Ajax 2015-2016: Anti-climax voor Ajax op de laatste speeldag

Ajax 2015-2016: Anti-climax voor Ajax op de laatste speeldag Na de winst van 0-2 tegen mede-titelkandidaat PSV op 20 maart leek Ajax rechtstreeks op het kampioenschap af te stevenen. Na het gelukkige 2-2 gelijkspel van Ajax tegen FC Utrecht kwam PSV weer op gelijke hoogte met de Amsterdammers. Maar nog was er niets aan de hand op de laatste speeldag voor Ajax dat een voordelig doelsaldo had van plus zes. Maar niet het doelsaldo besliste het kampioenschap. PSV won met 1-3 van PEC Zwolle terwijl Ajax teleurstellend niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen laagvlieger De Graafschap. De ontgoocheling in het Amsterdamse kamp was enorm.

Ajax verrast in de competitie

Na een wisselende oefenperiode tegen louter profclubs en de vroegtijdige uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien, leek Ajax nog niet klaar voor de competitie. Maar tot verrassing van velen wonnen de Amsterdammers op de openingsdag (9 augustus) eenvoudig met 0-3 van AZ in Alkmaar. De doelpuntmakers van Ajax leken niet echt blij met de treffers. Anwar El Ghazi, die tweemaal scoorde, was nog boos over het commentaar in de pers na de uitschakeling tegen Rapid Wien waarin veel gediscussieerd was over de jeugdigheid van het elftal. Nemanja Gudelj, door Ajax aangetrokken voor wat meer gif op het middenveld, speelde zijn eerste competitiewedstrijd uitgerekend tegen zijn oude club en hield zich uit respect in. Anwar El Ghazi was ook de grote man met twee doelpunten tegen Willem II (3-0 winst) en ADO Den Haag (4-0 winst).

Het eerste puntenverlies in deze competitie leed Ajax op 12 september tegen een zeer strijdbaar FC Twente dat tot dan toe slechts één punt had veroverd. Trainer Alfred Schreuder was geslachtofferd en opgevolgd door interim-trainer René Hake. Toen Hakim Ziyech in de 51e minuut met een ‘Panenkaatje’ Jasper Cillessen passeerde uit een strafschop en daarmee FC Twente op een 2-0 voorsprong schoot leek Ajax rijp voor de slacht. Maar opvallend genoeg rechtten de Amsterdammers daarna de rug en de thuisclub kon het allemaal niet meer belopen. Terecht werd tenslotte de wedstrijd afgesloten met een 2-2 gelijkspel.

Verdiend verlies tegen PSV

Na twee simpele zeges op Excelsior en FC Groningen (beiden 2-0) stond op 4 oktober de topper tegen PSV op het programma. De Eindhovenaren stonden vijf punten achter Ajax en bij verlies zou de achterstand oplopen naar acht punten. Ajax leek vooraf de favoriet want PSV zou sterspeler Andrés Guardado en topschutter Luuk de Jong moeten missen maar verrassend genoeg deed de eerste alsnog mee. Door trieste omstandigheden moest Maxime Lestienne het duel wel missen, maar uitgerekend zijn vervanger Gastón Pereiro werd de held van PSV. Een bomvolle Amsterdam ArenA zag PSV heersen en verdiend met 1-2 winnen door twee doelpunten van Gastón Pereiro. Alles ging bij Ajax zo’n beetje mis wat mis kon gaan. Kolbeinn Sigthórsson (vertrokken naar FC Nantes) kwam later aan in het stadion en kon geen afscheid meer nemen van het publiek. Ook voor doelman Jasper Cillessen werd het een zure wedstrijd. Vooraf kon hij Edwin van der Sar uit de boeken spelen door de ‘nul’ te houden en daarmee het clubrecord van zeven thuiswedstrijden zonder tegendoelpunten te verbeteren. Helaas voor de Ajax-goalie werd er na zeven minuten al gescoord door PSV. Het was trouwens al weer acht maanden geleden dat de Amsterdammers voor het laatst thuis hadden verloren. Op 5 februari won AZ met 0-1.

Spitsenprobleem

Na de interlandperiode, waarin het Nederlands elftal definitief het EK in Frankrijk verspeelde, kreeg Ajax een geblesseerde Jasper Cillessen en veel teleurgestelde spelers terug. Niet geheel gerust moest Ajax aantreden tegen het verrassend presterende Heracles Almelo dat slecht één punt achterstond op de roodwitten en thuis nog geen punt had verspeeld in het nieuw verbouwde stadion. Maar de Amsterdammers wonnen door twee geweldige afstandsschoten van Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj met 0-2. Doelman Diederik Boer debuteerde in competitieverband bij Ajax.

