Beenspieren trainen: train je benen met deze oefeningen

Beenspieren trainen: train je benen met deze oefeningen Het is goed om je benen extra aandacht te geven en ze te trainen, ook al worden ze bij de meeste oefeningen al indirect getraind. Maar bijvoorbeeld de kuiten hebben veel oefening nodig, omdat de spieren daar moeilijk te ontwikkelen zijn en snel weer verslappen. Bij de calf raises train je tevens je kuiten mee. Bij de squat en de lunge daarnaast ook extra je dijen, zodat je meer spieren meepakt in de training.

Beenspieren trainen

Je kunt je beenspieren trainen met de volgende oefeningen:
  • Calf raises
  • Squat
  • Lunge

Let op: het is belangrijk een arts te raadplegen voordat je begint met sporten. De auteur van dit artikel, Victorho, is niet aansprakelijk voor eventuele blessures en/of klachten na het uitoefenen van de oefeningen.

Calf raises

Houding

Gebruik een stok of de stang van een lange halter voor het houden van evenwicht. Ga op een kuitblok staan met je voeten ongeveer 30 centimeter uit elkaar. Je hielen blijven hierbij vrij.

Uitvoering

Adem in en laat je hielen zo ver mogelijk zakken zonder de grond te raken. Probeer natuurlijk om niet van het kuitblok te vallen!

Breng je hielen weer omhoog en veer door totdat je op je tenen staat. Adem hierbij uit. Jezelf zo omhoog brengen met je tenen recht vooruit is goed voor beide kanten van je kuiten. Richt daarna je tenen naar binnen (nu worden de buitenkanten van je kuiten goed getraind) en herhaal de oefening.

Blijf vervolgens op de bal van je rechtervoet staan. Buig je linkerknie en til je voet op. Adem in en til je rechterhiel op tot je op je tenen staat. Adem uit en laat je hiel langzaam zakken. Doe dit zo ver je kunt zonder de grond te raken en kom dan weer omhoog.

Doe dit niet alleen op de bal van je rechtervoet, maar ook je linkervoet waarbij je rechterknie gebogen is. Je kuiten krijgen zo om beurten extra training.

Squat

Houding

Ga met je hielen op een laag kuitblok staan, dus zonder de draagblokken. Houd je voeten ongeveer 30 centimeter uit elkaar. Laat een barbell op je schouders rusten en houd hem in de bovenhandse greep.

Let op: gebruik minder gewicht dan je gewend ben op je schouders.

Uitvoering

Adem diep in, houd je kin omhoog en kijk recht vooruit. Buig je knieën en laat je langzaam zakken met een rechte rug, totdat je dijen horizontaal zijn.

Kom vervolgens langzaam weer omhoog in je startpositie en adem hierbij uit.

Bron: Jboelhower, PixabayBron: Jboelhower, Pixabay

Lunge

Houding

Dit is een strekstap waarbij je in elke hand een dumbbell hebt. Buig je rechterbeen en zet je voet op een bank (of kubus). Breng je linkervoet zo ver mogelijk naar achteren, totdat je op je tenen aan het steunen bent.

Uitvoering

Adem eerst in en beweeg daarna je opgeheven rechterknie naar voren, waarbij je je been nog verder buigt. Ga door tot je gewicht voornamelijk op je rechtervoet rust en je linkerbeen helemaal gestrekt is. Let erop dat je je rug recht houdt.

Adem dan uit en duw met je rechterbeen totdat je terug bent in de startpositie. Als vanzelfsprekend voer je deze oefening hierna uit met je linkerbeen.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainen4 goede oefeningen om thuis beenspieren te trainenWil je gewoon strakkere benen? Je benen trainen om de vierdaagse in Nijmegen uit te lopen, je voorbereiden op het wieler…
Spieren trainen met eigen lichaamsgewichtSpieren trainen met eigen lichaamsgewichtBen je al langer van plan om iets te doen aan je fysiek maar heb je geen zin om naar de fitness te gaan of om fitnesstoe…
Fitness: het belang van benen trainenFitness: het belang van benen trainenVeel sporters (vaak mannelijke krachtsporters) onderschatten het belang van de beenspieren trainen. De beenspieren zijn…
Tips voor meer spierenVeel mensen zijn op zoek naar oefeningen voor het trainen van het lichaam. Makkelijke oefeningen en altijd uit te voeren…

Borstspieren: train je borst met deze oefeningenBorstspieren: train je borst met deze oefeningenGoed ontwikkelde borstspieren zijn een fraai gezicht en de meerderheid van de sportschoolbezoekers zal hier tijdens zijn…
Train je taille met deze oefeningenTrain je taille met deze oefeningenDe 'love handles' of liefdeshand-grepen zijn niet echt een fraai gezicht. Natuurlijk hoef je geen wespentaille te hebben…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • Bron: Het Fitnessprogramma voor mannen
  • Afbeelding bron 1: Jboelhower, Pixabay
Reactie

Anja Boessen, 11-01-2010
Geachte, ik ben een paar maanden geleden van het paard gevallen en ja hoor de knieschijf kapot en kniebanden gerekt.
Na een operatie moest ik dus revalideren en het gaat dan ook goed vooruit maar aangezien de beurten bij mijn therapeut bijna afgelopen zijn wilde ik vragen om mij de juiste tip te geven om mijn beenspieren optimaal te versterken zodat ik thuis het nodige kan doen om snel weer aan de slag te kunnen.Bijvoorbaat dank. Reactie infoteur, 19-01-2010
Beste Anja,
Dank voor uw reactie. Zelf ben ik geen fysiotherapeut, dus raad ik u aan om deze vraag aan uw eigen fysiotherapeut voor te leggen. Deze kent uw situatie het beste en kan besluiten aan welke oefening u het meest heeft om uw beenspieren te versterken.
Groet,
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 30-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.