Passende kleding en schoenen in de sport

Passende kleding en schoenen in de sport Zeker nu er ook vanuit de overheid meer druk wordt gelegd op gezondheid, bewegen, gezond eten etc. pakken veel mensen de handschoen op en gaan aan de slag. Op zich een goede ontwikkeling, maar dat moet wel handjes en voetjes krijgen. Helaas wil het daar nog wel eens aan schorten.

Schoenen

Het begint bij de juiste schoenen. Zomaar een sportschoen kopen die er mooi uitziet is natuurlijk funest. Het zal je door de mensen in de speciaalzaken dan ook afgeraden worden. Heb je er geen boodschap aan, dan moet je vooral die mooie schoen nemen. Maar het blijft een feit dat menigeen niet op de juiste sportschoenen loopt. Naast het materiaal kan het ook een schoen zijn voor een andere sport en ook dat kan meer kapot maken dan goed doen.

Verschillende zolen

De betere sportzaken kunnen de voeten meten (qua afdruk). Een loopband of de glasplaat met spiegel en helpt absoluut bij de keuze in materiaal. Zo is de bekende Nike hardloop schoen geschikt als je bijvoorbeeld sterk naar binnenloopt met de hak. Maar is je voet evenwichtiger dan kan de gelzooi van Asics weer beter zijn. En er is veel keuze, dus deskundig advies is belangrijk.
Maar een hardloopschoen moet per definitie voldoende demping geven, anders is deze niet geschikt. Hoe je loopt en je gewicht zijn daar weer essentieel bij. Tenslotte is ook iedere voet nog anders en dus is het van belang om naar de breedte te kijken. Er zijn genoeg schoenen die een brede en een smalle leest hebben.

Overigens is het wel zo dat je rekening moet houden met het moment van de dag dat je schoenen gaat kopen. In de ochtend zal je voet minder uitgezet zijn als in de middag.

Hoe lang gaan de schoenen mee?

Dit is afhankelijk van de sport, de loopstijl en het gewicht van de sporter. Maar bijvoorbeeld hardloopschoenen zullen bij een gemiddelde van ruim 35 km per week na een jaar een heel eind van de demping kwijt zijn. Daarmee ook meteen gezegd dat de schoen er dan nog wel goed kan uitzien, maar de demping is dan voor een groot deel weg.

Kleding

Ook bij kleding is het beter dat je echte sportkleding draagt. Natuurlijk kan je in de zomer gemakkelijk met een t-shirt lopen. Maar een ademend goed passend shirt wat vocht opneemt is geen overbodige luxe. Bovendien kan het voorkomen dat je op een onbewaakt ogenblik met een door zweet vochtig lichaam in de wind loopt en kou vat of erger.

Maar ook de sportbroek en sportsokken moeten goed zijn om vocht op te nemen en dus belangrijk dat als je het sporten serieus gaat nemen, je de randvoorwaarden ook weet te creëren om optimaal te kunnen sporten.
Let tenslotte bij sokken ook nadrukkelijk op de naad. Als de naad niet goed over de sok loopt (bijvoorbeeld pal op voorkant van je tenen) kan dit verwondingen opleveren. Nog even los van het feit dat het ook vervelend loopt. Dan voorkomt de iets duurdere sok toch veel gedoe.

Specifiek voor vrouwen

Natuurlijk is er de fraaiste kleding te koop en iedere sport heeft zo zijn specifieke spullen. Maar wat voor de sportende vrouw belangrijk is, is dat ze een goede sport BH draagt. Ook als je borsten niet zo groot zijn is het nog steeds goed, de juiste BH te dragen die een zo klein mogelijke beweging bewerkstelligd. Daarnaast zijn er shirts waarbij het bovendeel een extra elastisch ingezet stuk hebben (het principe van de voering maar dan in stretch stof). Verschillende sporten hebben het inmiddels, maar bij tennis zie je deze shirt al veel langer.

De sport BH moet ook gemeten worden, anders heb je eerder een averechts effect. Niet iedere sportzaak heeft de juiste mensen om dit goed op te meten. Ga anders naar de betere lingeriewinkel. Daar kunnen ze je in ieder geval deskundig helpen.

Trends?

Ja, ook in sportkleding zijn trends en paars loopt momenteel als een rode draad door de kleding, de schoenen en alle andere attributen. Daarnaast zijn de meer traditionele mannen en vrouwen kleuren ook wat meer uitgesproken en hangt er aan de vrouwen kant veel meer roze en zacht gele tinten en bij de mannen meer donkerblauw met zilvergrijs en donker rood/bruin. Zoals altijd is zwart de kleur voor de man en de vrouw en gezien de komende lente zomermaanden mag wit ook bij mannen en vrouwen.
Maar belangrijker dan de kleur is natuurlijk de pasvorm en de kwaliteit van de stof. De bekende merken doen niet veel onder in kwaliteit.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Osaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenOsaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenEen aantal sportmerken is al jarenlang zeer bekend. Veel sporters zijn vertrouwd geraakt met een bepaald merk en houden…
Goedkope sportschoenen, voor voetbal, tennis en meer!Zelfs je favoriete sportschoenen verouderen en slijten na verloop van tijd. Als het tijd is voor nieuwe exemplaren zijn…
Jeuk na het sportenJeuk na het sportenHeb je jeuk na het sporten? Bijvoorbeeld aan je benen, je buik, of onder je sportkleding? Kom achter de mogelijke oorzak…
Oefeningen voor een fit lichaamOefeningen voor een fit lichaamIedereen weet dat het voor jong en oud goed is om dagelijks te bewegen, bijvoorbeeld door oefeningen te doen en zo het l…
Reactie

Bouwe B. Idzenga, 13-09-2012
Ik heb vragen over de demping van een harloopschoen:
1. Hoe wordt deze gemeten?
2. Hoe verloopt de dempingswaarde bij gebruik?
3 Wat is hierbij bepalend, de kloktijd of de gebruikstijd?
4. Wat is de min. vereiste waarde bij lopen op de weg?
b.v.d. Reactie infoteur, 13-09-2012
Ik zou de techniek in de speciaalzaak niet uit kunnen leggen, maar de apparatuur waarop gemeten wordt houdt rekening met een combniatie van
- voetafdruk/ drukpunten
- lichaamsgewicht
- toepassing schoen
- duur gebruik

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.