Met nog meer zorgen werd het duel tegen het in vorm zijnde Vitesse tegemoet gezien. Enkele dagen eerder had Ajax in de laatste minuut voor de Europa League met 1-0 van Fenerbahçe verloren. Ook kon men in Amsterdam onderhand spreken van een spitsenprobleem. Nummer één Arkadiusz Milik was al paar weken geblesseerd, net als nummer twee Yaya Sanogo en de boogde derde spits Anwar El Ghazi meldde zich ziek af. Het leek Ajax te gaan opbreken toen Vitesse op een 1-0 voorsprong kwam maar men toonde zich zeer strijdvaardig en via treffers in de 71e en 73e minuut was er ineens een 1-2 voorsprong. Invaller Lasse Schöne besliste het duel vier minuten voor tijd, 1-3. Een andere invaller maakte in de slotfase zijn officiële debuut in het eerste elftal van Ajax. De 20-jarige Sam Hendriks eiste twee dagen eerder tijdens Jong Ajax – Fortuna Sittard (3-0) nog de hoofdrol op door alle doelpunten voor zijn rekening te nemen. Zo bekroonde Ajax zijn tweeduizendste wedstrijd in de Eredivisie met een fraaie zege.

Klassieker eindigt in gelijkspel

Tegen Roda JC Kerkrade spoelde Ajax de bekernederlaag tegen Feyenoord van drie dagen eerder weg met een mooie 6-0 overwinning. Victor Fischer, Arkadiusz Milik en Davy Klaassen scoorden ieder tweemaal. In de 14e minuut was er in de Amsterdam ArenA een minuut lang een ovationeel applaus voor Johan Cruijff die te horen had gekregen dat hij aan longkanker leed. Good-old John Heitinga maakte, tot grote vreugde van de supporters, in de 61e minuut zijn eerste minuten in deze competitie.

Na de bekerwedstrijd van anderhalve week eerder stond wederom een treffen tegen Feyenoord op het programma, of wel de sterkste thuisclub tegen de sterkste uitclub. Ditmaal was Feyenoord in de eerste helft de betere ploeg en men kwam dan ook verdiend op een 1-0 voorsprong. In de tweede helft pakte Ajax de zaken beter aan en kwam via een gelukkig doelpunt van Davy Klaassen op 1-1. Even daarvoor was de bal namelijk aan de zijkant van het veld duidelijk over de lijn geweest. Beide ploegen waren daarna niet meer bij machte om als winnaar uit de strijd te komen en zodoende eindigde deze Klassieker in een 1-1 gelijkspel. Ajax bleef drie punten voorsprong op Feyenoord houden, maar PSV naderde nu wel op twee punten. Opvallend in deze topper was het harde voetbal maar het was niet uit de hand gelopen. Toch werden er maar liefst negen gele kaarten uitgedeeld door arbiter Bas Nijhuis (vier voor Feyenoord, vijf voor Ajax).

Wederom geen competitiewinst in Utrecht

SC Cambuur, dat nog geen wedstrijd had gewonnen, maar wel zeven keer met een remise van het veld was gestapt, werd met 5-1 verslagen. Het ging na afloop van dit duel niet over deze uitslag maar meer over de protestacties van een deel van de fans die in de eerste helft ontbraken in hun vakken. PEC Zwolle had voor rust al op een grote achterstand gezet kunnen en moeten worden maar Ajax besliste het duel pas vier minuten voor tijd (0-2). De 18-jarige Donny van de Beek maakte zijn eredivisiedebuut bij Ajax, nadat hij drie dagen eerder tegen Celtic al zijn Europese debuut had gemaakt. Op ‘pakjesavond’ (5 december) werd SC Heerenveen met een 5-2 nederlaag teruggestuurd naar het Friese Haagje. Voor het eerst sinds 1995 scoorde Ajax in drie achtereenvolgende thuiswedstrijden minimaal vijf keer.

