Ajax 1987-1988: Aad de Mos neemt revanche op Ajax

Ajax 1987-1988: Aad de Mos neemt revanche op Ajax Wederom haalden de Ajacieden de finale van de Europa Cup 2. Coach Johan Cruijff maakte dit niet meer mee nadat hij op 4 januari zijn ontslag had aangeboden aan het bestuur. Barry Hulshoff, Spitz Kohn en Bob Haarms namen de honneurs waar voor de rest van het lopende seizoen en loodsten het jonge team alsnog naar de eindstrijd. Tegenstander was het Belgische KV Mechelen dat onder leiding stond trainer Aad de Mos. De oud Ajax-coach had nog een appeltje te schillen met het Ajax-bestuur nadat hij drie jaar geleden vijf wedstrijden voor het einde van de competitie werd ontslagen. KV Mechelen won de finale met 1-0 en dus kreeg Aad de Mos zijn revanche.

Simpel naar de volgende ronde

Als Europa Cup 2-houder kreeg Ajax in de eerste ronde te maken met het Ierse FC Dundalk. De ploeg van trainer Johan Cruijff was de competitie slecht gestart en had na zeven speeldagen al drie nederlagen te verwerken gekregen. Het vertrek van topscorer Marco van Basten naar AC Milan kon niet goed worden opgevuld door nieuwkomers Hennie Meijer en Frank Stapleton. De Ieren kwamen op 16 september naar De Meer toe om te verdedigen en de nederlaag zo klein mogelijk te houden terwijl Ajax probeerde om haar frustraties weg te spelen via een grote overwinning. Dat leek er na 45 minuten niet in te zitten voor de toch nog 15.000 getrouwen maar in de tweede helft werd het uiteindelijk toch nog een geruststellende score (4-0). Grote uitblinker bij Ajax was de pas 17-jarige Bryan Roy. Inmiddels had Frank Rijkaard een aanvaring gekregen met coach Johan Cruijff en wilde niet meer voor Ajax spelen en zou later in het seizoen dan ook vertrekken. De uitwedstrijd in Dundalk werd in een zeer matige partij met 0-2 gewonnen.

Eerste ronde (16 september 1987): Ajax - FC Dundalk 4-0 (0-0)
Scoreverloop65. Frank Rijkaard 1-0, 73. Danny Blind 2-0, 81. Aron Winter 3-0, 85. Frank Stapleton 4-0
ScheidsrechterJose Maria Enriquez Negreira (Spanje)
StadionDe Meer in Amsterdam (15.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Danny Blind, Frank Rijkaard, Ronald Spelbos, Peter Boeve, Jan Wouters, John Bosman (65. Aron Winter), Arnold Mühren, John van ’t Schip, Hennie Meijer (46. Frank Stapleton), Bryan Roy. Coach: Johan Cruijff.
Opstelling FC DundalkAllen O’Neill, Harry McCue, Joey Malone, Gino Lawless, Mick Shelly, Larry Wyse, Martin Murray, John Cleary, Barry Kehoe, Terry Eviston (72. Dessie Gorman), Paul Newe. Coach: Turlough O’Connor.

Return (30 september 1987): FC Dundalk - Ajax 0-2 (0-0)
Scoreverloop72. Paul Newe (eigen doelpunt) 0-1, 87. Hennie Meijer 0-2
ScheidsrechterRune Larsson (Zweden)
StadionOriel Park in Dundalk (4.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxAllen O’Neill, Harry McCue, Joey Malone, Gino Lawless, Mick Shelly, Larry Wyse, Martin Murray, John Cleary, Barry Kehoe, Dessie Gorman (76. Terry Eviston), Paul Newe. Coach: Turlough O’Connor.
Opstelling AjaxStanley Menzo, Danny Blind, Ronald Spelbos, Aron Winter, Jan Wouters, Arnold Scholten, John Bosman (64. Richard Witschge), Arnold Mühren, John van ’t Schip, Frank Stapleton (64. Hennie Meijer), Rob Witschge. Coach: Johan Cruijff.

