De beste Nederlandse volleyballers ooit: Zwerver en Blangé

Het Nederlands volleybalteam behoorde in de jaren 90 tot de absolute wereldtop. Het leidde tot een ongekende succesperiode met het Olympisch goud op de Olympische Zomerspelen in Atlanta als absoluut hoogtepunt. Spelverdeler Peter Blangé (geboren 9 december 1964 te Voorburg ) en smashkoning Ron Zwerver (geboren 6 juni 1967 te Amsterdam) waren de topspelers in het Nederlands team en van grote waarde voor de ploeg.

Beginperiode

Het verhaal begon voor beide jonkies in mei 1987. Onder leiding van coach Arie Selinger werden alle internationals uit de competitie genomen en gingen vrijwel dagelijks samen trainen. Zo ook spelverdeler Peter Blangé en aanvaller Ron Zwerver. Het doel was duidelijk: goud in 1992 op de Olympische Spelen van Barcelona. Alles moest daarvoor wijken. De eerste beproeving waren de Spelen van Seoul waar Nederland als “nieuw” volleyballand een keurige vijfde plaats behaalde en de nodige toernooi ervaring werd opgedaan. Het bedachte “Bankrasmodel” (genoemd naar de sporthal waar de nationale selectie trainde) leek zijn vruchten te gaan afwerpen.

Er kwam echter een flinke kink in de kabel, of zeg maar gerust meerdere. In 1989 vertrok eerst coach Arie Selinger voor vele dollars naar Japan, daarna gingen Jan Posthuma, Ronald Zoodsma, Robert Grabert en Peter Blangé voor het grote geld in het buitenland volleyballen. Vooral het vertrek van spelverdeler Blangé was een aderlating voor de ploeg. De andere sterspeler Ron Zwerver ervoer het vertrek van deze spelers als een nederlaag. Ron Zwerver bleef echter het Nederlands team trouw, ondanks vele buitenlandse aanbiedingen. Ron Zwerver bleef de afmaker van de ploeg. De zoon van coach Selinger nam de plaats in van spelverdeler Peter Blangé.

Olympische Spelen 1992

Toen de Olympiade van 1992 in zicht kwam, zorgde Ron Zwerver ervoor dat zijn ploeggenoot Avital Selinger zijn vader overtuigde om terug te keren en met succes. Coach Arie Selinger haalde iedereen terug voor de missie: “Goud in Barcelona”. Dus ook Peter Blangé, die de plaats in de basis als spelverdeler overnam van Avital Selinger. Inderdaad, de zoon van coach Arie Selinger. "Het verraad" van enkele jaren geleden werd vergeten en vergeven. Iedereen wist wel dat Ron Zwerver niet in zijn eentje het Nederlands volleybalteam naar goud kon leiden en dat de inbreng van spelverdeler Peter Blangé onmisbaar zou zijn. De missie lukte bijna. Na een miraculeuze ontsnapping tegen Italië in de halve finale bleek alleen Brazilië te sterk in de finale: zilver. De teleurstelling was erg groot, het doel was net niet gehaald. Na het toernooi ging iedereen voor het grote geld, zo ook Ron Zwerver die lires ging verdienen in Treviso. Maar de droom om goud te winnen bleef aanwezig.

Olympische Spelen 1996

Vier jaar later kwam het ultieme succes onder leiding van coach Joop Alberda. Na het winnen van de World League werd er in een zinderende finale op de Olympische Spelen afgerekend met aartsrivaal Italië waar al zo vaak van verloren was op EK’s of WK’s. In de beslissende vijfde set stond het 16-15 voor Oranje. Italië speelde de bal over het net, Nederland ving de bal op, die kwam zoals gepland bij spelverdeler Peter Blangé, die de eer gunt aan de man die alle eer verdiende: Ron Zwerver. Die smashte de bal over het net, de Italianen konden de bal niet verwerken en het goud was na bijna tien jaar ongelooflijk hard trainen binnen. Blangé was uitzinnig van vreugde, Zwerver stortte huilend op de vloer van blijdschap.

Einde van de succesperiode

Niet lang na het behalen van deze gouden medaille stopte Zwerver na 463 interlands als international. Het eindeloos trainen, de vele wedstrijden en de harde klappen hadden zijn sporen nagelaten in het rechterschoudergewricht. Blangé zwaaide pas na de Olympische Spelen van 2000 (5e plaats) af en bij hem stopte de teller pas na ruim 500 interlands. Of Nederland ooit nog zo’n hoog niveau op volleybalgebied gaat halen is nog maar de vraag. Het is niet ondenkbaar dat tot in lengte van dagen Ron Zwerver en Peter Blangé de beste volleyballers blijven die Nederland ooit heeft voortgebracht. Immers zonder deze twee topvolleyballers heeft Nederland geen aansprekende resultaten meer behaald.

Belangrijkste prijzen

  • Olympisch zilver: 1992
  • Olympisch goud: 1996
  • World League: 1996

Zowel Ron Zwerver als Peter Blangé stonden in 1999 in het boek Top 500 bij de beste 500 Nederlandse sporters uit de twintigste eeuw. In het boek Top 100 van de Nederlandse Sport uit 2014 staat Blangé op plaats 23, Zwerver staat één plaatsje hoger.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Volleybal: het spelVolleybal: het spelIn 1895 bedacht de Amerikaan Morgan volleybal door de spelregels van tennis, basketbal en baseball samen te voegen. Tege…
WK volleybal 2022 (heren), live op tv en livestreamWK volleybal 2022 (heren), live op tv en livestreamIn 2022 wordt de 20e editie gehouden van het WK volleybal voor mannen. Dit wereldkampioenschap volleybal wordt georganis…
Bossaball, mix van voetbal en volleybal op een trampolineBossaball, mix van voetbal en volleybal op een trampolineBossaball is een nieuwe balsport die de technieken van volleybal en voetbal combineert met de stunts van turnen en gymna…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
NBA basketbal of de Amerikaanse basketbalcompetitieNBA basketbal of de Amerikaanse basketbalcompetitieDe NBA (National Basketball Association) is de Amerikaanse profbasketbalcompetitie. De NBA werd opgericht in 1949 en kan…
Bronnen en referenties
  • Witkamp, A & van de Ruit, L. (1999), Top 500, Premium Press, ISBN 9789076574042
  • Jungmann, B. (2011), De Sportcanon, Uitgeverij Thomas Rap, ISBN 9789060058442
  • Luijckx W. (2014), Top 100 van de Nederlandse Sport, Uitgeverij Eigen Boek, ISBN 9789461291486
Tedje8 (51 artikelen)
Laatste update: 26-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.