Oefeningen voor een fit lichaam
Iedereen weet dat het voor jong en oud goed is om dagelijks te bewegen, bijvoorbeeld door oefeningen te doen en zo het lichaam fit te houden. Toch komt menigeen niet verder dan wat oefeningen als hij of zij gaat hardlopen of sterker nog, er worden helemaal geen oefeningen gedaan en het woord warming up of cooling down is een onbekend begrip.
Belang van oefeningen
Ook als je niet meteen een stuk gaat hardlopen, gaat tennissen, zwemmen etc. is het nog steeds goed om dagelijks oefeningen te doen. We denken maar al te snel aan het televisieprogramma waar de 50+ man en vrouw de oefeningen bij kan houden, maar strikt genomen is het voor ieder lichaam goed om oefeningen te doen. Rekken en strekken, spieren en gewrichten soepel houden kan nooit kwaad en is niet voorbehouden aan de 50+ man of vrouw.
Warming up en cooling down
Voor degene die gaat hardlopen of een andere sport gaat doen is het ook goed om de spieren soepel en opgewarmd te hebben, voordat je gaat lopen en de spieren weer in normale toestand te brengen na afloop. Spieren die gebruikt worden functioneren het beste als ze opgewarmd zijn en om blessures te voorkomen is het goed om deze rustig op te warmen. Zo ook als je intensief gesport hebt, om je lichaam weer in normale omstandigheden te brengen.
Alle spiergroepen
Als je oefeningen doet is het goed om je oefeningen dusdanig op te bouwen dat je alle spiergroepen pakt. Om alle spiergroepen te pakken is het verstandig om je op voorhand te laten informeren. Dit kan door eens een les te volgen of je gaat je bijvoorbeeld op internet goed oriënteren. Zo zijn er bijvoorbeeld oefeningen voor de armen waarbij ook de gewrichten goed meegenomen worden. Maar ook daar waar je de benen onder handen neemt, is het goed om het heupgewricht te bewegen.
Maar voor het hardlopen is de beenspieren goed oprekken om ze warm te krijgen erg belangrijk en ga je tennissen dan is de arm in zijn algemeenheid en het armgewricht in het bijzonder weer essentieel om soepel te hebben. Zo heeft iedere sport zijn specifieke spiergroepen die net iets intensiever gebruikt worden dan de rest van het lichaam.
Niet forceren
Menigeen gaat in zijn sport zover dat hij of zij spierpijn heeft en eigenlijk ga je dan te ver, de pijn is er immers niet voor niets. Als je consequent je oefeningen blijft doen, zul je enig moment merken dat het ook soepeler gaat en je het aantal bewegingen ook kunt verhogen e/o versnellen. Dit geldt immers ook als je gaat hardlopen. Bekijk maar eens hoe ver je in een half uur komt. Als je iedere keer een klein stukje erbij neemt, zal je enig moment merken dat je dat ook in een half uur kunt halen.
Daarmee ook meteen gesteld dat je wat je ook doet om fit te blijven, je het altijd rustig op moet bouwen, want forceren lokt blessures uit en niet iedereen hersteld even snel van blessures (en dit hoeft niet te maken te hebben met leeftijd).
Dat er dus trainers zijn die je kunnen begeleiden is geen overbodige luxe als je nieuw bent in deze materie. Voor degene die niet gewend is te sporten, is het onbekend terrein en dus kan een trainer om je op weg te helpen.
Volhouden
Het volhouden is wellicht nog wel het belangrijkste, want menigeen start zeker na de jaarwisseling vol enthousiasme aan het bewegen. Is goed, is belangrijk en je wilt gezond oud worden
dus ga je sporten. Echter, het enthousiasme waar menigeen mee begint ebt binnen enkele weken weg, want je kunt een keer niet, je hebt een keer geen zin, het weer is slecht en je blijft liever binnen. En noem de andere excuses, want dat zijn het meestal, maar op.
Als je dit dus goed in je leefpatroon in wilt bouwen is het belangrijk om het reëel op te starten. Als je alleen in je vakantieperiode tijd hebt om intensief te sporten, begin er dan niet standaard mee. Dit wrikt zich enige moment toch los en de kans dat je het dan opgeeft is vele malen groter. Bekijk wat haalbaar is in combinatie met je werk, gezin, sociale leven etc. en bouw het dan in alle rust op. En leg je doel niet te hoog, teleurstelling kan ook je motivatie onderuit halen. Succes!