Bij krachtsport verbruiken spieren veel eiwitten en proteïne

Bij krachtsport verbruiken spieren veel eiwitten en proteïne Proteïnen of eiwitten zijn onmisbaar voor de bouw van ons lichaam en dus voor onze spiermassa. Vooral krachtsporters hebben er relatief veel van nodig. Zowel om de spieren te behouden als om ze verder te versterken. Dat lukt namelijk niet met je dagelijkse normale voeding. Dus let op dat je voldoende van deze noodzakelijke bouwstoffen consumeert als je veel aan krachtsport doet.

Sport en voeding

Voeding bevat brandstof en bouwstoffen voor ons lichaam. Iemand die grote fysieke inspanningen verricht zoals een sporter, heeft vanzelfsprekend de beste voeding nodig. Enerzijds als energieleverancier voor de spieren, teneinde ze in beweging te kunnen zetten, maar anderzijds als bouwstoffen voor die spieren, dus om ze sterker en groter te krijgen. Het is logisch dat een sporter meer en betere brandstoffen nodig heeft dan iemand die niet sport of nauwelijks beweegt. Sport is goed voor het lichaam, maar stelt er tegelijkertijd hoge eisen aan. Tijdens het beoefenen van sport raken de spieren vermoeid en ook vaak licht beschadigd. De stijfheid die je na een intensieve sportinspanning voelt heeft te maken met deze relatief onschuldige beschadigingen. Om snel weer fit te worden en de spierschade te herstellen moet je niet alleen zorgen dat de afvalstoffen uit je lichaam gaan, maar dien je tevens de ontstane voedingstekorten weer aan te vullen. Daarbij dien je natuurlijk goede en gezonde voeding tot je te nemen. De selectie die je maakt is dus belangrijk. Overigens dien je ook op de juiste momenten rustdagen te nemen, om overtraining van je spieren te voorkomen.

Eiwitten

Voor een sporter zijn eiwitten absoluut een heel belangrijke voedingsstof. Meestal blijf je wel in vorm als je te weinig vetten of koolhydraten inneemt, omdat dit “slechts” de energieleveranciers zijn voor de spieren als motor van je lichaam. Maar eiwitten daarentegen zijn de bouwstenen van je lichaam, dus als je die niet in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt, kun je niet aan de toename van je spiermassa werken en kan er spierafbraak ontstaan. Maar proteïnen vervullen nog veel meer functies in ons lichaam. Ze zijn onmisbaar voor een gezonde groei en voor het herstel en opbouw van de cellen in ons lichaam. Eiwitten worden opgebouwd uit aminozuren en maken deel uit van het spier- en orgaanweefsel. Maar ze zijn tevens onderdeel van de enzymen en afweerstoffen.

Hoeveel eiwit heb je nodig

Iemand die aan krachtsport doet, heeft voor iedere kilogram lichaamsgewicht minimaal 1,5 gram eiwit per dag nodig. Dus als je 75 kg weegt heb je derhalve 75 x 1,5 oftewel 113 gram eiwit per dag nodig. Als je met je huidige spieromvang tevreden bent en die wilt behouden dan is het dus voldoende om die 113 gram eiwitten per dag te gebruiken. Maar wil je daarentegen nog wat meer spiermassa ontwikkelen dan zul je extra eiwitten moeten consumeren om je spieren de kans te geven zich verder te ontwikkelen. De belangrijkste eiwitbronnen zijn: eiwit, wei en melk. De eiwitbronnen worden ook wel aangeduid met:
  • ei-albumine (ei-eiwit)
  • lactalbumine (wei eiwit, of whey eiwit)
  • calcium caseïnaat (melk eiwit)

Eiwit dat van deze bronnen afkomstig is kenmerkt zich door hoge kwaliteit, waardoor de spierafbraak zo goed mogelijk wordt tegengegaan en na een training zo goed mogelijk kunnen herstellen. Een soort krachtvoer dus.

Na een intensieve training

Aanbevolen wordt om na de training een wei proteïne in te nemen. Wei kenmerkt zich namelijk door korte ketens en peptiden die heel snel door het lichaam kunnen worden opgenomen. Bij sommige personen wordt dit eiwit zelfs al opgenomen binnen tien minuten. Juist na intensieve trainingarbeid vragen de spieren met spoed om voedingstoffen. Als ze de voeding niet snel genoeg krijgen zullen ze andere spieren gaan afbreken om toch maar genoeg aminozuren te krijgen. Wei proteïne is dan heel geschikt, zeker voor krachtsporters die op dieet zijn, want het bevat alle aminozuren waaronder een aantal essentiële aminozuren. Tevens bevat het wei proteïne vrijwel geen vet of lactose. Tot slot: Slechts een paar dagen zonder voldoende eiwit leidt reeds tot afbraak van de zorgvuldig en met veel moeite opgebouwde spiermassa.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eiwitsoorten bij krachtsportEiwitsoorten bij krachtsportVeel mensen die aan krachttraining of bodybuilding doen, letten daarbij op hun voeding en/of slikken speciale "eiwitprep…
Voeding bij krachtsportVoeding bij krachtsportEiwitpreparaten, proteïn shakes , aminozuurpreparaten en nog een paar andere, dat zijn de voornaamste producten waar men…
Supplementen ter ondersteuning van krachtsport en fitnessSupplementen ter ondersteuning van krachtsport en fitnessVoor betere prestaties tijdens de krachttraining of fitness, kan je supplementen gebruiken. Sportvoeding en supplementen…
Eiwitdieet; zijn teveel eiwitten schadelijk of slecht?Eiwitdieet; zijn teveel eiwitten schadelijk of slecht?Het perfecte voedingsschema met vooral veel eiwitten erin; bodybuilders kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar waarom w…

Weer gaan sporten?Weer gaan sporten?Als je na enige tijd het sporten weer oppakt, en dat zien we in de lente vaak weer gebeuren, is het goed dit rustig op t…
Beginnen met inline skatenBeginnen met inline skatenInline skaten is een sport en/of hobby die erg goed is voor uw conditie en spieropbouw. Het is intensief, maar het kan o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luxstorm, Pixabay
  • GezondheidsNieuws
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 24-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.