Crosstrainer: werking, aanschaf en gebruik

Crosstrainer: werking, aanschaf en gebruik Fitnessapparaten zijn er in soorten. Maar allen hebben onder meer tot doel dat de gebruiker ermee aan zijn of haar conditie kan werken. Zo ook met een zogenaamde crosstrainer. Wie gebruikmaakt van een crosstrainer traint nagenoeg alle spieren maar vooral de benen en de schouders. Verder worden ook rompspieren zoals de rug, zij en buik zodanig belast dat er ook sprake is van training maar minder dan bij de benen en de schouders. De belangrijkste onderdelen van een crosstrainer zijn het vliegwiel, de twee loopplanken en twee hendels.

Werking van de crosstrainer

Als met beide voeten op de loopplanken voortschuivende bewegingen worden gemaakt gaat het vliegwiel draaien. Die voortschuivende bewegingen lijken op de bewegingen die gemaakt worden bij het klassieke langlaufen (dus niet de schaatsbeweging). Beide handen grijpen aan de uiteinden van de hendels en trekken en duwen zodanig dat het vliegwiel over het “dode punt” heen wordt geholpen. Dat “dode punt” ontstaat door de beenbewegingen die op en neer gaan. Een crosstrainer geeft de mogelijkheid om zowel vooruit als achteruit te trainen. Bij vooruit trainen gaat het vooral om de bovenbenen en achteruit om de bilspieren.

Cardiofitness, overgewicht en crosstrainer

Bij het crosstrainen worden veel spieren tegelijkertijd van zuurstof voorzien. De training is vooral goed voor de hart-long-conditie waardoor de crosstrainer bijzonder geschikt is voor cardiofitness. Daarnaast is het apparaat doelmatig voor vetverbranding bij een lagere intensiteit en langere trainingsduur. Om die reden wordt trainen op een crosstrainer dikwijls toegepast om bij overgewicht kilo’s kwijt te raken.

Beweging en front driven, reardriven en slaglengtes

Er bestaan twee soorten crosstrainers namelijk met front driven of reardriven. Bij front driven bevindt het vliegwiel zich aan de voorkant van het apparaat en bij reardriven aan de achterkant. Die verschillende opstelling van het vliegwiel heeft effect op de belasting van de gewrichten en de knieën.

Front driven

Bij een crosstrainer met vliegwiel aan de voorkant worden de knieën en gewrichten minder belast wat belangrijk is voor degenen die snel last krijgen van de knieën. Sportscholen hebben in het algemeen crosstrainers met het vliegwiel aan de voorkant. Een voordeel bij het kopen van een crosstrainer met front driven voor thuis is dat het apparaat minder ruimte inneemt.

Reardriven

Een trainer met het vliegwiel achter vergt meer energie maar voelt wel iets sportiever aan. Het zorgt ook voor een meer opwaartse beweging.

Slaglengtes

Ook van belang voor de beweging zijn de verschillende slaglengtes die de apparaten kunnen hebben. Uitproberen en laten adviseren is daarom belangrijk voordat tot aanschaf wordt overgegaan.

Aandrijfsysteem en vliegwiel

Crosstrainers zijn te koop met een kettingaandrijving en een V-aandrijfriem. De beste trainers hebben meestal een V-aandrijfriem.

Kettingaandrijving

Deze manier van aandrijving maakt meer geluid dan een V-aandrijving. De ketting vergt ook enig onderhoud omdat hij regelmatig geolied moet worden.

V-aandrijving

Het toepassen van een V-aandrijving maakt de prijs van een crosstrainer hoger. Velen verkiezen deze toch omdat hij minder geluid maakt.

Vliegwiel

Het vliegwiel zet de crosstrainer eigenlijk in beweging. Een zwaarder vliegwiel valt te verkiezen boven een lichter omdat een zwaarder vliegwiel lekkerder loopt en met zo’n wiel een vloeiende beweging mogelijk is.

Aanschaf van het apparaat

Bij de aanschaf van een crosstrainer kan op een aantal dingen worden gelet zoals garantie, gewicht van de onderdelen, maximale belasting en de prijs.