Minder goed verging het Ajax op 13 december in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Na een soort ‘schaakwedstrijd’ zonder al te veel hoogtepunten scoorde Yassin Ayoub drie minuten voor tijd het winnende doelpunt voor de thuisclub (1-0). Voor Ajax betekende dit de zevende achtereenvolgende competitiewedstrijd zonder winst in Utrecht. Voor trainer Frank de Boer was het de eerste nederlaag in deze maand sinds zijn aanstelling in december 2010. In de laatste wedstrijd van het jaar 2015 won een zeer zwak spelend Ajax met 2-1 van rode lantaarndrager De Graafschap en werd daarmee winterkampioen.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax1713224145-11
PSV1711513842-19
Feyenoord1711333637-18
Heracles Almelo179353027-21
Vitesse178452835-17

Ajax komt moeizaam op gang

Na de winterstop kwam Ajax moeizaam op gang. De lastige wedstrijden tegen ADO Den Haag (0-1, Amin Younes) en Vitesse (1-0, Riechedly Bazoer na 26 seconden) wonnen de Amsterdammers dan wel maar overtuigend was het allerminst. Dit zette zich voort in het doordeweekse programma tegen Heracles Almelo en vijf dagen later tegen Roda JC Kerkrade. Ajax verloor in deze twee wedstrijden liefst vier punten en moest voor het eerst in dit seizoen de koppositie aan PSV laten. De Almeloërs kwamen naar Amsterdam voor een puntje en kregen deze in de schoot geworpen door een aanvallend onmachtig Ajax (0-0). In Kerkrade stond Ajax zelfs met 0-2 voor maar moest in blessuretijd alsnog twee punten afstaan door een gelijkmaker van Maecky Ngombo (2-2).

Op 7 februari kwam een ‘aangeschoten’ Feyenoord naar de Amsterdam ArenA. De Rotterdammers hadden alle vijf voorgaande duels verloren en daarmee tevens de aansluiting met Ajax en PSV. Het rommelde in Rotterdam en dus zou een zege op aartsrivaal Ajax bijzonder goed uitkomen. Even leek het daar op toen Jens Toornstra in de 13e minuut de 0-1 op het scorebord schoot maar Amin Younes herstelde even later het evenwicht. In de tweede helft kwam Feyenoord er niet meer aan te pas in deze meeslepende Klassieker. Riechedly Bazoer scoorde met een prachtig afstandsschot de 2-1 en Nemanja Gudelj had de wedstrijd definitief kunnen beslissen maar zijn strafschop ging huizenhoog over het doel van Kenneth Vermeer. Na afloop werd afscheid genomen van John Heitinga die had besloten om een einde te maken aan zijn voetbalcarrière. Slecht nieuws was er te noteren voor Jaïro Riedewald, die een breuk had opgelopen in zijn enkel en voor de rest van het seizoen was uitgeschakeld. Een tweede domper voor Ajax want al eerder in het duel tegen Vitesse had de zeer sterk spelende Kenny Tete zijn enkelband afgescheurd.

De jarigen scoren

In de uitwedstrijd tegen FC Groningen, zonder de zieke Frank de Boer op de bank, leek het nog even spannend te worden toen Mike van der Hoorn met tweemaal geel in de 70e minuut van het veld werd gezonden maar Ajax bleef overeind (1-2). De twee daaropvolgende thuiswedstrijden scoorden twee Ajax-spelers op hun verjaardag. Tegen Excelsior (3-0 zege) scoorde Davy Klaassen eenmaal en tegen AZ (4-0 zege) was het Arkadiusz Milik die tweemaal scoorde. Vooral de wedstrijd Ajax-AZ werd vooraf met veel spanning tegemoet gezien. De Alkmaarders waren in topvorm, hadden de afgelopen zeven wedstrijden gewonnen en stonden nu op de derde plaats. Maar van deze topvorm was in de Amsterdam ArenA niets meer terug te zien. Ajax speelde daarentegen uitstekend en vermaakte eindelijk weer eens het publiek.

Na de simpele 0-4 uitzege in Tilburg tegen Willem II kreeg Ajax in de thuiswedstrijd tegen NEC de kans om de eerste plaats te pakken. PSV had namelijk een dag eerder met 1-1 gelijkgespeeld tegen SC Heerenveen. Maar Ajax verzuimde om de Eindhovenaren, uitgerekend een week voor de onderlinge topper, te passeren op de ranglijst. Teleurstellend eindigde het duel met NEC in een 2-2 gelijkspel.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
PSV2720616668-25
Ajax2720526566-18
Feyenoord2714494650-36
AZ2714494650-39
FC Utrecht2712694245-37

