Ajax 1972-1973: De beste van Nederland, Europa en de wereld

Ajax 1972-1973: De beste van Nederland, Europa en de wereld Ajax begon dit seizoen met het winnen van de wereldbeker ten koste van het Argentijnse Independiente (1-1, 3-0). In de wintermaanden werd er voor het eerst om de Europese Supercup gestreden tussen de winnaars van de Europa Cup 1 (Ajax) en 2 (Glasgow Rangers). De Amsterdammers versloegen de Schotten tweemaal (1-3, 3-2) en wonnen deze beker dus als eerste club. In mei werd Ajax voor de zestiende keer in haar historie kampioen van Nederland. Maar er was nog meer succes. Ook de Europa Cup 1 werd voor de derde achtereenvolgende maal gewonnen middels een 1-0 overwinning op het Italiaanse Juventus door een doelpunt van Johnny Rep. De enige prijs die de roodwitten in dit seizoen niet wisten de winnen was de KNVB-beker. NAC schakelde Ajax in de eerste ronde uit via strafschoppen.

Feyenoord stopt Ajax

Landskampioen, KNVB-beker- en Europa Cup 1-winnaar Ajax was, ondanks de kritiek van de buitenwacht op het vertoonde spel, goed aan het nieuwe seizoen begonnen. In de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles (6-0 winst) had Johan Cruijff viermaal achter elkaar gescoord en in de uitwedstrijd tegen PSV (0-3 winst) was Piet Keizer de grote man door alle doelpunten te produceren. Het enige tegendoelpunt dat doelman Heinz Stuy na vijf duels te verwerken had gekregen was op naam gekomen van … Johan Cruijff! Deze laatste scoorde in de stadsderby tegen FC Amsterdam in eigen doel. Tussen al deze wedstrijden door hadden de Amsterdammers ook nog gespeeld om de wereldbeker in Buenos Aires in Argentinië tegen Independiente (1-1).

Voor de topper op 17 september tegen Feyenoord had Ajax uit vijf duels tien punten behaald, het zelfde aantal als de Rotterdammers. In De Kuip revancheerde Feyenoord zich voor het debacle van vorig seizoen toen men een ontluisterend 1-5 thuisnederlaag had geleden. Ditmaal won Feyenoord op een zeer nattig veld verdiend met 2-0 van Ajax, dat duidelijk naweeën had van de reis naar Argentinië. Grote man voor 65.000 toeschouwers was Feyenoord-nieuweling Theo de Jong. De van NEC overgekomen speler scoorde beide doelpunten. Twee weken later verloor een mat spelend Ajax wederom met 2-0, nu van NAC.

Doelpuntenregen in De Meer

Wel succesvol waren de Amsterdammers op het internationale vlak: de wereldbeker werd ten koste van Independiente veroverd (3-0) en de ploeg werd voor de derde maal in vier jaar tijd uitgeroepen tot het beste team van Europa. Maar om een kleine crises in de kiem te smoren moest er ook nationaal gepresteerd worden en dat deden de roodwitten met een opvallende serie. Drie lastige uitwedstrijden tegen FC Utrecht, FC Twente en FC Den Haag werden allen met 0-1 gewonnen, terwijl drie thuiswedstrijden liefst 26 Ajax-doelpunten opleverden. Telstar werd met 9-2 verslagen met o.a. drie treffers van Jan Mulder en Gerrie Mühren waarbij de laatste speler twee strafschoppen benutte. Gerrie Mühren scoorde eveneens drie doelpunten in de met 9-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Den Bosch. En tenslotte werd op 25 november wederom uitgehaald tegen Excelsior met 8-0 met o.a. een driepunter van Johan Cruijff.

Twee minder succesvolle weken zouden daarna volgen. Tegen Sparta ging Ajax met 3-1 onderuit in een soms tumultueuze wedstrijd en voor de KNVB-beker werd de bekerhouder uitgeschakeld na strafschoppen door NAC (2-2). De Amsterdammers sloten het jaar op 17 december af met een 4-0 overwinning op MVV dat alle hoeken van het veld had gezien. Ajax had al haar acht thuiswedstrijden gewonnen, maar opvallend was het doelsaldo: 46-2, de thuisclub scoorde dus bijna zes doelpunten in elke wedstrijd!

