Paardensport: Voltige

Voltige is een tak binnen de paardensport die een combinatie is tussen paardrijden en gymnastiek of turnen. De voltigeurs doen oefeningen op een galopperend paard. Voltige kan gedaan worden in een team of solo. Voltige is enorm goed om een goede zit en vertrouwen in het paard te ontwikkelen, maar is ook een serieuze wedstrijdsport.

Voltige

Voltige is eigenlijk een mix tussen paardrijden en turnen. Er worden acrobatische oefeningen gedaan op de rug van een galopperend paard. Voltige is ooit ontstaan met het doel om kinderen goed te leren paardrijden. Iemand die wil gaan voltigeren moet ook echt interesse hebben in paarden, want de verzorging en het omgaan met paarden hoort er ook bij. Voltige is met name geschikt voor kinderen, en doordat het het evenwichtsgevoel, de zit en de ongedwongenheid bevordert vormt voltige een goede basis voor het paardrijden.

Het paard waarop gevoltigeerd wordt galoppeert op een volte (cirkel) aan de longe (een lang touw) en wordt onder controle gehouden door de longeur, die in het midden van de cirkel staat. Voltigeren kan zowel in teamverband als solo. De voltigeurs moeten altijd op zo’n manier hun oefeningen doen dat het paard er geen last van heeft. Zij moeten zich aanpassen aan het paard, niet andersom.

Voltige is een discipline die is aangesloten bij de KNHS en de FEI, maar is geen Olympische sport. Er worden Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen gehouden.

Het voltigepaard

Niet ieder paard kan gebruikt worden voor voltige. Vooral het karakter van het paard is heel erg belangrijk; voor voltige is een rustig, nuchter paard nodig. Er zijn niet veel paarden die drie mensen kunstjes op hun rug laten doen zonder te schrikken op gespannen te gaan lopen, een geschikt paard vinden is dus heel belangrijk. Verder moet het paard nog aan een aantal fysieke criteria voldoen: het moet een grote maat paard zijn met een schofthoogte van boven de 1.65 m; stevig gebouwd, KWPN’ers, Gelderse en Friese paarden zijn erg geschikt; ze moeten een korte, stevige nek hebben; over een ruime en rustige galop beschikken en ze moeten fysiek fit zijn aangezien ze een hele proef aan het galopperen zijn.

Wedstrijden

Voltige kan gedaan worden als team, in duo’s of solo. Bij het teamvoltigeren is er een team van 4 of 6 voltigeurs met een leeftijd vanaf 6 jaar, die allemaal de verplichte oefeningen moeten laten zien en daarnaast met zijn tweeën of drieën een vrije kür laten zien. Bij duo voltige is dit hetzelfde; alle twee de voltigeurs laten de verplichte oefeningen zien, en doen daarna met zijn tweeën een vrij kuur. Met solovoltige mag gestart worden op 14 jarige leeftijd. Een solovoltigeur laat eerst de verplichte oefeningen (zie hieronder) zien en doet daarnaast vrije oefeningen.

De klassenindeling bij voltigewedstrijden ziet er als volgt uit:

Bij het teamvoltigeren:
  • Junioren: deelnemers tot en met 16 jaar
  • Basis: verplichte oefeningen in stap en galop, de vrije in stap
  • E: verplichte oefeningen in galop, de kür in stap
  • D: vanaf deze klasse zowel de verplichte oefeningen als de kür in galop
  • C
  • B
  • A

Bij het solovoltigeren:

  • Junioren: deelnemers tot en met 16 jaar
  • C
  • B
  • A

De proeven worden beoordeeld op moeilijkheidsgraad, samenstelling, technische uitvoering, muziekkeuze en verzorging van voltigeurs en paard. Een team of een voltigeur mag promoveren naar een andere klasse bij 4 winstpunten, en is gedwongen bij 8. Bij 5 verliespunten vindt een degratie plaats, een team of voltigeur moet dan terug naar de vorige klasse.

Verplichte oefeningen

  • Opsprong: de voltigeur spring op het paard terwijl deze galoppeert.
  • Vrije zit: zitten op het galopperende paard met de armen gespreid, minstens 4 galopsprongen.
  • Vlag: de voltigeur zit op de knieën en steekt één arm en één been uit.
  • Molen: de voltigeur draait een rondje op het paard door zijn benen over de nek en billen van het paard te strekken, waarbij alle vier de fases 4 galopsprongen volgehouden moet worden.
  • Schaar: de voltigeur drukt zich op tot een handstand, kruist de benen en draait zijn lichaam waardoor die achterwaarts zit, en op dezelfde manier weer terug.
  • Staan: de voltigeur staat minstens 4 galopsprongen gestrekt op het paard, met de armen voorwaarts of zijwaarts.
  • Flanken: De voltigeur drukt zich op tot een handstand, laat los en springt van het paard.
© 2012 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voltige; een tak in de paardensportVoltige is een tak in de paardensport. Je kunt het omschrijven als 'turnen op het paard'. Hierbij zijn er verschillende…
Het FjordenpaardHet FjordenpaardHet Fjordenpaard. Een krachtig, robuust, maar toch niet al te groot paard. Met deze paarden word vooral recreatief gered…
KNHS; de bond voor iedere ruiterKNHS; de bond voor iedere ruiterDe Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is één van de grootste sportbonden van Nederland. De bond ond…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…

Afvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenAfvallen: Krachttraining en cardiotraining combinerenSteeds meer mensen willen graag wat kilo's kwijtraken. Wil jij ook afvallen? Dan zul je ook echt moeten bewegen. Dit is…
Langlaufen wintersport voor beginners en fanatieke sportersLanglaufen wintersport voor beginners en fanatieke sportersLanglaufen is een manier van wintersport bedrijven waar soms op wordt neergekeken. Toch is het bij velen een populaire m…
Bronnen en referenties
  • Hermsen, Josée: Geillustreerde Paarden Encyclopedie. ISBN: 90 366 1073 7
  • www.knhs.nl
  • www.voltige.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.