Openingswedstrijd EK: Italië-Turkije live op tv & livestream

Openingswedstrijd EK: Italië-Turkije live op tv & livestream De openingswedstrijd van het EK voetbal 2021 vindt plaats in Rome. De wedstrijd gaat tussen Italië en Turkije. Dit duel wordt gespeeld op vrijdag 11 juni 2021. De openingsmatch van het Europees kampioenschap wordt live op tv uitgezonden door het Nederlandse NOS Studio Sport en het Vlaamse Sporza (VRT). Ook kan men de wedstrijd Italië-Turkije op 11 juni 2021 online bekijken via een livestream.

Geschiedenis van openingswedstrijden van het EK voetbal

In 1960 werd de eerste editie van het EK voetbal in Frankrijk gespeeld. Er deden dat jaar slechts vier landen mee aan de eindronde van het EK. De eerste ronde was toen dus meteen al de halve finale. Het Franse nationale elftal speelde toen de openingswedstrijd in het 'Parc des Princes' tegen Joegoslavië. Dit werd een spectaculaire wedstrijd. Na 53 minuten stond Frankrijk met 4-1 voor. Toch slaagden de Fransen er nog in om deze wedstrijd met 4-5 van de Joegoslaven te verliezen.

In 1964 vond het Europees kampioenschap plaats in Spanje. Het thuisland won de openingswedstrijd (na verlenging) met 2-1 van Hongarije. In 1968 werd het EK in Italië gehouden. Het thuisland speelde in de openingswedstrijd tegen de Sovjet-Unie. De wedstrijd eindigde na verlenging in 0-0. Het was echter reeds een 'knock-out' wedstrijd en indertijd waren de 'penalty-series' nog niet ingevoerd bij de EK's, zodat er middels het opgooien van een muntje moest worden beslist, wie de wedstrijd had gewonnen. De Italianen kozen de goede zijde van het muntje en mochten naar de volgende ronde doorgaan.

In 1972 werd het toernooi in België gehouden en verloor het thuisland de openingswedstrijd met 1-2 van West-Duitsland. In 1976 vond het EK voetbal in Joegoslavië plaats, maar dat jaar speelde het organiserende land niet de openingswedstrijd. De eerste wedstrijd van dat EK ging namelijk tussen Tsjecho-Slowakije en Nederland. De Tsjechen wonnen (na verlenging) met 3-1.

Periode 1980-1992

In 1980 deden er voor het eerst 8 in plaats van 4 landen mee aan het EK voetbal. Het Europees kampioenschap vond plaats in Italië. De openingswedstrijd werd echter niet door de Italianen gespeeld, maar door titelverdediger Tsjecho-Slowakije. Tegenstander was West-Duitsland. De Duitsers wonnen met 0-1. In 1984 werd het EK voetbal voor de tweede keer in Frankrijk gehouden. Frankrijk speelde de openingswedstrijd tegen Denemarken. De Fransen wonnen met 1-0.

In 1988 werd het EK voetbal gespeeld in West-Duitsland. De openingswedstrijd ging tussen het organiserende land en Italië. De wedstrijd eindigde in 1-1. In 1992 werd het EK voetbal in Zweden gehouden. Het thuisland speelde in de openingswedstrijd tegen Frankrijk. Deze wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Periode 1996-2016

In 1996 deden er voor het eerst 16 landen mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Dit EK voetbal werd in Engeland gehouden. De Engelsen speelden de openingswedstrijd tegen Zwitserland. Wederom eindigde de openingswedstrijd in 1-1. In 2000 werd het EK voetbal gezamenlijk georganiseerd door Nederland en België. De openingswedstrijd werd in het Brusselse Koning Boudewijnstadion gespeeld, tussen België en Zweden. De Belgen wonnen deze wedstrijd met 2-1.

In 2004 werd het EK voetbal in Portugal gehouden. Het thuisland speelde de openingswedstrijd tegen Griekenland. Deze wedstrijd werd tamelijk verrassend gewonnen door Griekenland. Later in het toernooi zou Griekenland voor een nog veel grotere verrassing zorgen, door zelfs de eindzege op dit EK voetbal te behalen. In 2008 werd het EK voetbal gezamenlijk georganiseerd door Zwitserland en Oostenrijk. De openingswedstrijd werd gespeeld door Zwitserland en Tsjechië. De Tsjechen wonnen die wedstrijd met 0-1. In 2012 werden de Europese kampioenschappen voetbal georganiseerd door Polen en Oekraïne. De openingswedstrijd ging tussen Polen en Griekenland. Deze wedstrijd eindigde in 1-1.

In 2016 vond het EK voetbal plaats in Frankrijk. Het thuisland speelde in de openingswedstrijd tegen Roemenië. Frankrijk won met 2-1. De Franse doelpunten werden gemaakt door Giroud (57e minuut) en Payet (89e minuut). Voor Roemenië scoorde Stancu in de 65e minuut via een penalty.

Coronacrisis: EK voetbal een jaar uitgesteld

Oorspronkelijk zou het EK voetbal in 2020 plaatsvinden. Vanwege het coronavirus is dit uitgesteld naar 2021.

