Gibraltar Open snooker 2020: opzet en televisie

Gibraltar Open snooker 2020: opzet en televisie Van 11 tot en met 15 maart wordt het Gibraltar Open gespeeld bij het snooker. Het is het vierde en laatste toernooi in de Betvictor European Series. De eerste twee dagen mogen de amateurs uitvechten wie zich met de profs mogen meten. Vanaf 13 maart stromen de profs in bij de laatste 128. Vanaf dat moment wordt het toernooi ook uitgezonden op Eurosport. Het Gibraltar Open is onderdeel van de European Series. Wie wordt de opvolger van Stuart Bingham en gaat er naar huis met de hoofdprijs van maar liefst 50.000 pond?

Gibraltar

Gibraltar is een Brits overzees gebied dat grenst aan Zuid-Spanje. Het is slechts zes vierkante kilometer groot en er wonen zo'n 30.000 mensen. Het is bekend vanwege de Rots van Gibraltar, een rots waar berberapen op leven. Volgens een legende blijft Gibraltar van Groot-Brittanië zolang deze apen daar leven. Daarom wordt de kolonie goed beschermd. De voertaal in Gibraltar is Engels, maar de meeste mensen beheersen ook het Spaans. Ondanks de kleine oppervlakte heeft Gibraltar een eigen vliegveld, maar wel met slechts één landingsbaan.

Omdat Gibraltar een Brits gebied is zijn er geregeld grote sportevenementen van Britse organisatoren, ondanks dat het maar erg klein is. Zo wordt er elk jaar een Eurotour Darts gehouden en vinden ook de World Pool Masters er plaats in 2017, 2018, 2019 en 2020. Deze evenementen worden gehouden in het Victoria Centre, dezelfde venue als het snookertoernooi.

Geschiedenis van het Gibraltar Open snooker

Het Gibraltar Open werd voor het eerst gehouden in december 2015. Het was toen een toernooi van de European Tour, een serie toernooien die na dat jaar ophield te bestaan. Het toernooi werd gewonnen door Marco Fu uit Hongkong. Hij versloeg Michael White in de finale met 4-1. Nadat de European Tour ophield te bestaan keerde het Gibraltar Open in 2017 terug als losstaand toernooi. Nu was het Shaun Murphy die als winnaar uit de bus kwam. In de finale was hij met 4-2 te sterk voor Judd Trump. In 2018 won Ryan Day met 4-0 van Cao Yupeng. Voor Ryan Day was het zijn eerste titel in een rankingtoernooi. In 2019 slaagde hij er opnieuw in om de finale te bereiken. Hierin bleek Stuart Bingham echter te sterk. Bingham won met 4-1.

Het Gibraltar Open 2020

Het Gibraltar Open 2020 begint met het kwalificatietoernooi voor spelers die niet op de protour zitten. Zij spelen om de plekken op te vullen die niet benut zijn door spelers van de protour. In totaal hebben 118 van de 128 spelers van de protour zich ingeschreven en dus zijn er tien plekken te verdienen in de kwalificaties. Deze worden gehouden op 11 en 12 maart. Van 13 tot en met 15 maart wordt het hoofdtoernooi gespeeld.

Format

De wedstrijden in het kwalificatietoernooi zijn een beste van vijf frames. Er moeten dus drie frames worden gewonnen om door te gaan naar de volgende ronde. In het hoofdtoernooi wordt een beste van zeven frames gespeeld en dus wint degene die als eerste vier frames op het bord heeft staan. Omdat de wedstrijden zo kort zijn is er geen pauze en worden de wedstrijden in een ruk afgewerkt. De finalisten hebben een drukke dag op zondag, want wie de finale haalt speelt op zondag maar liefst vier wedstrijden.

Prijzengeld

Het prijzengeld voor het toernooi is opgehoogd van 177.000 pond in 2019 naar 251.000 pond in 2020. Voor de winnaar ligt 50.000 pond klaar. Dat is het dubbele van de prijs die Stuart Bingham in 2019 ontving voor zijn winst. De runner-up mag 20.000 pond bijschrijven.

 • Winnaar: 50.000 pond
 • Finalist: 20.000 pond
 • Halve finale: 6.000 pond
 • Kwartfinale: 5.000 pond
 • Vierde ronde: 4.000 pond
 • Derde ronde 3.000 pond
 • Tweede ronde: 2.000 pond

Betvictor European Series

Het Gibraltar Open is het laatste toernooi van de Betvictor European Series. Dat is een reeks van vier toernooien gesponsord door Betvictor. Van al deze vier toernooien wordt een ranglijst opgemaakt en de winnaar van deze ranglijst mag 150.000 pond bijschrijven op zijn rekening. De andere toernooien waren de European Masters, de German Masters en de Shoot-out.

De European Masters 2020

De European Masters werden gehouden in Dornbirn in Oostenrijk van 22 tot en met 26 januari. Het was Neil Robertson die de titel won door in de finale met 9-0 maar liefst te winnen van Zhou Yuelong.

