Effecten van groeihormoon
Krachttraining, met name van de grote spiergroepen zoals rug- en bovenbeenspieren, zorgt voor een verhoogde productie van groeihormoon. Dit hormoon wordt in verband gebracht met verbeterde sportprestaties, meer spiermassa en andere positieve gezondheidseffecten. Het wordt zelfs ook wel het verjongingshormoon genoemd. Maar wat is groeihormoon nou precies en wat doet het in je lichaam?
Wat is groeihormoon?
Groeihormoon is, net als testosteron, een anabool hormoon. Dit betekent dat het de opbouw van eiwitten en spierweefsel stimuleert. Het wordt aangemaakt in de hypofyse, een belangrijke klier ter grootte van een erwt die onderaan de hersenen hangt. Groeihormoon is vooral belangrijk bij kinderen, omdat het de groei en ontwikkeling van diverse lichaamsweefsels stimuleert. Kinderen die een te kort aan groeihormoon hebben, zijn vaak een stuk kleiner dan andere kinderen.
Effecten van groeihormoon na training
Groeihormoon is dus vooral van belang bij de ontwikkeling van kinderen, maar speelt ook nog een grote rol als het lichaam uitgegroeid is. Het wordt door sporters soms gebruikt als doping, omdat het spierhypertrofie (groter worden van de spier) als gevolg heeft. Dit komt doordat groeihormoon de productie van een ander hormoon, namelijk insulin-like growth factor-1 (IGF-1) stimuleert. Dit hormoon wordt geproduceerd in de lever en stimuleert hypertrofie van de spiervezels. Door grote spiergroepen te trainen kun je dus de productie van groeihormoon en daardoor de groei van spiermassa stimuleren.
Andere positieve effecten van groeihormoon
Behalve het stimuleren van spierhypertrofie, heeft groeihormoon nog een aantal andere positieve gezondheidseffecten:
- Groeihormoon vermindert het risico op osteoporose, doordat het de opname van calcium en de versteviging van botten stimuleert.
- Het stimuleert de vetverbranding, door de verbranding van vetten te verhogen, terwijl de verbranding van koolhydraten geremd wordt.
- Groeihormoon bevordert de vernieuwing van weefsels en stimuleert hierdoor bijvoorbeeld wondgenezingsprocessen
- Groeihormoon kan een positief effect hebben op het functioneren van je afweersysteem
- Productie van groeihormoon kan een positief effect hebben op je mentale gezondheid
Stimulatie van groeihormoonproductie
Zoals eerder gezegd, kan het trainen van grote spiergroepen de productie van groeihormoon verhogen. Er zijn echter nog andere methoden, waarmee je de productie van groeihormoon kunt stimuleren:
- Slaap voldoende. De productie van groeihormoon vindt voornamelijk plaats tijdens je slaap.
- Eet voldoende eiwitrijk voedsel. Groeihormoon zelf, maar ook spierweefsel, bestaat uit eiwitten.
- Doe zware intervaltraining, deze vorm van training kan net als krachttraining de productie van groeihormoon sterk verhogen.
Negatieve effecten van groeihormoon
Groeihormoon heeft vele positieve gezondheidseffecten, maar kan als het in te grote mate aanwezig is ook enkele negatieve gezondheidseffecten hebben. Een teveel aan groeihormoon kan onder andere leiden tot:
- Insuline ongevoeligheid, met eventueel diabetes als gevolg
- Het carpaal tunnel syndroom
- Een te hoge bloeddruk
Lees verder