Tips voor wielrenners die hun benen optimaal willen scheren
Je hebt als man besloten je benen te scheren, want je wilt de totale wielerervaring. Maar je hebt een paar vraagjes. Aan wie stel je die? Het is immers ongebruikelijk dat mannen hun benen scheren. En het is ook niet een heel gecompliceerde handeling. Je scheert immers dagelijks je gezicht. Als je een paar tips ter harte neemt zijn sneetjes en huidirritatie makkelijk te voorkomen. Nat scheren na een korte douchebeurt. En een schoon en scherp scheermes. Dat is het algemene devies. Welke specifieke tips zijn er nog meer voor het beste resultaat?
Waarom scheren wielrenners hun benen?
Wil je er als wielrenner bij horen en niet vreemd worden aangekeken aan de start van de wedstrijd, dan scheer jij je benen. Wielrenners scheren nu eenmaal hun benen. Daar hebben ze
verschillende redenen voor. Het is traditie en ijdelheid. Je gaat er niet sneller van fietsen. Het enige voordeel is bij massage en schaafwonden. Maar dat is voor de wielerrecreant en de meeste wedstrijdrenners geen dwingende reden. Niettemin heb jij besloten te beginnen met het scheren van je benen. Alles voor de totale wielerervaring.
Beginnen met scheren
Je bent een jonge wedstrijdrenner en het haar op je been wordt dikker en donkerder. Of je bent al tijdje een recreant en je vind dat het tijd is voor de volgende stap in de wielrenbeleving. Eigenlijk is voor mannen de stap naar het scheren van de benen niet zo groot. Ze scheren immers regelmatig hun gezicht. Ze bezitten dus al de essentiële vaardigheden en benodigdheden: een scheermes en scheerschuim.
Tips voor de beginner
De meeste wielrenners zijn door schade en schande wijs geworden. In het peloton wisselt men doorgaans geen weetjes en tips over het scheren uit. Versnel de leercurve en neem enkele tips ter harte. Maar bedenk dat je uiteindelijk moet doen wat voor jou het prettigst is en het beste werkt.
Tondeuse
Als je voor de eerste keer je benen gaat ontharen, zijn je beenharen te lang om direct te scheren.
- Neem eerst een tondeuse om je beenharen in te korten.
- Werk van onder naar boven en sla geen plekje over (vooral op de achterkant heb je niet goed zicht)
- Stop niet bij de lijn van je koersbroek, maar ga in ieder geval door tot boven de lijn van je zwembroek. Bedenk dat ook jij kan vallen of misschien een keer een massage neemt.
Nat scheren
Jonge renners willen nog weleens droog scheren. Hun haartjes zijn nog dun en pluizig. Maar droog scheren van vlassige haren leidt tot strepen op de benen en kan de huid irriteren. Als volwassen man begin je er niet eens aan. Nat scheren is vele malen makkelijker, is veiliger en leidt tot minder irritatie aan de huid. Scheerschuim of scheercrème? Het is allebei even goed.
Douchen
Ga eerst douchen of ga in bad. Dit maakt de huid soepel en de haartjes langer. Bovendien spoelt douchen eventueel vuil van de benen, wat het scheren hygiënischer maakt. Blijf niet zo lang in het water dat de huid gaat rimpelen. Gebruik geen zeep, daar wordt de huid droog van. En dat scheert lastiger.
Het mesje
Vanwege de hygiëne en om de kans op snijwonden en irritatie aan de huid te voorkomen, gebruik je schone en scherpe mesjes. Hoe vaak je een mesje kan gebruiken hangt van de stugheid van je haar af. Spoel een mesje voor en na het scheren goed af. Gebruik het beschermkapje als je het mesje opbergt. Als het mesje aan de haartjes begint te trekken, is het bot aan het worden. Pas op met nieuwe mesjes, vaak hoef je iets minder hard te drukken dan je gewend was met het oudere mesje.
Scheren
Veel tips spreken voor zich. Andere lijken ver gezocht. Vind voor jezelf uit wat het beste voor je werkt.
- De rand van het bad is de meest gemakkelijke plek om te scheren.
- Doe rustig aan en neem de tijd, dat verkleint de kans dat je jezelf snijd.
- Sommigen beweren dat 's avonds scheren beter is dan 's ochtends. In de slaap zwellen de benen iets op, waardoor de haarzakjes dieper in de huid liggen.
- Begin bij de enkel en werk rustig naar boven. De voeten hoef je niet te scheren.
- Druk het mesje niet te hard op het been. Dit verkleint de kans op bloederige taferelen. Pas vooral op bij het scheenbeen, daar geeft de huid niet mee.
- Scheer met korte halen. Het is zeer verleidelijk om lange halen te nemen. Maar als het mesje ‘huid pakt’, ben je ook meteen een hele plak kwijt.
- Scheer tegen de groeirichting van de haartjes in. Dus korte halen van onder naar boven. Maar doe vooral wat je prettig vind. Als de haartjes iets langer zijn kan je ook eerst met de haarrichting mee scheren.
- Buig de knie. Dit trekt de huid strak, waardoor het scheren makkelijker gaat. Dit verkleint de kans op kleine sneetjes.
- Scheer niet meer dan nodig op de zelfde plek. Dit verkleint de kans op huidirritatie.
- Vergeet de knieholtes en de achterkant van de dijbenen niet.
- Spoel het mesje tijdens het scheren regelmatig af met warm water.
- Scheer om wondjes en verse littekens heen. Door de oneffenheden op de huid scheer je wondjes snel weer open.
- Als je klaar bent, spoel je de benen af en controleer je of je geen plekjes vergeten bent.
Hoe vaak scheren?
Het hangt ervan af hoe lang je stoppels tolereert. Na ongeveer een week is het echt wel weer tijd om je te scheren. In de winter scheren veel wielrenners hun benen niet, omdat ze dan niet in korte broek fietsen (als ze al fietsen). Dat is een aanwijzing dat het scheren vooral gedaan wordt voor de wielrenbeleving.
Nabehandeling voor de huid
Als je een gevoelige huid hebt kun je je been na het scheren insmeren met aftershave. Behandel ook eventuele wondjes.
Met welk soort mesje scheer je?
Met de juiste techniek, voldoet elk scheermesje. Wel is het makkelijker en veiliger scheren met meervoudige mesjes op een bewegende kop. Wegwerpmesjes bewegen vaak wat minder soepel over de huid. Daardoor duurt de scheerbeurt ook langer. Extra geduld en voorzichtigheid is dan geboden. Wegwerpmesjes worden sneller bot. Gooi ze dus ook echt na een enkele scheerbeurt weg.
Lees verder