WK volleybal 2022 (heren), live op tv en livestream

WK volleybal 2022 (heren), live op tv en livestream In 2022 wordt de 20e editie gehouden van het WK volleybal voor mannen. Dit wereldkampioenschap volleybal wordt georganiseerd door Polen en Slovenië. Het WK volleybal 2022 is live op te volgen. Ook kan men via een livestream dit wereldkampioenschap volleybal volgen. Hoe is de geschiedenis van het volleybal verlopen?

Oorsprong van volleybal

Volleybal stamt af van een spel dat YMCA-medewerker William G. Morgan in 1895 ontwierp in Massachusetts. Zijn nieuwe spel was eigenlijk een reactie op de opmars die basketbal maakte als nieuwe, populaire indoorsport. In 1891 was basketbal in Massachusetts door een andere YMCA-medewerker uitgevonden. William G. Morgan was van mening dat basketbal met name voor oudere YMCA-leden te ruw was en dat men te veel blessures van deze sport kreeg. Daarom ontwierp hij het nieuwe spel, dat oorspronkelijk deels een combinatie was van tennis en handbal. In eerste instantie heette het ‘mintonette’, maar al snel kreeg het de naam volleybal.

In de loop der jaren zouden er overigens nog heel veel wijzigingen in de regels plaatsvinden, voordat uiteindelijk uit dit spel de moderne volleybalsport ontstond. In de begintijd mocht men de bal tijdens dit spel bijvoorbeeld een onbeperkt aantal malen binnen het eigen team overspelen, voordat men de bal over het net richting de tegenpartij speelde.

Geschiedenis: WK volleybal

In 1949 werd er voor het eerst een officieel WK volleybal georganiseerd. Dit vond plaats in Tsjechië-Slowakije. Dat eerste WK volleybal voor heren werd gewonnen door de Sovjet-Unie. Dat land zou ook uitgroeien tot het succesvolste volleyballand aller tijden. In totaal won de Sovjet-Unie elf keer een medaille op het WK volleybal voor heren. Zes keer wonnen ze goud, twee keer wonnen ze zilver en drie keer brons. Op de tweede plek in de eeuwige ranglijst staan Brazilië. Zij wonnen drie keer goud en twee keer zilver. Op de derde plaats van de ranglijst van succesvolste landen op het WK volleybal voor mannen staat Italië. Dat won drie keer goud en één keer zilver.

Geschiedenis: Volleybal in Nederland

De Nederlandse volleybalbond (Nevobo) werd opgericht in 1947. In de eerste decennia van z'n bestaan was het Nederlands herenvolleybalteam internationaal niet erg succesvol. De grote verandering kwam midden jaren tachtig, mede door de komst van de coach Arie Selinger en de invoering van het 'Bankras-model'.

Gouden periode

Eind jaren tachtig begon er voor het Nederlands volleybal een gouden periode. Het eerste echte succes was een bronzen medaille op het EK van 1989. Vervolgens werden de Nederlandse heren tweede in de World League van 1990. In de daaropvolgende jaren won het Nederlands volleybalteam nog een hele reeks andere medailles op grote toernooien, met als hoogtepunten Olympisch goud in 1996, de eindzege in de Worldleague van 1996 en goud op het EK van 1997. het beste resultaat op een WK volleybal was een zilveren medaille op het EK volleybal 1994.

Neergang

Rond de eeuwwisseling verloor het Nederlands herenvolleybal echter, na vele succesvolle jaren, het contact met de absolute wereldtop. In de daaropvolgende jaren werden er nog wel successen geboekt op Europees niveau (met zeges in de Europe League), maar diverse malen op rij slaagde Nederland er niet meer in om zich voor het WK te plaatsen. In 2018 is Nederland pas voor het eerst sinds 2002 weer op het WK volleybal voor mannen aanwezig. Ook in 2022 doet Nederland weer mee aan dit kampioenschap.

WK volleybal 2022: speelschema en programma

Er doen 24 landen mee aan het WK volleybal 2022 (heren). In de eerste ronde van dit WK zijn de deelnemende ploegen ingedeeld in vier poules van zes landen. Hieronder vindt u het programma van Nederland in de openingsronde. Het kampioenschap zou oorspronkelijk in Rusland plaatsvinden. Vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne vindt het kampioenschap echter daar niet plaats. Polen en Slovenië hebben de organisatie overgenomen.

Programma Nederland:

 • 27 augustus 2022 om 14u00: Nederland-Egypte
 • 29 augustus 2022 om 14u00: Nederland-Argentinië
 • 31 augustus 2022 om 17u30: Nederland-Iran
 • 5 september 2022 om 17u30: Nederland-Oekraïne

WK volleybal 2022 live op tv in Nederland

Door welke zender wordt het WK volleybal 2022 live op tv uitgezonden? De uitzendrechten (live tv en livestream) van het wereldkampioenschap volleybal 2022 (heren) zijn in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden de wedstrijden van het Nederlands team live op tv uit. Merendeels vinden die live tv-uitzendingen plaats op de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die te bekijken is door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij Ziggo heeft. Indien er echter een drukke programmering bij die sportomroep is, met veel andere grote evenementen, dan kan een deel van de live-uitzendingen van dit WK volleybal echter plaatsvinden op het digitale kanaal 13 en de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal.

