Golfvaardigheden door trainingen

Wie denkt dat het aanleren van een “swing” en goed “putten” genoeg is om een succesvol golfspeler te worden heeft het mis. Je moet een aantal vaardigheden hebben.

Het verkrijgen van vaardigheden

De vaardigheden om goed te leren golfen zijn: Kracht, Coördinatie, Beweeglijkheid, Snelheid, Technische en Tactische kennis en Fysiek en Psychisch uithoudingsvermogen en een goed spelinzicht. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze vaardigheden te verkrijgen.

Krachttraining

Krachttraining kan je golfspel verbeteren. De training zorg voor evenwichtig gebruik van de spieren, waardoor bij de draaiingen het bewegingsapparaat beter beschermd en bestand is tegen blessures. Door de krachttrainingen ontstaan vergrotingen van de reflexen en het balgevoel. Een opbouwfase van 2 tot 4 weken is aan te bevelen. Het oefenboek is een goede handleiding. (Zie onder)

Techniek en tactiek

Technische kennis krijg je door het volgen van lessen en het behalen van het GVB (Golfvaardigheidsbewijs), hieronder vallen ook de kennis over de uitrusting, het gebruik van de verschillende clubs en de golfregels. Tactische kennis ontstaat door het oefenen van tactische slagen. Een ervan is het hooken, je pakt de club stevig vast- met je linkerhand meer aan de bovenkant en de rechter eronder. Maak een lage zwaai rond het lichaam, waarbij de linkerellenboog naar binnen knikt. Een andere slag is de slice, waarbij de schouders en swing goed links van het obstakel worden gericht. De club met de rechterhand iets meer aan de bovenkant van de schacht vasthouden met een steviger grip dan normaal. Draai tijdens de slag je heupen scherp naar links.

Psychische uithoudingsvermogen

Psychische uithoudingsvermogen training kan bijvoorbeeld door positief denken. Als je klaarstaan voor een slag, stel dan de slag voor die je wilt maken. Het beeld dat je in je hoofd hebt geeft je lichaam instructies om te helpen bij de goede techniek. Dit wordt het opbouwen van “spierherinneringen” genoemd. Wat helaas vaak gebeurt, is dat in plaats van de slag die je wilt maken, je gaat denken aan de slag die je wilt vermijden. Denk dus positief, als je met een speciale slag altijd problemen heeft, stel je dan voor dat je deze goed uitvoert. Aan de andere kant, blijf wel nuchter denken. Probeer niet over bomen te slaan, alleen omdat het een uitdaging is, terwijl je weet dat het geen voordeel oplevert.

De waarde van de routine

Werk een routine uit waarbij je manier waarop je een slag voorbereidt, telkens herhaalt. Leer de dingen op de oefencourse hetzelfde te doen als op de baan. En ook tijdens een wedstrijd aan diezelfde routine vast te houden. Lijn dus altijd op dezelfde wijze op en neem dezelfde lichaamshouding aan. Kijk steeds hetzelfde aantal malen op en vergeet niet tot voorbij het raken geconcentreerd naar de bal te blijven kijken.

Trainen van het evenwicht

Een van de sleutels van een lange slag is evenwicht. De voeten mogen niet rollen. Het lichaamsgewicht wordt achterwaarts van de bal van de linkervoet naar de hiel overgebracht. Je moet stevig op de linkerhiel en de tenen van de rechtervoet eindigen. Concentreer je dus op evenwicht en afwerking, train daarop om je swing er zo goed mogelijk uit te laten zien.
© 2009 - 2024 Cc01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de sport golf?Wat is de sport golf?Golf is een populaire sport die steeds meer ontdekt wordt door verschillende soorten mensen. Eerder was golf meer een sp…
Hoe werkt een tsunami?Een tsunami is een verwoestende natuurramp en wordt veroorzaakt in gebieden met platentektoniek waar seismische activite…
Mechanische golvenMechanische golvenMen onderscheidt drie golftypen, wanneer men de zogenaamde mechanische golven onder de loep neemt. Deze zijn de transver…
Basiseigenschappen van een eenvoudige golfBasiseigenschappen van een eenvoudige golfEen eenvoudige golf heeft enkele basiskenmerken. Deze zijn de golflengte, periode, amplitude, frequentie en snelheid. La…

Carambolebiljarten; de basis en de variantenCarambolebiljarten; de basis en de variantenBiljarten is een spel waarbij het de bedoeling is dat met behulp van een keu (zie nadere uitleg) één bal tegen 2 andere…
BMI meting bij getalenteerde jeugd handballersBMI meting bij getalenteerde jeugd handballersIn juli 2009 is er een 0-meting gedaan bij getalenteerde jeugdhandballers van de leeftijd 11 t/m 17 jaar voor lengte en…
Bronnen en referenties
  • Golf. Het oefenboek, Uitgeverij Uniepers, Abcoude.
Cc01 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.