Het jonge team blijft overeind

In de tweede ronde moest Ajax het opnemen tegen het Westduitse Hamburger SV, dat in de eerste ronde Avenir Beggen uit Luxemburg oprolde met 0-5 en 3-0. Ook bij het 100-jarige Hamburger SV rommelde het en was er onrust onder de supporters over het gevoerde beleid. In de competitie ging het tevens niet naar wens en was een bescheiden middenmootpositie het resultaat. Nog meer ellende kreeg de West-Duitse ploeg over zich heen op 21 oktober toen een goed spelend Ajax zichzelf een goede uitgangspositie bezorgde voor de returnwedstrijd. Hennie Meijer zette Ajax in de 53e minuut op een 0-1 voorsprong via een kopbal en dit zorgde voor veel vreugde onder de 5.000 Ajax-supporters in het Volksparkstadion in Hamburg, waaronder zich 2.000 in West-Duitsland gelegerde militairen bevonden. Nog meer vertrouwen kregen de Amsterdammers door drie dagen voor de return de Klassieker overtuigend te winnen van Feyenoord met 3-1. Ook de Ajax-supporters kregen weer vertrouwen in het jonge team gezien het aantal van 55.000 in het kolkende Olympisch Stadion op 4 november. Zonder echt sprankelend te spelen wonnen de roodwitten met 2-0 van Hamburger SV en plaatsten zich voor de kwartfinale.

Tweede ronde (21 oktober 1987): Hamburger SV - Ajax 0-1 (0-0)
Scoreverloop53. Hennie Meijer 0-1
ScheidsrechterFranz Wöhrer (Oostenrijk)
Gele kaartArnold Mühren (Ajax)
StadionVolkspark Stadion in Hamburg (24.500 toeschouwers)
Opstelling Hamburger SVMladen Pralija, Ditmar Jakobs, Dietmar Beiersdorfer, Thomas Hinz, Manfred Kaltz, Thomas von Heesen, Uwe Bein (55. Lothar Dittmer), Thomas Kroth, Harald Spörl, Bruno Labbadia, Miroslaw Okonski. Coach: Josip Skoblar.
Opstelling AjaxStanley Menzo, Danny Blind, Ronald Spelbos, Frank Verlaat, Aron Winter, John Bosman (72. Arnold Scholten), Arnold Mühren, John van ’t Schip, Dennis Bergkamp, Hennie Meijer, Rob Witschge (84. Richard Witschge). Coach: Johan Cruijff.

Return (4 november 1987): Ajax - Hamburger SV 2-0 (1-0)
Scoreverloop13. Arnold Mühren 1-0, 53. Hennie Meijer 2-0
ScheidsrechterGeorge Courtney (Engeland)
Gele kaartenDanny Blind (Ajax), Mladen Pralija (Hamburger SV)
StadionOlympisch Stadion in Amsterdam (55.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Danny Blind, Ronald Spelbos, Rob Witschge, Aron Winter, John Bosman, Arnold Mühren, John van ’t Schip, Dennis Bergkamp, Hennie Meijer, Bryan Roy (70. Richard Witschge). Coach: Johan Cruijff.
Opstelling Hamburger SVMladen Pralija, Ditmar Jakobs, Dietmar Beiersdorfer, Thomas Hinz, Manfred Kaltz, Thomas von Heesen, Uwe Bein (46. Bruno Labbadia), Lothar Dittmer, Thomas Kroth, Harald Spörl, Miroslaw Okonski. Coach: Josip Skoblar.

