InfoNu.nl > Sport > Diversen > Het gebruik van Football Manager in de echte voetbalwereld

Het gebruik van Football Manager in de echte voetbalwereld

Het gebruik van Football Manager in de echte voetbalwereld Football Manager is een computerspel van Sports Interactive en Sega. In het spel neemt de speler de leiding over zijn of haar favoriete voetbalclub en probeert op zijn eigen manier aan de hand van realistische gegevens zijn weg naar de top te bereiken. Met 1300 scouts in dienst geeft Sports Interactive een zo gedetailleerd mogelijk beeld van de realiteit weer. Gebruikers van de game verenigen zich en wisselen informatie uit op verschillende fora, maar het spel heeft ook meer zakelijke gebruikers.

Wat is Football Manager?

Football Manager is een computerspel ontwikkeld door Sports Interactive en uitgegeven door Sega. De eerste uitgave van het spel was Football Manager 2005, echter is het spel voortgekomen uit een splitsing van de makers van het spel Championship Manager waarvan de eerste editie al in 1992 werd uitgegeven. Championship Manager bleef na de splitsing onder dezelfde naam games uitgeven waar Sports Interactive samen met Sega het concept Football Manager (ook wel FM genoemd) ontwikkelde. Sinds de eerste uitgave is er elk jaar een nieuwe versie van Football Manager uitgekomen met elk jaar weer grote innovaties. Dit heeft geleid tot een zeer realistisch en gewaardeerd spel, zo is Football Manager 2016 meer dan een miljoen keer verkocht. De data voor het spel wordt verzameld door Sports Interactive dat een netwerk heeft opgebouwd van ongeveer 1300 scouts in 51 landen om op deze manier het spel zo realistisch mogelijk te maken.

Het spelen van Football Manager

Het hele idee achter FM is dat de speler een baan krijgt als manager van een bepaalde voetbalclub. De speler heeft hierbij keuze uit competities uit 52 landen. Wanneer er een keuze is gemaakt voor een bepaalde club begint het spel. Binnen het spel zijn er zeer veel opties om het spel zo realistisch mogelijk te maken. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om je eigen tactiek te vormen, het spelers- en stafbeleid te bepalen, de financiële zaken te regelen en je reputatie bij te houden aan de hand van de nieuwe sociale feed. Sports Interactive en Sega proberen je als speler zoveel mogelijk het idee te geven dat je op elke factor invloed kan hebben om zo een succesvolle virtuele manager te worden en alle mogelijke prijzen te winnen.

Hoe wordt Football Manager in de realiteit gebruikt?

Door het feit dat FM enorm realistisch is en er door Sports Interactive veel moeite in wordt gestopt om spelers en clubs zo gedetailleerd mogelijk te tonen, wordt het spel in de echte voetbalwereld ook veel gebruikt. Er zijn verschillende voorbeelden die aantonen dat het spel ook in de echte voetbalwereld een belangrijke rol speelt.

Scouting

In 2014 werd bekend dat Football Manager gaat samen werken met het bedrijf ProZone. ProZone is een bedrijf dat sportieve data analyseert. Het doel van de samenwerking is het opzetten van Prozone Recruiter. Dit is een online systeem dat erop gericht is om data van spelers van verschillende niveaus te verzamelen om zo een grote database met complete spelersprofielen te vormen. Clubs en managers kunnen op deze manier in de database zoeken aan de hand van bepaalde criteria of eigenschappen om zo geschikte spelers te vinden. Een voorbeeld van het voordeel dat clubs hebben met het gebruik van Football Manager wordt door journalist Lee Hall gegeven in een interview met The Guardian. Voormalig Rangers manager Alex McLeish hoorde van zijn zoon dat er in Football Manager bij Barcelona 'B' een groot talent speelde. McLeish negeerde dit advies van zijn zoon en besloot niet achter de speler aan te gaan. Later bleek deze speler meervoudig Gouden Bal-winnaar Lionel Messi te zijn.

Ontwikkeling van managers

Een andere manier waarop FM gebruikt wordt, is dat door de gedetailleerde features in bijvoorbeeld tactisch opzicht potentiële trainers hier veel van kunnen leren. Zo gaf voormalig Manchester United spits Ole Gunnar Solskjaer aan dat door het gebruiken van Football Manager in zijn periode als speler en na zijn voetbalpensioen hij zich heeft kunnen ontwikkelen tot een professionele manager.

Educatie

Misschien wel de grootste indicatie van de rol die FM speelt in de realiteit is het feit dat er aan de Universiteit van Liverpool gebruik wordt gemaakt van Football Manager als ondersteuning voor het lesprogramma om een diploma als 'football manager' te kunnen behalen. Van dit lesprogramma hebben onder andere Ole Gunnar Solskjaer en Chris Powell gebruik gemaakt. Studenten kunnen door middel van het spelen van Football Manager bekend worden met bijvoorbeeld de tactische kant van het vak, de interactie met spelers maar ook met zaken als financiën.
© 2017 Mikestudy94, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Football Manager: Bombardeer jezelf tot de beste managerAl sinds 1992 kun je de meest succesvolle trainer in de historie worden. Destijds werd het spel Championship Manager gen…
De beste voetbalmanager games op een rijtjeDe beste voetbalmanager games op een rijtjeVoetbal is één van de populairste sporten in Nederland. Ook op het gebied van gamen is voetbal erg populair. De zogenoem…
Football Manager 2012 TalentenFootball Manager 2012 TalentenFootball Manager 2012 is één van de meest populaire voetbal manager games van dit moment. In het spel Football Manager b…
Games die uitkomen in november 2014 (release)Games die uitkomen in november 2014 (release)In november 2014 staan er voor alle platformen een groot aantal nieuwe games klaar. De maand voor de drukke decembermaan…
Confederations Cup 2013 in BraziliëConfederations Cup 2013 in BraziliëVan 15 tot 30 juni 2013 vindt in Brazilië het 9de toernooi van de Confederations Cup plaats. Dit toernooi wordt sinds 20…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • https://www.theguardian.com/technology/2014/aug/12/why-clubs-football-manager-scouting-tool
  • http://www.leaguemanagers.com/documents/49/LMA_Diploma_in_Football_Management_2017-2018_Application_Brochure.pdf

Reageer op het artikel "Het gebruik van Football Manager in de echte voetbalwereld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Mikestudy94
Gepubliceerd: 24-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!