Garantie

De periode waarvoor door de leverancier garantie wordt gegeven is al een zekere aanwijzing voor de kwaliteit. Is dit twee jaar of drie jaar? Of zelfs vijftien tot twintig jaar op het frame wat bij sommige merken voorkomt?

Gewicht frame en vliegwiel

Het gewicht van een crosstrainer kan ook een kwaliteitsaanwijzing zijn. Hoe zwaarder het frame en het vliegwiel zijn hoe meer materiaal is gebruikt wat de degelijkheid ten goede kan komen.

Maximaal belastbaar gewicht

Het gewicht dat een crosstrainer aankan is ook een signaal voor de kwaliteit. Een goed apparaat moet minstens 130 kilo aankunnen.

Prijsstelling

Uiteraard speelt ook de prijs van het apparaat een rol. De concurrentie op het gebied van fitnessapparaten is echter zodanig dat een te hoge prijsstelling door de leverancier wel achterwege wordt gelaten. De prijsoploop van de diverse modellen houdt daarom ook gelijke tred met een betere kwaliteit.

Kwaliteitskenmerken

Crosstrainers van goede kwaliteit zijn voorzien van kwaliteitskenmerken zoals ISO en CE.

ISO

De ISO (Internationale Organisatie voor Standaardisatie) is een internationale organisatie die normen vaststelt en is een samenwerkingsverband van nationale organisaties in 163 landen.

CE

De aanduiding CE (Conformité Européenne) geeft aan dat het apparaat voldoet aan de regels binnen de Europese Economische Ruimte.

Gebruik om calorieën te verbranden

Een crosstrainer is een prima apparaat om mee af te vallen. Door een training van een uur worden tussen 500 en 600 kcal verbrand. Als dit een paar keer per week wordt volgehouden zal dat bij iemand met overgewicht in betrekkelijk korte tijd veel kilo’s schelen.

Weinig belasting voor de gewrichten

Door te trainen op een crosstrainer is er weinig kans op blessures omdat de training niet zwaar belastend is voor de gewrichten. Bij veel andere sporten is dat wel het geval zoals bijvoorbeeld bij hardlopen of tennis. Maar ook bij het gebruik van een crosstrainer is het van belang om een goed trainingsschema op te zetten.

Combineren met andere activiteiten

Wie wil kan het trainen combineren met andere activiteiten. Omdat het bovenlichaam en het hoofd betrekkelijk stabiel blijven is tegelijk met het trainen tv kijken een goede mogelijkheid. Een extra voordeel van zo’n dubbele activiteit is dat de tijd veel sneller gaat als bijvoorbeeld naar een favoriet programma wordt gekeken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Crosstrainer om mee af te vallenCrosstrainer om mee af te vallenFitness is erg populair, omdat beweging belangrijk is. Mensen gaan graag naar een fitnessschool, maar niet iedereen is d…
Slecht weer, toch lopen en fietsen dankzij fitnessapparatuurSlecht weer, toch lopen en fietsen dankzij fitnessapparatuurBij slecht weer sporten vinden velen geen pretje. Maar voor twee veel beoefende typische buitensporten bestaan alternati…
Hoe kiezen we de voor ons beste hometrainer?Hoe kiezen we de voor ons beste hometrainer?Steeds meer landgenoten kampen met ernstig overgewicht. Minder eten en meer bewegen is de enige manier om ons gewicht on…
Hometrainer en de techniekEen hometrainer is een apparaat dat enigszins op een fiets lijkt en bedoeld is om de lichamelijke conditie te verbeteren…

Sport-apps voor op je mobiele telefoonSport-apps voor op je mobiele telefoonUit een onderzoek van Multiscope in 2015 is gebleken dat bijna de helft van de mensen die hardlopen, daarbij gebruik maa…
Het gebruik van Football Manager in de echte voetbalwereldHet gebruik van Football Manager in de echte voetbalwereldFootball Manager is een computerspel van Sports Interactive en Sega. In het spel neemt de speler de leiding over zijn of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
  • Merken https://www.decathlon.nl/browse/c0-sporten/c1-fitness/c3-crosstrainers/_/N-2vg1zo?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=03.01%20Fitness%20-%20Crosstrainer
  • https://www.kieskeurig.nl/crosstrainer
  • https://www.homefitness4you.nl/Crosstrainer/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Crosstrainer
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.