Openingswedstrijd EK voetbal 2021: Italië-Turkije

Openingswedstrijd EK voetbal 2021: Italië-Turkije De openingswedstrijd van het EK voetbal 2021 vindt plaats in Rome. De wedstrijd gaat tussen Italië en Turkije. Dit duel wordt gespeeld op vrijdag 11 juni 2021. De openingsmatch van het Europees kampioenschap wordt live op tv uitgezonden door het Nederlandse NOS Studio Sport en het Vlaamse Sporza (VRT). Ook kan men de wedstrijd Italië-Turkije online bekijken via een livestream.

Coronacrisis: EK een jaar uitgesteld

Oorspronkelijk zou het EK in 2020 plaatsvinden. Vanwege het coronavirus is dit uitgesteld naar 2021.

Geschiedenis van openingswedstrijden van het EK voetbal

In 1960 werd de eerste editie van het EK voetbal in Frankrijk gespeeld. Er deden dat jaar slechts vier landen mee aan de eindronde van het EK. De eerste ronde was toen dus meteen al de halve finale. Het Franse nationale elftal speelde toen de openingswedstrijd in het 'Parc des Princes' tegen Joegoslavië. Dit werd een spectaculaire wedstrijd. Na 53 minuten stond Frankrijk met 4-1 voor. Toch slaagden de Fransen er nog in om deze wedstrijd met 4-5 van de Joegoslaven te verliezen.

In 1964 vond het EK plaats in Spanje. Het thuisland won de openingswedstrijd (na verlenging) met 2-1 van Hongarije. In 1968 werd het EK in Italië gehouden. Het thuisland speelde in de openingswedstrijd tegen de Sovjet-Unie. De wedstrijd eindigde na verlenging in 0-0. Het was echter reeds een 'knock-out' wedstrijd en indertijd waren de 'penalty-series' nog niet ingevoerd bij de EK's, zodat er middels het opgooien van een muntje moest worden beslist, wie de wedstrijd had gewonnen. De Italianen kozen de goede zijde van het muntje en mochten naar de volgende ronde doorgaan.

In 1972 werd het EK in België gehouden en verloor het thuisland de openingswedstrijd met 1-2 van West-Duitsland. In 1976 vond het EK in Joegoslavië plaats, maar dat jaar speelde het organiserende land niet de openingswedstrijd. De eerste wedstrijd van dat EK ging namelijk tussen Tsjecho-Slowakije en Nederland. De Tsjechen wonnen (na verlenging) met 3-1.

Periode 1980-1992

In 1980 deden er voor het eerst 8 in plaats van 4 landen mee aan het EK voetbal. Het EK vond plaats in Italië. De openingswedstrijd werd echter niet door de Italianen gespeeld, maar door titelverdediger Tsjecho-Slowakije. Tegenstander was West-Duitsland. De Duitsers wonnen met 0-1. In 1984 werd het EK voor de tweede keer in Frankrijk gehouden. Frankrijk speelde de openingswedstrijd tegen Denemarken. De Fransen wonnen met 1-0.

In 1988 werd het EK voetbal gespeeld in West-Duitsland. De openingswedstrijd ging tussen het organiserende land en Italië. De wedstrijd eindigde in 1-1. In 1992 werd het EK in Zweden gehouden. Het thuisland speelde in de openingswedstrijd tegen Frankrijk. Deze wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Periode 1996-2016

In 1996 deden er voor het eerst 16 landen mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Dit EK werd in Engeland gehouden. De Engelsen speelden de openingswedstrijd tegen Zwitserland. Wederom eindigde de openingswedstrijd in 1-1. In 2000 werd het EK voetbal gezamenlijk georganiseerd door Nederland en België. De openingswedstrijd werd in het Brusselse Koning Boudewijnstadion gespeeld, tussen België en Zweden. De Belgen wonnen deze wedstrijd met 2-1.

In 2004 werd het EK in Portugal gehouden. Het thuisland speelde de openingswedstrijd tegen Griekenland. Deze wedstrijd werd tamelijk verrassend gewonnen door Griekenland. Later in het toernooi zou Griekenland voor een nog veel grotere verrassing zorgen, door zelfs de eindzege op dit EK te behalen. In 2008 werd het EK gezamenlijk georganiseerd door Zwitserland en Oostenrijk. De openingswedstrijd werd gespeeld door Zwitserland en Tsjechië. De Tsjechen wonnen die wedstrijd met 0-1. In 2012 werden de Europese kampioenschappen voetbal georganiseerd door Polen en Oekraïne. De openingswedstrijd ging tussen Polen en Griekenland. Deze wedstrijd eindigde in 1-1.

