Sterke benen en billen met de 30 day Lunge Challenge

Wil jij in dertig dagen lekker werken aan je lichaam? Je kunt dan meedoen aan een challenge, bijvoorbeeld de 30 day Lunge Challenge, waarbij je sterke benen kunt krijgen. Het kan een goede manier zijn voor als je wilt afvallen, of wanneer je wat strakker in je vel wilt komen te zitten. Je kunt deze challenge gebruiken als aanvulling op je gewone sportschema en je beenspieren hiermee extra uitdagen. Doe jij mee met de 30 day Lunge Challenge?

Wat is een lunge?

Een lunge is een oefening waarbij je meerdere spieren goed kan trainen. Zo pak je je bilspieren flink aan en werk je ook meteen aan je hamstrings. Ook train je je bovenbenen op een goede manier. Extra handig is dat je met deze training ook meteen je romp stabiliseert en enigszins aan je balans werkt. Dit zorgt voor een betere houding waardoor je al snel slanker oogt. Een lunge is een belangrijke oefening om te doen en mag eigenlijk niet in je trainingsschema ontbreken. Samen met de squat wordt de lunch gezien als de belangrijkste en meest effectieve oefening voor je onderlichaam. Het is tevens een belangrijke oefening voor mensen die willen afvallen.

Hoe voer je een lunge uit?

Zet je voeten naast elkaar op heupbreedte en neem vervolgens één stap naar voren. Dit moet een grote stap zijn, zo groot dat je knie in een hoek van negentig graden komt te staan. Je andere knie raakt bijna de grond. Zorg ervoor dat je gewicht op je voorste hiel zit. Let ook goed op je rug. Houd deze goed recht. Daarna zet je weer een stap naar achteren en zet je een nieuwe stap met het andere been naar voren. Zo train je beide kanten goed.

30 day lunge challenge

Bij de 30 day lunge challenge doe je iedere dag een aantal keer de lunges. Uiteindelijk kun je er dan 150 doen. Bij deze challenge kun je zelf bepalen hoe je het aanpakt: je kunt beide benen één keer doen dit als één lunge tellen, maar je kunt ook de helft van de lunges links doen en de andere helft rechts. Kijk wat jij prettig vindt. Je kunt natuurlijk ook de 30 day challenge twee keer achter elkaar doen en zo nog optimaler trainen. Red je het niet om de uitdaging in één keer uit te voeren? Neem dan tussendoor een paar seconden rust. Drink ook wat water tussendoor, want vocht is heel belangrijk. In het schema staan ook rustdagen. Deze zijn heel belangrijk, omdat je spieren dan kunnen herstellen.

Wat heb je nodig?

Je kunt voor deze challenge gebruik maken van een fitnessmatje en dumbbells. De dumbbells kunnen je helpen om de oefening wat zwaarder te maken. Ze zijn echter niet verplicht.

Schema

Hieronder staat het schema voor de 30 day challenge.

Dag Aantal Lunges Dag Aantal Lunges
12016Rustdag
2261790
3301896
43619100
54020106
64621110
75022116
8Rustdag23120
95624Rustdag
106025126
116626130
127027136
137628140
148029146
158630150

De oefening moeilijker maken

Wil je echt goed trainen tijdens deze 30 day challenge? Gebruik dan een halter met gewicht of houd in beide handen een dumbbell vast. Je kunt eventueel ook een extra beweging maken. Wanneer je naar beneden zakt, doe je je armen omhoog. Zo train je niet alleen je onderlichaam, maar ook meteen je bovenlichaam. Je kunt hierbij het beste niet direct de zwaarste gewichten te nemen. Je gaat immers uiteindelijk 150 lunges doen en je moet het wel vol blijven houden.

Variaties op de lunge

Er zijn ook nog verschillende variates op de lunge die je kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan de side lunge. Hierbij stap je opzij in plaats van naar voren. Aanvullend kun je ook nog de grond aanraken met je handen. Ook kun je nog een lunge doen waarbij je niet naar voren, maar naar achteren stapt. Deze variant is wat beter voor je balans. Wil je echt lekker intensief bezig zijn? Doe dan de lunge jump. Als je in de diepe stand staat, spring je omhoog en wissel je in de lucht van benen. Dit is meteen een goede cardio-oefening, die je kan helpen bijvoorbeeld met afvallen. Een andere variatie is de lunge twist. Bij deze oefening twist je met je middel opzij nadat je een stap hebt gezet. Hier train je ook meteen je buik. Je kunt deze variaties uitproberen nadat je bijvoorbeeld de 30 day challenge hebt voltooid. Doe een variatie bijvoorbeeld als tweede ronde voor de uitdaging.

Zie je resultaat met de 30 day challenge?

Wanneer je 30 dagen lang de lunge challenge doet, zul je absoluut resultaat zien. Je benen en billen zijn gespierder en strakker. Als je ook nog eens gezond eet en drinkt zal je veel sneller resultaat zien. Om echt goed te zien wat de challenge met je lichaam doet, kun je vooraf fotoís maken van jezelf in ondergoed. Maak dan fotoís van voor, opzij en achter. Doe dit na de challenge weer en check zelf hoe groot het verschil is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Strakke buik met de 30 day crunch challengeStrakke buik met de 30 day crunch challengeDe 30 day crunch challenge is een uitdaging waarbij je je buikspieren flink gaat trainen. Heel veel mensen willen graag…
Strakke buik met de 30 day ab challengeStrakke buik met de 30 day ab challengeWil jij een strakke buik krijgen in dertig dagen tijd, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan kan de 30 day a…
Beenspieren trainen: train je benen met deze oefeningenBeenspieren trainen: train je benen met deze oefeningenHet is goed om je benen extra aandacht te geven en ze te trainen, ook al worden ze bij de meeste oefeningen al indirect…
Afvallen met de Wii Fit Plus, is het mogelijk?Afvallen met de Wii Fit Plus, is het mogelijk?Afvallen door middel van de Wii Fit Plus. Het klinkt natuurlijk geweldig! Maar is het ook daadwerkelijk mogelijk om af t…

Afvallen met een fitnessbalDe fitnessball wordt ook wel excercise ball of stabiliteitsbal genoemd. Je kunt deze bal vergelijken met een skippybal,…
Thuis fitness: wat heb je nodig voor je eigen sportschool?Thuis fitness: wat heb je nodig voor je eigen sportschool?Wil je graag vanuit je eigen vertrouwde huis sporten? Veel mensen vinden een sportschool te confronterend, bijvoorbeeld…
Bronnen en referenties
  • http://www.onlineprotrainer.nl/fitnessoefeningen/beenspieren/lunges/
  • http://www.basic-fit.nl/fitness-blog/oefening-van-de-maand-lunges/
  • Pinterest
Reactie

Roelof, 05-10-2015
Goedemorgen,
Ik ben begonnen met de squats en wil ook de lunges gaan doen. Mijn vraag is: Als je 100 squats wil doen in b.v. 4x25 keer is het dan belangrijk ze achter elkaar te doen of kan 2x25 's ochtends en 2x25 's middags ook?
Groet,
Roelof Reactie infoteur, 27-10-2015
Ja, je mag het gewoon verdelen over de dag.

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.