Ajax op kampioenskoers

In alle voorbeschouwingen op de topper werd PSV gezien als grote favoriet ondanks het feit dat men vijf dagen eerder 120 minuten voetbal in de benen had zitten. De Eindhovenaren werden door Atletico Madrid uitgeschakeld na strafschoppen voor verdere deelname aan de Champions League. Al na 72 seconden konden alle tactische plannen van beide trainers in de prullenbak toen Arkadiusz Milik schitterend raak kopte na een voorzet van Joël Veltman. Een droomstart derhalve voor de Amsterdammers. PSV moest nu komen maar kreeg te weinig echte kansen om het Ajax-doelman Jasper Cillessen moeilijk te maken. Arkadiusz Milik kon Ajax enkele minuten voor de pauze in veilige haven schieten maar miste tweemaal. Invaller Anwar El Ghazi deed dit niet toen hij nauwelijks drie minuten in het veld stond voor Amin Younes. In de 76e minuut besliste hij de topper en won Ajax, vooral op basis van de tweede helft, verdiend met 0-2. Ajax was de nieuwe koploper met nog zes wedstrijden te gaan. De wedstrijd thuis tegen PEC Zwolle stond volledig in het teken van het onverwachte overlijden van Johan Cruijff. Na een indrukwekkend eerbetoon volgde een mooie zege (3-0) door o.a. twee doelpunten van Arkadiusz Milik.

‘Lucky Ajax’

Na de moeizame zege op SC Cambuur (0-1) leek Ajax thuis tegen FC Utrecht de kans op titel te gaan vergooien. Nadat Patrick Joosten in de 84e minuut de 0-2 op het scorebord schoot stroomde de teleurgestelde ArenA leeg, niet wetende dat ‘Lucky Ajax’ nog bestond. Twee minuten later schoot Davy Klaassen de 1-2 binnen en weer drie minuten later kwam de gelijkmaker van Arkadiusz Milik vanaf elf-meter. FC Utrecht was woedend op scheidsrechter Danny Makkelie die de strafschop ook wel heel gemakkelijk gaf. Maar na deze hectische slotfase kwam de keiharde waarheid naar boven: PSV stond weer gelijk met Ajax, al hadden de Amsterdammers wel een beter doelsaldo. De lastige midweekse wedstrijd in Friesland tegen SC Heerenveen leverde Ajax door twee doelpunten van Arkadiusz Milik een overwinning op (0-2). In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen leek FC Twente in de tweede helft op gelijke hoogte te komen nadat Vaclav Cerny Ajax in de eerste helft op een 1-0 voorsprong had geschoten. Maar de Twentenaren faalden in de afwerking, dit deed Ajax in de laatste tien minuten niet. Via Mike van der Hoorn, Viktor Fischer en Amin Younes werd het uiteindelijk 4-0.

Anti-climax

Omdat ook PSV met vier doelpunten verschil won van SC Cambuur (6-2) bleef het doelsaldo (+6) in het voordeel van de Amsterdammers. De kolkende ArenA vierde al vast een bescheiden feestje op de naderende titel. Deze titel zou behaald moeten worden in de laatste wedstrijd tegen De Graafschap dat zich al had geplaatst voor de nacompetitie om degradatie. Velen dachten dat de ploeg uit Doetinchem zich zou sparen voor deze nacompetitie maar De Graafschap knokte zich helemaal leeg. Desondanks had Ajax genoeg mogelijkheden om de wedstrijd al vroegtijdig op slot te gooien. Na het doelpunt van Amin Younes (16e minuut) kon Ajax de voorsprong uitbreiden maar faalde hopeloos. De Achterhoekers bleven daardoor in de wedstrijd en scoorden via Bryan Smeets in de 55e minuut de gelijkmaker. Wat Ajax daarna ook probeerde, het verlossende doelpunt wilde niet komen en doordat PSV wel won in Zwolle tegen PEC (1-3) ging het kampioenschap naar Eindhoven. De Ajacieden lagen na afloop uitgeteld op de grasmat op de Vijverberg, de 34e landstitel ging aan hun neus voorbij.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
09-08-2015AZ – Ajax0-3El Ghazi (2x), Gudelj
15-08-2015Ajax – Willem II3-0El Ghazi (2x), Milik
23-08-2015NEC – Ajax0-2Milik, Eigen doelpunt
30-08-2015Ajax – ADO Den Haag4-0El Ghazi (2x), Klaasen, Veltman
12-09-2015FC Twente – Ajax2-2Fischer, Gudelj
20-09-2015Excelsior – Ajax0-2El Ghazi, Milik
26-09-2015Ajax – FC Groningen2-0Gudelj, Fischer
04-10-2015Ajax – PSV1-2Younes
17-10-2015Heracles Almelo – Ajax0-2El Ghazi, Gudelj
25-10-2015Vitesse – Ajax1-3Fischer, Bazoer, Schöne
31-10-2015Ajax – Roda JC6-0Fischer (2x), Milik (2x), Klaassen (2x)
08-11-2015Feyenoord – Ajax1-1Klaassen
21-11-2015Ajax – SC Cambuur5-1Klaassen (2x), Veltman, Milik, Younes
29-11-2015PEC Zwolle – Ajax0-2Younes, Serero
05-12-2015Ajax – SC Heerenveen5-2Fischer (2x), Milik, Younes, Klaassen
13-12-2015FC Utrecht – Ajax1-0-
20-12-2015Ajax – De Graafschap2-1Milik, Bazoer
17-01-2016ADO Den Haag – Ajax0-1Younes
23-01-2016Ajax – Vitesse1-0Bazoer
26-01-2016Ajax – Heracles Almelo0-0-
31-01-2016Roda JC – Ajax2-2Milik, El Ghazi
07-02-2016Ajax – Feyenoord2-1Younes, Bazoer
14-02-2016FC Groningen – Ajax1-2El Ghazi, Schöne
21-02-2016Ajax – Excelsior3-0Milik (2x), Klaassen
28-02-2016Ajax – AZ4-1Milik (2x), Klaassen (2x)
06-03-2016Willem II – Ajax0-4Milik, Bazoer, Schöne, Klaassen
13-03-2016Ajax – NEC2-2Milik, Eigen doelpunt
20-03-2016PSV – Ajax0-2Milik, El Ghazi
03-04-2016Ajax – PEC Zwolle3-0Milik (2x), Schöne
09-04-2016SC Cambuur – Ajax0-1Klaassen
17-04-2016Ajax – FC Utrecht2-2Klaassen, Milik
20-04-2016SC Heerenveen – Ajax0-2Milik (2x)
01-05-2016Ajax – FC Twente4-0Cerny, Van der Hoorn, Fischer, Younes
08-05-2016De Graafschap - Ajax1-1Younes

