Padel, is het tennis, squash of iets anders?

Padel, is het tennis, squash of iets anders? Regelmatig duiken nieuwe sporten op die binnen korte tijd kunnen rekenen op een brede belangstelling. Vaak zijn de nieuwe sporten op de een of andere wijze afgeleid van al bestaande sporten. Dat geldt ook voor de sport padel, dat met een bal en een racket wordt gespeeld. Is het eigenlijk tennis, squash, of is het echt een nieuwe sport?

Sporten is gezond

We willen allemaal zo lang mogelijk fit en gezond blijven. Goede voeding is een van de belangrijke dingen die volop in de aandacht staan. En natuurlijk is het belangrijk om goed en regelmatig te bewegen, zodat je lijf soepel blijft. Je kunt natuurlijk in je eentje gaan sporten voor de noodzakelijke beweging, maar het is leuker om dat met meerdere mensen te doen. Leuker, gezelliger en je helpt elkaar om beter te worden in je sport.

Een nieuwe sport: padel

Het aanbod aan sporten waar je uit kunt kiezen is groot en er komen regelmatig nieuwe sporten in beeld die in de belangstelling komen. Zo heb je padel, een sport die op het eerste oog wat van tennis en van squash heeft, maar toch echt zijn eigen karakteristiek heeft. Padel is bedacht door Enrique Corcuera, een rijke zakenman in het Mexicaanse Acapulco. Omdat hij niet genoeg ruimte had om een tennisterrein aan te leggen bedacht hij een alternatief dat toch een beetje in de buurt van tennis kwam. Hij koos een terrein van tien bij twintig meter, dat aan weerszijden muren had van drie tot vier meter hoogte. In het midden kwam een net. Als je op dit terrein zou spelen met normale tennisrackets zou de bal veel te hard worden geslagen voor zon klein veld. Hij koos er daarom voor om met kleinere, houten rackets te spelen.

Snel groeiende sport

Het concept sloeg al snel aan. Speelde Corcuera het aanvankelijk in eigen kring, al snel belandde de sport ook in andere steden en uiteindelijk in andere landen. In 1974 werd in het Spaanse Marbella de eerste Europese padelclub opgericht. In Argentinië maakte de padelsport een enorme groei door, met meer dan twee miljoen beoefenaars op meer dan 10.000 padelterreinen. In Spanje is de sport na voetbal de populairste sport van het land, met inmiddels meer van vijf miljoen spelers. Dat maakt het padel tot een van de snelst groeiende sporten, waarin december 2014 al zon tien miljoen actieve spelers in betrokken waren. Elke twee jaar vindt een wereldkampioenschap plaats, dat zijn eerste editie in 1992 in het Spaanse Sevilla beleefde. De padelsport is in diverse nationale padelbonden georganiseerd en er is ook een overkoepelende internationale padelbond, de Internationale Padel Federatie (FIP).

Het moderne padelveld

De groei en de wedstrijdstatus van de sport maakte het nodig om precies vast te leggen hoe en op wat voor soort banen de sport beoefend moet worden. In padel ken je enkelspel en dubbelspel, net als bij tennis. Speel je enkelspel, dan wordt dit gespeeld op een speelveld van zes bij twintig meter, dubbelspel wordt gespeeld op een veld van tien bij twintig meter. Elke speelhelft is verdeeld in drie vlakken, waarvan één groot achtervlak en twee voorvlakken ofwel servicevlakken. De lijn tussen de speelhelften heet niet heel verrassend middellijn, de achterste lijn is de basislijn of baseline. De lijnen horen nog bij het speelveld. Om het speelveld zijn betonnen of glazen wanden van drie meter hoogte, daarboven zit aan de smalle kanten nog een raster van één meter hoogte. De ondergrond bestaat ofwel uit beton, gravel of kunstgras.