Onrust bij Ajax

Ondertussen had coach Johan Cruijff op 4 januari zijn ontslag aangeboden aan het Ajax-bestuur. Barry Hulshoff, Spitz Kohn en Bob Haarms namen de honneurs waar voor de rest van het lopende seizoen. En net als vorig jaar (Malmö FF–Ajax) werd de eerste wedstrijd in de kwartfinale tegen het Zwitserse Young Boys in Bern afgelast wegens hevige sneeuwbuien. Het duel werd op verzoek van het Ajax-bestuur een week uitgesteld. Young Boys had al ervaring met het spelen tegen een Nederlandse club, want in de vorige ronde werd FC Den Haag thuis met 1-0 verslagen, na eerder in Den Haag met 2-1 te hebben verloren. In het ijskoude Bern won Ajax 0-1 door een doelpunt van John Bosman en dat zorgde er voor dat het rumoer onder de supporters, die het niet met het bestuur eens waren, weer voor even na de achtergrond werd gedreven. Maar het bleef onrustig rondom Ajax. Diverse spelers wilden weg en spraken zich openlijk uit in de media over het gevoerde technisch beleid. Tevens werd bekend dat Kurt Linder voor het nieuwe seizoen was aangesteld als nieuwe coach. De thuiswedstrijd tegen Young Boys was even matig als de heenwedstrijd en ook de uitslag was hetzelfde (1-0 winst). Onder een striemend fluitconcert van het ontevreden publiek bereikte Ajax de halve finale.

Kwartfinale (9 maart 1988): Young Boys - Ajax 0-1 (0-1)
Scoreverloop44. John Bosman 0-1
ScheidsrechterEmilio Soriano Aladrèn (Spanje)
Gele kaartDanny Blind (Ajax)
StadionWankdorf Stadion in Bern (7.500 toeschouwers)
Opstelling Young BoysUrs Zurbuchen, Jürg Wittwer, Martin Weber, Jean-Marie Conz, Erich Hänzi (74. Ronnie Frederiksen), Martin Jeitziner (52. René Sutter), Alain Baumann, Erni Maissen, Hasse Holmquist, Dario Zuffi, Alain Sutter. Coach: Alexander Mandziara.
Opstelling AjaxStanley Menzo, Danny Blind, Peter Larsson, Ronald Spelbos, Danny Hesp, Jan Wouters, Aron Winter (70. Arnold Scholten), Arnold Mühren, John van ’t Schip (83. Dennis Bergkamp), Johb Bosman, Rob Witschge. Coach: Barry Hulshoff.

Return (16 maart 1988): Ajax - Young Boys 1-0 (1-0)
Scoreverloop39. Peter Larsson 1-0
ScheidsrechterValeri Butenko (Rusland)
StadionOlympisch Stadion in Amsterdam (26.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Arnold Scholten, Peter Larsson, Ronald Spelbos, Frank Verlaat, Jan Wouters, Aron Winter (83. Dennis Bergkamp), Arnold Mühren, John van ’t Schip, John Bosman (86. Hennie Meijer), Rob Witschge. Coach: Barry Hulshoff.
Opstelling Young BoysUrs Zurbuchen, Jürg Wittwer, Martin Weber, Jean-Marie Conz, Martin Jeitziner (75. Ronnie Frederiksen), René Sutter (75. Erich Hänzi), Alain Baumann, Erni Maissen, Hasse Holmquist, Dario Zuffi, Alain Sutter. Coach: Alexander Mandziara.

Ajax bereikt wederom de finale

Opponent in de halve finale was het Franse Olympique Marseille dat onder leiding stond van trainer Michel Hidalgo, die Frankrijk in 1984 naar de Europese landentitel had geleid. De broodnodige miljoenen guldens, die nodig waren voor succes en aankopen, werden gefinancierd door de excentrieke zakenman Bernard Tapie. Maar miljoenen of niet, na de eerste wedstrijd op 6 april stond Olympique Marseille met lege handen en kon een finaleplaats al wel vergeten. Zelfs de keiharde discomuziek en de opzwepende fans (46.000 man) in het Vélodrome in Marseille konden Ajax niet in serieuze problemen brengen. Een uitstekend spelend Ajax nam in de eerste helft de leiding door twee doelpunten van Rob Witschge en vlak voor tijd scoorde invaller Dennis Bergkamp de 0-3. Grote vreugde in het Ajax-kamp dat al weer gauw over moest gaan tot de orde van de dag. In de KNVB-beker werd in de kwartfinale onder de naam Ajax 2 verloren van RKC met 2-1 en ook de competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle ging verloren (2-0).

