Skydiven, parachute springen, paraglijden, wat is dat?

Skydiven, parachute springen, paraglijden, wat is dat? Skydiven en parachutespringen lijken op elkaar maar er zijn verschillen. Er zijn ook veel overeenkomsten. Zo krijg je van alle sporten waarbij je door het luchtruim zweeft, een geweldige kick en is het altijd avontuurlijk en geweldig om eens te beleven. Hoewel skydive, parachutespringen en para-glijden nogal op elkaar lijken, zijn er toch verschillen. Met skydiven ben je bijvoorbeeld langer in de lucht voordat je de parachute opent. Er wordt geen gebruik gemaakt van een static-line. Skydiven is de Engelse benaming voor parachutespringen met een vrije val, voorafgaand aan het openen van de parachute. Bij skydiven is de vrije val belangrijk, juist vanwege de aparte sensatie die het vallen door de ruimte geeft. Verder is het in feite dezelfde sport. Bin para-glijden kun je de chute besturen en je bepaalt zelf waar je vanaf springt. Alle drie hebben ze hun charme, maar bij vrijwel alle mensen gaat het om het vallen, zweven en vliegen. Het liefst zo snel mogelijk. Hoog in de hemel als een vogel. Niet langer dromen dat je vliegt maar het echt beleven. Dat kan met deze drie sporten.

Skydive, help ik val

Bij Skydiven in de vrije natuur is het de bedoeling dat u op 3000 meter hoogte uit een vliegtuig springt. Door de aantrekkingskracht van de aarde valt u vervolgens met 200 kilometer per uur naar beneden. U maakt een vrije val, dat is een essentieel onderdeel van het Skydiven en verklaart ook de naam van de sport. Gedurende de vrije val kunnen geoefende skydivers allerlei bewegingen in de lucht maken. Duiken, zweven, draaien, enzovoorts… Niet echt een geschikt moment om flauw te vallen dus. Uw parachute moet ook nog open. De vrije val duurt maar kort anders nadert u te dicht de aarde. U moet zelf bijtijds uw parachute openen.

Parachute springen, hoe vaker je het doet...

Bij parachutespringen wordt er gebruik gemaakt van een lijn, de static-lijn genoemd. Er wordt ongeveer maar half zo hoog gevlogen door het vliegtuig, als bij skydiven. Op een hoogte variërend tussen de 900 tot 1200 meter verlaat de parachutist het vliegtuig voor een static-lijn sprong. De static-lijn trekt de parachute van de springer echter vrijwel direct open en de parachutist daalt langzaam. Er is geen vrije val zoals bij skydive. De parachute is tegenwoordig gemakkelijker te besturen. De weg naar beneden wordt praktisch volledig zwevend onder de chute afgelegd. De parachutist hoeft zich alleen te concentreren op sturen en veilig landen. Als je vaker parachute gesprongen hebt wordt het vaak als saai beleefd. Men wil dan toch het liefste de vrije val uitproberen. Er zijn speciale opleidingen om de vrije val onder de knie te krijgen.

Paragliden, alleen voor zweverige types?

Bij paragliden (ook wel eens geschreven als para-gliden) wordt er gebruik gemaakt van een soort bestuurbaar glijscherm of chute, officieel ook wel parapente genoemd. Qua vorm lijkt de parapente op een dik matras. Het glijscherm bij paragliden is zeer goed bestuurbaar, dit in tegenstelling tot een gewone parachute. Paragliders kunnen vanaf hoge heuvels of andere hoge voorwerpen 'glijden' en dan langzaam dalen, terwijl ze heerlijk op de lucht zweven en hun glijscherm besturen. Soms wordt een lier gebruikt om op te stijgen. Als de wind goed is kan een paraglider enkele uren in de lucht blijven. De vorm van het glijscherm lijkt wel een beetje op de vleugel van een vogel. Zowel parachutespringen, skydiven en paragliden, brengen bepaalde risico's met zich mee. Met name de kans op blessures is aanwezig, maar soms gaat het ook wel eens helemaal mis en overlijd iemand door een harde landing op de aarde. In verhouding tot de hoeveelheid sprongen en afdalingen die gemaakt worden, is de kans weer heel klein dat er zoiets verschrikkelijks gebeurd. Deze sporten blijven mensen dan ook aantrekken als magneten. Vliegen en zweven in de lucht is gewoon een te mooie ervaringen om uit de weg te gaan.