In 2016 vond het EK plaats in Frankrijk. Het thuisland speelde in de openingswedstrijd tegen Roemenië. Frankrijk won met 2-1. De Franse doelpunten werden gemaakt door Giroud (57e minuut) en Payet (89e minuut). Voor Roemenië scoorde Stancu in de 65e minuut via een penalty.

EK voetbal 2021 vindt plaats in 12 landen

Doorgaans wordt een EK voetbal gehouden in één of hooguit twee landen. Bij het EK voetbal 2021 heeft men echter gekozen voor een totaal andere opzet. Dit EK wordt gespeeld in 12 verschillende landen. Italië is één van die landen. De Italiaanse hoofdstad Rome heeft de eer om de gastheer te zijn van de openingswedstrijd van dit Europees kampioenschap.

Locatie: Stadio Olimpico (Olympisch Stadion Rome)

De openingswedstrijd van het EK voetbal 2021 gaat tussen Turkije en Italië. Dit duel wordt gespeeld in het Stadio Olimpico in Rome. Het stadion werd geopend in 1928 en droeg toen nog de naam: Stadio dei Cipressi. Sindsdien is het stadion vele malen grondig verbouwd. In 1960 was dit het hoofdstadion van de Olympische Spelen van Rome. Sindsdien draagt het de naam 'Olympisch Stadion'. Anno 2021 heeft het stadion een capaciteit van 72.700 toeschouwers.

Italië en het EK voetbal

Italië doet in 2021 voor de tiende keer mee aan het EK voetbal. De succesvolste deelname van Italië was in 1968: dat jaar won Italië de finale van het EK. Hoe heeft Italië zich geplaatst voor het EK voetbal 2021? Italië zat bij de kwalificatie in poule J. Daarin pakte Italië de eindzege, voor Finland en Griekenland.

Turkije en het EK voetbal

Turkije doet in 2021 voor de vijfde keer mee aan het EK voetbal. De succesvolste deelname van Turkije was in 2008, toen Turkije de halve finales haalde. Hoe plaatste Turkije zich voor het EK van 2021? In de kwalificatie werd Turkije tweede in poule H, achter Frankrijk. IJsland werd derde in die poule.

Wedstrijdinfo openingswedstrijd EK voetbal 2021: Italië-Turkije

Hoe laat?

De aftrap van de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije is op vrijdag 11 juni 2021 om 21u00. Zodra bekend is wie de scheidsrechter bij dit openingsduel van het EK voetbal 2021 is, dan wordt dat hier gemeld.

Opstellingen?

Met welke opstelling speelt Italië deze eerste wedstrijd van het EK voetbal 2021? En hoe ziet de opstelling van Turkije eruit? Voorafgaand aan dit openingsduel worden hier de opstellingen gemeld van Italië en Turkije.

Live op tv: Italië-Turkije op 11 juni 2021

De wedstrijd tussen Italië en Turkije wordt wereldwijd live op tv uitgezonden. In Nederland is deze wedstrijd live op tv te zien bij NOS Studio Sport. In Vlaanderen wordt Italië-Turkije live uitgezonden door Sporza (VRT). Hoe laat beginnen hun live tv-uitzendingen van deze openingswedstrijd? En op welke zenders zenden zij Italië-Turkije live uit? Zodra dat bekend is, wordt die info hier gemeld.

Livestream Italië-Turkije op 11 juni 2021 (openingswedstrijd EK)

Het duel tussen Italië en Turkije is op vrijdag 11 juni 2021 ook online via een livestream te bekijken. De NOS biedt een gratis livestream aan op haar website. Die livestream is geo-restricted en alleen in Nederland te bekijken. Sporza biedt ook een gratis livestream aan. Hun livestream is eveneens geo-restricted: die stream van Sporza mag men alleen in België bekijken.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
EK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oekraïne live op tv en livestreamOp zondag 13 juni 2021 speelt het Nederlands elftal een wedstrijd op het EK voetbal. De tegenstander is Oekraïne. De wed…

The Masters snooker 2020: schema en deelnemersThe Masters snooker 2020: schema en deelnemersThe Masters is een jaarlijks terugkerend snookertoernooi waar alleen de beste zestien spelers van de wereldranglijst voo…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Penalty_shoot-out_(association_football)
  • http://www.uefa.com/uefaeuro/draws/round=2000448/drawcentre/index.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Romania_national_football_team
  • https://en.wikipedia.org/wiki/France_national_football_team

Reageer op het artikel "Openingswedstrijd EK voetbal 2021: Italië-Turkije"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!