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Feyenoord1613212839-9
Ajax1613032655-10
Sparta1610332340-14
FC Twente1610242220-11
MVV168351927-17

Een goed begin van het nieuwe jaar

In de winterpauze werd bekend dat trainer Stefan Kovacs aan het einde van dit seizoen, na twee jaar in het buitenland te zijn geweest, moest terugkeren van de Roemeense autoriteiten om in eigen land technisch directeur te worden. Ajax handelde snel en George Knobel van MVV werd als opvolger benoemd. De maand januari verliep uiterst goed voor de Ajacieden die van AZ ’67 (0-5), Haarlem (0-4) en FC Amsterdam (2-1) wonnen, maar ook de eerste editie van de Europese Supercup werd een prooi voor Ajax. Het Schotse Glasgow Rangers, dat de Europa Cup-2 had gewonnen, werd met 1-3 en 3-2 verslagen.

Drama voor Feyenoord-doelman

Op 3 maart stonden de koplopers Ajax en Feyenoord tegenover elkaar in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Beide ploegen hadden 38 punten veroverd maar Feyenoord had wel een wedstrijd minder gespeeld. Voor Feyenoord-doelman Ger Reitsma werd het duel een persoonlijk drama. De invaller voor Eddie Treytel, die enkele weken eerder geblesseerd was geraakt aan zijn kaak, kreeg al na één minuut een schot van Johnny Rep te verwerken. Gelukkig voor de Rotterdammers stond Ger Reitsma op de goede plek om het schot te pakken maar ineens viel hij met de bal in zijn handen achter de doellijn! 1-0 voor Ajax. Nauwelijks tien minuten later kopte Johnny Rep uit een vrije schop van Gerrie Mühren richting Ger Reitsma en deze liet de bal door zijn handen glippen … 2-0! In de tweede helft speelde Ajax op halve kracht aangezien vier dagen later de belangrijke kwartfinalewedstrijd om de Europa Cup-1 wachtte tegen Bayern München. Invaller Lex Schoenmaker redde de Rotterdamse eer door vijf minuten voor tijd nog tegen te scoren (2-1).

Een gehavend Ajax, zonder Johan Cruijff, Johan Neeskens, Horst Blankenburg en Gerrie Mühren maar met debutant Berend Kist in de gelederen, kwam op 25 maart goed weg in IJmuiden. Op een bomvol sportpark Schoonenberg was het ‘good-old’ Sjaak Swart die Ajax vijf minuten voor tijd tegen Telstar naar een benauwde 0-1 zege schoot. Een week later tijdens Ajax-FC Utrecht (3-1) viel er wederom een debutant bij de Amsterdammers te noteren. Bram Braam verving Arie Haan in de rust en speelde een uitstekende tweede helft. Na de 1-0 winst op subtopper FC Twente, met een doelpunt van Arie Haan, was de stand als volgt:

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax2825035087-14
Feyenoord2721334570-22
Sparta2817563972-30
FC Twente2716563739-20
FC Den Haag2814863640-26

De lucht klaart weer op

Heinz Schilcher zorgde met twee doelpunten op 15 april tegen FC Den Bosch dat de roodwitten toch met de volle winst konden vertrekken uit Stadion De Vliert (1-2). Door interne strubbelingen was de spanning ondertussen hoog opgelopen binnen de selectie van Ajax. Via diverse gesprekken moest de lucht weer geklaard worden. Dit lukte want FC Den Haag werd met 5-0 verslagen en ten koste van Real Madrid bereikten de Ajacieden voor de derde achtereenvolgende maal de Europa Cup 1-finale door met 2-1 en 0-1 te winnen. Na de 0-1 winst door een doelpunt van Gerrie Mühren in Madrid voor meer dan 100.000 toeschouwers moest Ajax zichzelf vier dagen later weer opladen voor de wedstrijd tegen Excelsior op Woudenstein voor zo’n 10.000 toeschouwers. De Rotterdammers verdedigden zich dapper op het zeer slechte veld maar moesten een kwartier voor tijd toch buigen voor Johan Cruijff (0-1).