Indoor skydiven

Indoor skydiven is skydiven binnenshuis. Dit kan alleen bij bedrijven waar men een speciale windturbine heeft waar je skydiven op een enorm sterke luchtstroom. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van een chute. Er is en vangnet in de turbine voor als de wind, om wat voor reden dan ook, onvoldoende sterk is.

Lees verder

© 2009 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Skydiven: extreme sport?Skydiven, ook wel parachutespringen genoemd, is een sport waarbij mensen uit een vliegtuig springen op een bepaalde hoog…
Parachutespringen in NederlandParachutespringen in NederlandZelf de kick van parachutespringen ervaren? Wacht niet langer! Lees alles over parachutespringen, de locaties in Nederla…
Informatie over indoor skydiveIndoor skydiven is echt iets unieks. Het kan tot nog toe ook maar in één plaats in de Benelux en dat is in Roosendaal(Ne…

Sportcompressiekous tegen blessures aan je benenSportcompressiekous tegen blessures aan je benenDe compressiekous is nog een relatief nieuw voorbehoedsmiddel in de strijd tegen blessures aan de benen. Zoals kramp, zw…
FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of de vijf-vingers schoenen zijn schoenen waar vijf voorgevormde tenen aan de schoen zitten. De schoen…

Reageer op het artikel "Skydiven, parachute springen, paraglijden, wat is dat?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Martijn, 21-09-2009 00:50 #1
Beste mensen,

De informatie die in dit artikel staat is klinklare onzin. Het is jammer dat de auteur van dit artikel niet even de tijd heeft genomen om zich te verdiepen in deze fantastische sport. De informatie die in dit artikel staat is onjuist en op sommige punten ernstig verouderd, het klopt dus niet! Wilt U de juiste informatie lezen, kijk dan eens op parachute.nl, de officiele website van de KNVvL, Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart.

Parachutespringen en skydiven zijn exact, 100% dezelfde sporten. Het enige verschil is dat skydiven de engelse benaming is voor parachutespringen. Het is net zoiets als de verschillen opnoemen tussen soccer en voetbal.
Om parachutist te worden zijn er verschillende opleidingen. Een zogenaamde AFF opleiding en een Static-Line opleiding. Beide opleidingen zal ik naderhand in deze reactie uitwerken.

Static-line
Bij de static-line opleiding begin je met een grondopleiding. Hier leer je in anderhalve dag de beginselen van het parachute springen: Hoe je je parachute moet besturen, hoe je veilig uit het vliegtuig kan springen en wat je moet doen in het geval er iets mis gaat.
Na deze grond opleiding maak je je eerste sprong. Hierbij hoef je zelf niks te doen, omdat de static-line de parachute uit een "bag" trekt. De sprong wordt vanaf ongeveer 1 km (in leken taal 3500 ft) gemaakt. Vervolgens stuur je je parachute naar de aangegeven landingsplek en maak je een mooie landing. Het vliegen onder de parachute kan je beschrijven als een langzaam dalend vliegtuig. Tegenwoordig wordt er overal gebruik gemaakt van een square-parachute. De parachute heeft de vorm van een matras en is zeer goed te besturen.
Na het maken van een aantal goede static-line sprongen mag een leerling zijn eerste vrijeval gaan maken. DE meest gave ervaring die er maar is!

