Op de bodem vissen
Grotere vissen zoals karper en paling azen voornamelijk op de bodem van het water..- waarom niet direct daar beginnen met vissen zou u zeggen???
Met het lood, dus de hengel zonder een drijfvermogen, werpt men verder dan met een dobber. Ook blijft het aas bij wind en stroming op zijn plek liggen. Bovendien bespaart men het uitpeilen van de diepte. Als eerste wordt het lood op de hoofdlijn geschoven, daarna volgt een rubber stopper die de knoop beschermt. Het enige wat u nog moet doen is de wartel aanknopen en de voorslag bevestigen. Het lood glijdt vrij over de lijn (schuiflood), dit zodat een azende vis geen weerstand voelt. Daarom zal het lood zo licht mogelijk moeten zijn, in meren is het gemiddelde wat men gebruikt tussen de 10 en 35 gram zwaar. Bij sterke stroming daarentegen is vaak 50 tot 70 gram noodzakelijk. Vanwege het oppikken van troep aan de haak zal de hoofdlijn niet beneden de 0.25 mm gekozen moeten worden. Van belang is de beetindicatie: In stilstaand water bijten vissen vaak voorzichtig. Om te zien of het aas wordt opgepakt, kan men het beste een zo licht mogelijke beetindicator in de lijn hangen.
De beetindicator wordt in de lijn tussen de ogen opgehangen. Voor het nachtvissen is een breekstaaf aan te raden.
Palingvissen op de rivier
Op rivieren is het altijd moeilijk te zien of men een aanbeet heeft, door de harde stroming is de dobber vaak een speelbal. Op de rivier krijg je over het algemeen vaak wel goede aanbeten. Daarom zal men de hengel ook in één hengelsteun moeten plaatsen, dit om bij een aanbeet direct aan te slaan door door de hengeltop opzij te bewegen. U kunt het beste stroomafwaarts inwerpen en de hengel met de punt wat dieper naar beneden afstellen, dit om zoveel mogelijk lijn uit de stroming te houden. Paling kan men niet drillen en moet na een aanbeet direct naar binnen worden gehaald. De stevige hengel moet een wartellood van 30 tot 80 gram aan een hoofdlijn van 0,35 mm kunnen werpen.
Voeren
Witvis laat zich prima lokken door voer. Voert u steeds een beetje voer om uw haakaas, bijvoorbeeld een handjevol mais of maden. De samenstelling van speciaal lokvoer kan soms erg complex zijn. Wanneer men start met het vissen raden wij aan om een kant en klaar lokvoer te gebruiken op basis van paneermeel. De vissen worden door de geur sterk aangetrokken, maar raken door de fijne voerkruimels niet verzadigd. Een veelgebruikte methode is de voerspiraal, die via een buisje op de hoofdlijn gemonteerd wordt. Kneed een bolletje deeg van paneermeel, het vocht van een blikje mais en een beetje water samen. Dit bolletje deeg drukt u in de voerspiraal. Het deeg blijft tijdens de inworp mooi vastzitten, maar zal in het water langzaam uiteenvallen.
De beste aassoorten voor witvis
Met deze bewezen selectie zit u (vrijwel) altijd goed. Vissen zijn soms kieskeurig, zorg daarom dat u altijd twee of drie aassoorten bij u heeft.
- Twee verse maden aan een haak 14 zijn het beste aas voor de korte vaste hengel. deze kleine kruipers kan men in iedere hengelsportzaak kopen. Steek de haak voorzichtig door de dikke achterkant, zo dicht mogelijk onder de huid.
- Deeg is allesbehalve achterhaald! Kneed een smeuige pasta van paneermeel of brood met water. Een geheime tip is het toevoegen van wat vanillesuiker en puddingpoeder. Gebruik haak 12 - 18 voor witvis en 8 - 2 voor karper.
- Blikmais is een voortreffelijk zomeraas. De gele zoete korrels lokken vaak de grotere vissen naar de haak. Voor brasem volstaat één korrel aan een haak 12, voor karper mag het gerust een ketting korrels zijn aan een haak 6, echter niet aan een dunnere lijn dan 0,22 mm!!
- De grote dauwwormen aan een haak 2 tot 6 is aantrekkelijk voor iedere vis maar voor de aal in het bijzonder. Voor witvis mag de portie wat kleiner zijn, prik de haak éénmaal door de worm en laat de rest rustig kronkelen. Tegelijkertijd kunnen kleine stukjes worm aan een haak 8 - 10 ook erg succesvol zijn. In composthopen of onder stenen kan men kleine rode wormen vinden, een aantal daarvan samen met een maiskorrel aan een haak 6 - 12 is één van de best denkbare aassoorten!!
Laat altijd de haakpunt vrij, anders kan de haak niet goed prikken.
Moeite met vis onthaken?? Knijp met een tangetje de weerhaak plat.
Lees verder