Strakke buik met de 30 day crunch challenge

Strakke buik met de 30 day crunch challenge De 30 day crunch challenge is een uitdaging waarbij je je buikspieren flink gaat trainen. Heel veel mensen willen graag wat afvallen bij hun buik en daar is deze uitdaging ideaal voor. Je buik kan er een stuk strakker door worden en ondertussen daag je jezelf lekker uit. Wat moet je doen tijdens deze uitdaging en krijg je er werkelijk een strakke buik van?

Wat is een crunch?

Een crunch is de bekendste buikspieroefening die er bestaat. Bijna iedereen die wil afvallen of die meer wilt bewegen, heeft de oefening wel eens uitgevoerd. Het is tevens een gemakkelijke oefening om te doen en ook kun je hem goed aanpassen waardoor je andere spieren in je buik kunt pakken. Je pakt sowieso je rechter en je schuine buikspieren wanneer je een crunch doet. Om een crunch te kunnen doen, heb je alleen een matje nodig. Een fitnessbal kan ook heel goed helpen om de crunches op te doen.

Hoe voer je een goede crunch uit?

Bij een crunch is het heel belangrijk dat je deze goed uitvoert. Je moet bij deze oefening op je rug liggen met je knieën opgetrokken. Zorg er altijd voor dat je knieën stevig op de grond staan. Doe je handen onder je nek of kruislings op je borst en ga omhoog. Bij het omhooggaan moet je je buikspieren gebruiken. Het is dus niet de bedoeling om aan je nek te trekken. Het hoogste punt bij een crunch is wanneer je schouders van de grond afkomen. Je onderrug blijft op de grond liggen. Wanneer je namelijk ook met je onderrug van de grond vrijkomt is het een sit-up en geen crunch. Op het hoogste punt blijf je even stil en span je je spieren extra aan, zodat je spieren hard moeten werken, daarna ga je weer naar beneden terwijl je uitademt. Laat jezelf gecontroleerd zakken en kom niet neer met een enorme plof. Op YouTube kun je ook veel filmpjes zien waarin wordt uitgelegd hoe je een crunch doet.

30 day crunch challenge

De 30 day crunch challenge is een speciale uitdaging, waarbij je elke dag iets meer crunches gaat doet. Er zitten ook rustdagen in en dit is bedoeld om je spieren de nodige rust te geven. Het maakt niet uit op welk tijdstip je de crunches doet en het is ook niet de bedoeling om een crunch zo snel mogelijk uit te voeren. Belangrijker is dat de techniek goed is, want je wilt geen nek- of rugklachten creëren. Lukt het je niet om het in één keer vol te houden? Deel het dan op en doe meerdere keren per dag de crunches. Je kunt ook vijftien seconden rust nemen tussendoor.

Schema

Het volgende schema moet je gedurende dertig dagen volhouden.

Dag Aantal crunches Dag Aantal crunches
Dag 120Dag 1680
Dag 225Dag 1785
Dag 330Dag 1890
Dag 435Dag 1995
Dag 5RustdagDag 20Rustdag
Dag 640Dag 21100
Dag 745Dag 22105
Dag 850Dag 23110
Dag 955Dag 24115
Dag 10RustdagDag 25Rustdag
Dag 1160Dag 26120
Dag 1265Dag 27125
Dag 1370Dag 28130
Dag 1475Dag 29135
Dag 15RustdagDag 30Rustdag

Uitdagender maken

Het is mogelijk om de 30 day crunch challenge uitdagender te maken. Doe de challenge bijvoorbeeld op een speciale fitnessbal. Je gebruikt dan meer spieren, omdat je lichaam ook bezig is om stabiel te blijven. Ook zou je kunnen kiezen voor een gewicht dat je op je buik legt. Hierdoor zullen je spieren harder moeten werken. Behalve de gewone crunch, kun je ook kiezen om een zij crunch te doen. In plaats van allebei je schouders van de mat te halen, doe je maar één schouder van de mat en breng je deze richting de tegenovergestelde knie. Ook zou je eventueel een een reversed crunch doen. Hierbij lig je plat op de grond en doe je je benen in een hoek van negentig graden. Vervolgens til je je heupen op door middel van je buikspieren. Het kan zijn dat deze oefening nog wat moeilijk voor je is en dat je meer je handen en armen gebruikt. In dat geval kun je beter de buikspieren aansterken door bijvoorbeeld meer crunches te doen.

Je kunt tijdens de 30 day crunch challenge afwisselen in het soort crunches dat je maakt, maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere challenges te doen en telkens een andere oefening te doen.

Na de challenge

Na de 30 day crunch challenge kun je ervoor kiezen een andere challenge te gaan doen. Doe bijvoorbeeld de 30 day ab challenge of de 30 day plank challenge om zo je buikspieren nog meer te trainen. Je kunt er ook voor kiezen om een variant op de gewone crunch challenge te doen en de crunch challenge te herhalen. Doe bijvoorbeeld de reversed crunch of gebruik een fitnessbal. Je kunt natuurlijk ook lekker door blijven gaan met het crunchen.

Zie je werkelijk resultaat met de 30 day crunch challenge?

Je moet er goed rekening mee houden dat je alleen met een 30 day crunch challenge geen directe resultaten zal zien. Je traint zeker je buikspieren, maar een vetlaagje zul je niet met deze challenge kunnen aanpakken. Echt afvallen met deze challenge wordt dus een ander verhaal. Daar heb je ook cardiotraining voor nodig en zul je ook zeker moeten opletten wat je eet. Dat betekent dat je gezond en afwisselend moet eten. Wanneer je niet echt een vetlaagje hebt, zul je aan het einde van de challenge zeker verschil zien en je kunt dan ook absoluut afvallen. Ook als je al een vetlaagje hebt, kan deze challenge natuurlijk geen enkel kwaad. Het opbouwen van spieren is erg belangrijk wanneer je wilt afvallen, maar zoals gezegd: alleen crunches zullen dan niet genoeg zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 Buikspieroefeningen5 BuikspieroefeningenZichtbare buikspieren, wie wil ze nou niet? Iedereen wil wel een strakke buik. Je doet er alles aan om ze te krijgen, ma…
De beste buikspieroefeningen voor een strakke buik!De beste buikspieroefeningen voor een strakke buik!Wie wilt nou niet een strak lichaam? Veel mensen willen graag een strak lichaam of een strakke buik, maar ze weten niet…
Buikspieren trainen zonder naar de fitness te gaanBuikspieren trainen zonder naar de fitness te gaanDe meeste mensen willen graag een strakke buik hebben. Elke dag naar de sportschool gaan is echter voor velen geen optie…
Rugpijn bij buikspieroefeningen voorkomenRugpijn bij buikspieroefeningen voorkomenKrijg je last van rugpijn tijdens en na het doen van crunches en andere buikspieroefeningen? Wellicht kun je dit voorkom…

Afvallen met hulp van een personal trainerAfvallen met hulp van een personal trainerEen personal trainer, dat klinkt als iets heel duurs en iets waar alleen beroemdheden gebruik van maken. Toch hoeft dat…
Verschillende manieren van stretchenVerschillende manieren van stretchenIedereen kent het wel, je hebt een zware workout gehad en de dag daarna heb je enorme spierpijn. Stretchen na het sporte…
Bronnen en referenties
  • Pinterest
  • YouTube
  • http://fitness-plaza.nl
  • http://bodybuilden.eu
Reactie

Fitgurl, 10-12-2014
Kan je deze oefening ook samen met squats doen? In dezelfde maand zeg maar? Reactie infoteur, 11-12-2014
Ja, dat kan :)

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.