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
PSV3426628488-32
Ajax3425728281-21
Feyenoord3419696362-40
AZ34185115970-53
FC Utrecht34158115357-48
Heracles Almelo34149115147-49
FC Groningen34148125041-48
PEC Zwolle34146144856-54
Vitesse341210124655-38
NEC34137144637-42
ADO Den Haag341013114348-49
SC Heerenveen34119144246-61
FC Twente *34127154049-64
Roda JC Kerkrade34810163434-55
Excelsior3479183034-60
Willem II34611172935-53
De Graafschap3458212339-66
SC Cambuur3439221833-79

* FC Twente kreeg drie punten in mindering

Topscorers

Speler Doelpunten
Arkadiusz Milik21
Davy Klaassen13
Anwar El Ghazi11
Amin Younes8
Viktor Fischer8
Riechedly Bazoer5
Lasse Schöne4
Nemanja Gudelj4
Joël Veltman2
Mike van der Hoorn1
Thulani Serero1
Vaclav Cerny1
Tegenstanders2

Selectie

Speler Wedstrijden
Joël Veltman34
Nemanja Gudelj34
Jasper Cillessen33
Davy Klaassen31
Arkadiusz Milik31
Mitchell Dijks29
Riechedly Bazoer29
Viktor Fischer28
Anwar El Ghazi27
Amin Younes27
Lasse Schöne23
Jairo Riedewald22
Kenny Tete21
Nick Viergever17
Daley Sinkgraven16
Mike van der Hoorn15
Thulani Serero14
Ricardo van Rhijn12
Donny van de Beek8
Vaclav Cerny7
Yaya Sanogo3
John Heitinga2
Robert Muric2
Diederik Boer1
Sam Hendriks1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Rinus Michels, de trainer die in 1988 Europees Kampioen werd met Nederland, heeft een eigen prijs, die uitgereikt wordt…

Ajax 1987-1988: Aad de Mos neemt revanche op AjaxAjax 1987-1988: Aad de Mos neemt revanche op AjaxWederom haalden de Ajacieden de finale van de Europa Cup 2. Coach Johan Cruijff maakte dit niet meer mee nadat hij op 4…
Ajax 2014-2015: Hegemonie voorbij na vier kampioenschappenAjax 2014-2015: Hegemonie voorbij na vier kampioenschappenNa vier achtereenvolgende kampioenschappen was dit seizoen de succesformule van Ajax uitgewerkt. De ploeg van trainer Fr…
Bronnen en referenties
  • Het officiële Ajax jaarboek 2015-2016, Ronald Jonges, Matty Verkamman, Evert Vermeer, Monique Janse, ISBN 9789491555206, Kick Uitgevers
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/2015-16
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/AFC_Ajax_in_het_seizoen_2015/16
Blackflower (89 artikelen)
Laatste update: 27-11-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.