Langlaufen wintersport voor beginners en fanatieke sporters

Langlaufen wintersport voor beginners en fanatieke sporters Langlaufen is een manier van wintersport bedrijven waar soms op wordt neergekeken. Toch is het bij velen een populaire manier van voortbewegen door de sneeuw. En wie denkt dat het een sport is die niet veel inspanning kost heeft het mis. Weliswaar kan langlaufen in verschillende snelheden maar op een sterk glooiend terrein kost een behoorlijk tempo aardig wat energie. Het is ook een prima activiteit om kennis te maken met de wintersport en wordt meestal snel aangeleerd. Een groot voordeel is ook dat door langlaufen dure skiliften en wachttijden worden vermeden.

Langlaufen vergt veel spierkracht van sporters

Een letterlijke vertaling van langlaufen doet vermoeden dat langlaufen een vorm van lopen is. Eigenlijk klopt dat ook wel maar er is vooral ook sprake van glijden over de sneeuw. Hoewel ook skiís en stokken worden gebruikt is het een manier van voortbewegen die toch weer heel anders is dan skiën. Skiën is voor een groot deel gebruikmaken van de zwaartekracht maar bij langlaufen moet veel spierkracht van zowel armen als benen worden gebruikt.

Langlaufen: wintersport met skatingstijl of klassieke stijl

Er bestaan twee technieken om te langlaufen. De ene is de zogenaamde klassieke stijl en de andere de vrije stijl die ook wel skatingstijl wordt genoemd.

Klasieke stijl

Bij de klassieke stijl wordt hoofdzakelijk afgezet met de skiís waarbij de stokken voor extra voortgang zorgen omdat daarmee de glijbewegingen worden ondersteund. Een route voor langlaufers heet loipe en bestaat bij de klassieke stijl uit twee evenwijdige sporen waar de skiís doorheen glijden. Soms worden er meerdere sporen naast elkaar gelegd wat afhankelijk is van de ruimte en de drukte in het langlaufgebied. Meerdere sporen hebben ook mogelijkheden voor langlaufen in twee richtingen.

Vrije stijl

De vrije stijl heeft veel weg van een schaatstechniek omdat met de skiís zijwaarts wordt afgezet zoals bij het schaatsen. De afzet wordt ondersteund met stokken. Bij de vrije stijl is het gebruik van de stokken belangrijker dan bij de klassieke stijl. Bij het afzetten wordt meer kracht gebruikt en dat in combinatie met de schaatsbeweging levert een hoger tempo op. Vanwege de zijwaartse beweging vergt een loipe voor de vrije stijl meer ruimte. Die loipe kent geen sporen maar bestaat uit een gladgemaakt sneeuwpad.

Sneeuw, loipes en benodigdheden

Uiteraard behoren sneeuw en voorgespoorde loipes tot de eerste benodigdheden hoewel ook op verse sneeuw door de langlaufers zelf loipes kunnen worden getrokken. Afhankelijk van de inspanningen wordt de kleding aangepast en is in de meeste gevallen sportief, niet te zwaar en ademend om geen overlast van transpiratie te krijgen. De materialen bestaan uit skiís met bindingen, schoenen en stokken en vooraf is er was nodig om de loopvlakken te behandelen.

Ski's

Skiís die gebruikt worden voor het langlaufen zijn langer en smaller dan gewone skiís. Vooral klassieke langlaufskiís zijn langer en meten tussen 20 en 30 centimeter meer dan de lichaamslengte. Skatingskiís zijn ongeveer 10 centimeter korter dan langlaufskiís.

Schoenen

Langlaufschoenen lijken veel meer op gewone schoenen dan skischoenen en zijn soepeler en lager. Ze worden op een bepaalde manier met bindingen aan de skiís bevestigd. Alleen het teenstuk van de schoen wordt vastgeklikt in de binding.

Stokken

De lengte van de stok is bij de klassieke stijl zodanig dat de stok tot onder de oksel komt en bij de skatingstijl tot kinhoogte. De onderkant van de stok is puntig met enkele centimeters daar boven een soort kapje dat voorkomt dat de stok te diep in de sneeuw steekt. Aan de bovenkant van de stok zit een handvat, bestaande uit een soort omhulsel van de stok, met daaraan een lus bevestigd. Door de hand op een speciale manier door de lus te steken en daarna het handvat te grijpen zal verlies van de stok onderweg worden voorkomen.

Was

Het loopvlak van langlaufskiís wordt bewerkt om beter te glijden. Voor alle skiís geldt dat de voorkant en achterkant van het loopvlak met was worden ingesmeerd. Bij skatingskiís wordt ook het middengedeelte van een waslaag voorzien. Bij de klassieke stijl niet omdat met het middengedeelte moet worden afgezet en dit juist stroef moet zijn waarvoor soms wel een bepaald soort was wordt gebruikt. Klassieke skiís hebben voor nog betere afzet in het middengedeelte een soort schubben.

Langlaufen in gradaties

Langlaufen kan in drie gradaties worden beoefend:

Skiwandern

Skiwandern is de rustigste manier van langlaufen en wordt beoefend op een terrein met weinig glooiingen en in elk geval geen steile afdalingen of klimmen in de route. Deze manier wordt veel toegepast in toeristische gebieden waar het ook vooral de bedoeling is om van de uitzichten te genieten.

Langlaufen

Het eigenlijke langlaufen is zwaarder en is zeker sport te noemen. Het tempo ligt vaak hoger en het parcours is zwaarder met hellingen.

Wedstrijd-langlauf

Deze manier van langlaufen is een echte sport met steile hellingen en lange loipes of loipes die per wedstrijd enkele malen moeten worden afgelegd.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersport in het Zwarte WoudWintersport in het Zwarte WoudSkiën of langlaufen in het Zwarte Woud, bij Feldberg of Todtnauberg, is betrekkelijk voordelig en rustig. Hoge hotelkost…
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Zell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See is een Oostenrijks skigebied, gelegen aan een prachtig meer en omringd door bergen, dat zowel in de zomer al…
Wintersport in het GrossarltalWintersport in het GrossarltalGrossarltal is een skigebied in het Salzburgerland in Oostenrijk. Het wordt ook wel Skischaukel Dorfgastein-Grossarltal…

Paardensport: VoltigeVoltige is een tak binnen de paardensport die een combinatie is tussen paardrijden en gymnastiek of turnen. De voltigeur…
Paardensport: ReiningReining is de dressuurtak van het western rijden. Het western rijden komt oorspronkelijk uit Amerika, maar is inmiddels…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-04-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.