Tejay van Garderen: wielrenner met een Hollands tintje

Tejay van Garderen: wielrenner met een Hollands tintje Tejay van Garderen is een talentvolle Amerikaanse wielrenner met een familiegeschiedenis in Nederland. Zijn vader is namelijk een geboren Amsterdammer. Deze wielrenner spreekt dan ook een redelijk woordje Nederlands. Een wielrenner met een Hollands tintje dus! Tejay groeide echter op in de Verenigde Staten en is sinds 2010 professioneel wielrenner. Van Garderen heeft zich laten gelden als grote belofte in het wielrennen en staat dan ook bekend als kopman van de ploeg BMC Racing Team. Als het grote succes uitblijft rijzen er twijfels over de capaciteiten van Van Garderen als klassementsrenner. In 2019 zet Tejay van Garderen dan ook een nieuwe stap in zijn carrière. Hij verruilt BMC Racing Team voor EF Education First-Drapac. In 2021 stopt Van Garderen als profwielrenner.

Inhoud


Beginjaren als wielrenner

Op 12 augustus 1988 wordt Tejay van Garderen geboren in Tacoma, Washington. Hij groeit echter op in Bozeman wat ligt in de staat Montana. Zijn Nederlandse achternaam komt van zijn vader die werd geboren in Amsterdam. Van Garderen spreekt zelf ook een aardig woordje Nederlands. Hij heeft in 2008 en 2009 dan ook twee jaar in Nederland gewoond bij zijn oom en tante in Alphen aan den Rijn, toen hij reed voor een Nederlandse wielerploeg.

Toen Tejay 10 jaar was begon hij met fietsen. Hij won als junior tien nationale titels. Zijn specialiteiten zijn etappekoersen en tijdrijden. Van Garderen reed zijn eerste grote race toen hij 18 was. Dit was de Tour van Californië, maar hij moest zich terugtrekken na de vierde etappe. In 2008 gaat hij rijden voor de opleidingsploeg Rabobank Continental Team. Hier boekt hij een aantal successen: zo wint hij een etappe in de Tour de l’Avenir.

Professionele wielercarrière

In 2010 sluit hij zich aan bij de HTC Columbia ploeg. Hiermee begint zijn carrière als professioneel wielrenner. Zijn eerste succes in zijn debuutjaar als prof boekt hij tijdens het Critérium du Dauphiné, een meerdaagse Franse wielerwedstrijd. Tijdens deze race eindigde hij als derde in het eindklassement. Daarnaast rijdt hij een sterke rond van Spanje, één van de drie grote rondes in het wielrennen. In 2011 verdient hij tijdens de ronde van Californië de trui voor beste jonge renner. Hij wordt in datzelfde jaar dan ook uitgekozen om mee te doen aan de Tour de France. Het is zijn eerste Tour de France maar hij weet tijdens deze ronde de bolletjestrui te bemachtigen en krijgt van de jury het rode rugnummer uitgereikt. Dit is een rugnummer wat toegekend wordt aan de strijdlustigste renner.

Overstap naar BMC

Nadat het HTC-team geen nieuwe sponsor kan vinden, maakt van Garderen de overstap naar BMC Racing Team. Hier wordt hij opnieuw geselecteerd voor deelname aan de Tour de France als één van de knechten van Cadel Evans, die zijn titel moet verdedigen. Van Garderen blijkt echter sterker te zijn dan zijn kopman en eindigt vijfde in het algemeen klassement. Twee plaatsen hoger dan Cadel Evans. In 2013 boekt van Garderen opnieuw een aantal successen. Zo wint hij voor het eerste de ronde van Californië. Daarnaast rijdt hij ook succesvolle Europese wedstrijden. Tijdens de Tour de France is hij echter niet goed in vorm en eindigt hij in het eindklassement op de 45e plaats.

In 2014 hervindt hij zijn vorm en eindigt hij net als in 2012 als vijfde in het eindklassement van de ronde van Frankrijk. In 2015 rijdt hij het Critérium du Dauphiné ter voorbereiding op de Tour de France. Hij streed met Chris Froome om de eindzege, maar moest uiteindelijk genoeg nemen met een tweede plek. Froome was 10 seconden sneller en noemde Tejay dan ook iemand om rekening mee te houden in de Tour de France van 2015. Helaas moet van Garderen in de zeventiende etappe van de Tour de France 2015 afstappen. Hij is te ziek om de etappe uit te rijden en dus betekent dit het einde van de Ronde van Frankrijk voor Tejay. Hij stond op dat moment als derde gekwalificeerd in het algemeen klassement. In augustus slaat het noodlot opnieuw toe, nu tijdens de Vuelta. Van Garderen moet de ronde van Spanje verlaten na een akelige valpartij, waarbij er een breuk in zijn schouder geconstateerd wordt.

Een man voor het klassement?

In 2016 laat Tejay weten de Olympische Spelen in Rio de Janeiro aan zich voorbij te laten gaan. Dit in verband met het zika-virus, wat zeer schadelijk kan zijn voor zwangere vrouwen: de vrouw van Van Garderen is in verwachting. Wel zal hij in het seizoen van 2016 de Tour de France rijden. Hier zal Tejay van Garderen fungeren als één van de twee kopmannen zijn van zijn team BMC Racing. Hij presteert echter matig en eindigt als 29e in het algemeen klassement. In 2017 gaat Van Garderen van start in de Giro d'Italia als kopman voor BMC. Evenals in de Tour van 2016 weet hij niet goed te presteren in het algemeen klassement. Op 25 mei weet hij wel de 18e etappe, een zware bergrit, van de honderdste Ronde van Italië op zijn naam te schrijven. Dit doet echter wel vragen oprijzen of Van Garderen daadwerkelijk in staat is als klassementsrenner een goed eindklassement te rijden en grote rondes op zijn naam te schrijven. In datzelfde jaar gaat Van Garderen tevens van start in de Vuelta, ofwel de Ronde van Spanje. Samen met zijn team weet hij de eerste etappe, die bestond uit een ploegentijdrit, op zijn naam te schrijven.

