Het gebruik van Football Manager in de echte voetbalwereld

Het gebruik van Football Manager in de echte voetbalwereld Football Manager is een computerspel van Sports Interactive en Sega. In het spel neemt de speler de leiding over zijn of haar favoriete voetbalclub en probeert op zijn eigen manier aan de hand van realistische gegevens zijn weg naar de top te bereiken. Met 1300 scouts in dienst geeft Sports Interactive een zo gedetailleerd mogelijk beeld van de realiteit weer. Gebruikers van de game verenigen zich en wisselen informatie uit op verschillende fora, maar het spel heeft ook meer zakelijke gebruikers.

Wat is Football Manager?

Football Manager is een computerspel ontwikkeld door Sports Interactive en uitgegeven door Sega. De eerste uitgave van het spel was Football Manager 2005, echter is het spel voortgekomen uit een splitsing van de makers van het spel Championship Manager waarvan de eerste editie al in 1992 werd uitgegeven. Championship Manager bleef na de splitsing onder dezelfde naam games uitgeven waar Sports Interactive samen met Sega het concept Football Manager (ook wel FM genoemd) ontwikkelde. Sinds de eerste uitgave is er elk jaar een nieuwe versie van Football Manager uitgekomen met elk jaar weer grote innovaties. Dit heeft geleid tot een zeer realistisch en gewaardeerd spel, zo is Football Manager 2016 meer dan een miljoen keer verkocht. De data voor het spel wordt verzameld door Sports Interactive dat een netwerk heeft opgebouwd van ongeveer 1300 scouts in 51 landen om op deze manier het spel zo realistisch mogelijk te maken.

Het spelen van Football Manager

Het hele idee achter FM is dat de speler een baan krijgt als manager van een bepaalde voetbalclub. De speler heeft hierbij keuze uit competities uit 52 landen. Wanneer er een keuze is gemaakt voor een bepaalde club begint het spel. Binnen het spel zijn er zeer veel opties om het spel zo realistisch mogelijk te maken. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om je eigen tactiek te vormen, het spelers- en stafbeleid te bepalen, de financiële zaken te regelen en je reputatie bij te houden aan de hand van de nieuwe sociale feed. Sports Interactive en Sega proberen je als speler zoveel mogelijk het idee te geven dat je op elke factor invloed kan hebben om zo een succesvolle virtuele manager te worden en alle mogelijke prijzen te winnen.

Hoe wordt Football Manager in de realiteit gebruikt?

Door het feit dat FM enorm realistisch is en er door Sports Interactive veel moeite in wordt gestopt om spelers en clubs zo gedetailleerd mogelijk te tonen, wordt het spel in de echte voetbalwereld ook veel gebruikt. Er zijn verschillende voorbeelden die aantonen dat het spel ook in de echte voetbalwereld een belangrijke rol speelt.

Scouting

In 2014 werd bekend dat Football Manager gaat samen werken met het bedrijf ProZone. ProZone is een bedrijf dat sportieve data analyseert. Het doel van de samenwerking is het opzetten van Prozone Recruiter. Dit is een online systeem dat erop gericht is om data van spelers van verschillende niveaus te verzamelen om zo een grote database met complete spelersprofielen te vormen. Clubs en managers kunnen op deze manier in de database zoeken aan de hand van bepaalde criteria of eigenschappen om zo geschikte spelers te vinden. Een voorbeeld van het voordeel dat clubs hebben met het gebruik van Football Manager wordt door journalist Lee Hall gegeven in een interview met The Guardian. Voormalig Rangers manager Alex McLeish hoorde van zijn zoon dat er in Football Manager bij Barcelona 'B' een groot talent speelde. McLeish negeerde dit advies van zijn zoon en besloot niet achter de speler aan te gaan. Later bleek deze speler meervoudig Gouden Bal-winnaar Lionel Messi te zijn.

Ontwikkeling van managers

Een andere manier waarop FM gebruikt wordt, is dat door de gedetailleerde features in bijvoorbeeld tactisch opzicht potentiële trainers hier veel van kunnen leren. Zo gaf voormalig Manchester United spits Ole Gunnar Solskjaer aan dat door het gebruiken van Football Manager in zijn periode als speler en na zijn voetbalpensioen hij zich heeft kunnen ontwikkelen tot een professionele manager.

Educatie

Misschien wel de grootste indicatie van de rol die FM speelt in de realiteit is het feit dat er aan de Universiteit van Liverpool gebruik wordt gemaakt van Football Manager als ondersteuning voor het lesprogramma om een diploma als 'football manager' te kunnen behalen. Van dit lesprogramma hebben onder andere Ole Gunnar Solskjaer en Chris Powell gebruik gemaakt. Studenten kunnen door middel van het spelen van Football Manager bekend worden met bijvoorbeeld de tactische kant van het vak, de interactie met spelers maar ook met zaken als financiën.
© 2017 - 2024 Mikestudy94, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
European Sports for All Games  regionale sportenEuropean Sports for All Games regionale sportenOp verschillende plekken in Europa worden sporten beoefend die eigen zijn aan die streek, maar waar verder weinig mensen…
Online voetbalgame: Online soccer manager (OSM)Voetbalmanagementgames zijn erg populair. Naast de computerspellen die je in de winkel kunt kopen heb je een een online…
Rugby, het onstaan van een wereldsportRugby wordt de moeder aller balsporten genoemd. Terecht of niet terecht, duidelijk is dat rugby is voortgekomen uit de v…
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…

Crosstrainer: werking, aanschaf en gebruikCrosstrainer: werking, aanschaf en gebruikFitnessapparaten zijn er in soorten. Maar allen hebben onder meer tot doel dat de gebruiker ermee aan zijn of haar condi…
Zelf schaatsen slijpen, zo doe je dat!Zelf schaatsen slijpen, zo doe je dat!Leer in vijf eenvoudige stappen hoe je zelf je schaatsen kunt slijpen. Iedereen kan het leren en er is geen technische k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • https://www.theguardian.com/technology/2014/aug/12/why-clubs-football-manager-scouting-tool
  • http://www.leaguemanagers.com/documents/49/LMA_Diploma_in_Football_Management_2017-2018_Application_Brochure.pdf
Mikestudy94 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.