Ajax was inmiddels definitief tweede geworden achter kampioen PSV. Maar ook bij de Fransen liep het niet naar wens, met een competitienederlaag op zak en met vijf invallers en slechts honderd supporters vertrok men richting Amsterdam. Voor 40.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion plaatste Ajax zich voor de tweede achtereenvolgende maal voor de finale van de Europa Cup 2. Niet met een verwachte overwinning maar met een onnodige 1-2 nederlaag, die in de laatste minuut tot stand kwam door een doelpunt van Klaus Allofs. Voor het eerst sinds negen Europa Cup-duels kreeg Ajax-doelman Stanley Menzo weer eens tegendoelpunten te verwerken.

Halve finale (6 april 1988): Olympique Marseille - Ajax 0-3 (0-2)
Scoreverloop12. Rob Witschge 0-1, 42. Rob Witschge 0-2, 89. Dennis Bergkamp 0-3
ScheidsrechterIoan Igna (Roemenië)
Gele kaartenJean-François Domergue (Olympique Marseille), Arnold Scholten (Ajax)
StadionStade Vélodrome in Marseille (46.000 toeschouwers)
Opstelling Olympique MarseilleJoseph-Antoine Bell, Pape Fall (46. Abdoulaye Diallo), Yvon Le Roux (64. Eric Mura), Claude Lowitz, Jean-François Domergue, Alain Giresse, Karl-Heinz Förster, Bernard Genghini, Abedi Pele, Jean-Pierre Papin, Klaus Allofs. Coach: Gerard Banide.
Opstelling AjaxStanley Menzo, Danny Blind, Peter Larsson, Jan Wouters,Frank Verlaat, Arnold Scholten, Aron Winter, Arnold Mühren (64. Alistair Dick), John van ’t Schip, John Bosman (84. Dennis Bergkamp), Rob Witschge. Coach: Barry Hulshoff.

Return (20 april 1988): Ajax - Olympique Marseille 1-2 (1-0)
Scoreverloop23. Peter Larsson 1-0, 67, Jean-Pierre Papin 1-1, 90. Klaus Allofs 1-2
ScheidsrechterSiegfried Kirschen (Oost-Duitsland)
Gele kaartenStanley Menzo (Ajax), Jean-Pierre Papin (Olympique Marseille)
StadionOlympisch Stadion in Amsterdam (40.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Danny Blind (72. Marcel Keizer), Peter Larsson, Jan Wouters, Frank Verlaat, Arnold Scholten, Aron Winter, Arnold Mühren, John van ’t Schip, John Bosman, Rob Witschge. Coach: Barry Hulshoff.
Opstelling Olympique MarseilleHenri Stambouli, Franck Passi, Claude Lowitz, Karl-Heinz Förster, Benoit Cauet (83. Moise Regina), Abdoulaye Diallo, Alain Giresse, Patrice Eyraud (58. Patrick Appriou), Abedi Pele, Jean-Pierre Papin, Klaus Allofs. Coach: Gerard Banide.

Aad de Mos haalt zijn gram

De finale werd een ‘Holland-België’-wedstrijd want KV Mechelen plaatste zich ten koste van het Italiaanse Atalanta Bergamo voor de eindstrijd door twee overwinningen van 2-1. Ajax werd op voorhand als favoriet beschouwd, terwijl KV Mechelen zichzelf in de underdogpositie plaatste. Trainer bij de Belgen was Aad de Mos, die drie jaar geleden bij Ajax vijf wedstrijden voor het einde van de competitie werd ontslagen. Ajax zou trouwens twee weken later wel kampioen worden. Een coach dus, die nog vol rancune zat tegenover het Ajax-bestuur en alles wist van de Amsterdammers.

Op 11 mei kwam Ajax in het uitverkochte Stade de la Meinau in Straatsburg (44.000 toeschouwers) na een kwartier spelen al met tien man te staan wegens een rode kaart van Danny Blind. Dezelfde speler, die vorig jaar de finale in Athene miste door een blessure, had dus welgeteld in twee finales slechts 15 minuten gespeeld! KV Mechelen, met vier Nederlanders in de basis, kon voor rust deze numerieke meerderheid niet uitbuiten. Zeven minuten na de theepauze was het wel raak. Met een schitterende kopbal bracht Piet den Boer de Belgen aan de leiding die vervolgens in de eigen verdediging kropen. Ajax, dat zich tactisch had aangepast aan KV Mechelen, herstelde zich van de zwakke eerste helft maar was niet bij machte om in deze kwaliteitsarme wedstrijd alsnog de gelijkmaker te produceren. KV Mechelen-trainer Aad de Mos had zijn revanche op het Ajax-bestuur en liet dat na afloop ook duidelijk merken. Enkele dagen na de finale liet John Bosman Ajax weten volgend seizoen te gaan spelen bij … KV Mechelen!

