Favorieten WK voetbal 2018

Favorieten WK voetbal 2018 Op donderdag 14 juni 2018 begon het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De finale van dit evenement werd in Moskou gespeeld op zondag 15 juli. Welke landen waren de belangrijkste kanshebbers voor de wereldtitel? En welke landen werden beschouwd als belangrijke outsiders die eveneens een hoofdrol zouden kunnen spelen op dit WK voetbal?

Geschiedenis WK voetbal

Het WK voetbal werd voor het eerst georganiseerd in 1930. Die eerste editie vond plaats in Uruguay en werd door het thuisland gewonnen. In totaal heeft het WK voetbal 20 keer plaatsgevonden. Brazilië is het succesvolste land uit de historie van het WK voetbal. In totaal won Brazilië vijf keer de wereldtitel, namelijk in 1958, 1962, 1970, 1994 en 2002. Twee landen wonnen de wereldtitel vier keer: Italië en Duitsland. De Italianen zegevierden in 1934, 1938, 1982 en 2006. Duitsland won de wereldtitel in 1954, 1974, 1990 en 2014. De gedeelde vierde plaats is voor Argentinië en Uruguay. Zij wonnen beide twee keer de wereldtitel. Argentinië won in 1978 en 1986. Andere landen die wereldkampioen voetbal werden waren Frankrijk (1998), Engeland (1966) en Spanje (2010).

Duitsland

Wie zijn de favorieten voor de eindzege op het WK voetbal 2018? Duitsland is in 2018 wederom één van de grote kanshebbers voor de wereldtitel. Al sinds 2006 is Joachim Löw de bondscoach van Duitsland. Onder zijn leiding speelt het Duitse team veel swingender dan men bij veel vorige generaties Duitse ploegen gewend was (die vaak puur resultaatgericht speelden). Het Duitse team behoort fysiek, technisch en tactisch tot de absolute wereldtop. In 2014 wonnen de Duitsers het WK in Brazilië.

Prestatie WK 2018

Tot verrassing van velen werd Duitsland al in de eerste ronde van het WK voetbal 2018 uitgeschakeld. De titelverdediger haalde in de eerste ronde drie punten en eindigde daarmee als laatste in zijn poule.

Argentinië

Het Argentijnse nationale elftal is natuurlijk het team van één van de beste voetballers aller tijden: Lionel Messi. Hoewel Messi met zijn club Barcelona al erg veel grote prijzen heeft gewonnen, is hij met Argentinië vaak iets minder succesvol. Toch slaagden Argentinië en Messi er op het WK voetbal 2014 wel in om de zilveren medaille te behalen. De kwalificatiecyclus van Argentinië richting het WK voetbal 2018 liep dikwijls zeer moeizaam, maar uiteindelijk heeft het team zich toch geplaatst. Ondanks die moeizame aanloop werd de Argentijnse selectie toch weer gerekend worden tot de favorieten voor de wereldtitel op het WK voetbal 2018.

Prestatie WK 2018

De poulefase van het WK voetbal 2018 verliep voor Argentinië beslist glorieus. Een dieptepunt in die eerste ronde was een 0-3 nederlaag tegen Kroatië. Argentinië eindigde wel als tweede in de eindstand van de poule en kwalificeerde zich zo voor de achtste finales. Daarin werd Argentinië echter met 3-4 uitgeschakeld.

Spanje

Het Spaanse nationale elftal heeft een grote glorietijd beleefd, waarin zij duidelijk het beste nationale team ter wereld hadden. Zij slaagden erin om drie grote toernooien op rij te winnen: het EK van 2008, het WK van 2010 en het EK van 2012. Na deze glorietijd beleefde Spanje een wat mindere periode. In de aanloop richting het WK 2018 bouwde Spanje echter wederom aan een erg sterk team en ze moesten volgens velen zeker weer tot de kanshebbers voor de wereldtitel worden gerekend.

Prestatie WK 2018

Binnen het Spaanse team was er een grote rel vlak voor het begin van het WK. De bondscoach werd ontslagen, omdat bleek dat hij (zonder de Spaanse bond in te lichten) met Real Madrid had onderhandeld en daar de nieuwe trainer zou worden. Dit was allerminst bevorderlijk voor de sfeer tussen de verschillende blokken binnen de selectie (Barcelona, Real Madrid, et cetera). Spanje haalde op dit toernooi de achtste finale maar werd daarin via penalties uitgeschakeld door Rusland.

Brazilië

Brazilie is niet alleen het succesvolste WK-land aller tijden met vijf wereldtitels, maar het is ook het enige land dat aan alle edities van het WK voetbal heeft deelgenomen. Het ging de laatste jaren wat minder glorieus met het Braziliaanse nationale elftal dan men gewend was. Het land dat jarenlang op superieure wijze de Fifa-ranking had aangevoerd, zakte in 2012 zelfs naar de 18e plek op die wereldranglijst. In de aanloop naar het WK 2014 dat in eigen land plaatsvond beleefde het Braziliaanse team, bijgenaamd 'de Goddelijke Kanaries', wel weer een opleving. Uiteindelijk werden ze vierde op dat WK. Onder leiding van sterspeler Neymar behoorde Brazilië in 2018 wel weer tot de outsiders die een hoofdrol kunnen spelen op het WK, maar niet tot de absolute topfavorieten voor de wereldtitel.

Prestatie WK 2018

Brazilië werd in de kwartfinale uitgeschakeld door België.

