in Spanje werd gehouden. Omdat de gemeente geen toestemming gaf om in de hoogte uit te breiden werd dat in de diepte gedaan -de huidige eerste ring werd dus uitgegraven. Elf jaar later werden tijdens een nieuwe uitgebreide verbouwing onder meer de staanplaatsen in de bovenste vakken omgevormd tot zitplaatsen. Intussen is kan het stadion aldus 99.354 toeschouwers herbergen.

Nieuwe plannen

In 2007 maakte FC Barcelona plannen openbaar voor een vernieuwing van het stadion. De architect Norman Foster was uitgekozen voor de ontwikkeling van die plannen, waarbij het de bedoeling was om het stadion in een mozaïek van veranderende kleurtegels te wikkelen en bij regen de zitplaatsen door schuivende panelen te laten overdekken. Foster zou zich bij zijn ontwerp hebben laten inspireren door Antoni Gaudí (1852-1926), de beroemde Catalaanse architect die een deel van het stadsbeeld van Barcelona heeft bepaald. De verbouwingen zouden zo'n 250 miljoen euro gaan kosten, maar werden in 2010 uiteindelijk afgeblazen.

Naamgeving

De officiële naam van het stadion was aanvankelijk 'Nou Estadi del Futbol Club Barcelona'. Vanaf het allereerste moment werd het stadion echter in de volksmond meteen als 'Camp Nou' aangeduid, wat in het Catalaans 'nieuw veld' betekent. In het jaar 2000 werd die naam na een stemming aangenomen als de officiële naam.

Museum

In het stadion bevindt zich sinds 1984 tevens het 'Museu Josep Lluís Núñez', vernoemd naar de oud-clubpresident onder wiens mandaat de club haar eerste Europa Cup I won tegen het Italiaanse Sampdoria -met Johan Cruijff als coach en Ronald Koeman als matchwinnaar. Samen met de drie Champion's Leagues, die later werden gewonnen, is die beker er te bewonderen, evenals de de 2 Euroliga´s in het basketbal en een veelheid aan andere trofeeën van andere sporten waarin de club al jaren domineert -zoals hockey op rolschaatsen en handbal. Ook worden er foto's, films en maquettes getoond. Vanuit het museum, dat jaarlijks door zo'n 1 tot 2 miljoen toeristen wordt bezocht, kan men ook een kijkje nemen op de tribunes.

Verder worden er tijdelijke tentoonstellingen en andere culturele activiteiten gehouden.

Belangrijke wedstrijden in 'Camp Nou'

Een van de belangrijkste wedstrijden in 'Camp Nou' was misschien wel de voetbalfinale van de Olympische Spelen, die het Spaanse elftal in 1992 won tegen Polen (3-2). Verder vond er in 1982 de openingswedstrijd van het WK plaats tussen de toenmalige uittredende wereldkampioen Argentinië en België (0-1). Datzelfde jaar werden er nog vier WK-wedstrijden gehouden, o.a. de halve finale tussen Polen en de latere wereldkampioen Italië (0-2).

Andere belangrijke wedstrijden waren de finale van de Jaarbeursstedenbeker in 1964 tussen Real Zaragoza en Valencia (2-1), de finale van de Europa Cup II in 1972 tussen Glasgow Rangers en Dinamo Moskou (3-2), de finale van de Europa Cup II tussen FC Barcelona en Standard Luik in 1982 (2-1), de finale van de Europa Cup I tussen AC Milan en Steaua Boekarest in 1989 (4-0) en de eerder genoemde finale van de Champions League tussen Manchester United en Bayern München in 1999.

Nederlandse clubs in 'Camp Nou'

'Camp Nou' is een onneembare vesting gebleken voor Nederlandse clubs. Nog nooit werd er tijdens een internationale wedstrijd gewonnen.

Competitie Jaar Wedstrijd Uitslag
Jaarbeursstedenbeker 1965 FC Barcelona-DOS 7-1
Europa Cup I 1974 FC Barcelona-Feyenoord 3-0
UEFA Cup 1977 FC Barcelona-AZ '67 1-1
UEFA Cup 1978 FC Barcelona-PSV 3-1
Europa Cup II 1983 FC Barcelona-NEC 2-0
UEFA Cup 1996 FC Barcelona-PSV 2-2
Champions League 1997 FC Barcelona-PSV 2-2
Champions League 2013 FC Barcelona-Ajax 4-0
Champions League 2014 FC Barcelona-Ajax 3-1
Champions League 2018 FC Barcelona-PSV 4-0

Tot slot speelde het Nederlands elftal er één keer een vriendschappelijke wedstrijd, tegen de Spaanse selectie in 1987. Dat eindigde in een 1-1 gelijkspel, met doelpunten van Gullit en Calderé.

Andere evenementen

Buiten voetbalwedstrijden worden er in 'Camp Nou' vele andere evenementen georganiseerd. Zo vonden er concerten van o.a. Michael Jackson, U2, Pink Floyd, Frank Sinatra en Bruce Springsteen plaats, en hield in 1982 paus Johannes Paulus II er een mis voor rond de 120.000 personen.
© 2015 - 2025 Tjiw09, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf grootste voetbalstadions ter wereldVijf grootste voetbalstadions ter wereldIn de wereld staan heel wat grote voetbalstadions. Sommige zijn oud en andere zijn nieuwer. Om het comfort van het publi…
Uitstapjes in BarcelonaBarcelona is een geweldige stad om naar toe te gaan. Het is een stad met veel verschillende uitstapjes. Waar moet je zek…
Vijf grootste voetbalstadions van EuropaVijf grootste voetbalstadions van EuropaFan experience wordt steeds belangrijker in het voetbal. De fans willen niet alleen een wedstrijd bijwonen, ze willen ec…
Top 10 grootste voetbalstadions in Europa (2020)Top 10 grootste voetbalstadions in Europa (2020)Het intensief volgen van voetbal, in het bijzijn van andere duizenden fans, daar wordt een voetbalfan gelukkig van. Voor…

R. Antwerp F.C. - Vitosha Sofia: UEFA Cup 1989R. Antwerp F.C. - Vitosha Sofia: UEFA Cup 1989'In voetbal is alles mogelijk'. Die uitspraak kreeg in 1989 een andere dimensie bij de Europese wedstrijd tussen Royal A…
2014: het succesjaar van PEC Zwolle2014: het succesjaar van PEC Zwolle2014 is voor de Eredivisie voetbalclub PEC Zwolle zonder twijfel de boeken ingegaan als zijnde hun succesjaar! In de com…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mutari 09:33, 21 September 2007 (UTC), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.fcbarcelona.com/camp-nou
  • http://es.wikipedia.org/wiki/Camp_Nou
  • http://nos.nl/artikel/2000064-nederlandse-clubs-vrezen-camp-nou.html
Tjiw09 (84 artikelen)
Laatste update: 10-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.