Livestream WK volleybal 2022

Livestream Nederland

Het WK volleybal voor mannen is ook op het internet via een livestream te volgen. De officiële livestream wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Met die livestream kan men de wereldkampioenschappen volleybal 2022 (heren) dus op een computer of smartphone bekijken. De livestream van dit WK volleybal bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om die Nederlandse livestream van dit WK volleybal te bekijken dient men echter wel een abonnement te hebben op die app. Wie geen abonnement heeft, kan een livestream van een wedstrijd van dit wereldkampioenschap volleybal kopen via PPV (Pay Per View) op de website van Ziggo Sport Totaal. De livestream van elke volleybalwedstrijd begint tegelijk met de live tv-uitzending. Zo'n livestream is in de hele EU te gebruiken.

Ziggo Go App: tv kijken per livestream

Is dit toernooi ook via een livestream van de Ziggo Go App te bekijken?Ja, voor Ziggo-klanten die geen abonnement hebben op Ziggo Sport Totaal of op de Ziggo Sport Totaal Go App, maar die wel gebruik maken van de Ziggo Go App, bestaat de mogelijkheid om de wedstrijden die op kanaal 14 van Ziggo Sport worden uitgezonden, toch via die app online (dus per livestream) te bekijken. Via deze app kan als klant men immers per livestream online naar zijn of haar tv-zenderpakket kijken, dus ook naar hun openbare sportzender (kanaal 14). Op die manier kan men dus alsnog per livestream naar de wedstrijden op die zender kijken. Ook is door de Ziggo-klanten kanaal 13 via een 'gratis' livestream te bekijken. Om per livestream de uitzendingen van de abonneekanalen te bekijken, dient men echter een aanvullend abonnement te hebben.

Livestream WK volleybal (heren) bij overige tv-providers? Livestream bij NLZIET?

Is dit WK via een livestream te bekijken door mensen met een tv-abonnement bij een andere provider dan Ziggo, zoals KPN? Ja, ook bij andere providers is dit toernooi per livestream te bekijken, maar men dient dan wel een aanvullend abonnement te hebben, waar de Ziggo Sport Totaal-zenders een onderdeel van zijn. De KPN-klanten kunnen zo'n livestream bijvoorbeeld op de iTV-app bekijken. Ook Canal Digitaal en andere tv-providers hebben zo'n app waarop het (met aanvullend abonnement) per livestream te zien is. De livestream is echter alleen te verkrijgen bij aanbieders van een compleet tv-pakket. Bij NLZIET, dat slechts een beperkt aantal Nederlandse zenders aanbiedt, is niet zo'n livestream te vinden. Ook bij Discovery+, dat nochtans veel sport per livestream aanbiedt, is niet een livestream van dit evenement te vinden.

Livestream België

In Vlaanderen wordt de livestream van dit WK volleybal beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. Via deze livestream zijn echter alleen de wedstrijden van België live te zien. De livestream van Sporza bij het WK volleybal 2022 is geo-restricted: alleen in België mag men live naar deze stream kijken. (Voor overige landen is deze livestream van Sporza bij het WK volleybal 2022 geo-blocked.) De livestream begint bij deze volleybalwedstrijden tegelijk met de live tv-uitzending van Sporza. Deze livestream bevindt zich op de site van Sporza; men kan de stream tijdens elke volleybalwedstrijd van het Belgische team op dit WK onder meer vinden via de rubriek 'nu live'.

Voorgaande editie: uitslag WK volleybal 2018 (heren)

Het WK volleybal voor mannen is in 2018 gewonnen door Polen. In de finale werd Brazilië verslagen met 3-0. De Verenigde Staten wonnen brons; in de troostfinale versloegen zij Servië met 1-3. In de eindstand van het WK volleybal 2018 eindigde Nederland op een gedeelde zevende plek en België op een gedeelde negende plaats.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League heren - live op tv en livestreamHockey Pro League heren - live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een landcompetitie, waaraan topteams deelnemen zoals Nederland en België. De wedstrijden van de…
NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamNK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamJaarlijks worden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Het NK schaa…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…

WK skiën 2021, live op tv en livestream - het programmaWK skiën 2021, live op tv en livestream - het programmaVan maandag 8 februari tot en met zondag 21 februari 2021 worden in de plaats Cortina d'Ampezzo (Italië) de wereldkampio…
EK volleybal voor dames 2021, live op tv en livestreamEK volleybal voor dames 2021, live op tv en livestreamIn 2021 wordt het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen gespeeld. Er doen 24 landen mee aan dit EK volleybal voo…
Bronnen en referenties
 • http://www.volleybal.nl/nevobo/verenigingen/join-wk-en-ek-2015/wk-beachvolleybal
 • http://en.wikipedia.org/wiki/FIVB_Beach_Volleyball_World_Championships
 • http://bvbinfo.com/history.asp
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Beach_volleyball
 • http://en.wikipedia.org/wiki/William_G._Morgan
 • http://www.bvdgf.org/
 • https://nl-nl.facebook.com/WKBeachvolleybal2015
 • http://nevobo.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 01-09-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.