Afvallen met een fitnessbal

De fitnessball wordt ook wel excercise ball of stabiliteitsbal genoemd. Je kunt deze bal vergelijken met een skippybal, alleen zitten er geen handvaten aan. De fitnessbal is een ideaal hulpmiddel voor iedereen die wilt afvallen, omdat je er talloze oefeningen op kunt doen. Denk hierbij aan krachttraining, maar ook aan balansoefeningen en ontspanningsoefeningen of een cooling down. Daarnaast kun je zelfs afvallen met de fitnessbal zonder relatief veel te doen.

Wat is een fitnessbal?

Een fitnessbal is een soort skippybal, maar dan zonder handvatten. Het is dus een bal die je moet oppompen en deze kun je vervolgens voor talloze oefeningen gebruiken. Een fitnessbal kun je aanschaffen om thuis te sporten, maar is ook wel in de meeste sportscholen aanwezig. Een fitnessbal is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Welke maat heb je nodig?

Wanneer je een fitnessbal wilt kopen is het raadzaam om een maat te kiezen waar je het meeste baat bij hebt. Kijk hierbij daarom goed naar je eigen lengte en bepaal daarop wat voor een formaat je koopt.

Lichaamslengte Fomaat fitnessbal
140 - 152 cm45 cm
153 - 168 cm55 cm
169 - 180 cm65 cm
181 - 191 cm75 cm
192 - 203 cm85 cm
Langer dan 203 cm95 cm

Kun je afvallen met een fitnessbal?

Een fitnessbal is een geweldig hulpmiddel waarbij je spieren kunt opbouwen en lichaamsvet kunt laten verdwijnen. Met een fitnessbal gebruik je bepaalde spiergroepen anders dan wanneer je geen bal gebruikt en dit kan zeker in je voordeel zijn. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je op de weegschaal misschien minder lijkt kwijt te raken. Wanneer je regelmatig sport met de fitnessbal, zul je spieren opbouwen en dit weegt meer dan vet. Laat je hier overigens niet door afschrikken. Het opbouwen van spieren zorgt voor een slank lichaam waar je van droomt.

Bal gebruiken als stoel

Niet veel tijd om te sporten? Dan kun je ook je bureaustoel vervangen voor de fitnessbal. Wanneer je hier dagelijks op zit, verbrand je al meer calorieën dan wanneer je op een gewone stoel zit. Daarnaast werk je aan een betere lichaamshouding en dit alleen al zorgt ervoor dat je slanker oogt. Als laatste is het goed voor je balans om regelmatig op de fitnessbal te zitten.

Krachttraining

Met de fitnessbal kun je allerlei krachttraining oefeningen doen. Je kunt bijvoorbeeld push-ups doen met de bal onder je voeten, of crunches terwijl je met je rug op de bal ligt. Het is ook mogelijk een wall sit te doen en met de bal telkens de muur boven je hoofd aan te raken. Een andere mogelijkheid is om op je rug te gaan liggen en je bal vast te houden en dan door te geven naar je benen door beide benen omhoog te doen en met je bovenlichaam richting je benen te gaan. Op deze manier kun je je buikspieren goed trainen. Ook kun je nog extra dumbbells gebruiken tijdens je workout.

Yoga en stretchen

Een fitnessbal is ook zeer geschikt voor een cooling down of een fijne yogasessie. Je kunt de fitnessbal bij heel veel yogaoefeningen toepassen.

Hoe weet je wat voor een oefeningen er zijn?

Het kan wat lastig zijn om verschillende oefeningen voor de fitnessbal te vinden. Gelukkig kan internet je hierbij helpen. Op YouTube vind je genoeg filmpjes met workouts die gebruik maken van de fitnessbal. Zo kun je meteen een goede en volledige workout doen. Ook zijn er talloze websites vol met oefeningen. Het is ook mogelijk dat je een gratis workout-dvd krijgt bij de aankoop van je fitnessbal. Ook dit kan je helpen om wat meer oefeningen te doen.

Wat moet je verder nog doen?

Behalve het trainen met een fitnessbal, is het belangrijk ook genoeg cardiooefeningen te doen. Denk aan rennen of fietsen. Ook is gezond eten heel belangrijk. Denk aan een gevarieerd en gezond eetpatroon, waarbij je niet te veel snoept. Afvallen met een fitnessbal kan dus wel, maar je moet wel wat erbij doen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitnessoefeningen voor de fitnessbalFitnessoefeningen zijn gemakkelijk thuis te doen. We kennen de klassieke grondoefeningen zoals push ups en sit ups. Voor…
Afvallen door krachttraining: spieren als energievretersAfvallen door krachttraining: spieren als energievretersAls je wilt afvallen kun je door middel van conditietraining of cardiotraining veel calorieën verbranden. Door conditiet…
Strakke buik met de 30 day crunch challengeStrakke buik met de 30 day crunch challengeDe 30 day crunch challenge is een uitdaging waarbij je je buikspieren flink gaat trainen. Heel veel mensen willen graag…
Afvallen terwijl je televisie kijktAfvallen terwijl je televisie kijktKun je afvallen terwijl je televisie kijkt? Jazeker, maar het is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Toch kan een uurtje…

Maak je fitnessdoelen haalbaar met deze simpele tipsIedereen wil graag fitter worden, zich gezonder voelen en er beter uitzien. Maar om dit te bereiken maken mensen vaak gr…
Sterke benen en billen met de 30 day Lunge ChallengeWil jij in dertig dagen lekker werken aan je lichaam? Je kunt dan meedoen aan een challenge, bijvoorbeeld de 30 day Lung…
Bronnen en referenties
  • http://www.popsugar.com/fitness/What-Size-Exercise-Ball-Buy-Your-Height-3034260
  • http://www.popsugar.com/fitness/Stability-Ball-Workout-26989575
  • http://www.gaiam.com/exercise-balls
  • http://www.ball-exercises.com/exercises/index.html
  • http://www.uwhulpmiddelen.nl/norco-therapieba.html
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.