Maak je fitnessdoelen haalbaar met deze simpele tips

Iedereen wil graag fitter worden, zich gezonder voelen en er beter uitzien. Maar om dit te bereiken maken mensen vaak grootse plannen en zetten extreme doelen die voor de gemiddelde mens nooit haalbaar zullen zijn. Het resultaat is vervolgens dat je na een week alweer afhaakt, en uiteindelijk dus niets bereikt. Er zijn echter manieren om een goed en haalbaar plan te maken om af te vallen, fitter te worden en je dus beter te voelen. Volg deze tips om je fitnessdoelen haalbaar te maken.

Wees realistisch

Zet doelen die ook echt haalbaar zijn. Dus 3 kilo per week afvallen is geen goed doel, want dit is te extreem en dus niet vol te houden. Een halve kilo per week afvallen is bijvoorbeeld wel een goed doel, en dit kun je op de lange termijn beter volhouden. Ook trainen voor een marathon in 3 maanden als je nog nooit een 5 kilometer hebt gerend is geen goed doel. Ga in dat geval eerst voor het rennen van een 5 kilometer, dan 10, enzovoorts.
Als je doelen niet realistisch zijn, zul je ze niet halen en dit demotiveert heel erg. Dus zul je eerder opgeven en helemaal niks meer doen. Dus je kunt beter realistische doelen stellen, want het halen van je doelen geeft je een gevoel van succes. Met dit succesgevoel voel je je beter, en kun je je nieuwe gezondere levensstijl beter en langer volhouden.

Wees specifiek

Stel duidelijke doelen voor jezelf. Dus niet: ‘ik wil afvallen’, maar wel ‘ik wil 5 kilo afvallen’. Als je doelen te vaag zijn is het ook niet duidelijk genoeg wat je eigenlijk moet doen om ze te halen, en is de kans dat je het ook echt haalt veel kleiner. Wees dus heel duidelijk en specifiek. Zorg dat je doelen meetbaar zijn. Een goede manier om je doelen meetbaar te maken is om je op te geven voor een wedstrijd. Bijvoorbeeld een schaatswedstrijd, een 5 kilometerloop, of een fietswedstrijd.

Maak je eigen doelen

Kies je eigen doelen en niet doelen die maatschappelijk gewensd zijn of die anderen voor je hebben gekozen. Als je partner wil dat je een bepaald aantal kilo afvalt, maar je ziet dit zelf niet zitten dan is de kans dat je dit doel gaat halen erg klein. En je zult je er ook niet goed bij voelen. Dit geldt ook voor sporten. Als je vrienden bijvoorbeeld een halve marathon gaan lopen en willen dat jij ook mee doet, maar je wilt zelf eigenlijk niet zul je je plezier in het hardlopen snel verliezen.

Kies doelen die je ook echt wilt halen

Als je besluit dat je graag wat wilt afvallen, maar je wilt je dagelijkse stuk chocoladetaart niet opgeven moet je je serieus afvragen of je echt wel wilt afvallen, of dat je toch ook tevreden kunt zijn met een paar kilo extra. Als het je doel is om een triathlon te doen, maar je hebt eigenlijk een hekel aan zwemmen, dan kun je het misschien beter bij een fiets- of hardloopwedstrijd houden. Sommige doelen staan mooi op papier, maar om een doel te kunnen halen moet je het wel echt willen. Dus ga bij elk doel dat je jezelf stelt goed na of het iets is wat je echt heel graag wilt bereiken.

Verdeel grotere doelen onder in kleinere subdoelen

Een groot doel kan zo groot lijken dat het onhaalbaar voelt. Het helpt om het dan in kleinere subdoelen op te delen. Stel dat je doel is om een bepaald gewicht te kunnen liften in de sportschool. Deel het dan op in kleinere doelen, neem bijvoorbeeld elke week een iets zwaarder gewicht tot je je doel hebt bereikt. Of als je een half uur aaneengesloten wilt kunnen hardlopen, begin dan met een simpel schema met 2 minuten hardlopen en dan 2 minuten wandelen, en dat 18 minuten. Breid dit dan langzaam uit tot je wel een half uur lang kunt hardlopen.
Door doelen op te delen in subdoelen lijken ze makkelijker te halen. En doordat je steeds subdoelen haalt en kunt afstrepen blijf je beter gemotiveerd om je uiteindelijke doel te halen.

Verander je doelen in gewoontes

Als je fitnessdoel is om elke week 3 keer een uur hard te lopen moet je in feite een nieuwe gewoonte ontwikkelen waarbij je 3 keer per week je hardloopoutfit aantrekt en de deur uit gaat. Maar het is heel moeilijk om zomaar een nieuwe gewoonte aan te meten. Begin bij dit doel bijvoorbeeld met 3 keer per week op een vaste tijd 10 minuten hard te lopen. Op deze manier wordt het hardlopen een gewoonte, zonder dat je er erg veel moeite voor hoeft te doen. Breid het dan langzaamaan uit naar 15 minuten, dan 20 minuten, dan een half uur, etc. Als je eerder nooit hardliep is het moeilijk om zomaar uit het niets 3 keer per week een uur te gaan lopen. Maar door de gewoonte langzaam op te bouwen gaat het hardlopen deel uitmaken van je routine. En gewoontes zijn makkelijker vol te houden en zorgen dat je je doelen beter kunt halen.

Zorg dat niets je kan tegenhouden

Als je fitnessdoel is om af te vallen, zorg dan dat je alleen gezond eten in huis hebt en geen koekjes en chocola. Als je doel is om 3 keer per week naar de sportschool te gaan, zorg dan dat je pasje altijd klaar ligt op een vaste plek, en dat je altijd schone sportkleren bij de hand hebt. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om je doelen te halen, en zo moeilijk mogelijk om smoesjes te verzinnen en jezelf te saboteren.

Deel je doelen met anderen

Vertel vrienden en familie wat je doelen zijn en waarom je juist deze fitnessdoelen graag wilt bereiken. Op deze manier kunnen je ze helpen bij het halen van de doelen door je te steunen als het even tegenzit en je aan te moedigen als het goed gaat. Het geeft je ook een stok achter de deur om je doelen te delen met anderen, omdat je zo extra gemotiveerd raakt om ze ook daadwerkelijk te halen.
© 2015 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…
De 80/20 regel voor de beste resultaten bij dieet en fitnessDe 80/20 regel is meer dan gewoon een simpele regel. Het kan je leven drastisch veranderen in de goede richting, in dit…
Motivatie om door te gaan met sportenIn het begin heb je veel motivatie en vind je het trainen zelfs fijn. Desalniettemin hoe meer je het doet, hoe saaier he…
Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…

Wanneer is iets een sport?Wanneer is iets een sport?Schaken is een sport. Of toch niet? Veel mensen vragen zich af wat een sport een sport maakt, en of denksporten wel echt…
Afvallen met een fitnessbalDe fitnessball wordt ook wel excercise ball of stabiliteitsbal genoemd. Je kunt deze bal vergelijken met een skippybal,…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.