EK voetbal 2021 vindt plaats in 12 landen

Doorgaans wordt een EK voetbal gehouden in één of hooguit twee landen. Bij het EK voetbal 2021 heeft men echter gekozen voor een totaal andere opzet. Dit EK wordt gespeeld in 12 verschillende landen. Italië is één van die landen. De Italiaanse hoofdstad Rome heeft de eer om de gastheer te zijn van de openingswedstrijd van dit Europees kampioenschap.

Locatie: Stadio Olimpico (Olympisch Stadion Rome)

De openingswedstrijd van het EK voetbal 2021 gaat tussen Turkije en Italië. Dit duel wordt gespeeld in het Stadio Olimpico in Rome. Het stadion werd geopend in 1928 en droeg toen nog de naam: Stadio dei Cipressi. Sindsdien is het stadion vele malen grondig verbouwd. In 1960 was dit het hoofdstadion van de Olympische Spelen van Rome. Sindsdien draagt het de naam 'Olympisch Stadion'. Anno 2021 heeft het stadion een capaciteit van 72.700 toeschouwers.

Italië en het EK voetbal

Italië doet in 2021 voor de tiende keer mee aan het EK voetbal. De succesvolste deelname van Italië was in 1968: dat jaar won Italië de finale van het EK. Hoe heeft Italië zich geplaatst voor het EK voetbal 2021? Italië zat bij de kwalificatie in poule J. Daarin pakte Italië de eindzege, voor Finland en Griekenland.

Turkije en het EK voetbal

Turkije doet in 2021 voor de vijfde keer mee aan het EK voetbal. De succesvolste deelname van Turkije was in 2008, toen Turkije de halve finales haalde. Hoe plaatste Turkije zich voor het EK voetbal van 2021? In de kwalificatie werd Turkije tweede in poule H, achter Frankrijk. IJsland werd derde in die poule.

Openingswedstrijd EK voetbal 2021: Italië-Turkije, hoe laat? Opstellingen?

Hoe laat?

De aftrap van de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije is op vrijdag 11 juni 2021 om 21u00. Wie is de scheidsrechter? De Nederlander Danny Makkelie is de scheidsrechter bij deze eerste wedstrijd van dit voetbalkampioenschap. De VAR bij dit duel is de Nederlander Kevin Blom.

Opstelling Turkije? Opstelling Italië?

Met welke opstelling speelt het Turkse team deze openingswedstrijd van het EK voetbal 2021? En hoe ziet de opstelling van het Italiaanse team eruit bij deze eerste wedstrijd van het Europese kampioenschap 2021? Die opstellingen voor dit duel op vrijdag 11 juni 2021 vindt u hieronder.

Opstelling Italië:

Donnarumma, Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola Barella, Jorginho, Barella, Locatelli, Berardi, Immobile en Insigne.

Opstelling Turkije:

Cakir, Celik, Soyuncu, Demiral, Meras; Yokuslu, Tufan, Karaman, Calhanoglu, Yilmaz en Yazici.

Uitslag Italië-Turkije: 3-0

De Italianen wonnen het openingsduel met 3-0. De doelpunten werden gemaakt door Demiral (53e minuut, eigen doelpunt), Immobile (66e minuut) en Insigne (79e minuut).

Live op tv: Italië-Turkije op 11 juni 2021, hoe laat en welke zender?

Nederland: NPO (NOS Studio Sport)

De wedstrijd tussen Italië en Turkije wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. Welke omroepen hebben in Nederland en België de live-uitzendrechten? In Nederland is deze wedstrijd live op tv te zien bij NOS Studio Sport. Op welke zender is het duel te zien? De uitzending vindt plaats op NPO1 (Nederland 1). De aftrap is live te zien op 11 juni 2021 om 21u00. Op die zender is om 19u00 al een voorbeschouwing op het toernooi te zien in het programma NOS Studio Europa. Daarna volgt op die zender het Acht Uur Journaal. Vervolgens beschouwt men vanaf 20u30 voor op de wedstrijd tussen Turkije en Italië. Na afloop is er een nabeschouwing op dit duel om circa 23u00 in het programma Studio Europa op NPO1. Ook wordt er vanaf 22u55 nabeschouwd op dit duel in het programma De Oranjezomer op de zender SBS 6.

België (Vlaanderen): VRT (Sporza)

In Vlaanderen wordt Italië-Turkije live uitgezonden door Sporza (VRT). Hun live tv-uitzending begint op vrijdag 11 juni 2021 om circa 20u35 op de zender VRT één. De aftrap is live te zien om 21u00.

Livestream Italië-Turkije op 11 juni 2021 (openingswedstrijd EK)

Livestream openingswedstrijd Italië-Turkije

Het duel tussen Italië en Turkije is op vrijdag 11 juni 2021 ook online via een livestream te bekijken. Er zijn diverse manieren om zo'n livestream te bekijken. Zo wordt er een livestream van Italië-Turkije aangeboden door diverse omroepen (zoals Sporza en de NOS). Het is echter ook mogelijk om het openingsduel tussen Turkije en Italië via een livestream op een tv-app te bekijken. De aftrap is live te zien om 21u00.