AFF
De AFF opleiding of Accalerated Free Fall, is een opleiding die veel sneller gaat dan de static-line opleiding. Tijdens een AFF sprong krijgt een leerling een opdracht die hij vervolgens moet uitvoeren. De eerste sprong die een leerling maakt is gelijk een Vrijeval (Free Fall) sprong, de leerling maakt dus eerst een vrijeval van ongeveer één minuut waarna hij zelf zijn parachute opent. Tijdens de eerste paar AFF sprongen zal een leerling altijd geholpen worden door 2 instructeurs. Deze springen met de leerling mee en helpen hem tijdens de sprong zijn oefeningen uit te voeren. Nadat de leerling een aantal sprongen heeft gemaakt zal er nog maar 1 instructeur mee springen.
Na het openen van de parachute is het verhaal eigenlijk hetzelfde als bij de static-line opleiding. De leerling stuurt zelf zijn parachute naar het aangegeven landingspunt en maakt een mooie landing.

Verschillen tussen de AFF en Static-Line opleiding
De AFF-training is duurder dan de Static Line-cursus. Grote voordeel is dat je direct van grote hoogte springt. Daarentegen maak je bij Static-Line al je sprongen solo. Bij AFF moet je veel zaken in één en dezelfde sprong beheersen (exit uit het vliegtuig, lichaamshouding, de overweldigende ervaring van de vrije val, parachute trekken, hoogtebesef, vliegen aan de parachute en landen). Bij de Static-Line methode bouw je die ervaring wat langzamer op.

Ben jij iemand die gelijk voor de grootste thrill wil gaan, die goed kan handelen én beschik je over voldoende tijd en middelen, dan zou AFF wat voor jou kunnen zijn.

Ben jij iemand die dat allemaal wat geleidelijker wil meemaken en stap voor stap verder wil gaan, in een tempo dat beter bij je past én beschik je niet over veel tijd- en geld ineens, dan is de Static-Line opleiding voor jou waarschijnlijk beter.

Tandemspron
Heb je zelf geen zin om een complete opleiding te volgen, dan is er altijd nog de optie om een Tandemsprong te maken. Bij een tandemsprong zit je vast aan een ervaren Tandem Instructuer. Deze instructeur heeft minstens 1000 parachutesprongen gemaakt. Vertrouwend op de ervaring hoef je je geen zorgen te maken over het sturen van de parachute. Je beleefd dus wel de ervaring, maar niet de spanning. Een echte aanrader dus! Na afloop kan je altijd overwegen om toch nog een opleiding te volgen.

De prijzen zijn ongeveer:
Tandemsprong: 200E
Static Line: 300E
AFF: 1200 E


Een vraag die veel mensen stellen is: Is parachute springen wel veilig?
Het antwoord is simpel, maar ook duidelijk: Ja het is veilig, maar het is niet voor iedereen weggelegd!
We kennen allemaal de krantenkoppen over gecrashte vliegtuigen en neergestorte parachutisten. Logische vraag is dus inderdaad of deze sport wel zo veilig is. Het antwoord is heel duidelijk: JA, deze sport is erg veilig! Maar realiseer je dat je niet gaat zitten pim-pam-petten aan de keukentafel!

Een tandemsprong maak je alleen met zeer ervaren parachutisten die ook nog 's strengere regels volgen dan die voor 'normale' parachutisten gelden. Maar ook hiervoor geldt natuurlijk dat je een risico-sport gaat doen.

Voor (leerling)parachutisten geldt: het is en blijft een risico-sport waar blessures bij kunnen optreden; net als bij alle andere sporten waar je afhankelijk bent van de snelheid, materiaal en concentratie. Samen met beslissingsvaardigheid, accuratesse en flexibiliteit van de sporter zelf.
Parachutespringen is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist een dosis moed en doorzettingsvermogen. Deze sport moet je echt goed liggen én je moet er wat voor over hebben om dit te kunnen blijven doen. Maar één ding is zeker; áls het je eenmaal te pakken heeft, laat het je ook niet meer los en beleef je er enorm veel plezier aan!
Goed, terug naar het veiligheidsissue. Wat doen we allemaal om het zo veilig mogelijk te houden?

Medische keuring
Allereerst is daar natuurlijk de eis dat een (aspirant) springer goed gezond moet zijn. Daarvoor dient een medische controle plaats te vinden, die elke twee jaar moet worden herhaald.