Officieus kampioen

Met nog drie wedstrijden te spelen kwam het kampioenschap voor de roodwitten steeds dichterbij aangezien concurrent Feyenoord met 0-0 gelijkspeelde tegen Haarlem en nu vier verliespunten meer had dan Ajax. Ook het doelsaldo was in Amsterdams voordeel, Ajax +80, Feyenoord +52. Op 6 mei werd Ajax in een uitverkocht eigen stadion De Meer (29.000 toeschouwers) officieus kampioen van Nederland. Niet officieel want Feyenoord won met 7-2 van FC Amsterdam, maar desondanks werd er wel een kampioensfeest gevierd door de Amsterdammers. Sparta werd met 4-2 verslagen door o.a. twee doelpunten van Johnny Rep maar Piet Keizer was de grote uitblinker in dit duel, dat zonder Johan Cruijff werd gespeeld wegens een schorsing. Na afloop waren er bloemen, werd er een ereronde gelopen en de avond werd afgesloten met een groot feestdiner.

Maar ook een week later was de officiële titel nog steeds niet binnen. Feyenoord won met 2-4 van Go Ahead Eagles terwijl Ajax, na zeventien achtereenvolgende overwinningen, een nederlaag kreeg te verwerken. Tegen MVV was op 17 december de zegereeks met 4-0 begonnen en tegen diezelfde club werd het ook beëindigd. Uitgerekend de nieuwe Ajax-trainer voor volgend seizoen George Knobel kon met een 1-0 overwinning afscheid nemen van zijn eigen publiek in een uitverkochte Geusselt (25.000 toeschouwers). Na afloop waren er wederom kampioensbloemen voor Ajax, nu niet als overwinnaars maar als verliezers …

Eindelijk officiële bloemen

Op 19 mei kregen de Ajacieden voor de derde achtereenvolgende maal bloemen uitgereikt, maar nu waren ze dan eindelijk na afloop van de wedstrijd wel officieel. Ajax was voor de zestiende keer landskampioen geworden voor 26.000 toeschouwers door met 3-0 van AZ ’67 te winnen. Barry Hulshoff maakte een kwartier voor het einde het honderdste Ajax-doelpunt van het seizoen, daarna was het de beurt aan Sjaak Swart en Gerrie Mühren. Ook in dit seizoen verloren de Amsterdammers geen punten in eigen huis: zeventien winstpartijen met een doelsaldo van 73-8.

Het Ajax-spel mocht dan wat aan glans hebben verloren maar de successen waren nog steeds tastbaar. Naast het kampioenschap, de wereldbeker en Europese Supercup won Ajax op 30 mei ook nog eens voor de derde achtereenvolgende maal de Europa Cup 1 door Juventus met 1-0 te verslaan door een doelpunt van Johnny Rep.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
13-08-1972Ajax – Haarlem3-0Haan (2x), G. Mühren
20-08-1972FC Amsterdam – Ajax1-2Neeskens, G. Mühren
26-08-1972Ajax – Go Ahead Eagles6-0Cruijff (4x), Swart (2x)
02-09-1972PSV – Ajax0-3Keizer (3x)
10-09-1972Ajax – NEC4-0A. Mühren, G. Mühren, Neeskens, Swart
17-09-1972Feyenoord – Ajax2-0-
24-09-1972Ajax – FC Groningen3-0A. Mühren, Haan, G. Mühren
01-10-1972NAC – Ajax2-0-
08-10-1972Ajax - Telstar9-2G. Mühren (3x), Mulder (3x), Krol, Cruijff, Haan
15-10-1972FC Utrecht – Ajax0-1Cruijff
21-10-1972FC Twente - Ajax0-1Cruijff
05-11-1972Ajax – FC Den Bosch9-0G. Mühren (3x), Cruijff (2x), Keizer (2x), Krol, Swart
12-11-1972FC Den Haag – Ajax0-1Swart
25-11-1972Ajax – Excelsior8-0Cruijff (3x), Rep (2x), Haan, A. Mühren, Eigen doelpunt
03-12-1972Sparta – Ajax3-1Keizer
17-12-1972Ajax - MVV4-0A. Mühren (2x), Haan, Rep
07-01-1973AZ ’67 – Ajax0-5Neeskens (2x), Rep (2x), A. Mühren
14-01-1973Haarlem – Ajax0-4Keizer (2x), Neeskens, Rep
20-01-1973Ajax – FC Amsterdam2-1Haan (2x)
04-02-1973Go Ahead Eagles - Ajax0-1G. Mühren
11-02-1973Ajax – PSV3-1Rep (2x), Cruijff
25-02-1973NEC – Ajax0-4Cruijff (2x), Keizer, Krol
03-03-1973Ajax – Feyenoord2-1Rep (2x)
11-03-1973FC Groningen – Ajax0-2Neeskens, Rep
17-03-1973Ajax – NAC4-0Swart (2x), Haan, Rep
25-03-1973Telstar – Ajax0-1Swart
01-04-1973Ajax – FC Utrecht3-1Hulshoff, Rep, Neeskens
07-04-1973Ajax – FC Twente1-0Haan
15-04-1973FC Den Bosch – Ajax1-2Schilcher (2x)
21-04-1973Ajax – FC Den Haag5-0Rep (2x), Haan, Cruijff, Keizer
29-04-1973Excelsior – Ajax0-1Cruijff
06-05-1973Ajax – Sparta4-2Rep (2x), Keizer, Haan
13-05-1973MVV – Ajax1-0-
19-05-1973Ajax – AZ ‘673-0Hulshoff, Swart, G. Mühren

