WK Allround en Sprint schaatsen 2020: kampioenschap in Hamar
Op 29 februari tot en met 1 maart worden in het Noorse Hamar de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Bij dit toernooi wordt de winnaar bepaald door het klassement van vier afstanden. Nederland heeft een rijke historie in het allrounden, en ook in 2020 behoren de Nederlandse deelnemers zowel bij de mannen als bij de vrouwen weer bij de favorieten. Het kampioenschap wordt tegelijkertijd verreden met het WK sprint. Op het WK sprint worden de twee sprint afstanden allebei twee keer gereden, Ook hier heeft Nederland goed gepresteerd in het verleden. Doordat de WK's tegelijk vallen hebben enkele schaatsers een keuze moeten maken.
Het wereldkampioenschap allround schaatsen
Het WK allround wordt verreden sinds 1893 voor de mannen en sinds 1936 voor de vrouwen. Op het wereldkampioenschap allround gaat het zoals de naam al doet vermoeden niet om het goed rijden van één afstand, maar om het rijden van vier afstanden. De schaatsers moeten zowel beschikken over een goede sprint als een goede lange afstand om mee te kunnen doen voor de prijzen.
Historie
Nederland is in de lange historie tot en met 2019 het meest succesvolle land, met 53 keer goud, en een totaal van 131 medailles. Noorwegen volgt kort daarop met 123 medailles, maar heeft 'slechts' 41 keer goud. Op individuele basis is Sven Kramer het meest succesvol geweest met negen keer goud en drie keer brons. Hij probeert in 2020 voor de tiende keer de beste te zijn. De Duitse Gunda Niemann is de meest succesvolle vrouw met acht keer goud en twee keer zilver.
Klassement
Een allroundtoernooi bestaat uit vier afstanden. Bij de mannen zijn dit de 500 meter, 1500 meter, 5000 meter en 10000 meter. Bij de vrouwen worden de 500 meter, 1500 meter, 3000 meter en 5000 meter gereden. Over deze afstanden wordt een klassement opgemaakt van punten. Om het puntenaantal voor een afstand te bepalen wordt de afstand teruggerekend tot de 500 meter. Zo wordt het puntenaantal op de 1500 meter bepaald door de tijd die de schaatser heeft neergezet door drie te delen. Bij de 5000 meter wordt de tijd gedeeld door tien enzovoort. Dit wordt gedaan om het belang van alle afstanden zo gelijk mogelijk te houden. Werd dit niet gedaan en zouden gewoon de tijden worden opgeteld is bijvoorbeeld het belang van de 500 meter nihil. De verschillen op deze afstand blijven namelijk meestal binnen één seconde, terwijl op de 10000 meter verschillen van een halve minuut niet ongewoon zijn. Als alle afstanden zijn verreden wint de schaatser die in het klassement de minste punten heeft.
De slotafstand
Omdat de slotafstand (5 km vrouwen, 10 km mannen) erg veel tijd in beslag neemt mogen slechts acht schaatsers deelnemen aan de langste afstand. Dit zijn niet noodzakelijk de beste acht van het klassement over de eerste drie afstanden. Er wordt gekeken naar het algemeen klassement over de eerste drie afstanden en het klassement op de een na langste afstand (3000 meter voor vrouwen en 5000 meter voor mannen). Van elke schaatser telt de beste van deze twee klasseringen. De beste acht hiervan doen mee aan de slotafstand. Op deze manier wordt voorkomen dat een schaatser met een slechte sprint, maar een hele goede lange afstand die net buiten de top acht staat zich niet plaatst voor de laatste afstand, terwijl een schaatser met een goede sprint, maar een hele slechte lange afstand die nog net wel in de top acht staat dan wel mag rijden.
Het wereldkampioenschap sprint schaatsen
Historie
Het WK sprint werd voor het eerst verreden in 1970 in Milwaukee. Het waren toen Valery Muratov en Lyudmila Titova die namens de Sovjet Unie de titel wisten te pakken. In de vijftig voorgaande edities was de VS het meest succesvol. Zij wisten in totaal bij de mannen en vrouwen samen maar liefst 61 medailles te halen, waarvan 21 gouden medailles. Nederland staat met negen gouden medailles vijfde of de medaillespiegel. Als echter gekeken worden naar het totaal aantal medailles, in plaats van het aantal gouden medailles, staat Nederland met 43 op een tweede plek. Als we naar individueel succes kijken is bij de mannen Igor Zhelezovski recordhouder met zes gouden medailles. Daarnaast wist hij ook nog een derde plek te behalen. Bij de vrouwen Karin Kania met zes gouden en twee zilveren medailles de leider van de medaillespiegel.
Het klassement
De winnaar van het WK sprint is de schaatser die na vier afstanden het laagste puntenaantal heeft. De vier afstanden zijn twee keer de 500 meter en twee keer de 1000 meter, die afwisselend gereden worden. Het puntenaantal voor de 500 meter is simpelweg de gereden tijd. Op de 1000 meter wordt de tijd gedeeld door twee om zo het belang van beide afstanden zo gelijk mogelijk te houden. Omdat zeker op de sprintafstanden het van belang kan zijn of een schaatser start met een binnenbocht of een buitenbocht wordt er bij de loting van de afstanden rekening gehouden dat op zowel de 500 meter als op de 1000 meter elke schaatser één keer in de binnenbaan en één keer in de buitenbaan start.
Het WK allround en sprint 2020
Het WK allround en sprint vindt in 2020 plaats in Hamar op de ijsbaan in het 'Vikingskipet'. Het is voor het eerst dat beide kampioenschappen tegelijk worden gehouden. Voorheen werden de kampioenschappen afzonderlijk in verschillende weken en ook op verschillende locaties gehouden. Voor sommige schaatsers betekent dit dat ze moeten kiezen, maar dit zijn er maar enkelen.