De German Masters 2020

De German Masters werden een week na de European Masters gehouden in Berlijn. Ook hier bereikte Neil Robertson de finale. Hij moest hierin echter zijn meerdere erkennen in Judd Trump. Het werd 9-6.

De Shoot-out 2020

De Shoot-out werd van 20 tot en met 23 februari gehouden in Watford. Hier was het Michael Holt die in de finale wist te winnen van Zhou Yuelong met 1-0.

European Series Ranking

Na drie van de vier toernooien in de European Series zijn er nog twee mannen die aanspraak maken op de 150.000 pond. Neil Robertson staat bovenaan de ranking met 118.000 pond, dan komt Judd Trump met 80.000 pond. Nummer drie is Zhou Yuelong, maar met 58.000 pond op de teller kan hij Robertson niet meer voorbij. Het verschil van 38.000 pond tussen Trump en Robertson betekent dat Trump de Gibraltar Open 2020 zal moeten winnen om Robertson in te kunnen halen, maar zelfs dan kan Robertson met een finaleplek zijn eerste plaats behouden.

Televisie

Het hoofdtoernooi wordt uitgezonden door Eurosport. Op vrijdag wordt van 17.15 tot 19.15 uitgezonden op Eurosport 2. Daarna wordt overgeschakeld op Eurosport tot 21.30. Vanaf 22.45 wordt daarna weer uitgezonden op Eurosport 2. Op zaterdag wordt van 9.30 tot 13.10 en van 19.00 tot 20.00 uitgezonden op Eurosport 2. Van 20.00 tot 21.30 wordt overgeschakeld op Eurosport. Op de zondag wordt van 17.15 tot 18.10 uitgezonden op Eurosport 2. Van 19.00 tot 22.00 is er een uitzending op Eurosport.

Eurosport Player

Het is duidelijk dat lang niet alles van het toernooi live uitgezonden wordt op tv. Met de Eurosport player kun je wel alle wedstrijden op de hoofdtafels live bekijken. Het abbonoment is helaas niet gratis, maar biedt naast snooker nog veel meer sporten aan die bekeken kunnen worden.

Finale

Ondanks het coronavirus werd de Gibraltar Open gewoon gespeeld. Op de eerste dag werd nog 100 man publiek toegelaten, maar op dag twee en drie moest er helaas gespeeld worden zonder publiek. In de finale nam Judd Trump het op tegen Kyren Wilson. Het was een wedstrijd waar veel op het spel stond. Trump kon met winst de European Series winnen, en daarmee de bonus van 150.000 pond. Daarnaast zou hij zijn zesde rankingtoernooi van het seizoen kunnen winnen. Dat was nog nooit iemand gelukt. Als Wilson zou winnen zou de European Series gewonnen worden door Neil Robertson. Bij winst plaatst Wilson zich ook nog last minute voor het Tour Championship, dat van 17 tot en met 22 maart wordt gehouden. Wint Trump, dan behoudt John Higgins zijn plek in dat toernooi.

Het werd een spannende finale die uitdraaide op een beslissend frame. Dit werd gewonnen door Judd Trump. Hij wint de finale dus met 4-3 en is daarmee de opvolger van Stuart Bingham. Daarnaast pakt hij de winst in de European Series en doet hij John Higgins een plezier, omdat die mag deelnemen aan het Tour Championship en niet Kyren Wilson.

Lees verder

© 2020 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK Snooker live op tv en livestreamWK Snooker live op tv en livestreamHet wereldkampioenschap snooker vindt jaarlijks plaats in het Crucible Theatre in de Engelse stad Sheffield. Het WK snoo…
Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Tarifa is een Spaans stadje gelegen in het uiterste zuiden van het land, aan de Straat van Gibraltar. Dit stadje is niet…
Soorten walvissen spotten in de Straat van Gibraltar(Spanje)De Straat van Gibraltar verbindt niet alleen twee werelddelen (Afrika en Europa), het is ook de thuishaven van enkele be…

Virtuele wielerkoers: uitleg en kalender 2020Virtuele wielerkoers: uitleg en kalender 2020Door de wereldwijde corona-crisis is een groot deel van de wielerkalender van 2020 komen te vervallen of opgeschoven naa…
WK Allround en Sprint schaatsen 2020: kampioenschap in HamarWK Allround en Sprint schaatsen 2020: kampioenschap in HamarOp 29 februari tot en met 1 maart worden in het Noorse Hamar de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Bij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MasterTux, Pixabay
 • http://livescores.worldsnookerdata.com/
 • https://wst.tv/tournaments/gibraltar-open-2020/
 • https://wst.tv/wp-content/uploads/2020/03/Click-here-for-the-format.pdf
 • https://www.gids.tv/tv-gids/eurosport-1/12
 • https://www.gids.tv/tv-gids/eurosport-2/12
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Gibraltar_Open
Gujanator (35 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.