Hoofdregels van het spel Pétanque

Pétanque of jue de boules is een enorm populaire sport in het zuiden van Frankrijk. Maar ook in de Benelux is het een balspel dat aan het groeien is als vrijetijdsbesteding als ook in competitievorm. Maar hoe speel ik het spel en wat heb ik er voor nodig?

Wat heb je nodig om het spel te spelen?

 • Spelers: je kan het spel individueel (1 tegen 1) spelen, maar ook twee tegen twee (doublette) of drie tegen drie (triplette). Bij triplette gebruikt elke speler twee boules, bij doublette en individueel spel gebruikt elke speler drie boules
 • De boule: Metalen bol met een diameter van zeven tot acht centimeter en een gewicht van 650 tot 800 grammen. De boule mag niet gladder of zwaarder gemaakt worden.
 • Het kleine balletje (de cochonnet): Klein gekleurd balletje gemaakt uit hout. Diameter van vijfentwintig tot vijfendertig millimeter. Zowel de cochonnet als de boule mogen tijdens een wedstrijd niet meer gewisseld worden tenzij ze gebroken zijn.
 • Terrein: Kan op allerlei terreinen gespeeld worden maar zal meestal doorgaan op zand of grind.
 • Meetapparatuur: Een meetlint of een schuifmaat is vereist om te kijken welke boule dichter bij de cochonnet ligt.

Hoe speel ik het spel?

De cochonnet wordt in het speelveld gegooid. Vervolgens proberen beide teams hun boules er zo dicht mogelijk bij in de buurt te gooien. Nadat de eerste boule door een lid van het beginnende team is gegooid, speelt het tweede team net zolang totdat een van hun boules dichter bij de cochonnet ligt dan die van de tegenstander. Als de spelers hierin slagen voordat hun boules op zijn, gaat het eerste team weer verder totdat dat team erin slaagt een boule dichter bij de cohonnet te krijgen of totdat de boules op zijn. Deze spelvolgorde gaat net zolang door totdat alle boules van beide teams op zijn (één ronde). De winnaar van de ronde begint de volgende ronde.

Wanneer win ik het spel?

De punten worden aan het eind van elke ronde vastgesteld. Het winnende team krijgt een punt voor elke boule die dichter bij de cochonnet ligt dan een boule van de tegenstanders. De maximumscore in een ronde is zes. De wedstrijd wordt beëindigd als een team dertien punten heeft gescoord.

Enkele regels

 • Nadat de cochonnet is verplaatst, wordt het spel hervat, tenzij de cochonnet over een zijlijn rolt en vanuit een cirkel niet te zien is. In het laatste geval wordt de worp nietig verklaard en de ronde afgelast en opnieuw gespeeld.
 • Als de cochonnet uit het spel wordt getikt nadat een team al zijn boules heeft gespeeld en het andere team nog boules heeft om te spelen, krijgt het team met de boules een punt voor elke boule die niet gespeeld is.
 • Als de cochonnet eenmaal is gegooid, hebben de spelers maximaal één minuut de tijd om hun boule te spelen.
 • Beide voeten moeten binnen de cirkel blijven staan totdat de boule de grond heeft geraakt. Andere delen van het lichaam mogen de grond buiten de cirkel niet raken.
 • Tijdens een ronde worden alle werpen vanuit dezelfde cirkel genomen.
 • Tijdens de voorbereiding en uitvoering van de worp mogen de toeschouwers en de medespelers geen lawaai maken.
 • Als twee boules van elk team even ver verwijderd zijn van de cochonnet of beide deze raken, dan wordt de ronde nietig verklaard als er geen boules meer over zijn.
© 2014 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Guy de Maupassant (1850-1893)De Franse Schrijver Henry René Albert Guy de Maupassant werd op 5 augustus 1850 geboren op het Château de Miromesnil bij…
Boccia: sport op de Paralympische SpelenBoccia: sport op de Paralympische SpelenBoccia is een sport die wordt beoefend op de Paralympische Spelen. De sport vertoont veel overeenkomsten met andere spor…
Ziggo Sport kijken als abonnee van andere providerZiggo Sport kijken als abonnee van andere providerAbonnees van Ziggo ontvangen gratis Ziggo Sport op kanaal 14. Heb je een abonnement bij een andere provider zoals KPN, C…
Fair Play, code onder sportersFair Play, code onder sportersHoe sportief is de sport? Er is veel aangedaan om de sportiviteit weer terug te krijgen en het lijkt redelijk succesvol.…
Hoofdregels van het American footballAmerican Football is enorm populair in Amerika en Canada maar is ook in Europa aan een opmars bezig. Het is een contacts…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.