Freerunning: extreem beheerst

Freerunning is een extreme sport waar de meeste mensen wel eens van gehoord hebben. Steeds vaker zijn deze daredevils te vinden op televisie en in internetvideo’s. Ze rennen over daken en halen allerlei acrobatische stunts uit, maar waar komen deze stunters vandaag, en hoe hebben zij dit allemaal geleerd?

Wat is freerunning nou precies?

Freerunning is een extreme sport waarbij de freerunner zich zo snel en sierlijk mogelijk verplaatst, en obstakels op straat als uitdaging ziet. Ze springen over hekken, muurtjes of bewegen zich zelfs over daken en maken riskante sprongen, vaak zelfs met sierlijke tricks en salto’s.

Het freerunnen stamt af van parkour. Deze discipline is bedacht als ontsnappingstechniek in de oorlog. Het doel van parkour was om zo snel mogelijk weg te komen van de tegenstander en obstakels hierbij zo efficiënt mogelijk te overwinnen. Dit werd echter snel opgepakt door jongeren in de stad en groeide uit tot een ware sport.

Traceurs, beoefenaars van parkour, doelen erop zo snel en efficiënt mogelijk te bewegen binnen hun omgeving. Hierbij overwinnen zij obstakels als muurtjes, hekjes, daken, railings, paaltjes en alle andere barrières die normaal je pad zouden belemmeren. Toen deze sport populairder werd onder jongeren in steden begon een kleine beweging sierlijke moves en salto’s toe te voegen aan de eerst nog puur efficiënte bewegingen die ze maakten. Freerunning was geboren. Deze sierlijke en extreme manier van bewegen sprak veel jongeren aan, en de sport groeide snel. Tot op heden is neemt de populariteit van het freerunnen nog steeds toe. Steeds vaker zie je freerunning lessen of workshops.

Is dit iet heel gevaarlijk?

“Al die salto’s en gevaarlijke sprongen. Die freerunners zijn roekeloos” is de gedachte bij veel mensen die wel eens een freerunner voorbij hebben zien rennen. Dit is echter meestal niet het geval. De meeste freerunners trainen jaren voordat ze überhaupt denken aan het maken van salto’s op harde ondergronden. Deze trainingen doen ze buiten op zand en gras, of binnen in een gymzaal of turnhal. Hier spenderen deze freerunners uren om bewegingen tot in detail onder controle te krijgen.

Bij freerunnen is het de kunst om je hele lichaam en geest onder controle te krijgen. Een salto maken is eigenlijk iets wat erg onnatuurlijk is. Dit is een mentale barrière die doorbroken moet worden, en dit gaat niet vanzelf! Door het eindeloos herhalen van bewegingen leert je lichaam deze bewegingen kennen. ‘Muscle memory’ noemt men dit. Pas wanneer de freerunner zowel fysiek als mentaal een beweging onder controle heeft gaat hij deze toepassen in zijn zogenaamde ‘runs’ door de stad.

Beginnen met freerunnen

De veiligste manier om te leren freerunnen is door les te krijgen van ervaren freerunners. Dit aanbod groeit, en is in de meeste grote steden al aanwezig. Vaak worden deze lessen in gymzalen of turnhallen gegeven. Sommige lessen worden echter ook buiten of zelfs in speciale freerun zalen gegeven! De meeste freerunlessen zijn aangesloten bij de KNGU. Dit betekend dat de leraren gecertificeerd zijn om freerunles te verzorgen. Ben je bezorgd om de kwaliteit van de aangeboden lessen kan je hier altijd naar vragen!

Freerunlessen

Een freerunles begint meestal met een zeer uitgebreide warming up, om alle spieren warm en soepel te krijgen. Vaak krijgen leerlingen ook extra onderdelen als lenigheid of krachttraining om het lichaam voor te bereiden op de explosieve bewegingen die ze gaan doen tijdens het freerunnen.

Beginners starten vaak met een basis van vaults. Dit zijn allerlei manieren om over een obstakel heen te komen. Dit onderdeel doet mensen vaak denken aan de gymnastieklessen die zij vroeger op school hebben gehad. Daarnaast leren ze rollen. Een goede rol is zeer belangrijk om een val te kunnen breken. Hier zijn speciale technieken voor. Deze rol heeft wat weg van een judo-rol.

Wanneer de basis van het freerunnen onder controle is gaan leerlingen verder met oefeningen als sprongen, radslagen en de arabier. Deze bewegingen zijn ter voorbereiding aan het echte freerunnen. Pas wanneer leerlingen deze bewegingen onder controle hebben zullen ze over gaan op salto’s of zelfs schroeven. Ze zullen dus niet meteen beginnen met gevaarlijke capriolen, al blijft er natuurlijk altijd een risico op blessures.

Freerunning is dus niet zo roekeloos als op het eerste oogpunt misschien zou lijken. Het is een ware discipline waarbij jongeren jaren lang, zowel fysiek als mentaal trainen om iedere beweging zo goed mogelijk uit te voeren. Freerunning is dus eigenlijk extreem… beheerst!
© 2014 - 2024 Puma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chi Running: Blessurevrij hardlopenChi Running: Blessurevrij hardlopenChi Running is een nieuwe trend in de sportwereld. Het is een combinatie van hardlopen en Tai Chi. Doordat je een specia…
Urban free climbing, een extreme sportUrban free climbing, een extreme sport'Urban free climbing' ook gekend als 'buildering' is een sport dat de laatste jaren een opmars kent. Door de sociale med…
Gratis Virusscanner of een Betaalde Virusscanner?Gratis Virusscanner of een Betaalde Virusscanner?Een gratis virusscanner werkt even goed als een betaalde virusscanner en soms zelfs beter. Je leest hier waarom dit zo i…

Top 10 outdoor skateparken Nederland en BelgiëOp zoek naar een mooi outdoor skatepark? Heb je geen geld voor een vliegticket naar Amerika? Ben je skaten in de drukke…
Afvallen met krachttrainingAfvallen met krachttrainingAfvallen met krachttraining, dat gaat toch niet samen? Jazeker wel, onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining een ze…
Puma (5 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.