Boxing Yoga, wat is het?

Boxing Yoga, wat is het? Boxing Yoga is anno 2015 een hype en het wordt wel eens de yoga voor stoere jongens genoemd. Het is een manier om je fysiek te verbeteren, leniger te worden, sterker te worden en eventueel een aantal kilootjes kwijt te raken. Boxing Yoga is namelijk op het hele lichaam gericht. Het is een leuke afwisseling voor yoga-liefhebbers, maar ook nieuwelingen zullen dit leuk vinden!

Geschiedenis

Het concept voor Boxing Yoga begon bij Matt Garcia, hij was in het bezit van een boksclub in het noorden van Londen in 2011. Hij zocht een effectieve manier om zowel recreatieve als competitieve boksers de lenigheid te geven die ze nodig hadden en tegelijk hun kracht en flexibiliteit te verbeteren. En hij hoopte ook letsels tegen te gaan.

Yoga leek ideaal te zijn, maar Matt had weinig kennis van het vakgebied. Hij volgde zoveel yogalessen in Londen als hij kon en probeerde verschillende stijlen uit. Maar hij vond geen specifieke yoga die gericht was op de gebieden waar boksers op focussen. Hij moest op zoek gaan naar een yoga-expert die hem wou helpen met de ontwikkeling van een nieuw concept.

Kajza Ekberg was vroeger een internationale danseres, maar na een fietsongeval en een aantal operaties werd ze een yogaliefhebber. Matt vond in haar een excellente partner om zijn idee uit te werken. In een jaar tijd ontwikkelden Matt en Kajza verschillende houdingen en overgangen. Fysiotherapeuten, osteopaten en andere sporttherapeuten werden geraadpleegd. Samen produceerden ze een systeem dat werd getest op enthousiaste leden bij Matt's boksclub.

Wat is het?

Boxing Yoga zegt het eigenlijk al: yoga-oefeningen gemengd met een aantal bewegingen uit de bokswereld. Om je een idee te geven hoe een workout eruitziet is BoxingYoga™ Virtual Workout is een goed voorbeeld. Boxing Yoga is gericht op het benutten van het gehele lichaam in een kinetische kettingreactie met de kracht van de kern en de spiraalvormige dynamiek van de wervelkolom. Het bestudeert het hele patroon van de bewegingen in het bewegingsapparaat en biedt vele lenigheidsoefeningen in sequenties. Hierdoor ontstaat er een routine die helpt bij het ontwikkelen van de lichaamsflexibiliteit. Het trainen is leuk, daagt je uit, doet je zweten en is goed voor zowel je lichaam als je geest. Dit alles zorgt er ook voor dat je sportieve prestaties verbeteren. Het maakt niet uit wat je trainingsachtergrond is, Boxing Yoga is voor iedereen toegankelijk.

Tegenstrijdigheid

Boksen en yoga lijken op het eerste zicht niet echt zaken die te combineren vallen, maar boksen gaat niet enkel over agressie. In feite kunnen boksers zich de afleidende emoties niet veroorloven. Ze moeten kalm en geconcentreerd blijven in de ring. Boksen gaat over het weigeren om op te geven en om het hard werken op een intelligente, kalme en bedachtzame manier. Boxing Yoga bevordert een dergelijke houding in de poging om de fysieke en mentale kracht en flexibiliteit op de mat te ontwikkelen.

Yoga gaat ook over jezelf kalm, geconcentreerd en ontspannen te houden in moeilijke en uitdagende posities. Maar yoga is niet alleen rust en ontspanning. Yogi's staan bekend om het feit dat ze een enorme kracht in het lichaam en in de geest moeten hebben om het evenwicht in de uitdagende en opmerkelijke houdingen te bereiken en te behouden.

Voordelen

 • Het verhoogt de lichaamskracht door de nadruk op de juiste oefeningen in de juiste volgorde.
 • De spieren worden losser en flexibeler en dit helpt repetitieve verwondingen te voorkomen.
 • Boxing Yoga leert hoe je verschillende intense houdingen kan volhouden, en dit helpt je concentratie en je aandacht verbeteren.
 • Het ontwikkelt een lichaamsbewustzijn door zich te concentreren op ' de afstemming', 'de coördinatie' en de 'flow'.
 • Deze yogavorm kweekt zelfvertrouwen, motivatie en een positieve mentale houding.
 • Je leert dat een gecontroleerde ademhaling nodig is om de balans te herstellen, om je energie terug te krijgen en om je uithoudingsvermogen te vergroten.
 • Het daagt individuen uit en tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de oefeningen veilig zijn en geschikt zijn voor hun behoeften.
 • Boxing Yoga werkt als een effectief middel om de hersteltijd, de stijfheid en de spierpijn te verminderen.
© 2015 - 2024 Hannevg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Workout op de Wii FitDe Wii Fit is een leuk apparaat waarmee je in je eigen woonkamer kunt sporten. Voor veel mensen is echter een groot punt…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…
Flexibiliteitstraining voor je spierenFlexibiliteitstraining voor je spierenTrainingen van spieren voor een grotere flexibiliteit maken je spieren niet alleen soepeler en sterker, het is ook nog e…

Snookerspeler: Stephen HendryStephen Hendry is een voormalig snookerspeler afkomstig uit Schotland. In de jaren 80 werd hij de jongste professional o…
Garmin Swim: een fitnesstracker voor in het zwembadGarmin Swim: een fitnesstracker voor in het zwembadVoor hardlopers en fietsers is het aanbod in fitnesstrackers ontzettend groot. Wanneer je echter graag het zwembad indui…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Amyjirsa Yogini, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.theguardian.com/, bezocht op 14/07/2015
 • http://www.boxingyoga.com/, bezocht op 14/07/2015
 • http://www.sweatybetty.com/, bezocht op 14/07/2015
Hannevg (7 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.