Hamar
Hamar is een stad gelegen in het zuiden van Noorwegen. Het telt een kleine 30.000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie Innlandet. De stad is vooral bekend vanwege de schaatshal het 'Vikingskipet'. Tijdens de Olympische Spelen van Lillehammer in 1994 werden de wedstrijden van het schaatsen en kunstschaatsen verreden in Hamar.
Het Vikingskipet
Het Vikingskipet is de naam van de schaatshal in Hamar. De naam betekent 'vikingsschip', en de hal heet zo omdat het dak lijkt op de onderkant van een vikingsschip. De hal werd gebouwd in 1993 voor de Olympische Spelen van 1994 in Lillehammer. Hiervoor was er in Hamar het Hamar Stadium, een natuurijsbaan, waar al vele grote kampioenschappen werden gereden.
Het eerste grote toernooi dat werd gehouden in het Vikingskipet was het WK allround in 1993. Dit werd gevolgd door het EK allround in 1994 en de Olympische Spelen in 1994. In totaal werd het WK allround voor 2020 al zes keer verreden in deze hal. Het WK sprint was hier al drie keer eerder. Ook werden de WK afstanden al meermaals georganiseerd in het Vikingskipet.
In de beginjaren werden er nog wel eens wereldrecords gereden in Hamar, maar sinds de komst van de overdekte hooglandbanen gebeurt dit niet meer.
Schema
De wedstrijden worden gereden op 28 en 29 februari en 1 maart.
Vrijdag 28 februari
17.30: 500 meter vrouwen (sprint)
18.07: 500 meter mannen (sprint)
18.53: 1000 meter vrouwen (sprint)
19.46: 1000 meter mannen (sprint)
Zaterdag 29 februari
10.30: 500 meter vrouwen (sprint)
11.07: 500 meter mannen(sprint)
11.53: 500 meter vrouwen (allround)
12.25: 500 meter mannen (allround)
13.08: 1000 meter vrouwen (sprint)
13.59: 1000 meter mannen (sprint)
14.50: 3000 meter vrouwen (allround)
16.08: 5000 meter mannen (allround)
Zondag 1 maart
13.00: 1500 meter vrouwen (allround)
13.52: 1500 meter mannen (allround)
14.43: 5000 meter vrouwen (allround)
15.33: 10000 meter mannen (allround)
Nederlanders
Op het WK allround mag Nederland zowel bij de mannen als de vrouwen drie schaatsers afvaardigen. Wie deze plekken kregen is bepaald tijdens de NK afstanden, en de NK allround. Op de NK Afstanden werd voor alle schaatsers het puntenaantal berekend van de 1500 meter en de 3000 meter (vrouwen) en 5000 meter (mannen). Hierdoor wisten bij de mannen Patrick Roest en Sven Kramer zich te plaatsen. Bij de vrouwen gingen de plekken naar Ireen Wüst en Antoinette de Jong. De laatste plek was te verdienen op de NK allround. De best geklasseerde schaatser die nog niet geplaatst was zou de laatste plek verdienen. Dit werden Jan Blokhuijsen en Melissa Wijfje.
Ook bij het WK sprint mag Nederland bij de mannen en de vrouwen drie schaatsers afvaardigen. Tijdens de NK afstanden werden twee van deze drie plekken vergeven. Het puntenaantal werd berekend van de 500 meter en de 1000 meter. De twee beste schaatsers kregen een plek. Hierdoor wisten bij de mannen Kai Verbij en Dai Dai Ntab zich te plaatsen. Bij de vrouwen gingen de plekken naar Letitia de Jong en Jutta Leerdam. De laatste plek was te verdienen op de NK sprint. De best geklasseerde schaatser die nog niet geplaatst was kreeg de laatste plek. Dit werden Kjeld Nuis en Jorien ter Mors.
Televisie
De NOS zal de wedstrijden live op tv uitzenden op de NPO. Op vrijdag wordt vanaf 17.15 uitgezonden door de NOS op NPO2. Op zaterdag begint de uitzending al om 10.30. Deze keer op NPO1 Op zondag wordt tijdens studio sport verslag gedaan van de wedstrijden. De uitzending begint die dag om 13.00 op NPO 1.
Livestream
De NOS heeft een gratis livestream die op hun site en in de app kan worden bekeken. Hier worden alle wedstrijden van het WK Allround (en ook het WK sprint) live uitgezonden met commentaar. De ISU biedt ook een gratis livestream aan. Deze is echter zonder commentaar.
Resultaten
Sprint
Bij de sprint waren er twee Japanse kampioenen. Bij de mannen pakte Tatsuya Shinhama de titel. Bij de vrouwen wist Miho Takagi te winnen. Zij won in 2018 ook al het WK allround waardoor ze in een klein rijtje komt met schaatsers die beide kampioenschappen ooit wisten te winnen.
Mannen
- Tatsuya Shinhama (Japan)
- Laurent Dubreuil (Canada)
- Min Kyu Cha (Zuid-Korea)
Vrouwen
- Miho Takagi (Japan)
- Nao Kodaira (Japan)
- Olga Fatkulina (Rusland)
Allround
Bij het allrounden wist Ireen Wüst voor de zevende maal het kampioenschap op haar naam te zetten. Bij de mannen wist Patrick Roest het toernooi voor de derde achtereenvolgende keer te winnen.
Mannen
- Patrick Roest (Nederland)
- Sverre Lunde Pedersen (Noorwegen)
- Seitaro Ichinohe (Japan)
Vrouwen
- Ireen Wüst (Nederland)
- Ivanie Blondin (Canada)
- Antoinette de Jong (Nederland)
Lees verder