Bron: Andremcenroe, PixabayBron: Andremcenroe, Pixabay

Bal en racket

De bal waarmee in het padel wordt gespeeld lijkt op een tennisbal, maar is vaak een fractie kleiner. Omdat in padel het kaatsen van de bal een belangrijk element is, is vastgesteld dat een bal bij een val vanaf 2,54 meter tot een hoogte van 1,35m tot 1,45m moet terugkaatsen.

Het moderne padelracket is niet meer gemaakt zoals het prototype van Enrique Corcuera, maar van carbon, fiber of grafiet. Met behulp van een koord wordt het racket aan je pols vastgemaakt, zodat het niet zomaar uit je hand kan schieten. Het racket is maximaal 45,5 centimeter lang en 24 centimeter breed. Rackets kunnen verschillend zijn in aantal gaten in het blad, de vorm, het gewicht en het basismateriaal. Er zijn drie basisvormen waar spelers uit kiezen, afhankelijk van hun leeftijd, het speelniveau of het geslacht. Beginnende spelers beginnen meestal met een ronde vorm, ben je wat verder dan kies je een traanvorm en de echt gevorderde spelers kiezen de diamantvorm. Op al die vormen rackets zit de sweet spot anders, dat is de plaats waar de bal de meeste kracht en beweging meekrijgt.

Hoe tel je padel

De score bij padel wordt op dezelfde manier bijgehouden als bij tennis. Er worden games gespeeld waarin je telt in de stappen: 0, 15, 30, 40, game. Hebben beide spelers 40, dan heet dat deuce en wordt er doorgespeeld tot één van beide spelers twee punten meer heeft dan de ander. Als je een game gewonnen hebt ben je er nog niet. Meestal worden er maximaal drie sets gespeeld, vaak volgens het principe best of three, waarbij het dus gaat om twee gewonnen sets. Elke set is opgebouwd uit games, binnen elke set wordt doorgespeeld tot één van de spelers zes games heeft gewonnen, maar er moet altijd wel een verschil van twee games zijn. Het kan dus ook 7-5 worden. Ook over de mogelijkheid dat het 6-6 wordt is nagedacht, in dat geval wordt er een tie-break gespeeld, waarbij er wordt doorgespeeld tot één van de spelers zeven punten heeft en dan minimaal een voorsprong van twee punten op de ander heeft.

Hoe speel je padel

Voor padel zijn uitgebreide regels opgesteld. Om het simpel te houden zie je hier het belangrijkste. Je serveert onderhands. De eerste service gebeurt altijd vanuit de rechterkant, daarna wordt afwisselend links of rechts gekozen. Voor de opslag moet de bal een keer stuiteren achter de servicelijn, tussen de middellijn en de zijwand. De bal moet onder of ter hoogte van het middel worden geraakt. Zonder het net te raken moet de bal meteen in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. Daarna mag de bal wel de wand raken, maar niet het hekwerk, dan zou het een foutservice zijn. De tegenstander speelt de bal terug, ofwel voor of na de bal terug stuitert vanaf de wand. Is dat gebeurt, dan kan er op het hele speelveld gespeeld worden. Tijdens de rallies mag de bal maar één keer het speelveld raken. Je speelt de bal dus meteen of na één keer stuiteren. Laat je tegenstander de bal twee keer stuiteren, dan heb je een punt behaald.

Overal spelen

Een padelbaan is niet zo groot en dus gemakkelijk in sportcentra te realiseren. Het betekent simpelweg een efficiënter gebruik van de ruimte. Het aantal plaatsen waar je padel kunt spelen groeit, zodat je bijna overal kennis kunt maken met deze populaire en groeiende sport.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Squash, de sportSquashen, is dat niet dat tennissen tegen een muur aan waar geen conditie voor vereist is? Nou, een deel klopt wel van d…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Herkomst en geschiedenis van de racketsport tennisHerkomst en geschiedenis van de racketsport tennisDe geschiedenis over de ware oorsprong van tennis is erg onduidelijk en heeft geleid tot enige discussie, omdat het niet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andremcenroe, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Padel
  • http://www.padelbond.nl/
  • Afbeelding bron 1: Andremcenroe, Pixabay
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.