Creatine gebruik: de voordelen en de bijwerkingen
Creatine staat vooral bekend als middel dat wordt gebruik voor krachttoename en voor de ontwikkeling van grotere spieren. Maar werkt creatine nu ook echt en wat zijn de voordelen en de bijwerkingen?
Wat is creatine?
Creatine is een stikstofhoudend organische zuur dat voorkomt in de lever. Creatine draagt bij aan de energievoorziening van de cellen over het gehele lichaam, vooral de spiercellen. Creatine bestaat uit drie aminozuren: L-arginine, glycine en L-methionine.
Creatine wordt vervoerd door het bloed via een actief transportsysteem en wordt vervolgens gebruikt door spieren die hoge energie-eisen hebben. In feite is ongeveer 95 percent van creatine in het lichaam opgeslagen in de spieren.
Creatine werd voor het eerst geïdentificeerd door de Franse chemicus, Michel Eugène Chevreul, in 1832. De chemische stof wordt niet alleen op natuurlijke wijze door het lichaam aangemaakt, maar kan ook worden verkregen door het consumeren van een aantal voedingsmiddelen en supplementen.
De voordelen van creatine
Creatine is uitgebreid onderzocht op zowel de veiligheid als de voordelen, sommige van veronderstelde voordelen van creatine worden ondersteund door onderzoek en sommige niet.
Toename van spiermassa
Het gebruik van creatine supplementen veroorzaakt een verhoging van het watergehalte in de spieren. Hierdoor zullen de spieren sneller groeien en zal de vetvrije massa toenemen na verloop van tijd. Daarnaast kan creatine zorgen voor extra kracht tijdens het gewichtheffen. Wil jij dus graag meer kilo’s
bankdrukken en meer
spiermassa? Neem dan dagelijks een extra portie creatine!
Verhoging testosteron niveau
als je eenmaal een dertiger bent, is het gebruikelijk dat jouw testosterongehalte daalt. Je kunt een afname van energie, uithoudingsvermogen, kracht, mentale scherpte en sex-drive ervaren.
Om dit tegen te gaan zou je kunnen proberen om extra creatine in te nemen. Onderzoek wees uit dat deelnemers die dagelijks creatine innamen, na 10 weken een aanzienlijk verhoging van hun testosteronspiegel ervoeren. Als je je zorgen maakt over je testosterongehalte, vraag dan jouw arts om een bloedtest.
Creatine is goed voor het brein
Heb je wel eens een verward gevoel? Ben je vergeetachtig? Of heb je een gebrek aan focus? Als dat zo is, ben je misschien geïnteresseerd in het volgende voordeel: Australische onderzoekers gaven 45 deelnemers tijdens een onderzoek vijf gram creatine per dag gedurende een periode van zes weken. velen van hen ervoeren verbeterde neurologische prestaties. Creatine zorgden ervoor dat de deelnemers sneller informatie konden verwerken en ze ook konden profiteren van een beter geheugen.
Mensen worden geadviseerd om hun arts te raadplegen voordat ze creatine supplementen gaan gebruiken.
Een aanbevolen dosis van creatine wordt beschouwd als veilig om te consumeren. Uit onderzoek is echter gebleken dat creatine milde bijwerkingen kan veroorzaken zoals:
- maagpijn
- misselijkheid
- spierkramp
- diarree
Bovendien moeten patiënten met een nierziekte het gebruik van creatine volledig vermijden. Verder wordt diabetici en mensen die de bloedsuikerspiegelsupplementen gebruiken, aangeraden om voorzichtig om te gaan met creatine.
Creatine werk niet voor iedereen op dezelfde manier
Niet iedereen reageert op dezelfde manier op creatine. Onderzoeken hebben aangetoond dat creatine de sportprestaties verbetert. Mensen die echter van nature al over een hoog niveau van creatine beschikken ervaren niet altijd de voordelen van het nemen van extra creatine.
Lees verder