Finale (11 mei 1988): Ajax - KV Mechelen 0-1 (0-0)
Scoreverloop52. Piet den Boer 0-1
ScheidsrechterDieter Pauly (West-Duitsland)
Gele kaartenJan Wouters (Ajax), Piet den Boer, Koen Sanders (KV Mechelen)
Rode kaart15. Danny Blind (Ajax)
StadionStade de la Meinau in Straatsburg (44.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Danny Blind, Frank Verlaat (73. Hennie Meijer), Jan Wouters, Peter Larsson, Arnold Scholten, Aron Winter, Arnold Mühren, John van ’t Schip (57. Dennis Bergkamp), John Bosman, Rob Witschge. Coach: Barry Hulshoff.
Opstelling KV MechelenMichel Preud’homme, Wim Hofkens (73. Paul Theunis), Lei Clijsters, Graeme Rutjes, Geert Deferm, Koen Sanders, Marc Emmers, Erwin Koeman, Pascal de Wilde (60. Paul De Mesmaeker), Piet den Boer, Eli Ohana. Coach: Aad de Mos.

Topscorers

Speler Doelpunten
Hennie Meijer3
Peter Larsson2
Rob Witschge2
Dennis Bergkamp1
Danny Blind1
John Bosman1
Arnold Mühren1
Frank Rijkaard1
Frank Stapleton1
Aron Winter1

Selectie

Speler Wedstrijden
John Bosman9
Stanley Menzo9
Arnold Mühren9
John van 't Schip9
Aron Winter9
Rob Witschge8
Danny Blind8
Arnold Scholten7
Jan Wouters7
Dennis Bergkamp6
Hennie Meijer6
Ronald Spelbos6
Frank Verlaat5
Peter Larsson5
Richard Witschge3
Bryan Roy2
Frank Stapleton2
Frank Rijkaard1
Marcel Keizer1
Danny Hesp1
Peter Boeve1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marco van Basten, voetballerEen voetballer van net 17 jaar vervangt in de wedstrijd Ajax - NEC op 3 april 1982 zijn grote voorbeeld Johan Cruijff. V…
Frank Rijkaard, de voetballerFranklin Edmundo Rijkaard, geboren 30 september 1962 te Amsterdam, heeft een grootse voetbalcarrière achter de rug. Gesp…
Ajax 1987: Ajax verliest van FC Porto in Supercup-finaleAjax 1987: Ajax verliest van FC Porto in Supercup-finaleAjax won in 1987 in Athene de Europa Cup 2 ten koste van het Oostduitse Lokomotive Leipzig met 1-0. FC Porto won de Euro…
Ronald Koeman... Het kanon van GroningenRonald Koeman, liefkozend ‘Het Kanon’ en ‘Sneeuwvlokje’ genoemd door zijn fans, werd aanbeden door vele voetbalsupporter…

Ajax 1972-1973: De beste van Nederland, Europa en de wereldAjax 1972-1973: De beste van Nederland, Europa en de wereldAjax begon dit seizoen met het winnen van de wereldbeker ten koste van het Argentijnse Independiente (1-1, 3-0). In de w…
Ajax 2015-2016: Anti-climax voor Ajax op de laatste speeldagAjax 2015-2016: Anti-climax voor Ajax op de laatste speeldagNa de winst van 0-2 tegen mede-titelkandidaat PSV op 20 maart leek Ajax rechtstreeks op het kampioenschap af te stevenen…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 293, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • Ajax, de complete werken, aflevering 12, De KNVB-beker en de Europa Cup 2, Waanders Uitgevers
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1987-88
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
  • http://www.voetbalstats.nl/listclubec.php?clubid=9
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.