Wintersport voor de eerste keer

Wintersport voor de eerste keer Velen dromen jaarlijks van een witte kerst maar dat komt niet zo vaak voor. Een groot aantal Nederlanders is daar echter toch jaarlijks van verzekerd omdat ze met Kerstmis op wintersport zijn in een plaats waar het sneeuwzeker is rond die tijd. Zij zijn uiteraard ooit voor de eerste keer gegaan en dat is een hele belevenis voor mensen uit de lage landen. Het gaat dikwijls gepaard met veel vallen en opstaan en hopen geen blessures op te lopen.

Veel spanning eerste keer op wintersport

Hoge bergen, dikke pakken sneeuw, vaak strenge vorst en skiën, snowboarden of langlaufen als nieuwe sport, of minstens met de slee een berg afglijden zijn voor nieuwelingen meer dan sensationeel. Het kan de eerste keer namelijk heel wat spanning met zich meebrengen. Toch is die beleving dikwijls voor herhaling vatbaar wat daarna ook vaak jaarlijks gebeurt.

Moeilijk lopen op stugge schoenen

Maar de eerste keer op de lange latten of op het snowboard is niet zo simpel. Het is niet voor iedereen weggelegd om reeds op jonge leeftijd de juiste techniek aan te leren zoals dat bij bewoners uit skigebieden of dichtbij wonend wel veelvuldig het geval is. Na het uitzoeken van de juiste uitrusting, als dat niet thuis al is gebeurd, beginnen de eerste problemen eigenlijk al. Lopen op die stugge skischoenen is heel wat anders dan schuifelen op slippers in de badkamer. Maar dat went echter snel ook al wensen de meeste skiërs dat de afstand van het hotel, chalet of appartement naar de stoeltjeslift of cabinebaan niet te ver is ingeval er geen skibus gaat die vlak voor de lift stopt.

Thuis al lessen nemen in skiën, snowboarden of langlaufen

De eerste keer op wintersport vereist een goede voorbereiding. Wintervakantie is heel anders dan zomervakantie naar een warm gebied waar je met weinig kleding, een grote badhanddoek en zonnebrandmiddel al uit de voeten kunt. Conditie is dan niet van belang evenals het voorbereiden van bepaalde technieken. Maar onvoorbereid op wintersport gaan zal zeker niet het plezier opleveren dat tevoren verwacht wordt. Een prima actie is daarom om thuis al naar een (indoor) skibaan te gaan en daar lessen te volgen. Dat kan voorkomen dat niet de hele wintersportvakantie hoeft te worden besteed aan het oefenen in beginnerklassen. Nederland kent een aantal skibanen waar ook beginnerscursussen worden gegeven aan zowel skiërs als snowboarders.

Kans op blessures

Uiteraard is het verstandig om voor vertrek naar de wintersport te bepalen of het een skivakantie of een snowboardvakantie wordt. Het zou namelijk teveel zijn om beiden uit te proberen in een korte vakantie. Wie zo min mogelijk risico wil lopen op blessures doet er goed aan de eerste wintersport te kiezen voor skiën. Bij snowboarden is de kans op blessures namelijk groter dan bij skiën. Het zoeken naar evenwicht is in het begin vaak een probleem en bij skiën kun je tenminste een been optillen om de balans terug te winnen wat bij snowboarden niet gaat. Ervaren snowboarders zullen lachen om deze opmerking maar alle begin is moeilijk.

Minder hard en steil

Wie bang is om te vallen, wat nu eenmaal zal voorkomen tijdens de eerste lessen, kan misschien beter eerst techniek op te doen op de smalle lange latten door namelijk te leren langlaufen. Dat gaat ook minder hard en op minder steile hellingen. Die sport wordt ook erg veel door ouderen beoefend omdat hun gewrichten niet meer zo goed tegen het geweld van skiën kunnen. Maar langlaufen moet niet onderschat worden want afhankelijk van de manier waarop de sport wordt bedreven kan het zeer veel van de conditie eisen.

Kopen, huren of lenen

Mocht er bij het aangaan van de eerste wintersportvakantie getwijfeld worden aan mogelijke herhalingen in de volgende jaren dan is het verstandig om de uitrusting en kleding eerst te huren of te lenen. Een complete uitrusting kan namelijk nogal in de papieren lopen. Ook is het verstandig de tweedehands markt te verkennen om minder geld kwijt te zijn anders blijft er wellicht te weinig over voor het vervoer, verblijf en de leskosten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Zes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkZes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…
Goedkoop op Wintersport in AndorraGoedkoop op Wintersport in AndorraWie goedkoop op wintersport wil kan ervoor kiezen om naar Andorra te gaan. De prijzen zijn in Andorra erg laag, waardoor…

Skispringen voor sporters met lefSkispringen, ook schansspringen genoemd, is eigenlijk een wintersport hoewel die sport tegenwoordig ook in de zomer word…
Paardrijden: stapoefeningen met balkenPaardrijden: stapoefeningen met balkenBij het trainen van paarden is het belangrijk om het werk afwisselend te houden. Dit houdt zowel paard als ruiter fris e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Wintersportggebieden10.nl
  • Wintersporters.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-03-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.