Livestream Italië-Turkije (openingswedstrijd) bij Sporza

Via een livestream van Sporza (VRT) is het duel tussen Turkije en Italië op vrijdag 11 juni 2021 online te bekijken. De livestream begint enkele minuten voor negen uur op de avond van 11 juni 2021. De officiële livestream bevindt zich op die vrijdagavond op de website van Sporza. De livestream is daar te vinden in de rubriek 'Nu Live'. De livestream van Turkije-Italië is ook in de rubriek 'voetbal' te bekijken. Het is een gratis livestream van het openingsduel tussen Italië en Turkije De livestream van Turkije-Italië is op die website geo-restricted. De livestream is op die site alleen in België te bekijken. Wie de Sporza App heeft, kan via die app ook in andere EU-landen live online naar de livestream van de openingswedstrijd Italië-Turkije kijken. Buiten de EU is de livestream op die app van Sporza in de meeste landen echter wel geo-blocked.

Livestream Italië-Turkije (openingswedstrijd Europees kampioenschap voetbal) bij de NOS

De wedstrijd Italië-Turkije is via een livestream van de NOS te bekijken op vrijdag 11 juni 2021. Hun livestream is gratis. Die livestream van de openingswedstrijd van de 'Azurri' tegen Turkije is te vinden op hun site en app. Ook bij hen is de livestream op de website geo-blocked (geblokkeerd voor mensen van buiten Nederland). Wie echter over de NOS-app beschikt, kan daarop de livestream van het openingsduel tussen Turkije en Italië in principe in de hele EU live bekijken.

Livestream Turkije-Italië Go App (live tv in de hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App naar de openingswedstrijd Italië-Turkije te kijken. Met zo'n livestream is deze openingswedstrijd live in de hele EU te bekijken. Zowel de live-uitzending van Sporza als die van de NOS zijn per livestream op die app te bekijken. Zo'n livestream is beschikbaar voor alle klanten van Ziggo. De zenders van Sporza en NOS behoren tot hun basispakket en hun live-uitzendingen van de openingswedstrijd tussen de Italianen en Turkije zijn dus zonder bijbetaling of extra pakket live online met zo'n livestream te bekijken. De livestream van de Go App is buiten de EU onder meer ook in Groot-Brittannië en Noorwegen te gebruiken, maar in de meeste EU-landen is deze stream helaas niet te gebruiken om de openingswedstrijd van dit EK voetbal 2021 tussen Turkije en Italië live te bekijken.

Livestream openingswedstrijd Italië-Turkije bij iTV

Klanten van KPN kunnen de wedstrijd van Turkije tegen de Italianen via een livestream op de iTV-app bekijken. Ook kunnen ze de openingswedstrijd van Turkije per livestream bekijken op de website van Interactieve Tv. In beide gevallen is deze livestream van de openingsmatch van het Europees kampioenschap voetbal tussen het Italiaanse team en Turkije in de hele EU te gebruiken. Bij is ook zowel de live-uitzending van Sporza als de live-uitzending van de NOS te zien.

Livestream Turkije-Italië (openingswedstrijd EK voetbal 2021) bij NLZIET

Via een livestream van NLZIET is deze wedstrijd op vrijdag 11 juni 2021 ook te kijken. Bij hen is alleen de live tv-uitzending van de NOS van deze openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal per livestream te bekijken. De livestream van de Sporza-uitzending is niet op die app te zien. Om de livestream van NLZIET bij het EK voetbal live te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij hen te hebben. Zo'n livestream is in de hele EU te gebruiken. Dat is erg handig voor wie op vakantie in een ander EU-land toch de livestream van de NOS van de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal live wil bekijken. Zo'n livestream van NLZIET is in de meeste landen buiten de EU echter geo-blocked.

Livestream openingswedstrijd EK voetbal 2021 bij NPO Start

Ook via een livestream van NPO start is de openingswedstrijd per livestream te bekijken. Daarop is gratis de zender per livestream te bekijken waarop de NOS dit duel live uitzendt. Deze livestream is alleen in Nederland te bekijken indien men hun site gebruikt. Via de app van NPO Start is de livestream echter ook in een groot aantal andere Europese landen te bekijken (sowieso alle EU-landen, maar ook diverse landen daarbuiten, zoals Groot-Brittannië).

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2021: Turkije-Nederland, live op tv en livestreamIn 2021 speelt het Nederlands elftal twee keer tegen Turkije. Dit zijn een kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampio…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt op donderdag 7 oktober 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt…

The Masters snooker 2020: schema en deelnemersThe Masters snooker 2020: schema en deelnemersThe Masters is een jaarlijks terugkerend snookertoernooi waar alleen de beste zestien spelers van de wereldranglijst voo…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Penalty_shoot-out_(association_football)
  • http://www.uefa.com/uefaeuro/draws/round=2000448/drawcentre/index.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Romania_national_football_team
  • https://en.wikipedia.org/wiki/France_national_football_team
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.