België

Het Belgische nationale voetbalteam beschikt over een buitengewoon getalenteerde generatie. Sterspelers van dit team zijn onder meer De Bruyne, Hazard en Lukaku. Het is de taak aan de bondscoach om van de vele getalenteerde individuen in de aanloop naar het WK voetbal 2018 een sterk en swingend collectief te maken. Als men daarin slaagt, dan behoort België tot de outsiders voor de wereldtitel.

Prestatie WK 2018

België speelde een heel sterk toernooi, maar verloor in de halve finale van Frankrijk. In de troostfinale wonnen de Rode Duivels van Engeland, zodat ze het toernooi als derde eindigden.

Frankrijk

Rondom de eeuwwisseling beleefde het Franse voetbal een gouden glorietijd, met winst op het WK voetbal van 1998 en het EK voetbal van 2000. Ook won Frankrijk twee keer de prestigieuze Confederations Cup: in 2001 en 2003. In 2006 behaalde ze nog de finale van het WK voetbal, waarin ze verloren van Italië. In de daaropvolgende periode beschikte Frankrijk nog steeds over getalenteerde generaties voetballers, maar mede vanwege veel interne twisten was het nationale team vaak geen eenheid.

Uiteindelijk kwam daar verandering in, met het oog op het EK voetbal 2016, dat in Frankrijk werd gehouden. Het thuisland streed op dat EK eindelijk weer als een collectief en werd uiteindelijk de verliezende finalist. Op het WK voetbal 2018 behoort het Franse team wederom tot de kanshebbers voor de topklasseringen. Sterspelers in de Franse selectie zijn onder meer Paul Pogba en Antoine Griezmann.

Prestatie WK 2018

Frankrijk won het WK voetbal 2018. Hun spel was vaak niet swingend, maar wel zeer solide.

Portugal

Het Portugese team beschikt natuurlijk over één van de beste spelers ter wereld: Christiano Ronaldo. Daarnaast bevat de Portugese selectie ook veel andere sterke en getalenteerde spelers. In 2016 pakte Portugal de Europese titel. Desondanks is het een zeer onvoorspelbaar team. Als alles goed verloopt kan men dus een groot eindtoernooi winnen, zoals dat EK van 2016, maar daar staat tegenover dat het team, ondanks de vele grote namen, ook vaak zeer teleurstellend presteerde.

Hoe sterk is het Portugese nationale voetbalteam anno 2018? Op maandag 26 maart 2018 vond de oefenwedstrijd Portugal-Nederland plaats. Toen bleek weer hoe wisselend het niveau van het Portugese team is: hoewel Portugal de regerende Europese kampioen is en het Nederlands elftal zich daarentegen niet eens voor zowel het EK 2016 als het WK 2018 kon plaatsen, won Oranje dit duel toch met 0-3 van de Portugezen.

Prestatie WK 2018

Portugal werd in de achtste finale uitgeschakeld door Uruguay.

Overige outsiders? Tips voor pool?

Welke andere landen behoorden tot de outsiders? Latijns-Amerikaanse landen waarvan veel mocht worden verwacht zijn onder meer Uruguay, Colombia en Mexico. Europese landen die mogelijk verrassend sterk kunnen presteren zijn onder meer Polen, Zwitserland en Kroatië. Daarnaast moest natuurlijk Engeland, 'The Home Of Football', altijd serieus genomen worden als een kanshebber voor een topklassering.

Het beste van al die outsiders presteerde Kroatië. Zij waren de verliezende finalist. Ook Engeland presteerde goed; zij haalden de halve finale, waarin zij van Kroatië veloren. Vervolgens verloren zij ook de troostfinale van België.

Van het organiserende land Rusland werd op dit WK voetbal door de meeste voetbalkenners weinig verwacht. Het verleden heeft echter wel uitgewezen dat een thuisland, mede vanwege het grote thuisvoordeel, vaak ver boven zichzelf uit kan stijgen. Dat bewees dus ook Rusland weer. Velen dachten dat zij al in de eerste ronde uitgeschakeld zouden worden, maar uiteindelijk haalden ze toch de kwartfinale.

WK voetbal 2018 live op tv

Het WK voetbal 2018 werd live uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport) en door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Alle wedstrijden van dit toernooi waren live op tv te zien en daarnaast werden ze ook via een livestream op het internet uitgezonden. De openingswedstrijd van het WK was donderdag 14 juni de match Rusland - Saoedi Arabië.

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Erelijst WK voetbal 1930-2018Erelijst WK voetbal 1930-2018In 2022 wordt in Qatar het 22ste Wereldkampioenschap voetbal georganiseerd. Brazilië is met 5 wereldtitels recordhouder…
WK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamWK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 wordt 's middags de eerste kwartfinale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal 2018. Deze kw…
WK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 vindt op het wereldkampioenschap voetbal de kwartfinale plaats tussen België en Brazilië. Deze ma…
De VAR of Video Assistant Referee op het WK voetbal 2018De VAR of Video Assistant Referee op het WK voetbal 2018Het WK voetbal vindt plaats in Rusland van 14 juni tot 15 juli 2018. Op het wereldkampioenschap zijn er VARís of Video A…

Prestatiematrix schaatsen, selectiematrix van het OKT 2018Prestatiematrix schaatsen, selectiematrix van het OKT 2018In 2018 zijn de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Zuid-Korea organiseert de winterspelen van 9 tot 25 februari. Om…
Openingsceremonie Olympische Spelen 2018 in PyeongChangOpeningsceremonie Olympische Spelen 2018 in PyeongChangOp vrijdag 9 februari 2018 vindt de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Het hoogtepunt van…
Bronnen en referenties
  • http://www.fifa.com
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.vi.nl

Reageer op het artikel "Favorieten WK voetbal 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!