Paardrijden: stapoefeningen met balken
Bij het trainen van paarden is het belangrijk om het werk afwisselend te houden. Dit houdt zowel paard als ruiter fris en geconcentreerd. Het komt ook de motivatie ten goede. Met behulp van hindernismateriaal zijn verschillende dressuuroefeningen uit te voeren. In dit artikel vind je enkele oefeningen om in stap uit te voeren. De oefeningen zijn eenvoudig in moeilijkheid aan te passen en doordat er bij deze oefeningen alleen in stap wordt gereden zijn ze ook erg geschikt voor jonge en onervaren paarden.
Stapoefeningen met balken
Ter afwisseling kan het erg leuk zijn om bij de dressuurtraining gebruik te maken van balken. Onderstaande oefening verbetert de coördinatie van paard en ruiter. De oefening vraagt veel concentratie en aandacht.
Wat heb je nodig?
- Een rijbak met een afmeting van minimaal 15m x 30m.
- Minimaal vier hindernisbalken
- Eventueel iemand die kan helpen om het een en ander te verplaatsen
Uitleg
Doolhof
Leg twee balken neer in een hoek van negentig graden. Leg op ongeveer anderhalve meter afstand weer twee balken neer in dezelfde hoek van negentig graden zodat er een pad ontstaat. Wend het paard van de hoefslag af en stuur recht het pad in. Na een paar passen kom je bij de hoek. Probeer het paard door middel van zithulpen, je binnenbeen en je buitenteugel door de wending te rijden. Wanneer je het doolhof van de andere kant benadert, zul je de wending de andere kant op moeten maken. Probeer het paard met zo min mogelijk hulpen door de hoek te laten gaan.
Halthouden
Leg een balk in de bak. Oefen het halthouden een aantal keer. Probeer zo snel mogelijk reactie te krijgen, zonder ruw te worden in de hulpen. Rijd op de balk af en laat het paard halthouden op het moment dat beide voorbenen over de balk zijn. Het paard moet dus stil staan met de balk tussen de voor- en achterbenen. Een lastige oefening waarbij ruiter en paard snel moeten reageren.
Zijwaarts
Leg een balk in de bak. Stap in de lengte langs deze balk. Probeer na de balk strak te wenden en langs de andere lengte van de balk terug te stappen. Hierbij moet het paard goed buigen om het binnenbeen. Je kunt er ook voor kiezen om het paard in de wending de achterhand opzij te laten plaatsen, waardoor je strakker naast de balk uitkomt. Rijd deze oefening zowel links- als rechtsom.
Makkelijker
Doolhof
Is de wending nog lastig? Maak het doolhof wat breder. Gebruik hier eventueel wat extra balken voor, om het pad duidelijk aan de geven. Wanneer het paard het spannend vindt om het doolhof in te gaan, leer het dan eerst tussen twee balken door te stappen.
Halthouden
Lukt het halthouden niet op het goede moment? Bijt je er niet op stuk, maar pas de oefening aan. Laat het paard een keer na de balk halthouden. Lukt dat? Laat het paard dan een keer voor de balk halthouden. Probeer zo meer controle te krijgen en werk langzaam naar het halthouden boven de balk toe.
Zijwaarts
Wanneer het stappen langs een balk moeite kost, is het verstandig om dit eerst te oefenen. Leg enkele balken in de lengte achter elkaar en stap hier zo dicht en recht mogelijk langs. Wanneer het wenden een probleem is, begin dan met het stappen van een volte om de balk en maak deze steeds kleiner tot je een volte om de balk stapt. Probeer nu opnieuw de oefening te rijden en rijd de wendingen als voltes.
Moeilijker
Doolhof
Deze oefening kan ook in draf worden uitgevoerd. Hier moet het paard een zekere mate van verzameling voor beheersen. Leg de eerste keer de balken iets verder uit elkaar. Rijd in een rustig draftempo het doolhof in en wend het paard rustig de hoek door.
Wanneer het paard in stap wat extra uitdaging kan gebruiken, kun je het doolhof ook uitbreiden met meer balken. Maak bijvoorbeeld eens twee hoeken achter elkaar. Ben je echt toe aan een uitdaging? Probeer het doolhof dan eens achterwaarts te rijden!
Halthouden
Wanneer ruiter en paard in staat zijn om overgangen van draf naar halthouden vlot, maar vloeiend te rijden kan deze oefening ook in draf worden uitgevoerd. Probeer eerst het paard een aantal maal te laten halthouden na en voor de balk. Wanneer dit goed wordt beheerst kun je het een keer boven de balk proberen.
Zijwaarts
Wanneer deze oefening met gemak wordt uitgevoerd kan de keertwending hierin worden verwerkt. Stap iets verder door, maak een keertwending en stap aan dezelfde kant weer langs de balk terug.
Variatie: aan de hand
Een keer zin in iets anders? Deze oefeningen lenen zich perfect om met het paard aan de hand uit te voeren. Zorg vooraf dat je aan de hand voldoende controle hebt. Het paard moet met je mee kunnen lopen, op commando halthouden, achterwaarts gaan of zelfs aandraven. De oefeningen zijn prima met een halster en halstertouw uit te voeren, maar voor meer controle kun je gebruik maken van een hoofdstel en een halstertouw. Een lange dressuurzweep kan handig zijn om net iets meer van het paard te vragen. Tik zachtjes bij en beloon je paard wanneer je het gewenste gedrag ziet.
Sommige paarden kunnen overprikkeld raken aan de hand. Er gebeurt veel en ze moeten goed opletten. Merk je dat dit het geval is, stap even een paar rondjes om de spanning te laten afvloeien en ga pas daarna (of een andere keer) weer verder.