Sportbrandstof voor buitensporters

Sportbrandstof voor buitensporters Sportbrandstof wordt geleverd door de voedingsmiddelen die je je lichaam geeft, maar er is meer sportbrandstof die je helpt te presteren, je spieren optimaal te benutten en je lekker te voelen. Het gaat hier niet zozeer om voedingsaspecten als wel je geestelijke welzijn. Ook niet onbelangrijk. Natuurlijk is goede voeding van belang om je spieren optimaal te kunnen gebruiken, maar er is meer en wel wat we noemen geestelijke voeding.

Lichamelijk

De gezonde zaken kennen we wel, vers fruit (en vergeet niet de banaan die voldoende koolhydraten in zich heeft), groenten en wissel de groene groenten goed af en natuurlijk ook vette vis voor de benodigde omega’s 3 en 6 en eventueel 9. Maar die laatste is niet echt benodigd. Daarnaast zijn er gezonde gels en repen die je mee kunt nemen als je bijvoorbeeld een flink stuk gaat lopen en onderweg een beetje flauw wordt.

Wat steeds meer gebruikt wordt zijn de concentraten die vooraf ingenomen worden. Het betreft hier middelen die de concentratie verhogen (ondermeer Viper Boost Bar) of gels die helpen bij het uithoudingsvermogen.
Proteïnedrankjes achteraf kunnen je helpen bij een sneller herstel.

Geestelijk

De geestelijke voeding haal je uit iets wat je lichaam sowieso al doet met sporten, namelijk zweten. Je fysieke inspanning doet je een prettig, gelukkig gevoel geven. En inmiddels is ook aangetoond dat de omgeving een grote impact heeft op veel (buiten)sporters. Een groene omgeving, en daarbij kunnen we ook water en duinen meenemen, doet het goed en maar liefst 85% van de hardlopers (zowel mannen als vrouwen) worden gelukkiger van lopen in een groene omgeving. De meeste impact heeft het bij lopers, maar geldt ook voor tennissen, wielrennen en op de skeelers. De ademhaling wordt gestimuleerd en er komt meer zuurstof in de hersenen.

Voor de wielrenners geldt dat wind enerzijds prettig voelt, men geeft aan echt te voelen bezit te zijn, en anderzijds ook wel zwaar. De zijwind bijvoorbeeld maakt dat je continu alert moet zijn om in balans te blijven, zeker bij het fietsen in een open veld. Maar wat de weersomstandigheden ook zijn, de invloed van het weer op wielrenners geeft energie (meer nog dan bij hardlopers).

Veilig?

Slechts 5% vindt in het groen niet prettig en de overige 10% vindt het niets uitmaken. Daarbij wel gezegd dat de 5% die het niet prettig vindt, merendeel vrouw is en de reden is mede gelegen in het feit dat in het donker hardlopen, wielrennen of skeeleren, en dat gebeurt nu eenmaal in de wintermaanden, minder veilig voelt.

De buitenkant

Kleding

Onbewust zijn we wel met onze kleding bezig, want hoewel je je met verschillende sporten prima in een katoenen T-shirt kunt bewegen, vinden we een goed passend sportshirt toch iets prettiger. Niet iedereen wil het geld er aan uitgeven, maar degene die het wel kopen voelen zich er prettiger in.

Bij vrouwen komt de pasvorm nog iets nauwer, want als de bh niet goed is, kan m.n. het lopen zelfs een pijnlijke aangelegenheid worden. Een goede sportbh of shirt met ingenaaide sportbh is dus belangrijk voor een groot deel van de vrouwen. Ook de vrouwen met kleinere borsten beamen dit.
Behalve een goed passende sportbh heeft deze bh ook goed ventilerende materialen en dat maakt hem bijna noodzakelijk voor het sporten.
De meeste bekende merken voeren wel een shirt met een sportbh erin en anders zijn in de sportwinkel of de lingeriezaak wel goede sportbh’s te koop.

Voor de wielrenners is de broek weer essentieel om geen brandplekken te krijgen bij billen en bovenbenen. Een goede pasvorm en goed materiaal helpt bij het plezier van het beoefenen van de sport.
En skeelers moeten de ellebogen en knieën goed kunnen beschermen. Behalve officiële spullen is het ook belangrijk ze goed vast te zetten.
Zo heeft iedere sport wat specifieke zaken die van belang zijn en als je twijfelt … laat je adviseren in de speciaalzaak.

Warme armen

Relatief nieuw zijn de armwarmers. Een shirt met korte mouwen is prettig als de temperatuur het toelaat, maar als het tijdens de rit of tijdens het lopen frisser wordt kan een shirt met lange mouwen er overheen weer net te warm zijn. Armwarmers is dan wellicht een prima oplossing. Het merk Saucony heeft ze ondermeer in het assortiment.

Schoenen

Van goede schoenen worden we echt vrolijk, want maar liefst 90% merkt het verschil als deze goede sportschoenen draagt. Behalve dat het voor het lichaam goed is, en dat voel je wel als je regelmatig sport, voelt het ook prettiger en maakt dat je langer op een prettige manier sport. Enkele van de geënquêteerde gaven zelfs aan er meer energie van te krijgen. Voor lopers geldt dat men het lastig vindt langs het strand of in de duinen. Het is zwaar en de mensen die toch een stukje mee willen nemen in het lopen, sluiten af met het strand of de duinen. Het probleem van zand is dan ook minder.

Genieten!

Maar behalve voeding, schoenen, kleding, lekker weer etc etc, moet sporten vooral genieten zijn. Een lichaam dat toelaat dat je het lekker inspant, al je spieren in je lichaam kunt voelen en je bewust zijn wat er allemaal gebeurt. Dat geeft je energie die nergens anders uit te halen is.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Jeuk na het sportenJeuk na het sportenHeb je jeuk na het sporten? Bijvoorbeeld aan je benen, je buik, of onder je sportkleding? Kom achter de mogelijke oorzak…
Hoeveel calorieën verbranden populaire individuele sportenHoeveel calorieën verbranden populaire individuele sportenSporten is, samen met een aangepast voedingspatroon, één van de meest gebruikte manieren om calorieën te verbranden en d…
Wat werkt beter bij afvallen: meer sporten of minder eten?Wat werkt beter bij afvallen: meer sporten of minder eten?Globaal gezien zijn er drie methodes om af te vallen: meer sporten, minder eten en meer sporten én minder eten. Uit onde…

De oefeningen voor een sterke rug!Een goed ontwikkelde rug is niet alleen mooi maar kan ook belangrijk zijn in sporten waar trekkende bewegingen worden ge…
De leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolDe leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolHet zoeken van een leuke sport kan heel moeilijk zijn. Daarnaast speelt motivatie vaak een grote rol. Sporten wordt niet…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.