Opleiding
Dan is er de gedegen opleiding door instrukteurs. De opleiding duurt anderhalve dag en behelst, naast de nodige theorie, ook een uitgebreid praktijk gedeelte waarin alle zaken die je als springer "in de vingers" moet hebben, uit den treure worden geoefend, voordat je voor je eerste sprong omhoog gaat.
Ook ná die eerste paar sprongen blijf je springen onder de verantwoordelijkheid van een instruktiegroep. Zij houden je vorderingen in de gaten en bespreken dat ook regelmatig met je. Zij zijn ook degenen bij wie je moet zijn voor je verdere instrukties en uiteraard staan zij je met raad en daad bij als er eens iets níet zo lekker wil lukken!

Vliegtuigen en parachutes
En dan is er natuurlijk het materiaal wat je nodig hebt om die sprong te kunnen maken: het vliegtuig en de parachute. Vliegtuigen vallen in Nederland onder een zeer strenge inspectie en komen zonder een geldig luchtwaardigheidsbewijs niet van de grond. De piloten die in Nederland para-kisten vliegen zijn over het algemeen ervaren verkeersvliegers. De moderne square-parachute, met de bekende matrasvorm, is een veel veiliger parachute dan de ouderwetse ronde bol. Er zijn dan ook vergeleken met vroeger veel minder blessures. En de moderne techniek staat niet stil; de parachutebouwers zijn constant op zoek naar nieuwe materialen en technieken om het springen nóg veiliger te maken. De parachutes waar je mee springt zijn aan de meest strenge veiligheidseisen onderworpen.

Jaarkeuring en repack
Verder is iedere springer verplicht om elke drie maanden een proeve van bekwaamheid af te leggen en krijgt daarvoor ook een aantekening in het persoonlijke logboek. Zonder die aantekening mag je niet omhoog (ook niet bij andere dropzones, want ook daar vindt een papiercontrole plaats)!
En ook de parachutes worden streng gecontroleerd; elke parachute gaat twee keer per jaar voor een keuring van de reserveparachute en elk jaar voor een volledige "APK"-keuring in de revisie.

Huurmateriaal
Alle leerlingparachutes (en ook veel van de parachutes van ervaren springers!) zijn voorzien van een automatische opener, zodat bij een eventuele storing van de parachute, waarbij de springer zelf in gebreke blijft, toch de reserveparachute wordt geopend.

Vouwen
En dan natuurlijk het opvouwen van de hoofdparachute na de sprong; ook dát gebeurt volgens een vast patroon, in een aantal logische stappen, die telkens worden gecontroleerd door een speciaal daarvoor opgeleide vouwcontroleur. Elke controle wordt aangetekend op een kaart die bij die parachute hoort.

Veiligheid voor alles
Je ziet; er wordt van alles aan gedaan om dit een veilige sport te laten zijn en het ook zo te houden. En dan moet je bedenken dat dit slechts de belangrijkste en meest in het oog springende veiligheidsaspecten zijn! Parachutespringen kent veel verschillende disciplines met elk z'n eigen specifieke veiligheidskenmerken. Regels die regelmatig onder de loep worden genomen en aangepast aan gewijzigde omstandigheden, nieuwe materialen, andere inzichten n.a.v. ervaringen, etc.
Parachutespringen is een sport in beweging waar heel snel nieuwe dingen onstaan, maar waar de veiligheid altijd voorop zal blijven staan.

Extra noot: Uit een recent onderzoek is gebleken dat de kans op een ongeluk in de auto groter is dan die tijdens het parachute springen. Zo zie je maar weer: alles is relatief!


Ik hoop jullie, de lezers van dit artikel, genoeg te hebben geïnformeerd. Misschien zie ik jullie ooit nog op een vliegveld als je zelf een parachutesprong gaat maken. Twijfel niet en maak misschien wel de beste keuze die je ooit in je leven heb gemaakt. Parachutespringen is werkelijk een fantastische sport waar je jaren lang en misschien wel je hele leven ontzettend veel plezier van zal hebben.

Infoteur: Kisses
Laatste update: 05-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Schrijf mee!