Wat zijn de voordelen van krachttraining?

Krachttraining is goed voor mannen en vrouwen. Veel onderzoeken tonen ook aan dat het meerdere voordelen heeft voor onze gezondheid. In dit artikel worden een aantal voordelen van krachttraining genoemd.

Spiermassa opbouwen

Door krachttraining bouw je meer spiermassa op, wist je dat een volwassene die niet aan krachttraining doet iedere 10 jaar wel 5 tot 7 pond spieren verliest? Daarom helpt regelmatige training met het tegen gaan van de vermindering van spiermassa en kracht op een wat oudere leeftijd.

Verhoging metabolisme

Onderzoeken tonen aan dat krachttraining de metabolisme verhoogd. Met metabolisme wordt stofwisseling bedoeld. Een hoge stofwisseling is essentieel om op een gezond gewicht te blijven. Door de toename van spiermassa gaat je lichaam meer calorieën verbranden wat ten goede is voor je lichaam.

Vermindering lichaamsvet

Doordat krachttraining je metabolisme verhoogd en meer calorieën laat verbranden, helpt het bij de vermindering van lichaamsvet. Zelfs als je niet traint verbrand je calorieën je lichaam verbrandt tijdens rust namelijk ook.

Verhoging botdichtheid

Door krachttraining neemt spier- en beenweefsel toe. Dus door dezelfde training word de botdegeneratie(botontkalking) tegengewerkt. Dit is een enorm voordeel voor mensen een wat oudere leeftijd.

Verhoogde opname van glucose

Onderzoeken tonen aan dat na 4 maanden krachttraining de glucose opname met 23% toeneemt. Omdat een slecht glucose opname vaak leidt tot diabetes is de verhoging van de glucose opname van groot belang voor volwassen om diabetes tegen te gaan.

Jongeren en krachttraining

Voor jongeren gelden meer voordelen:
  • Lagere kans op diabetes
  • Lagere kans op hoge bloeddruk
  • Minder kans op roken en overmatig alcoholgebruik
  • Betere schoolprestaties
  • Meer zelfvertrouwen
  • Sterkere botten, banden pezen en spieren
  • Betere sportprestaties
  • Meer weerstand tegen blessures

Oefeningen voor thuis

Opdrukken

Opdrukken oftewel de push up één van de meest beruchte sport oefening.
In feite ga je in de ligsteun staan, met je handen op schouderbreedte en voeten bij elkaar net een plank. Vanuit die positie zak je door je elleboog naar de grond tot je borst de grond raakt.

Squats

Sta met twee handen op de zijkant van je hoofd met je benen op schouderbreedte. Zak door je knieën zonder je rug te buigen of je schenen te bewegen, herhaal deze beweging tot je knieën steeds een hoek van 90 graden maken.

Optrekken
Optrekken is de manier om je biceps of rug te trainen. Het is een ideale oefening voor krachttoename. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf optrekken aan een stang. Als je handen naar je toe gericht zijn train je meer je biceps en andersom je rugspieren.

Dus waarom zou je niet vandaag beginnen met krachttraining?
© 2012 - 2024 Muogka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cardio en krachttraining, het belang van de combinatieVeel sporters maken de fout door óf cardio, óf krachttraining te beoefenen, de combinatie van beiden zorgt door verschil…
Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…
Afvallen door krachttraining: spieren als energievretersAfvallen door krachttraining: spieren als energievretersAls je wilt afvallen kun je door middel van conditietraining of cardiotraining veel calorieën verbranden. Door conditiet…
Je biceps trainen doe je zo!Je biceps trainen doe je zo!Het eerste waar veel mensen aan denken bij spieren is aan de biceps, of ook wel de spierballen genoemd. Maar hoe kun je…
Muogka (11 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.