Overstap naar EF Education First-Drapac

In het wielerseizoen van 2018 moet Van Garderen even op gang komen, maar in de Tour van Californië lukt dat. Lange tijd draagt hij de leiderstrui, maar eindigt uiteindelijk als tweede in het algemene klassement. In juni rijdt hij de Ronde van Zwitserland waar hij de eerste etappe, een tijdrit, op zijn naam schrijft. Tejay van Garderen gaat in 2018 van start in de Tour de France om zijn kopman Richie Porte te ondersteunen. Porte verlaat echter de Tour de France vroegtijdig na een akelige val. Tejay eindigt op de 32e plek in het eindklassement. Na de Tour blijkt, na aanhoudende geruchten, dat hij in 2019 zijn ploeg BMC zal verruilen voor EF Education First-Drapac. Naar eigen zeggen 'om zijn carrière nieuw leven in te blazen'. Op 23 september start hij nog met BMC in de ploegentijdrit op het WK, waar de ploeg een bronzen medaille behaald. Een aantal dagen later start hij op 26 september 2018 namens de Verenigde Staten in de individuele tijdrit tijdens de wereldkampioenschappen in Innsbruck, hier eindigt hij op een 27e plek.

Vanaf 2019 komt Van Garderen uit voor EF Education First-Drapac. Hij komt namens dit team dan ook uit in de Tour de France. Ter voorbereiding staan er een aantal rondes op het programma zoals de Tour van Californië en het Critérium du Dauphiné. In de Tour van Californië draagt hij een aantal etappes de leiderstrui, maar uiteindelijk eindigt Van Garderen als negende in het algemeen klassement. In de Tour is hij samen met Rigoberto Uran kopman van EF Education. In de zevende etappe komt Tejay helaas hard ten val, waardoor hij in de achtste etappe niet meer van start gaat en de Tour moet verlaten.

In 2020 wordt het wielerseizoen volledig op zijn kop gezet door de wereldwijde uitbraak van het besmettelijke coronavirus. De grote rondes worden hierdoor naar later in het jaar verplaatst. De eerste grote ronde die plaatsvindt is de Tour de France die op 29 augustus startte. Tejay van Garderen zal in de Tour voornamelijk de rol van knecht op zich nemen. Helaas is er geen succes weggelegd voor zowel Van Garderen als zijn ploeg EF. In 2021 komt er een einde aan de wielercarrière Van Garderen. Na de Amerikaanse kampioenschappen in juni, hangt hij zijn fiets definitief aan de wilgen en zit zijn loopbaan als profwielrenner erop.

Aantal belangrijke overwinningen op een rij:

  • 2010: Winst eerste etappe Ronde van Spanje
  • 2010: Derde eindklassement Critérium du Dauphiné
  • 2012: Vijfde plaats in het eindklassement van de ronde van Frankrijk
  • 2013: Eindzege ronde van Californië
  • 2013: Eindzege USA PRO Cycling Challenge
  • 2014: Eindzege USA PRO Cycling Challenge
  • 2014: Vijfde plaats eindklassement ronde van Frankrijk
  • 2015: Tweede plek eindklassement Critérium de Dauphiné
  • 2017: Etappezege Ronde van Italië
  • 2018: Etappezege Ronde van Californië
  • 2018: Etappezege Ronde van Zwitserland
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EuroMillions Basketball League België - erelijst 1928-2019EuroMillions Basketball League België - erelijst 1928-2019De EuroMillions Basketball League is de hoogste basketbalcompetitie in België. In een gesloten competitie strijden 10 pl…
Remco Evenepoel: programma 2020, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel: programma 2020, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel is een wielrenner die in de twee jaar dat hij bij de junioren actief was (2017 en 2018), een onuitwisbar…
Route en schema van de Tour de France 2018Route en schema van de Tour de France 2018Op zaterdag 7 juli 2018 start de Tour de France. Het is alweer de 105e ronde van Frankrijk. Dit jaar start de Tour op he…
Lieuwe Westra: een biografie van 'Ut beest'Wanneer Lieuwe Westra in Parijs-Nice 2012 plots een etappe wint en in het eindklassement als 2e eindigt, tussen de kanon…

Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Vincenzo Nibali: het verhaal achter de haai van MessinaVincenzo Nibali: het verhaal achter de haai van MessinaVincenzo Nibali is een op Sicilië geboren wielrenner en behoort tot de beste ronderenners van de wereld. Hij is een spec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Løken, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tejay_van_Garderen, bezocht op 12-07-2015
  • http://www.cyclingnews.com/riders/tejay-van-garderen, bezocht op 12-07-2015
  • http://www.touretappe.nl/wielrenner/verenigde-staten/tejay-van-garderen/, bezocht op 12-07-2015
  • http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/36314/van-garderen-mijdt-spelen-in-rio-vanwege-zikavirus/, bezocht op 23-06-2016
  • http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/36556/porte-en-van-garderen-delen-kopmanschap-bmc-in-tour/, bezocht op 23-06-2016
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/368718/tejay-van-garderen-naar-ef-education-first-drapac.html, bezocht op 03-07-2018
  • https://www.procyclingstats.com/nl/rider/tejay-van-garderen, bezocht op 03-07-2018
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/388461/van-garderen-zoekt-met-ef-education-first-drapac-nieuwe-omgeving-op.html, bezocht op 11-08-2018
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 25-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.