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax34300460102-18
Feyenoord3427435889-28
FC Twente3422665053-22
Sparta3421584785-37
FC Den Haag34151094044-39
PSV34158113846-35
MVV34149113749-38
FC Utrecht34128143242-55
NEC341011133140-46
FC Amsterdam34117162944-54
Haarlem34109152943-55
Telstar34124182839-51
FC Groningen34713142737-61
Go Ahead Eagles3489172531-52
AZ ‘673489172532-58
NAC3477202126-57
Excelsior3458211824-70
FC Den Bosch3457221723-73

Topscorers

Speler Doelpunten
Johnny Rep17
Johan Cruijff16
Arie Haan12
Piet Keizer12
Gerrie Mühren12
Sjaak Swart9
Johan Neeskens7
Arnold Mühren6
Ruud Krol3
Jan Mulder3
Barry Hulshoff2
Heinz Schilcher2

Selectie

Speler Wedstrijden
Ruud Krol34
Heinz Stuy34
Wim Suurbier33
Arie Haan32
Barry Hulshoff32
Johan Neeskens32
Piet Keizer31
Horst Blankenburg30
Gerrie Mühren30
Sjaak Swart26
Johan Cruijff26
Johnny Rep24
Arnold Mühren22
Heinz Schilcher15
Jan Mulder4
Gerrie Kleton2
Bram Braam1
Berend Kist1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupAjax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupIn 1972 stond voor het eerst de finale om de Europese Supercup op het programma tussen de winnaars van de Europa Cup 1 e…
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
Ajax 1972: De wereldbeker is voor AjaxAjax 1972: De wereldbeker is voor AjaxDe eindstrijd om de wereldbeker ging vanaf 1960 tussen de winnaars van de Europa Cup 1 en Copa Libertadores uit Zuid-Ame…
Ajax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerAjax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerOok in dit seizoen bereikte Ajax wederom de finale van de KNVB-beker. Na simpele zeges op PEC Zwolle met 8-3 en Go Ahead…

Top 10 topscorers aller tijden van de EredivisieTop 10 topscorers aller tijden van de EredivisieIn 1954 werd in Nederland het betaald voetbal geïntroduceerd en vanaf het seizoen 1956/1957 wordt er om het landskampioe…
Ajax 1987-1988: Aad de Mos neemt revanche op AjaxAjax 1987-1988: Aad de Mos neemt revanche op AjaxWederom haalden de Ajacieden de finale van de Europa Cup 2. Coach Johan Cruijff maakte dit niet meer mee nadat hij op 4…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 239, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • Ajax jaarboek 72-73, Hans Molenaar, ISBN 90-225-0356-9, De Boekerij
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1972-73
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.