Fitness: het verhogen van het testosteronniveau

Testosteron, het mannelijk hormoon dat zorgt voor de groei van spieren en het skelet, invloed heeft op het libido, talgproductie, haaruitval en de dagelijkse energie. Dit hormoon heeft een grote invloed op het dagelijks leven van de man. Vooral onder sporters is het bevorderende effect van testosteron een bekend onderwerp. Sporters die betere prestaties willen leveren proberen een zo hoog mogelijk testosteronniveau te behalen. Het hebben van een hoog testosteronniveau zorgt niet alleen voor een snellere spieropbouw, maar ook voor betere sportprestaties. De vraag is nu, hoe is het testosteronniveau op een natuurlijke wijze te verhogen?

Krachttraining

Krachttraining is de beste manier om het testosteronniveau te verhogen. Door HIT (High-intensity-training) in de sportschool en korte maar zware herhalingen uit te oefenen zal het testosteronniveau al snel verhoogd worden. Er zijn ook bepaalde oefeningen voor de grootste spieren die de aanmaak van testosteron extra bevorderen, denk hierbij aan bankdrukken, optrekken, death liften, squatten, lunges en tot slot de leg press.

Het is ook belangrijk om fit te blijven en het vetpercentage laag te houden. Overgewicht zorgt er namelijk voor dat de hormoonspiegel gaat dalen.

Voeding, drank en levensstijl

Een gezonde levensstijl is noodzakelijk om de hormoonspiegel op pijl te houden. Dagelijkse beweging is hierbij een belangrijk punt. Alcohol-, cafeïne- of sojahoudende producten drinken en ook het roken van sigaretten zijn allemaal (foute) gewoontes die het testosteron niveau drastisch verlagen. Door alleen al te minderen in deze drie gewoontes zal menig persoon een flinke stijging ervaren van hun hormoon spiegel. Om nieuwe hormonen te produceren heeft je lichaam water nodig. Het drinken van kraan- of mineraalwater en allerlei theesoorten heeft daarom een bevordert effect in de aanmaak van het mannelijk hormoon.

Door middel van de juiste voeding kan er een flinke verhoging in de hormoonspiegel gemaakt worden. Voeding met een hoge waarde aan zink hebben een positieve invloed op de hormoonhuishouding. Dat komt omdat enzymen zink gebruiken om testosteron te produceren.Testosteronspiegel verhogende voeding zijn onder andere de volgende punten:
  • Vlees (kippenvlees en rundvlees)
  • Schelpdieren
  • Zaden
  • Noten
  • Paddenstoelen (champignons)
  • Vis (tonijn, zalm en haring)

Het belang van de juiste balans in cholesterol

Cholesterol is niet altijd slecht voor het lichaam. Er is namelijk onderscheid te maken in de 'goede' en 'foute' soorten. De goede cholesterol soort is bekend als HDL-cholesterol, en de slechte soort heet ook wel LDL-cholesterol. In cholesterol zit bepaalde cellen waaruit testosteron wordt geproduceerd. Om balans te krijgen in je cholesterol is het eten van gezonde vetten van belang, denk hierbij aan zalm, tonijn en haring. In deze vette vissoorten zitten noodzakelijke meervoudige vetzuren die een bevorderend effect hebben op de cholesterolbalans en uiteindelijk dus ook voor de testosteronspiegel.

Een goede nachtrust

Een goede avond slaap bestaat uit een slaapperiode van zeker 7-8 uur per nacht. Indien er in een avond minder dan 7 uur is geslapen, wordt het bekende en gevreesde stresshormoon cortisol aangemaakt. Dit hormoon verlaagt het testosteronniveau enorm. Het zorgen voor een diepe en goede slaap, en daarmee ook een stabiel slaapritme is daarom erg van belang voor het creëren van het ideale testosteronniveau.

Testosteronverhogende supplementen

Er zijn natuurlijk ook alternatieve supplementen om het testosteron te verhogen. Dit is voornamelijk voor personen die een te laag testosteronniveau hebben en niet aan te raden voor de hobby-sporter. Testosteronverhogende supplementen zijn te verkrijgen in verschillende soorten crèmes, drankjes, capsules en poeders.
© 2014 - 2024 Ravens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness: het belang van benen trainenFitness: het belang van benen trainenVeel sporters (vaak mannelijke krachtsporters) onderschatten het belang van de beenspieren trainen. De beenspieren zijn…
Krachttraining en hormonenKrachttraining en hormonenHet is algemeen bekend dat mannen door krachttraining sneller spiermassa op kunnen bouwen dan vrouwen. Ook zien mannen o…
Testosteron: testosteron zorgt ervoor dat mannen flirtenTestosteron: testosteron zorgt ervoor dat mannen flirtenTestosteron is een mannelijk hormoon. Testosteron zorgt er voor dat mannen machogedrag vertonen, maar ook dat ze zich ag…
Effecten van groeihormoonEffecten van groeihormoonKrachttraining, met name van de grote spiergroepen zoals rug- en bovenbeenspieren, zorgt voor een verhoogde productie va…
Van Trekkertrek naar Monstertruck en Monster JamVan Trekkertrek naar Monstertruck en Monster JamMonster Jam is een evenement waarbij enorme trucks, monstertrucks, trucs uithalen. Ze rijden over rijen auto’s heen en l…
Bronnen en referenties
  • www.salusi.nl/tips-testosteronspiegel-verhogen/
Ravens (16 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.